onsdag 3 april 2019

Street Food


    Vi gick förbi dem så gott som dagligen när vi gick ner på stan
    från vårt boende i Funchal på Madeira då vi var där nu under februari och mars
    Förbi.
    Vi stannade inte till för att äta någonting som de olika marknadsstånden på hjul
    erbjöd den intresserade
.
    Vi är inte streetfood-människor, men vi såg att det finns många som verkligen
    uppskattar att stanna till för att äta färdiglagad mat eller få sig någonting att dricka
    på stående/ gående fot.
    Jag blev glad av de små "kärrorna" eller vad man nu ska kalla dem.
    Jag har hört att man brukar kalla dem truckar men ....
    

    Frusen yoghurt och kaffe går an för min del men färdiglagad, ofta processad mat hör inte hemma
    i min värld, fastän jag förstår att den stressade nutidsmänniskan gärna stannar
    till vid ett lämpligt rullande stånd för att få något ätbart i sig mitt i språnget.
    Ja, man behöver knappast vara stressad för att stanna till. Många turister surrade runt
    matbilarna som bisvärmar och såg överförtjusta ut.



    Att streetfood/gatumat har vunnit marknad går det inte att säga emot.
    Enligt en undersökning som vid det här laget redan är gammal ( år 2007 ) så åt ca 2,5 miljarder
    människor streetfood varje dag.
    Det skulle inte förvåna mig om den siffran är mera än fördubblad i dagsläget.
    Säkerligen fyrdubblad....

    När vi var i Funchal för två år sedan fanns några "gatu-matsbilar" där, nu har de blivit
    hur många som helst.
    Praktiskt är det också för den som säljer. Finns det inte kunder på ett ställe,
    så kör man till ett annat ställe där det kan finnas flera kunder.
    Förmodligen krävs dock ett tillstånd 

 

   "Gatumaten" är förstås mycket billigare än restaurangmaten, den går snabbt att tillreda eftersom
    den i stort sett bara ska värmas, om ens det, beroende på vad man väljer.



   Streetfood är inte någonting nytt under solen om nu någon trodde det.
   Redan under antikens tid i Grekland så sålde man små stekta fiskar som gatumat.
   I Pompeji och i det antika Rom var det vanligt med streetfood,
   i all synnerhet för fattiga stadsbor som saknade ugn och kokmöjligheter.



   Så gott som alla länder i världen har under tidernas gång använt sig av streetfood ( som för övrigt
   också kan särskrivas/ street food/, ordet gatumat använder man sällan ens i våra svenskspråkiga
   trakter. Streetfood har blivit ett internationellt begrepp)




   Utvecklingen av alla länders turistindustri har också bidragit till att popularisera streetfood. 
   Redan under 1970-talet hade streetfood börjat tränga undan hemlagad mat. 
 




    Och  vem av oss har inte köpt varm korv  från en gatumatsförsäljare?
    Det är ju också streetfood.
    På Åland har vi också strömmingsburgare och liknande som säljs (jadå, då har jag varit
    framme i kön, kan jag lova)  Ledholmare! Mums! 
    Klicka på namnet! 



    Dagens streetfood konsumeras av en rad olika orsaker där mycket handlar om ekonomi och
    praktiska orsaker, men också för dess kulinariska och sociala kvaliteter.




    Vi människor har blivit mångkulturella och prövar gärna att äta mat från andra kulturer
    Streetfood erbjuder något för vars och ens smaksinne och troligen blir den marknaden
    bara större med tiden.


    Och ändå går jag/vi för det mesta alltid förbi....
    Den största orsaken är att
    jag/vi älskar att laga mat och att laga den av råvaror vi känner till och har anskaffat själva.
    Vi tycker det är enormt trevligt att gå till matvaruaffärerna, både stora och små,
    för att lära oss hur och vad de genuina ortsborna själva äter.
    Också när vi är utomlands ser vi till att vi har möjlighet att laga egen mat, där vi bor.
    Nej, jag står inte där och lagar samma typ av mat som när vi är hemma.
    Jag lagar mat enligt landets traditioner, läser recept ( tack och lov för Google), frågar mig fram
    och försöker få till det, så att vi känner att vi är där vi är även vad gäller maten.
    Det är jag som lagar maten nu för tiden, men Uffe är alltid involverad i skapandet så därför skriver
    jag vi, trots att han inte själv kan stå vid grytorna längre med tanke på sitt handikapp.
    Jag är hans förlängda arm, men han är med bredvid och ger goda råd och många bra idéer.

    Givetvis så händer det att vi äter ute, men bara enstaka gånger, men mera om det en annan gång.

   
Streetfood för duvor

    De här duvorna gick vi förbi i stadsdelen Martinho. Någon hade slängt ut makaroner åt dem.
    Själv skulle jag ha kokat dem innan men de tycktes inte ha
    några som helst bekymmer att äta dem så okokta och torra som de var.
    Knaster, knaster...


    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
   

18 kommentarer:

HeLena sa...

Färdig mat är verkligen i ropet just nu. Men det är även "trendigt" att laga själv... Kontraster som verkar fungera bra tillsammans.
Vem har inte knastrat på en torr makaron. Men jag håller med dig, dem är godare kokta!
kram<3

Pettas sa...

Jag kan förstå att det är så också. Vi har blivit så många och dessutom är det väldigt behändigt att stanna upp och äta något som mättar en stund, för en rätt billig slant.
Den här gamla stofilen kör förstås sin egen stil men vem vet mitt i allt så står stofilen och äter en strömmmingsburgare igen :)
Ja, torra makaroner har man ju knaprat på ...så visst går det.
Ha det gott Helena! <3

Gunnel sa...

Oj, så många olika matvagnar du visar! Jag har aldrig sett så många olika förr. De är verkligen väldigt personligt dekorerade, och givetvis fastnade jag för den orange. Jag är nog inte den som rusar fram så fort det syns ett matstånd nånstans, men när jag var tonåring var det nästan rutin att gå till "korvgubben" och köpa en korv innan man gick hem från dansstället. Vildduvor är nog inte så kräsna utan de äter allt, tror jag. Själv har jag aldrig testat råa makaroner, men jag har svårt och tänka mig att det kan vara gott. Nu är ordningen återställd när jag kan läsa dina inlägg igen. Tack för det! Ha en fortsatt fin dag.

Lena i Wales sa...

Härligt att du är tillbaka i Blogglandia!
Viss streetfood gillar jag. En grillad med bröd, senap och gurkmajonäs i Sverige kan jag längta efter. Åt det inte mycket när jag bodde där, men nu när jag inte sällan har tillgång till det kan jag drömma om det.Gamla barndomssmaker attraherar ju längre tiden går.
I UK finns det ibland jättegoda ugnsbakade potatisar med god fyllning, det är gott. Men annars är jag inte mycket för steetfood.
Roligt att se bilder från er resa.
Ha det bra!

Pettas sa...

Ja, många är de och många flera fanns det där. Jag "plockade" dem jag tyckte bäst om, ungefär. :) Vi hör förmodligen till den generationen människor som har gått till korvgubben och sedan lagat mat hemma. Men tiderna ändrar även om gatumat tydligen är väldigt vanligt och har varit det i tusentals år. Ibland vaknar man sent i livet :).
Förstår att den orangea blev din favorit.
Jag har testat råa makaroner men någon mera test blir det definitivt inte, men så är jag ingen vildduva heller.
Ha det fint du med Gunnel!

Pettas sa...

Lena i Wales,
ja, nu är jag back to the basic igen och bra känns det.
Man har sina favoriter och ofta är de korv, i mitt fall strömming, så ålänning jag är.
Tack för titten in! Jag ska ta mig en helkväll och läsa alla dina inlägg som jag har missat under den här tiden. Vet ju att de är "mat"-nyttiga av erfarenhet.
Ha det bra så länge!

Annika sa...

Ja, food trucks är verkligen inne. Dock tror att mycket av den mat som lagas där är bättre än mycket annan mat som köps ute. De lagar oftast maten i trucken, med råvaror och rubbet.
Det är aldrig kedjor, utan de är oftast helt och hållet sina egna.
Fast de truckar du visar är mindre än de som finns här, så de kanske bara värmer upp redan lagad mat. Så är det säkert.
Jag köper inte heller ofta mat från trucks, men ibland ser man köer som är enorma till dem.
Food trucks är nog här för att stanna.

Visst, absolut, jag lagar också nästan all mat vi äter hemma. Bäst så. Godast också, hehe.
TREVLIGT att du lagar mat från landet ni är i då ni reser. Det är ju enklast också eftersom det blir lättare att handla då i butikerna.
Som du säger, tack och LOV för google och alla recept där finns.

Så trevligt att du är tillbaka igen!!

Pettas sa...

Annika,
se där ja, då var jag inte helt ute och cyklade som hade för mig att de kallas för truckar.
Det fanns flera, olika nationaliteter, en sålde pizza, en spagetti osv. Jag tog foto på de som jag tyckte var "gulligast". :)
De är absolut här för att stanna och säkert också utvecklas de med tiden på något sätt. Så är det ju.

De har en bra tanke på Madeira när det gäller livsmedel. Det som är från Portugal är billigare än det som importeras. Så ska det ju vara tycker jag. Dessutom har de mycket bra kvalitet på sina varor.
Här får man det utländska mycket billigare än det som kommer från Åland. Det blir ju så fel. Var ligger hållbarhetstanken i det?

Ja, nog är det bra med Internet och möjligheterna att lära sig både det ena och det andra.

Tack igen Annika! <3

Paula sa...

Jag skulle gå all-in! Att proväta mig igenom olika matkulturer på ett billigt sätt, ja tack, alla gånger! Men här hemma har jag inga alternativ än att stå och laga maten själv, oftast okej men tråkigt ibland. Asiatiskt tycker jag passar väldigt bra som street-food, går oftast fort för allt är finstrimlat. Vi hade en thaikiosk här ett kort tag men tyvärr valde hon att lägga ner. Nu ska det bli ett litet bageri där istället och planer finns också på att sälja matlådor, det ser jag också fram emot. Du skulle ha fått till ett toppenbidrag till skyltsöndag med alla söta foodtrucks eller vad dom väljer att kalla dem! Och du, strömmingshamburgaren såg oemotståndligt god ut! Kram

Pettas sa...

Paula,
så synd att du inte var med oss, då hade du verkligen kunnat gå all in varje dag, för foodtrucksen var många.
Asiatiskt såg jag däremot inte alls men säkert fanns det på annat håll. Hoppas att du får möjlighet att köpa matlådor som omväxling till att stå vid spisen hemma. Här har jag lagat lamm i kål idag med Uffes påhejande. För flera dagar, snart bräker vi.
Strömmingshamburgaren ÄR GOD, jag lovar! Kram

Hantverkarglädje sa...

Roliga och intressanta ser visst dessa matvagnar ut men väl lite svårt att hantera det här med halvfabrikat för dem som inte är vana. Jag själv går nästan aldrig till någon grill men om det någongång råkar bli med något års mellanrum så kan det till och med kännas riktigt gott också. Gillar inte att alltid koka mat men gillar absolut hemlagat och mycket grönt så vad gör man då? jo man kokar själv. I söderns sol blir det till och med rätt tjatigt om man äter ute för ofta. Har vanligen på förhand tänkt till lite rätter som går snabbt och enkelt för inte vill då jag spendera särskilt mycket tid då till matlagning. Grönsaker går ju vanligen snabbt och köttet tar lång tid så passar mig perfekt. Tyvärr får nog dessa roliga matvagnar åka förbi mig också. Bra så tycker jag.

Anki sa...

Oj ... vilken härlig kavalkad med olika streetfood-fordon! Tror vi skulle göra som ni - gärna titta, men laga vår egen mat med lokala matvaror :)

Pettas sa...

Hantverkarglädje,

matvagnarna är som små smycken på olika sätt i sig själva, roliga att titta på.
Jag fungerar så jag också, det händer någon gång något år och då kan det vara riktigt gott att äta något grillat eller liknande.
Vi äter också mycket grönsaker och som jag redan skrev så tycker jag om att laga mat. Ofta lagar jag större mängder och så äter vi tills det tar slut, kanske tre- fyra dagar, fyller på med bönor, svamp osv, beroende på så det blir ändå lite variation för att man inte ska ledsna. Det är ju precis som du skriver, också jag har lite framförhållning och har förberett veckans middagar i förväg. Sen kan det bli en kontramanöver men frysen finns ju så det är inte något problem.
Ha det vår-bra!

Pettas sa...

Anki,

härlig kavalkad är nog rätta namnet. Nästan som en festival t.om.
Det är skönt att det inte bara är vi som fungerar så. Ibland kan man känna sig lite ensam när man inte följer trenderna.
Ha en fin dag!

Ditte sa...

Oj, så många olika foodtrucks det fanns i era trakter på Madeira. Gott om dem är det också i Stockholm och många besökare har de. Jag har testat ibland då det varit olika matfestivaler i Kungsträdgården men i övrigt inte. Jodå, en och annan varm korv har slunkit ner också . Och maken tog gärna stekt strömming i den kiosk som förr fanns på Södermalms torg.
När vi varit i Thailand och ibland i Kina blev det gatumat, men här lagas allt när man beställt och man kan bestämma vad man vill ha.
Här i Torrevieja har jag inte sett några foodtrucks alls. Men det finns en del stånd som säljer våfflor och "churros". Här har jag testat churros.
Vi lagar också gärna mat själva och direkt svenskt blir det inte.
Tack för ett jättetrevligt inlägg.
Ha det fint.

Pettas sa...

Tack Ditte!

Varm korv tror jag att vi alla har köpt någon gång :)
Churros! Så bra att du påminde mig om dem. Sådana har jag ätit i Santa Pola från ett en foodtruck på marknaden där. Tror till och med att jag har en bild någonstans i arkivet.

Tack själv och ha det gott i dubbel bemärkelse!

wiper sa...

Vilka häftiga och snygga matbilar, man blir ju upplivad bara att titta på dom och dina bilder är jättefina. Jag har själv aldrig ätit från en street food bil men man vet aldrig. Nu vill jag resa till Madeira ;)

Vi har verkligen blivit bra på att äta mat från andra kulturer och det är gott också. Kul med variation. Min pappa prövade allt nytt som kom ut när jag var barn så jag har fått smaka mycket som kanske inte många andra åt på den tiden

Jag åt kinesmat redan i början av 1960-talet på grund av att pappa kände en kinesisk man som lagade mat åt oss där min pappa jobbade

Kul bild "street food duvor" där fick vi lite humor också ;)

Ha en fin helg
kram
Malin

Pettas sa...

Wiper-Malin,

jag tyckte/tycker också att de är rena ögonfröjden. Något som man blir glad av.
Det är gott med andra kulturers mat, numera än någonsin finns också alla varianter överallt att ta till sig, även om jag hemmavid gärna håller mig till det åländska i alla fall. Men visst slänger jag ihop något thailändskt, grekiskt, spanskt, italienskt osv ibland som omväxling.
Vilken bra pappa du hade! Med framförsikt.
Det finns mycket gott att ta till sig från alla olika länder och deras kulturer.
Ja, duvorna måste ju också komma med...italiensk street food :)

Ha detsamma Malin! <3