torsdag 15 augusti 2019

En förpackad tillvaro

Det är ju inget nytt under solen att vi alla, var och en av oss, är medvetna om hur mycket förpackningar och emballage av olika slag som vi hanterar varje dag.
Jag blev åter medveten om det när jag drog iväg till Återvinningscentralen i vår kommun med
allt som vi har samlat på hög under cafétiden och några dagar till på det.Två månaders förpackad tillvaro rymdes knappt i bilen, trots att jag har varit väldigt noga med att tvätta, klämma ihop, ibland också stampat saker platta för utrymmets skull samt sorterat noggrant
Vi gör så här varje sommar, vi samlar ihop allt  returmaterial i vårt lider


Allt det brännbara har jag fyllt soptunnan med, den som Kuhlmans tömmer varannan vecka under sommaren och en gång per månad vintertid (allt enligt egen begäran)
 
Det fina i kråksången är att vår soptunna med brännbart knappt blir fylld för vår egen del, så att sortera bra lönar sig

Vi skulle personligen klara oss med en tömning per månad sommartid också, men vi har turistande gäster som ibland inte vet vart de ska lägga sina sopor och då får de använda vår tunna.
Hellre så än att vi hittar soppåsar i naturen.

De flesta sköter det på annat sätt men ibland står nöden för dörren och då får man lätta på vårt soptunnelock och släppa ner sin soppåse.

De flesta frågar om lov först.

Det organiska åker förstås i komposten och blir till fin jord
igen


   Min tanke var att jag skulle visa er hur fin vår Återvinningscentral ser ut, så väl den är omskött osv.
   Men av det blev intet, bara en liten bild från utsidan fick jag till över all metall som samlats ihop
   För plötsligt var jag inte alls ensam om att föra "soporna" till återvinning.
   Det blev proppfullt med bilar och människor som gjorde detsamma som jag gjorde.
   Alla fyllde kärlen med allt de hade samlat på sig under semestern i stugor och hus.

   Dessutom träffade både jag och andra folk (vänner) som sade adjö för det här året
   och kramkalas uppstod lite här och där bland alla containrar.
   Om inte bilarna hade tagit så stor plats hade vi kunnat
   ställa till med en yster avskedsdans på den alltid så  rena planen.
   Jag har tidigare sagt åt Kennet som sköter om återvinningscentralen hade han borde öppna café där
   (okej, konkurrens blir det förstås, men konkurrens är bra)
   Folk trivs där, utan tvekan.

   Ja, nu undrar ni om min hjärna är överarbetad på något sätt, för nog borde väl människan ha något
   annat att prata om än sopor.
   Det människan berättar är att nu när caféet har lapp på luckan så
   finns så mycket annat att göra; t.ex att städa och plocka undan.
   Att ha café är inte bara att öppna och stänga utan också mycket annat långt innan och långt efter.

  Idag tvättar jag plåtarna skinande rena så de är fina att ta till användning igen
  när vi öppnar nästa sommar.

  Ha en fin torsdag alla !

  copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

 

18 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Ja, det där med sopor är ett aktuellt ämne.
Jag har också skrivit om hur det fungerar, eller kanske snarare inte fungerar, hos oss här i Wales.
Ändå är det så viktigt för miljön att man sorterar, men kommunen behöver också se till att det fungerar i deras ända av processen.
Skönt för er att det börjar lugna ner sig lite nu och att ni kan få en behövlig vila ett tag!

Hantverkarglädje sa...

Ja visst är det hemskt så mycket sopor det blir, så man mår dåligt när man tänker på det. Inget tänks långsiktigt numera, jag tänker på klimat yran som råder nu. Ingen verkar tänka på att få oss att konsumera mindre på så vis att saker och ting borde tillverkas för att hålla längre eller att reservdelar finns som det var i vår barndom. Köpte vi en radio så höll den hur länge som helst eller reparerades. T.ex. kaffebryggare som finns nu bör man köpa hela ny om kannan råkar gå sönder. Vi knyter näven i byxfickan och förpassar hela kaffebryggaren utan kanna till tippen. Inte klokt.

Pettas sa...

Lena i Wales,

ja, det är högaktuellt just nu och må så förbli.
Vi har till all lycka en väldigt välfungerande hantering av sopor här men allt kan alltid bli ännu bättre. Viktigast är kanske att man själv tänker över sin komsuntion, sitt behov osv.
Nu kan vi ta allt i vår egen takt, när vi städar upp och efter sommarsäsongen. Det är ett tag till innan vi öppnar igen :)

Pettas sa...


Hantverkarglädje,
du har så rätt i det du skriver, inget är långsiktigt längre, man ska konsumera för att pengar ska vara i rullning. Helknäppt och mycket dåligt för allt vad miljö och klimat heter.
Det finns mycket, mycket som man kan ändra på till det bättre, men då måste man ändra livsstil och prioritera på ett annat sätt. Säkert är det svårt för dem så är födda in i den här konsumtionsvärlden, de har ju inte sett något annat; allt det vi har varit med om och lärt oss.

Det finns så mycket oklokt. Mycket handlar om kortsiktig profit. Till all lycka börjar det röra på sig lite grann, om inte annat, så rör man om i grytorna för att folk ska få upp ögonen. De stora företagen stövlar däremot på som vanligt ännu och pratar om lönsamhet. På vems bekostnad?

Klara Ovidia sa...

Sopor, en stor del av livet!
Så det är bra att det skrivs om det.
Hoppar på förpackningar känner jag igen, så det ryms mer, vika och vika igen.
En gång kom jag till en station medär mitt förpackade då gubbarna tömde containrarna ... och då de såg mitt förpackade så fick jag beröm för hur jag pressat ihop.
Vad jag inte känner igen är att återvinningsstationen är ren och välskött.
Bravo syster vi sopar till det��

Lisbet sa...

Tänk, så intressant det kan bli med sopor! Annat var det förr... Så trevlig med samling vid deponierna, puss- och kramkalas nästan.
ha så bra i morgon, fredag, kram

Pettas sa...

Klara Ovidia,

ja, en del av livet, så är det! Hur vi än beter oss så har vi "sopor". Jag tänker egentligen inte på återvinningsmaterial som sopor, eftersom de återvinns men visst ...:)
Vi har en väldigt fin återvinningscentral här, så det är ett rent nöje att fara dit, förutom att det också är fint att träffa folk där.
Jadå, söstrami, vi sopar till det!

Pettas sa...

Lisbet,

annat var det förr, då åkte sopkassen rakt ut i sjön eller i skogen. Det som inte syntes fanns inte, ungefär.
Tack detsamma Lisbet, kram!

wiper sa...

Det blir verkligen många förpackningar som skall iväg till soporna. Vi har även sopsortering i vårt bostadsområde så vi har en hurts där vi samlar dom olika sorterna och sen går iväg med till Miljöboden.

Er bil blev verkligen full ;). Det blev ju rena rama kalaset där vid soporna så det fattades bara en avskedsfest. Förstår att det är mycket jobb att ha Café och sen kommer det efterarbete. Allt annat som måste fixas också.

Ha en skön fredag och helg
kram från
Malin

Pettas sa...

Wiper-Malin,

egentligen är det riktigt roligt att hålla på med sortering. :) Det känns meningsfullt också.
Ja, åtta veckors samlade returvaror fyller en liten bil hur lätt som helst :)
Ha en skön fredag och helg du med Malin,
kram

Taina sa...

Hahahaha! Roligt ämne och nästa gång ska jag fota återvinningscentralen i upstate NY för DET är en syn för ögat. Visst är det ordning på vad som ska slängas var osv men den lilla kur de som jobbar i ser allt annat än mysig ut. Och de som jobbar där ser ut som om de är gjorda av sopor...upps.

Vi får tyvärr en hel del sopor och kompostering sysslar vi inte med. Även om soporna töms en gång i veckan (hushållssopor) så blir det lätt magott trots alla åtgärder. Det är ju så varmt och fuktigt här. Äckligt jag vet.

Det måste kännas skönt att få ta det lite lugnt nu. Eller?

Pettas sa...

Taina,

jag ser framemot din nästa gång som du far till återvinningen hos er. :) Här hos oss har vi det verkligen toppenbra, en väldigt ordningssam man som håller efter oss alla på rätt sätt.
Ja, ni har så totalt annorlunda klimat än vad vi har och ändå måste vi sköta om kompost, brännbart och sorterat på bästa sätt för att hålla ohyra och annat tjafs på avstånd. Hur skulle det inte vara hos er som har det varmt och fuktigt. Blääh, kan jag tänka mig.
Ja, det är skönt att ta det i sin egen takt, vakna när man vaknar, haha, stanna upp när det känns som att man ska stanna upp osv. Det finns förstås hur mycket som helst att göra men vi kan ta det i vår egen takt, har inget som kräver att vi tar på oss pingvinkläderna ( Uffes uttryck för arbetskläderna) och står i givakt.
Ha det gott!

Paula sa...

Hej, jag tilltalas mycket av just säsongsöppet café eller servering. Då kan man se en slutpunkt på verksamheten, så har det aldrig varit då vi har haft eget. Värdshuset var öppet året runt likaså grillkiosken förstås. Det fanns aldrig tid att tömma ur och städa ur ordentligt utan skulle göras medan verksamheten pågick. Visserligen hade värdshuset stängt måndagar under lågsäsong men ändå...Det måste kännas skönt med ett avslut om än tillfälligt!

Pettas sa...

Paula,

det är skönt med en viss tid och så lapp på luckan, städa undan och göra fint. Så har det inte varit för oss heller tidigare, vi hade verksamhet året om men från 2016 har vi bestämt oss för att "bara" ha sommarcafé och inget annat. Passar oss perfekt som det är nu. Man stänger ju egentligen aldrig sitt företag även om man har stängt. Man lever ju med det hela tiden, planerar och funderar men allt det där vet du, som själv har varit i branschen.

Gunnel sa...

Idag påminner min bil om din. Jag har knökat in så mycket skräp som jag nånsin kunnat för i morgon bär det av till återvinningen.

Pettas sa...

Gunnel,

vilken tur att vi har bil, både du och jag när vi har så mycket som ska iväg till återvinningen. Här börjar jag få ihop ett lass till om någon vecka som ska iväg.

Ditte sa...

Ja, sopor är som de är. Och viktigt att de hamnar där de ska vara. Och det är inte alltid vare sig enkelt eller självklart. Och en bil är ju här ganska så nödvändig. Men visst är det knepigt att få alla sopor på rätt plats. Och att veta vad som ska var.
Ett rejält jobb för er del och många andra också. I stan/Stockholm är det enklare och bil är inte nödvändig.

Pettas sa...

Ditte,

precis så är det. Hur man än städar undan dem också så tar de aldrig slut. Det är ungefär som att diska eller tvätta, det är en evig rundgång men skönt är det när man har ytorna fria för ögonblicket i alla fall och skönt är det att det finns någonstans dit man kan föra allt återvinningsmaterial och sina övriga sopor.
Vi sorterar redan hemma och sedan är det bara att sätta det i rätt container när vi väl är på plats i vår Återvinningscentral. Men bil behöver vi.