lördag 15 juni 2019

Det kom lite annat i vägen..

Tanken var att ni skulle få komma med på den andra delen av rundan runt huset här hemma hos oss men som läget har varit ett par tre dagar så har jag knappt hunnit runt huset själv.
Det händer massor just nu inför säsongöppningen och mycket ska införskaffas till caféet och 
möten ska hållas i stan och så vidare 
Jag har rundat på lite längre vägar än runt huset. 


    Just innan kommungränsen till Finström, när man är på väg antingen till Geta eller ut ur Geta,
    lyser vägrenarna lysande gula. Så har det varit under några år och förmodligen är det
    landskapets släntklippningsmaskin som  har ett bett (finger) med i spelet.
    Den är en spridningsfaktor, utan tvekan.

    Det växer vejde på allt flera ställen längs  vägen.
    Också riktigt nära oss, som från platsen som bilden ovan visar, finns ca 7 km längre bort.
    Jag som tidigare i mitt yngre liv, gärna växtfärgade, känner att jag kanske borde göra det igen,
    nu när blå-färg växer i diket 😊    Gula böljande hav brer ut sig
    Första gången som vejde hittades på våra nordliga breddgrader var redan under 1600-talet.
    Vejde var en mycket viktig färgväxt på den tiden och senare än så, innan indigo (  lusen) blev
    känd i Europa. Vejde var den enda växt som gav blå färg.


Vår allas Linné, skriver i Kongliga Swenska Wetenskapsacademiens Handlingar 1742, efter sin
öländska och gotländska resa år 1741, att vejde växte både på Öland och Gotland, men att ingen förstod att använda den till färgning av garn och tyger.

Under 1700-talet gjorde man försök i Sverige ( då tillhörde också vi på Åland Sverige), att odla vejde för att på så sätt kunna minska importen av såväl indigo som vejde och därmed minska statens utgifter. Men hundra år senare kunde konstateras att resultatet gav ett magert resultat.
Största orsaken var tydligen att man inte förstod eller hade tillräcklig kunskap om hur man skulle utvinna blå-färg ur växten.


 Det svenska namnet vejde kommer av germanskans vaid, latinets vitrum,
 ett namn som användes redan av Caesar år 54 f. Kr
 Det är med andra ord en riktigt gammal kulturväxt som växer längs vägkanterna här i Geta.

Själv har jag haft en vanföreställning att det är roten man ska använda till färgning men det är mycket enklare än så. Det är de gröna bladen, roten ska stå kvar så man kan använda växten nästa år igen.
Här kan ni läsa mera om hur man växtfärgar med vejde. 

Vad vore livet utan Internet? Så enkelt det är att lära sig både det ena och det andra, bara med att googla. Man behöver inte uppfinna hjulet själv. Praktiskt och bra.

Nu måste jag återgå till de praktiska övningarna igen och så småningom, under kaffepaus och liknande, tittar jag in och läser andras bloggar. Ha en bra helg alla!

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

26 kommentarer:

Klara Ovidia sa...

God morgonförmiddag; jag har samlat in dina sista två inlägg, den halva rundan blev då hel i sin halvhet i mitt tycke:-)
Det kommer annat i vägen, vejdevacker och färgnyttigt grant)
Summan av delarna är större än helheten eller hur det nu är :-)
Fortsatt fina förberedelser önskas er <3

Lisbet sa...

Inte behöver jag googla, jag blir så klok då jag läser Pettas blogg!
Jag önskar dig en fantastiskt fin lördag!
stora kramen

Märtha sa...

Vejde... Har aldrig hört. Ingår inte i min bildning, kanske den inte växer här i öster? Intressant med en gulblommig växt som ger blå färg... Tänk, att ni orkar med sommarcafé ännu. Tänker på dig varje gång jag lastar "korgbrickan" som jag köpte hos er för lääänge sedan. Jag har blivit så "lat" att jag tycker att öppen trädgård 7 juli känns mycket... Ha det gott!

Anki sa...

Vackert är det ... jag är dålig på de här gula som växer utefter vägarna - tror inte vi har vejde här, utan mest sommargyllen ...
Jättefina foton Karin!
Ha en fin helg!

Mia sa...

Man kan googla sig till det mesta. När jag läste ditt inlägg så tänkte jag litet som Lisbet, det räcker med att läsa bloggar - man får så många kloka tips och uppslag på vad man kan hitta på!

Stressa lagom! Har ni säsongsöppning till midsommar? Eller när?

Humlan sa...

Inte visste jag att den heter Vejde och jag anade inte att denna lysande gula blomma som jag har sett så ofta, kan ge blå färg. Jag tackar för nya kunskapen och trevlig läsning. Hoppas att det inte blir alltför stressigt inför öppnandet.

Taina sa...

Öh, nu fick jag lära mig något nytt IGEN! Jag som trodde att allt som var gult på fält var smörblommor, hahahahahaha! Men jag ser ju att den här är ju inte som en smörblomma. Men att den ger färgen blå??? Blomman är ju gul...eller är jag färgblind? Visste du förresten att den blå färgen i den svenska flaggan kommer just från vejde? DET har jag googlat och funnit! Ha!

Nä nu ska jag på plantjakt eller växtjakt, så får jag se vad den Nordamerikanska floran har att erbjuda...maskrosor typ.

Ditte sa...

Jag har sett dessa gula växter på Åland men inte vetat något om dem. Tack för att du fyllt på min kunskapsbank. Och det rejält.
Väldigt vackra bilder från en vacker ö.
Förstår att du har mycket om dig nu inför öppningen av ert café. Och i sommar kommer jag hit. Ska inte skjuta på det besöket för länge...
Önskar dig nu all lycka med det som stundar.
Ha det gott.

Pettas sa...

Klara Ovidia,

Tack säger jag och önskar i gengäld en fin eftermiddag, kväll.
Den halva rundan som är kvar kommer att se annorlunda ut än den skulle ha gjort om jag hade gjort en helrunda med en gång :) Nu växer det så det knakar.
Ja, det kom vejde i vägen eller vid vägen :)
Hoppas din dag i galleriet har varit fin och bra på alla sätt!

Pettas sa...

Lisbet,
du måste akta dig så du inte blir överklok, för då blir man nästan tokig, för om du blir så klok av Pettas blogg och är så klok förut så ...Jag önskar förstås dig detsamma! Nu har en gammal byrå kommit ut på grönbete, en sista sommar får den dansa ..
stora kramen till dig med!

Pettas sa...

Märtha,

Vejde finns t.ex på stränderna vid Hangö-udd säger maken som vet.... Så den växer nog där i öster också enligt biologen Uffe.
Ja, den är intressant, med tanke på att färgen blir mycket blå. Lite overkligt.
Ja, vi orkar ännu och trivs. Tar det med ro så gott det går, försöker att inte stressa och försöker få folk att förstå att de inte heller ska stressa. Men hur länge vi håller på är ett frågetecken. vi tar en sommar i taget och när hösten kommer känner vi hur vi känner det, haha...om det blir en sommar till eller så. Man måste vara ute i god tid om man ska bestämma sig,för all info som ska in både här och där. Men sju veckor alla dagar är rätt så lagom.
Öppen trädgård 7 juli! Så synd att jag inte kan komma...
Ha det gott du med!

Pettas sa...

Anki,

ja, det är verkligen vackert. Det känns lite overkligt att åka igenom gula fält av vejde, färgen är så intensiv. Tack och ha det fint du med !

Pettas sa...


Mia,
ja, det är fint att ta reda på via Google. Man lär sig väldigt mycket via bloggarna, jag håller med.
Ja, jag stressar lagom och prioriterar vad som är viktigast och det andra mindre viktiga får komma när det kommer ungefär. Efter så här många år så har jag lärt mig att det inte lönar sig med brått :)
Vi öppnar på midsommardagen!Pettas sa...

Humlan,

Så där är det, mitt i allt så får man veta. Jag visste inte heller men min man Uffe kände till den sedan länge. Jag har läst om vejden, i och med att jag har växtfärgat, så då får man den till sig utan vidare. Men nu finns den i riklig mängd i vår omedelbara närhet och det känns väldigt bra.
Jag försöker att vila i språnget, börjar lära mig efter många år.
Tack Humlan för titten in! Ha det bra!

Pettas sa...

Taina,

Du är som många karlar är, de tror att allt som blommar är tulpaner, haha. Jag förstår att du skämtar. De gröna bladen ger blå färg, visst är det otroligt eller hur. Jag kan gott tänka mig att svenska flaggans blåfärg är av vejde. De militära blåkläderna som fanns i karolinerarmén, ( vet inte om det hette så men nu gör det det) var också färgade av vejde men då köpte man mycket vejde och indigo från utlandet, för att krigarna skulle vara blåfärgade, eller deras kläder förstås. Krigarna kanske blev blå ändå ;)

Så där ja, nu blev ju jag också klokare vad gäller svenska flaggan. Undrar om det blå i den åländska och finska flaggan också är vejdefärg? Nu fick jag huvudbry.

Lycka till med maskrosjakten, eller om det blir smörblommor? :)


Pettas sa...

Ditte,

Vejde är en strandväxt egentligen men också vanlig vid vägrenar.
Tack Ditte, det är verkligen vackert här just nu. Man borde inte ens sova, bara njuta av växtlighet och fågelkvitter dygnet runt. Det är nästan aldrig tyst just nu. Alltid hör man någon pratglad koltrast i buskarna även när skymningen faller.

Det är som vanligt inför öppning, mycket att göra och få igång, men med åren har jag lärt mig att man inte kan göra mera än man kan, så det blir att prioritera det allra viktigaste och resten får komma sakta mak när det finns tid till det. Faktum är att det brukar gå bättre så än om jag stressar ihjäl både mig och andra. :)
Du vet att du är varmt välkommen hit!
Ha det gott du med!

wiper sa...

Man får sig verkligen en härlig historielektion och dessutom fina bilder här hos dig.

Förstår att ni har fullt upp nu då det är sommarsäsong för caféverksamhet. Ni är duktiga och driftiga.

Ha nu en skön söndag
kram från Malin

Pettas sa...

Wiper-Malin,

ja, nu är det mycket att stå i med innan vi öppnar. Mycket ska klaffa och mycket ska finnas till hands. Man vet ju aldrig hur stor mängden besökare är de första dagarna. Sedan brukar det rulla på när man väl har kommit igång. Jag tittar in och läser "fast" mig hos dig, har kommit igång lite igen med bloggläsandet.
Ha detsamma!
Kram
Karin

Karin sa...

Men så underbart – rena trolleriet med en gul blomma vars gröna blad ger blå färg, men inte utan vidare utan via gröngul, grön, blågrön och så underbart blå. Måste vara alldeles magiskt att "framkalla" den veideblå färgen!

Pettas sa...

Karin,

rena trolleriet är det! Ja, färgning är jätteroligt och alla nyanser man kan få av en växt via alla färgbad. Undra på att växtfärgat är så vackert.

Gunnel sa...

Tror knappast jag sett vejde här i närheten. Nu gjorde du mig sugen på att färga garn. Ulrika och jag gjorde det innan hon gifte sig och det var så spännande att se när garnet var klart. Vi får kanske ta upp det igen. Ha en trevlig helg.

Pettas sa...

Gunnel,

vejde är i huvudsak en strandväxt men trivs också vid vägrenar. Det är verkligen roligt att färga garn, lite jobb att ställa i ordning förstås, men väldigt kul att få se vad för färger och nyanser garnet får. Tack detsamma !

Rost och rädisor sa...

Wow, känner till vejde, mwn är inte säker på att jag skulle känna igen den i dikeskanten. Rätt lik åkersenap?
Kram Anette

Pettas sa...

Rost och rädisor,

Den påminner om åkersenap men är betydligt buskigare och högre än den.
En fantastisk växt är det utan tvekan. Säkert upplever många den som ett obegränsat ogräs men med tanke på vad den kan användas till och så vacker den är när den blommar, så överväger fördelarna för min del.
Kram
Karin

Paula sa...

Vejde, ett kul artnamn som jag kommer att glömma så fort jag blinkar...
Men de såg vackra och maffiga ut när de växer i såna mängder. Våra gula fält brukar bestå av antingen maskros eller smörblomma. Och tänk, jag tycker de också är vackra. Däremot har jag en aversion mot den blomma jag ser här i det tidigare inlägget som jag ska läsa nu.....

Pettas sa...

Paula,
ett väldigt gammalt namn också.
De är vackra, lyser upp ordentligt och det känns enbart fint att susa förbi dem på vägen hem eller bort.
Maskros finns också här i stora mängder men de har blommat ut för några veckor sedan. Visst är det vackra men det är säkert inte helt bekymmerslöst för jordbrukarna att ha stora fält att ta vara på, fulla av maskrosor.