måndag 8 april 2019

Prego





Redan i det förra inlägget antydde jag att vi någon gång nu och då stannar till
hos Rei do Poncha, när vi har vägarna förbi och känner oss smått hungriga vid lunchtid.
I vårt tycke har de den absolut godaste och mest vällagade Prego special i Funchal, ja på hela Madeira och då har vi faktiskt testat att äta prego på flera ställen under alla de år som vi har besökt Madeira.( 12 år)

Också på ställen som andra har rekommenderat oss och sagt
att den och den har den allra bästa pregon.
Visst har de varit goda men Rei do Ponchas är oslagbar helt enkelt, så nu har vi slutat testa.
Vi går direkt till dem om vi vill äta en prego.
Varför chansa?

En halv prego special. Vi delar på en hel


   Det lustiga i sammanhanget är att vi inte brukar äta den här typen av bröd och kött
   överhuvudtaget när vi är hemma,  Men hur det nu har gått till så är vi helfrälsta
   när vi är i Funchal. Då himlar vi bara med ögonen och gottar i oss denna ljuvlighet som är
   tillagad med stor kärlek och omtanke. Det kanske är just därför som den smakar så gott hos
   Rei do Poncha? Det tar lite tid innan den serveras, men den som väntar på något gott väntar
   aldrig förgäves. De flesta beställer en hel var men vi blir mätta av en halv prego, så vi delar.

   Och vad består då en prego av? Prego är en heltstekt biff som serveras mellan skivor
   av sötpotatisbrödet Bolo do Caco.
   Vi äter nästan aldrig annat kött än lammkött och kyckling, men
   som sagt när vi är i Funchal gör vi detta undantag.

   De bakar inte brödet själva på baren, utan vi har sett att det närliggande bageriet kommer
   med ca 10 st färska bröd med jämna mellanrum.
   Troligen ringer de från baren till grannen och säger att nu behöver vi mera färskt bröd.

   Vi satte oss på bussen till Santo da Serra en söndag i mitten av mars för att fara på marknad.
   Marknader går av stapeln på olika ställen över ön och alltid på söndagar. Då går man man ur huset
   i byarna och småstäderna på landsbygden för att sälja sina produkter eller för att köpa något, men
   kanske allra mest för att umgås med varandra.
   Bara bussresan i sig är en upplevelse som är svår att beskriva.
   Den måste upplevas för att förstås.
  


   När vi steg av bussen hittade vi genast ett stånd som bakade Bolo do Caco
   Ofta får man vitlöksbrödet som förrätt på många restauranger eller i väntan
   på att den beställda maten ska serveras.
   Även om jag tycker att det är väldigt gott så tackar jag nej nu för tiden
   om vi går ut och äter någon gång. Jag orkar helt enkelt inte med huvudrätten annars.

 

   Så går det som det går.  Nyfiken som jag är, kanske det rent av är en yrkesskada?,  så blev jag
   inbjuden till en viss delaktighet i bakandet. Bagarna visade mig välkommen att ta bilder....
   De ville det verkligen.

 
 
  
    Att något överhuvudtaget kunde jäsa var min första fundering,
    för det var kallt så in i vassen uppe på höjderna och blåste gjorde det dessutom.
    Men sedan såg jag att de hade ett uppvärmt bord under
    bakduken som de bakade på.
    Man använder gas när man är på marknader. Naturligtvis.



    Här är chorizobrödet på gång. Ta bild, ta bild! visade bagarn mig med ett glatt leende.



      Ugn? Nej, brödet grillas på hett underlag, också uppvärmt med gas.



   Här är jäsning och samtidigt gräddning på gång.  Plopp opp, så var bröden klara. De stod kvar på
   kant så de höll värmen tills de skulle skäras itu och fyllas med prego, (köttet), ägg, ost, grönsaker
   och vad som önskades. Man har möjlighet att välja.
   "Burgaren" var snart klar att förtäras.
  


   Är man på marknad så får man ordna med rengöringen på bästa sätt..
 
   Vi åt ingen Prego special, fastän jag nästan, nästan hade varit med och bakat den själv.....
   Vi köpte en nygrillad kyckling, ett sallatshuvud och några tomater istället, vilket också
   var väldigt gott.
 


    När jag svängde mig om från "mina bagare" såg jag att det fanns ett liknande Bolo do
    Caco-"bageri" mitt emot men under parasoll och med en bagare som var klädd
    som en  bagare.
    Men något var i görningen? En massa utklädda människor gick fram och tillbaka....
    Folk strömmade till från olika håll.

    Hur det nu var så hamnade vi mitt i en karneval men mera om det en annan gång.

    Nu vet ni kanske vad en prego är, trots lite annat som också blev skrivet.
  
    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

12 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för detta! Nu vet jag vad en "prego" är. Nog så viktigt för själva ordet på spanska betyder "var så god".
Prego skulle jag gärna smaka. Jag äter i vanliga fall inte heller mycket (alltså väldigt lite) "rött" kött men visst kan man göra undantag.
Jättetrevligt att följa med till marknaden och extra roligt att få vara med om brödbaket.
(Även här i Torrevieja ser jag på marknader runt om att just gas används.)
Tack för besöket här och jag ser redan fram emot nästa inlägg.
Jättefina bilder där jag nästa kan känna doften komma från dem.

Paula sa...

Hej, det finns mycket nere i Europa som jag önskar att vi hade bevarat, bland annat marknader, små lokala affärer och samarbetet mellan dem. som jag önskar jag kunde gå till bagarn, slaktarn, mejeriet osv. istället för till den högst opersonliga trista livsmedelsaffären där allt kommer packat i plast. Sötpotatisbröd har jag aldrig smakat, men sötpotatis äter jag ibland, hade ätit oftare om inte priset vore tre gånger så dyrt som vanlig potatis. Vegetarisk gryta med kokosmjölk och sötpotatis, såå gott. Jag skulle nog lätt få i mig en hel prego.
Om man kommer med färjan till Mariehamn, hur skulle man kunna ta sig upp till Geta för att hälsa på dig? Bara bil som funkar eller finns det andra kommunikationer? Kram från pörtet

Pettas sa...

Ditte,

jag känner till att spanskans prego betyder varsågod så lite konfunderad blev jag när jag sökte betydelsen för prego i vårt lexikon, där det står att prego har tre olika betydelser, spik, biffsmörgås och pantbank. Tänk så olika språk kan vara mellan två grannländer som Portugal och Spanien.
Agui está säger man när man säger varsågod i Portugal för övrigt.
Nästa gång vi far dit räknar vi med att gå någon kortkurs i språket för att få bättre förståelse. De ger turisterna gratis kurser, kan du tänka dig.

Jag tror att det är bra att man gör undantag ibland från sina matvanor. När man är utomlands är det till och med viktigt, för hur skulle man annars veta om man inte prövade på? Den lövtunna biffen är god, ofta med mycket vitlök och någon speciell krydda som jag inte har kunnat identifiera men det ska jag ta reda på nästa gång vi reser till Madeira och går till Rei do Poncha.

Det fanns förstås en hel del på marknaden som jag inte har berört alls, men mycket var det vanliga s.k. krimskramset där folk från hela ön och många invandrare sålde smycken, kläder och liknande. Sånt man hittar överallt i världen i våra dagar. Lite tråkigt men så är det nu en gång för alla.
Men det fanns givetvis genuina marknadsstånd som sålde hemodlade grönsaker och jordbruksprodukter, blommor, hantverk, kött osv....och vi köpte de allra godaste tomaterna som vi åt under den här resan. Jag tog frön från dem och har nu sått...så få se om jag lyckas servera tomater från Santo da Serra?
Tack Ditte för att du tittade in!

Pettas sa...

Paula,

så har jag också tänkt många gånger. Tack och lov så har ålänningarna fortfarande lyckats bevara en del av det genuina marknadslivet, tack vare Skördefesten och Åland grönskar varje år. Men söndagsmarknaderna på Madeira har också förändrats, många utländska inslag syns, men så är det säkert över hela världen. Vi har blivit mångkulturella. Synd nog så tar det genuina lite stryk men tillsvidare går det att handla genuint hantverk, frukt, grönsaker, kyckling, kött, blommor och plantor. Marknaden i Santo da Serra är stor. Många är det som deltar och turister bussas upp från kryssningsbåtarna i Funchal.
Det fina är att det fortfarande går att gå till slaktaren, bagaren osv för att köpa mat på det sätt som du själv önskar. Till och med i de stora matvaruaffärerna i Funchal kan du göra det även om hyllorna är fyllda av färdigpackade varor.

Du får höra av dig Paula, bussen går till affären tre kilometer härifrån och vi hämtar upp, men enklast är att jag själv kommer och hämtar dig från färjan. Inget problem alls, bara säg till så kommer jag som ett skott! Vi får ta detaljerna när du vet att du är på väg! Varmt välkommen är du! <3

Annika sa...

ÅH, jag skulle vilja äta en prego nu.
Det låter fantastiskt GOTT!
Det låter som om det är något jag skulle älska. jag blir HUNGRIG av att läsa och se bilderna.
Vitlöksbröd älskar jag. ÄLSKAR.
Men som du säger, man kan lätt äta sig mätt på just bröd före middagen.
Förstår att ni njuter av Prego när ni är på Madeira.
TACK för denna hungriga läsning :-)

Pettas sa...

Annika,
ja, vi gör verkligen det, njuter av pregon. Men ändå, inte för ofta, utan någon gång nu och då.
Vitlök hör bara till, jag som är vitlökoman i kubik.
Tack ! :)

wiper sa...

Jag blir också sugen på prego och även resa till Madeira efter att ha sett alla dina bilder och läst allt du skriver om detta.

Tänk att få in sånt färskt bröd hela tiden. Tänk att sen hamna i en karneval ;) ni har då verkligen varit ute på äventyr och så härligt att få följa med i och med bilder och berättelser

Ha en fin dag
kram
Malin

Pettas sa...

Wiper-Malin,

jag kan förstå det! :) Hoppas du får möjlighet att göra det någon gång !
Jag har faktiskt aldrig upplevt att det finns s.k. gammalt bröd någonstans på brödhyllorna, annat än det importerade från Tyskland och England men det som bakas på Madeira är dagsfärskt. Det som blir över vet jag inte vad de gör med men en del går till att fiskeagn och de är inte främmande för att mata duvor och djur som är hemlösa. Förmodar att de också sticker en del bröd åt de människor som är hemlösa ( rätt många faktiskt).

Jag ska längre fram göra ett inlägg om karnevalen, men vet inte riktigt när. Mitt i allt så händer det bara.

Ha detsamma Malin! <3

Bosse Lidén sa...

Bilderna lockar. När man hittat sitt favoritställe dras benen till av sig själva. Gäller samma sak med val av favoritö. Min är Cypern. Men min fru har varit på resa till Funchal. En vacker kuperad blomsterö. Ha det så gött.
Kram GotlandsBosse

Pettas sa...

Bosse,

precis så är det, när favoritstället är funnet så dras man dit gång efter gång. Men Cypern är också väldigt fint, jag har varit där i september-oktober för rätt många år sedan. Mera som de grekiska öarna, lite torrt men skönt och skön befolkning.
Madeira är mycket mycket grön i jämförelse. Ha det gott på ön där ni befinner er nu med kramar från ÅlandsKarin

Gunnel sa...

Vilket härligt matinlägg! Jag blir sååå hungrig! Prego var en nyhet för mig. Allt det där nybakade brödet ser så gott ut, och speciellt vitlöksbrödet får mig att riktigt känna doften. Men jag håller med dig...det mättar rejält och gör att man orkar inte så mycket mer efter det. Vad ska jag nu hitta på att äta efter all denna matfrossa jag ägnat mig åt i fantasin?

Pettas sa...

Gunnel,

tack! Jag har märkt samma sak själv, att det är lätt att bli hungrig när man läser om mat hos andra. Snålvattnet rinner.
Vi delar alltid på en prego, det räcker mera än väl, man dricker ju alltid någonting till samtidigt. Förr när jag var yngre tror jag nog att jag hade lyckats klämma i mig en hel stor prego men inte nu längre.