måndag 3 juni 2019

Ska jag ha dåligt samvete?


   I dessa dagar handlar allt om att man ska vara klimatsmart och givetvis så försöker jag verkligen
   vara det. Jag vill till och med påstå att jag har varit det länge och väl redan med tanke på att jag har
   levt medvetet och närodlat ekologiskt ( i mån av möjlighet)
   i nästan hela mitt liv ( ca femtio år i alla fall).

   Men så ramlar jag av pinn mitt i allt. Så där bara! Pang!
   Jag får mina skov, då jag absolut vill ha avokado på min smörgås och när priset var så där
   lagom för min plånbok så slog jag till här om dagen. Jag köpte några avokado med mig hem.

   Sedan uppstod förstås diskussioner vid vårt frukostbord.
   Nej, det var absolut ingen klimatsmart smörgås jag intog.

   Brödet, det hårda goda Vakka-leipä har bakats i Linkosuon Leipomo i Kangasala på fastlandet,
   alltså  inte på Åland och inte ens i egen ugn.  Brödet är inte ekologiskt.
   Det har kommit hit med långtradare och färja...

   Det vita som syns är den tsatsiki jag gör själv ( Uffes recept ) men med ingredienser
   från fastlandet ( ekologisk Valioyoghurt ), vitlök ( den sista egna ekologiska),
   eko-zucchini från Spanien, eko-olivolja från Grekland och lite balsamvinäger från fastlandet,
   med märket Rajamäki, vilket kan betyda att ingredienserna till den
   kan vara precis var som helst ifrån.

   Så kommer vi då till min stora last ( om det nu är en last?) avokado. Den har vuxit i Kenya,
   och transporterats lång väg innan den hamnade på vårt köksbord. Ej ekologisk....
   Tomaten har vuxit på Åland, ej ekologisk.
   Eko-basilika på toppen av allt det goda från fastlandet.

   Så där ja, nu har jag biktat mig och kan gå ut och synda igen,
   äta mera avokado när jag känner för det.

   Nå, skämt åsido, det är bara att konstatera att man får tänka till om man ska vara
   klimatsmart. Tänk så lätt det hamnar mindre klimatsmarta godsaker på ens bord.
   Synd att det inte går att odla avokado på våra breddgrader.
   Jag skulle ha trädgården full av ekologiskt odlade avokadoträd.

   Jag tröstar mig med att vi för det mesta äter närodlat, hemodlat och ekologiskt, så
   ett litet avstamp gör inte särskilt mycket för att få mig att känna dåligt samvete.
   Jag tröstar mig också  med att andra har förtjänat sitt uppehälle på att jag tycker att
   avokado är så gott, så gott.
  
 
   
   Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
   

22 kommentarer:

em sa...

Tack och lov har jag inte råd att äta avokado särskilt ofta - men dina tankar är verkligen inte nya, det här med mat hör kanske till det svåraste att anpassa sig till. Det finns så mycket god mat, som vi vant oss vid att äta året runt - men miljövänlig är den inte alltid.
Margaretha
som dreglar
över din bild

Gunnel sa...

Visst är avokad gott, och nog måste man få unna sig det nån gång. Jag tycker definitivt inte du behöver ha dåligt samvete för att du njuter lite extra. Det viktigaste är nog ändå att man tänker till i vardagen och då kan ett litet snedsprång inte göra så mycket.

Pettas sa...

Margaretha,

jag säger detsamma, jag har inte heller råd att köpa avokado särskilt ofta men den här gången fanns de på specialpris så jag bara måste slå till.
Precis så är det, vi äter livsmedel som har långa resor bakom sig många gånger.
Jag förstår ditt dreglande, jag gör det själv, men nu är de goda sakerna slut för tillfället.

Karin

Pettas sa...

Gunnel,

precis så resonerar jag också. Hur vi väljer och vad vi gör i det stora hela är det viktigaste. Dåligt samvete har jag inte för de få gånger det här händer. Ibland får man tag på ekologisk avokado men den kommer också långt ifrån, så det är liksom lika långt som brett, bara lite snällare.

Klara Ovidia sa...

Så gott! Så syndigt och och och eller hur - du är inte den enda som hamnar där :-) Själv funderar jag så mycket hit o dit och så finner jag en väg och så kommer det något nytt som motsäger det som ju var så klimatsmart som det verkade jämförd med - men jag tror som min mormor sa att den gyllene middelveien er den beste .. och det blir att så ofta jag kan och vet så provar jag det braiga. Men ibland blir det inget av det ... mumsiga bilder där!

Mia sa...

Jag tänker att var och en får göra så gott hen kan. OM alla verkligen tänkte till och levde mer efter det så skulle vi nog kommit en bra bit på väg. Bara så enkla saker som att inte slänga plast, fimpar o.dyl där man går och står. Jag var rökare för många år sedan, hade väl aldrig någon tanke på att ta med fimpen till lämpligare ställe att kasta den. Nej klart jag fimpade den där jag var. Många år sedan jag slutade röka, men det finns mycket annat att tänka till runt också. Allt kan ingen göra, men något kan alla göra...

Pettas sa...

Klara Ovidia,

Det tror jag förstås inte att jag är den enda som "syndar" i klimatfrågan. Och förvisso så kommer jag att synda igen, för avokado vill jag ha någon gång nu och då. Jag håller med din mormor om den gyllene middelveien...:)

Tack säger mumsaren!


Pettas sa...

Mia,

precis så är det också. Var och en får ta ansvar för sig själv och göra vad man kan göra och vad man mår bra av.
Det finns värre saker, precis som du skriver och sist och slutligen är det de riktigt stora" bovarna"; de stora industrierna som borde ta tag i sitt leverne allra mest. Givetvis ska vi små, varje individ hjälpa till men men...de stora går vidare på samma sätt av ekonomiska skäl, ej av ekologiska, fastän det i slutändan ändå går hand i hand och inte borde säras på alls.

Allt kan ingen göra, men något kan alla göra. Så är det!

Anki sa...

Allra bästa Karin! Om någon ska ha dåligt samvete för vad som hamnar på tallriken, så INTE är det du! Om fler tänkte på ursprung och hur saker odlas och åker hit och dit, ja då skulle världen säkert se annorlunda ut.
Jag försöker att handla efter säsong så gott det går ... skulle aldrig köpa andra äpplen än svenska ... svenskt kött och fläsk o.s.v. men även jag har en sak som jag har svårt att avstå - nämligen apelsiner!
Om alla gör sitt bästa så är mycket vunnet ...
Din frukostmacka ser fantastisk ut ... dreglar nästan :)

Pettas sa...

Anki,

tack! :)
Vi försöker göra så vi också och vi odlar ju en hel del eget som vi prioriterar att äta innan vi köper, men när vi köper försöker vi verkligen att tänka till innan. Vi äter också bara åländska äppel och när den säsongen är förbi så är den förbi och då blir det eko-apelsiner och bananer istället. Ja, om vi alla gör vårt bästa så ..alla bäckar små, blir en stor å.
Ha en fin dag!

wiper sa...

Jag älskar avokado och det är ju nyttigt. Tvyärr så får man slänga många för dom mognar inte bra hur än man gör. Bra att tänka klimatsmart det gör jag mer och mer själv och söker ekologiska alternativ. Om det blir lite fel ibland så är det ingen katastrof. Bara man försöker tänka rätt för det mesta. Verkligen synd att vi inte kan odla avokado här. Din smörgås ser god ut ;)

Bra skrivet och tänkt

Ha en fin tisdag
kram
Malin

Bosse Lidén sa...

Det är säkert utvecklande att ha dåligt samvete då och då. Dessutom kan det vara spännande att lämna den vanliga stigen ibland. Sedan är det självklart att föredra att ha en stabil grund att stå på. En sak som vi börjat tröttna på är att köpa dyra ekologiska bananer. Inte ens när skalet ser bra ut brukar bananen hålla måttet. Vi funderar starkt på att börja köpa "giftbananer" igen.
Kram Bosse Bus

Pettas sa...

Wiper-Malin,

Ja, vad som är fel och inte fel är ju inte helt enkelt i det här sammanhanget men givetvis så mår världen bättre av om maten inte måste transporteras kors och tvärs men ..det finns alltid ett men.
Jag har flera gånger försökt att kommentera på din blogg idag men inte lyckats. Men jag försöker igen.
Ha en fin dag Malin!
Kram

Pettas sa...

Bosse Bus!

Ja, det är det med all säkerhet. Man tänker till när det dåliga samvetet börjar röra på sig. Sunt förnuft kommer man långt med också i de här sammanhangen.

Ett fåtal gånger har vi varit med om samma erfarenhet som ni har vad gäller bananer. Vi bytte affär när vi insåg att det förmodligen handlade om ovarsam hantering.
Om det handlade om det vet jag inte med hundra procent säkerhet men nu efter bytet av affär har de varit bra. Jag gjorde ett försök med den gamla affären lite senare men det var likadant som tidigare. Så bananer köper vi där vi vet att de hanteras bra.
Vi får dem till nästan samma kilopris som de icke-ekologiska, bara några cent skiljer. Det är ju upp och nervända världen egentligen. De ekologiska produkterna borde ju vara billigare för att folk skulle börja köpa mera av de varorna. Nu är priset det avgörande för att många låter bli fastän de vill. Märklig politik men det finns säkert bra förklaringar till det också. I de här sammanhangen borde staterna gå in och subventionera för att få till en bättre hållbarhet som de så gärna pratar om.

Kram Karin

Ditte sa...

Jag tycker inte att det få "gå för långt" med det klimatsmarta.Vi kan ju inte sluta leva. Men man kan fundera en extra gång. Och de som odlar avokado, bananer, kaffe och mycket annat vi importerar ska ju också leva.
Det jag odlar själv eller annat som är närproducerat det vet jag något om. Men de allt som kommer fjärran ifrån och med flyg vet vi inget om. Vi vet inte alls om det odlas ekologiskt. Hur ska vi veta det.
Det finns så mycket annat än mat vi kan bidra med . Att inte kasta plast, att återvinna bättre och att inte konsumera en massa i onödan. Tänk också all el som går åt till att ladda bilbatterier, datorer och mobiler. Vad gäller elbilar ska ju batterierna också tillverkas.
fRågan är så stor men jag tror att om man ser över i stort hur ich vad vi konsumerar här i väst är vi en bra bit på väg.
Så ät du din avokadosmörgås och njut av den.

Marina sa...

Jag gissar att ni är några av de som äter mest närodlad och ekologist odlade varor av olika slag med tanke på alla odlingar ni har. Jag försöker också handla såväl ekologiskt som närodlat och det kan också vara en avvägning om man ska välja oekonomiskt som inte forslats så långt, eller ekologiskt från andra sidan jorden. Inte alltid så lätt... Men visst måste man få synda ibland så det får vara lite "svenskt lagom".

Pettas sa...


Ditte,

jag håller fullständigt med dig om det och det är lite därför jag skrev inlägget också, med tanke på alla klimatpekfingrar som finns i alla sammanhang. Vi ska leva och vi ska må bra och det kan vi göra bara vi använder vårt sunda förnuft. Och precis så är det, alla som exporterar, alla som odlar osv ska också leva.

Givetvis är det så att det vi har nära oss det vet vi något om. Det finns helt säkert ekologiskt certifierade, kontrollerade produkter också från andra länder, vi är inte ensamma om att tänka så men transporterna förtar det hela många gånger.

Ekologi handlar förstås inte enbart om mat, det handlar om hantering av allt, hur man klär sig, hur man använder transporter osv osv. Det vet vi ju. Du sätter fingret på en väsentlig sak, att inte konsumera i onödan.

Vi är på god väg och vi är medvetna. Ja, jag äter min avokadosmörgås med gott samvete.

Pettas sa...

Marina,

Ja, vi är nog det, det är vår livsstil sedan många år tillbaka och vi har ju ett ekologiskt café, noggrant kontrollerat och därmed certifierat. :) Men visst tänker också vi på det sättet som du skriver om, vi tar hellre icke-eko-glass från ön än att transportera den långt bortifrån. Och så får vi göra också, men vi måste skriva vad som inte är ekologiskt, inte lura kunderna. Det är viktigt.

Ja, man får inte vara taliban, som Uffe brukar säga, och då mena att man får inte bli fanatisk. Sunt förnuft är viktigt i sammanhanget.

Paula sa...

Någonstans har jag läst att avocadon förutom att den färdas långt också kräver mycket näring(?) jord (?) något som jag inte minns, som gjorde användandet av den än sämre...trots dess fina nyttiga innehåll.Jag festar ibland på en avocado, gärna då som en röra till skaldjur. Annars tycker jag du låter oerhört sträng mot dig själv. Ingen kan ju göra allt, man kan ju inte leva bara på potatis om det är det enda som odlas där man bor. Men det är nog idé att tänka sig för, både en och två gånger. Lika duktig som du är jag långt ifrån. Jag kanske skulle få ångest då...Senast idag läste jag att bara 40% av ostarna vi svenskar sätter i oss är gjorda i Sverige av svensk mjölk! Va? tänkte j ag då, klart att vi måste gynna våra mjölkbönder. Och så går jag till Ostkoja här i byn och köper min favorit, chiligouda...från Holland. Ajajaj Men jag lovar att fundera ett extra varv nästa gång och kanske också prata med ostkojsägarinnan om att hon också kan vara uppmärksam och ta hem lite fler svenska ostar?

Pettas sa...

Paula,

det kan jag mycket väl tro att avokadon kräver mycket näring. Men om man odlar den ekologiskt så kan det inte göra användandet sämre, utan tvärtom. Det handlar om hur man odlar också, med vilka medel osv. Allt som är naturligt i det sammanhanget är sällan fel. Avokadoträna kan blir hur stora och höga som helst.
Tänka sig för ska man göra och vi är ju för det mesta för att äta det som finns här hos oss i vår närmiljö, dessutom säsongsvaror men ibland vill jag ha något annat och då helst avokado.
Äh, inte skulle du få ångest :) Varför skulle du få det?
Mycket av det vi köper i affärerna kommer inte alls närfrån, härifrån fastän vi kan tro det. Det finstilta säger ofta något helt annat. Det finns så många krumelikurer i handelns långdans när profiten står som högsta prioritet. Då kringgår man "sanningen" med finstilt stil. Enligt lag måste det ju stå i deklarationen av varan allt om ursprunget ,men nu räcker det med att det står EU-vara...fastän det t.ex kommer från närmiljön. Jag tycker inte om det...
Man får tänka till hela tiden nu för tiden :)

Annika sa...

Nej Karin! HA inte dåligt samvete för vare sig avocado, det goda finska brödet eller vitlöken. Eller vad det nu är du vill ha.
Du har klimatkompenserat flera gånger om i ditt liv. NJUT av dina mackor för allt vad där värd. Klart att vi ska tänka på klimatet, tänka om och göra det bättre. Eller iaf efter vad vi kan.
Tänk på allt gott DU gör för naturen istället, på Pettas,. på andra ställen, när du lagar din mat, det du odlar, det du återanvänder.
Ät dina avocados med gott samvete, njut av dem, njut av det goda finska brödet (bäst i världen). DU gör så mkt, mkt, mkt, mkt ändå.
Njut Karin, bara njut av det goda!!

Pettas sa...

Annika,

sent omsider ser jag att du har kommenterat här.
Nej, jag har inte dåligt samvete, jag äter avocado och njuter när jag hittar en mogen sådan.
Jag lovar bästa du, att jag njuter, verkligen NJUTER! :)