lördag 19 januari 2019

Lördag i januari    Nu är det fina dagar. 
    Lagom kallt, lagom mycket snö och rätt mycket solsken. 
    Allt vad jul som tänkas kan har plockats undan...inte ett barr finns kvar
    Vävarkardans taggiga fröställningar tittar fram under snön...


    Solstrimmor glimmar till mot den vita snön och allt känns så ljust och hoppfullt
    Ett fenomen bara det i sig.  Ljuset som är på kommande förändrar sinnet.
    Det är lättare att se mörkt på tillvaron när det är mörkt runt omkring en, fastän även
    mörkret som så kan vara skönt, men när det där speciella januariskenet är här, blir
    åtminstone jag lite gladare och lättare till sinnet. 


    Jag går så gott som varje dag upp på berget ( inte högt alls) ovanför oss för att ge mat åt
    fåglar och fyrbenta vänner . Att sedan stå där och titta sig omkring känns nästan som
    en ynnest . " Tänk ändå att jag har det så här bra" !


    Vårt lider till vänster, bakom skogstappen till höger ligger vårt hus.


   Här är också någons hus med framdörr och bakdörr. 
   Det ser ut som om vesslan har hälsat på hos sig själv


    Gulsparvarna lyser upp
    Nästa vecka måste jag köpa mera havre åt dem


    Lika förundrad är jag varje vinter när jag ser på rhododendronknopparna. 
    De klarar kylan, snön och vilket oväder som helst
    Skönt nog så tar det ett tag innan de slår ut.
    Nu får det gärna vara vinter ända fram till mars-april. 

    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

14 kommentarer:

Ditte sa...

Så fint att gå med dig upp här på berget och ge mat till de två och fyrbenta vännerna. Och snö har ni också. Här har vi nu mest is så jag har anslutit mig till pingvinsläktet med en vaggande gång. För ut vill jag ju.
Tänk att rhododendronknopparna redan visar sig. Jag visst att de var tåliga men inte hur pass...Och bra att de vilar sig i form för kommande blomning.
Ha det gott och tack för turen. Så njutbara bilder!
Trevlig kväll

wiper sa...

Sånt väder har vi också. Jag blir piggare av att vi har fått snö så det inte är så mörkt. Vilka fina bilder du tagit. Gillar snöformationen bild 2 och fågelbilden. Härligt att jag inte är ensam om att gilla vintern. Hösten är också en vacker årstid. Vi får vara glada att vi får uppleva olika klimat.

Tack för ett härligt inlägg och ha en fin kväll
Hälsning
Malin

Mia sa...

Så bra att du har förmåga att njuta av allt det vackra. Visst är snö vackert på bild, men drar ofta med sig halka på mina hemkoordinter. Därför är jag ganska kluven till vinter.

Instämmer helt i känslan när man märker mer och mer att ljuset återvänder. En härlig känsla. Omtänksamt av dig att tänka på fåglarna och de fyrbenta vännerna, de behöver hjälp med litet föda om det är svårt att komma åt marken.

Anki sa...

Underbara vinterbilder! Ni har betydligt mer snö än vad vi har här - vackert är det!
Det är en härlig tid nu när ljuset återvänder och visst blir man både förundrad och glad över hur växtligheten redan är startklar inför en ny blomning!
Ha en fin söndag Karin!

Pettas sa...


Ditte,
fint att du går med mig på berget för att ge mat åt skogsvännerna. Tack för det! :)
Vi har en riktigt fin vinter just nu, förstås med halka under snön på vägar osv...man får köra försiktigt, tack och lov för vinterdäck!, och också gå försiktigt, vagga sig fram på olika ställen. Vår infart är allt annat än inbjudande just nu, med hal svall-is som alltid bildas den här tiden på året när vattnet sipprar ner från högre höjder. Den är t.om. svår att sanda, grusa, allt rinner av.
Det är en fin tid nu och snart är januari ett minne blott, tiden rinner iväg den också.
Ha en fin söndag du med Ditte!

Pettas sa...

Wiper-Malin,
ja, jag har förstått att vädret är vackert på samma breddgrader som våra och lite längre söderut också. Härligt är det och piggar upp gör det.
Jag tycker om alla årstider och njuter av dem alla. Vintern är fin när den är vit och kall, precis så där som den ska vara. Jag är också glad över att vi har olika årstider. Tänk om man hade en torr, het sommar året om? Nej, det vill inte jag.
Tack Malin och ha en fin söndag!


Pettas sa...
Mia,
halka har vi här också, rätt så mycket nu faktiskt, för även om vi har minusgrader, så hinner det bli någon plusgrad dagtid och så blir det som det blir. Det gäller att ta det varligt i trafiken och där man går. Dessvärre så har trafikmyndigheterna hos oss missat något i sin framförhållning den här vintern, vi har ont om sand och grus till väghållningen. Hoppas dock att man inte tar till salt istället, det är inte bra för naturen och bilarna blir rostiga. Man får anpassa farten istället och använda broddar. Vintern är ju kort när det kommer till kritan, men visst förstår jag din kluvenhet. Det finns alltid en baksida på medaljen, i alla sammanhang. Jag vet själv hur jag njuter av att ha sommardäcken på längre fram, då allt är snöfritt och isfritt igen. Då suckar jag ut av lättnad.
Nu behöver djuren lite hjälp, så för vår del är det naturligt att hjälpa till på den fronten.
Ha en fin söndag!

Pettas sa...


Anki,
Tack! :) Vi har faktiskt rätt bra med snö just nu. Lätt och fin snö, inte alltför svår att pulsa fram i. Jag njuter fullt ut av ljuset som är på kommande lite mera för varje dag. Det är skönt med lite vintersol också. Växtligheten är så stark på något sätt, jag såg att askarnas knoppar är röda och vackra också. Ändå är de sena när våren kommer att slå ut.
Ha en fin söndag du med Anki!

Gunnel sa...

Så vackra snöbilder! Som vanligt så har vi inget av den varan här, men vi har ändå haft ganska fint väder med sol. Det är så härligt när man märker på morgonen att det blir lite ljusare . Mest märks det när jag hämtar tidningen på lite olika tider beroende på när jag stiger upp. Rhododendron är en klippa att ha i trädgården. Den kan man alltid lita på att den återkommer. Ha en skön söndag.

Pettas sa...

Gunnel,
tack!
Också idag vaknade vi till ett väldigt vackert sken med smygande solskensstrimmor, ömsom skuggor som om de vävdes in i varandra. Nu tycks det mulna en del, kanske vi har mera snö på gång?
Det är en fin tid vi har framför oss.
Ja, rhododendron är en klippa, klarar det mesta när den väl har etablerat sig.
Ha detsamma!

Märtha sa...

Brrr... Vill ha några grader varmare! Här nu -9,2, solen skiner, men min lilla astma gillar inte alls lång vistelse utomhus... Våra rhododendron har fina "snömössor" på nästan varje gren, hoppas blomknopparna klarar vintern, det finns en hel del "väderfaror på taket" innan vi kan glädja oss åt blomningen ännu... Ha det gott!

Pettas sa...

Märtha,

ni har kallare än vad vi har, här är ungefär plus minus noll för tillfället.
Också här har vi väderfaror på taket ovanför våra rhododendron men någonstans på taket finns en fartgupp som gör att is och snö flyger över plantorna precis lagom passligt ut på gången bredvid. Tillsvidare har de klarat sig undan det som kommer ovanifrån.
Ha det gott du med och hoppas väderleken blir varmare hos dig med tanke på din astma.

Anne-Marie sa...

Ni har en del snö ser jag.
Här har vi ingen snö alls på “marknivå”. Det har regnat en del den senaste veckan.
Ja, det är märkligt att alla växter klarar sig trots vinterkylan. Framför allt de som har knoppar som rhododendron.
Våren får gärna dröja ett tag till. Vi kommer dock att få vårliknande temperaturer verkar det som nu till veckan.
Ha en fin måndag!

Pettas sa...

Anne-Marie,

vi har mellan tio-femton centimeter djup snö, skulle jag tro. På vissa ställen mera men där har vinden drivit ihop den, så man får pulsa på lite mera. Det är en riktigt vacker vinter just nu, med sol varje dag.

Det är väl sist och slutligen bra att ni har regn, det kan inte finnas mycket grundvatten med tanke på hur oerhört torrt ni har haft det långa tider varje år en längre tid. Jag är glad åt varje liten nederbörd av vilket slag som helst för vårt grundvatten är lågt och snart blir det sommar igen och om den blir lika torr som senaste år så blir det inte bra om inte grundvattennivån höjs.
Ja, våren får dröja och det gör den också. Vi är mitt i vintern, våren kommer när det blir vår. Varje år. Säkert blir det varmt på dagarna och kallt på nätterna när vi närmar oss mars.
Ha en fin måndag du med!