måndag 3 december 2018

Lucka 3 /Rimfrost


    Rimfrost?
    
    Rim som rim 😉 tänker jag.
    Jag rimmar gärna och  försöker få till någonting klurigt på julklapparna vi ger bort.

    Det är också mycket vanligt att använda lingonris till kransar, ljusstakar och andra
    dekorationer i jultid. ( med tanke på bilden ovan)

  Den blå bolltisteln i rimfrostskrud påminner nästan om kokosbollar
   
    Osökt går tanken till rimmade grisfötter. Nu när jag ändå är inne på rim...

    Jag nådde knappt med näsan över bordskanten den julen för väldigt många år sedan,
    då jag nyfiket ville ta reda på vad som fanns uppdukat på buffébordet som hade dukats upp
    hemma hos oss. Det var vår tur att stå för julmiddagen just det året.
    Mamma Ruth och min moster Astrid brukade turas om.....

    Det allra första jag såg var grisfötter!
    Ett oförglömligt minne för en liten en som stod på tå för att
    få en glimt av godsakerna på bordet.
    Där låg de rakt framför mina ögon och "doftade" salt i ett gelébad av något slag.
    På något sätt så förbleknade allt det andra som fanns uppdukat
    De såg inte goda ut alls.
    De såg rent av förfärliga ut...

    Vi var många runt bordet den julaftonen. Jag hade en liten kokt potatis,
    en klick morotslåda plus en liten skiva skinka på min tallrik.
    Grisfötterna fick de andra äta och så har det fortsatt.

    Inte en grisfot har funnits på mitt julbord sedan dess.
    Uffe däremot älskade grisfötter redan i den åldern.
     ( det var min mammas stora favorit också)
    Men fötter ska man inte ha på bordet eller hur? 😉
    Lite rim och reson ska det vara 
   
 

   Skämt åsido, jag vet att många tycker att rimmade eller kokta grisfötter är en stor delikatess
   och om jag måste så skulle jag säkert smaka på grisfötter jag också.
   Men jag måste ju inte...

   Rimfrost i sig är stämningsfullt och förhöjer julkänslan
   Julen får väldigt gärna braska för min del.
   Om den inte gör det så kan 
   man faktiskt köpa rimfrost på sprayburk också,
   fastän det rimmar illa i öronen på mig.
   Särskilt hållbart är det inte med tanke på miljön.
   Den naturliga rimfrosten är den bästa rimfrosten.
   Bäst är att låta det bli som det vill bli eller hur ?
   
  
   Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

18 kommentarer:

Gunnel sa...

Haha! Ja, fötter ska man inte ha på bordet.....och ska man vara rättvis så måste det väl gälla skinkan också. Men man får inte vara för nogräknad. Härliga funderingar. Håller med dig om att inget slår den riktiga rimfrosten. Ha en fortsatt mysig decemberdag.

Anki sa...

Vilken härlig anekdot om din barndomsjul! Jag tillhör dem som gillar grisfötter och det fanns alltid på julbordet när jag var barn. Nu är det ju bara jag som vill ha, så då blir det inte av att köpa :)
Fina frostiga bilder!
Ha en fin måndag!

Pettas sa...

:). Man får väl ha lite skillnad på ? haha..
Du har så rätt Gunnel, man ska nog inte vara så nogräknad.
Tack, ha en fin dag du med!

Pettas sa...

Tack Anki!
Jag är säker på att Uffe också, mera än gärna, skulle ha fötterna på bordet, grisfötterna alltså. Lite synd om karln är det nog ...men han brukar ta igen det när vi äter julbord på restaurang någon gång. Om de har den rätten, det är inte så vanligt längre.
Ha detsamma!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Underbart om barndomens jul!
Rimfrosten vet du nog redan att jag älskar intill saligheten!
Grisfötter finns också med i min barndom också, så ja tack!
Långt senare kom önskemål från en hyresgäst i ett äldreboende jag jobbade om att få i ordningsställt grisfötterna. Eftersom jag var den enda ätande, blev uppdraget mitt att tillsammans med hyresgästen rimma, och sedan koka de i en alldeles underbar stark kryddlag. På julaftons morgon åt vi tillsammans dessa läckerheter, eftersom jag skulle vara ledig på kvällen. Det är inte fritt utan det kommer en tår vid detta minnet.... Så blev det ännu en lång kommentar,ja du färgsystern, du väcker färgminnen i form av grå grisfötter med färgstark smak <3

Pettas sa...

Tack Tove, grisfotsälskare! <3
Rimfrost också, det vet jag redan, nu vet jag att du gillar grisfötter också. Förmodligen var grisfötterna hur goda som helst, de som låg på det vita fatet och fick allting annat att förblekna av fel orsak i min tidiga barndom.
Det låter riktigt gott att äta fötter när jag läser din text Tove, de grå geléartade får plötsligt färg! Kanske jag blir omvänd mitt i allt? Tack Tove! <3

Paula Merio sa...

Men nu du, nu kom vi in på mitt favoritämne, inkokta grisfötter i gelé! För mig är de bland de endaste som bara måste finnas till julen och min lilla butik gör en beställning enkom för mig. Jag tror det ligger sex burkar i en kartong, jag brukar visst köpa minst tre av dem....tihi. Som barn köpte min mor grisfötter i saluhallen, då var dom "hela", de som är på burk kan man ju inte ha en aning om vad det egentligen är! Och lika bra det, föredrar att inte behöva titta på klövarna, och jag har full förståelse för ditt "inga fötter på bordet"! Numera får jag ju mumsa dem ifred, slörpa suga och tugga utan att störa någon...Men jag har då aldrig sett grisfötter på något julbord på restaurang! När vi drev värdshus provade jag ett år att koka egna, det blev katastrof för de geleade sig aldrig. Sen dess får det bli på burk. Trevlig måndag, idag har jag bestämt mig för en rejäl promenad i regn o rusk, jag behöver syre i lungorna!

Pettas sa...

Där ser du Paula! Klövar, geleiga, på bordet! Det går ju inte för sig alls :) . Jag märker på kommentarerna att det är många som tycker om grisfötter. Det är sällan vi äter på restaurang men ibland händer det och jag vet att Nautical i Mariehamn hade grisfötter på bordet för några jular sedan och då fick Uffe äta sig mätt och belåten på favoritfötterna han har i livet.
Njut av syret du intar på din promenad! Jag har nyss varit ute i regn och rusk och har intagit mitt för dagen, tror jag. Ha det gott!

Veiken sa...

Rimfrost, eller päls på grenarna som mina barn sa, är så vackert. Inga grisfötter hemma hos mig eller på min tallrik! Ha en fin vecka.

Pettas sa...

Päls på grenarna låter ju riktigt vackert!
En själsfrände vad gäller fötter på bordet! :) Tack Veiken, önskar dig detsamma!

Mia sa...

Nej, grisfötter är inte något jag vill ha.

Fick det serverat i alla fall en gång i Grekland. Jag och mina kompisar hade bestämt att vi skulle äta på en liten krog utanför turiststråket. Matsedeln var på grekiska så vi bestämde att peka på måfå. Vi valde tre olika rätter, vi var tre kompisar. Jag serverades grisfötter! Det blev inte mycket till måltid för mig, tror jag smakade, men inte blev det mer... :-)

På julbordet blir det inga fötter hos mig! :-)

Pettas sa...

Det var helt klart ingen höjdare för dig Mia! Jag pratade med Uffe om grisfötter idag och han säger att det beror helt och hållet på hur de tillreds. Han har också ätit grisfötter som han inte har tyckt om. De ska smaka som en god aladåb och se ut som en sådan, enligt honom. Men som sagt, inte fötterna på bordet här heller.

MartinaOlsson sa...

Hej på dig!
Vill bara passa på att tipsa dig om att lucka nummer 2 i min julkalender öppnades igår, och du har fortfarande möjligheten att vara med i tävlingen som dolde sig därunder! Vinsten är en supersnygg necessär från märket W7 Cosmetics :) Sugen på att vara med och delta? Klicka på länken nedan!
https://martinaolsson.myshowroom.se/126302/julkalender-lucka-2-7/

Musikanta sa...

Underbart! Nu har Kent hjälpt mig så att jag kan komma in på nätet med min gamla portföljdator. Han fick låna ett mobilt bredband så länge. Min egen dator gick inte att ansluta. Så nu kan jag läsa din blogg igen. Jättefint beslut att göra en julkalender, men det förpliktar förstås. Man kan ju inte hoppa över någon dag :-). Så nu jag har läst dina inlägg om stjärnor och julljus och nu rimfrost och grisfötter. Som bekant (?) är Kent vegetarian - lakto-uvo - som väl är, men det innebär att det knappt inte blir någon julmat alls hemma. Inte fisk heller, som en del tror att vegetarianer äter. Men ett par skinkbitar köper jag nog till rödbetssalladen och bruna bönorna, som vi brukar äta. Och risgrynsgröt förstås. Så vi överlever väl julen, antar jag. Det blir spännande att se vad som finns i nästa lucka. Hälsa Uffe!
Ingrid

Pettas sa...

Tack för tipset Martina! :)

Pettas sa...

Så roligt att det ordnade sig Ingrid! Det är jobbigt när datorerna krånglar och man inte kan nå ut som man är van att göra.
Ja, det förpliktar...nu ska det finnas någonting för varje dag t.om. den 24 dec. Men något hittar jag säkert på.
Det finns så mycket gott att äta om man är vegetarian, så det där klarar ni hur bra som helst. Ni har ju vanan inne sedan många år och vad jag har förstått är både du och Kent bra på matlagning. Hälsa du med Ingrid, jag hälsar Uffe!

Ditte sa...

Så sant! Naturlig rimfrost önskas. Och någon konstgjord blir det inte här. Så vackert med dina bilder där frosten lagt sig lite. Inga grisfötter heller. Minns när jag firade jul i Norge hos mormor och lilla griskultingen visste när det var dags för slakt,som skedde hemma.Inga transporter där inte.Men grisfötter hade vi inte på det norska julbordet.
Har aldrig haft det och aldrig ens kommit på tanken att äta dem. Vad gäller julmat i Sverige är det nog bara lutfisken och kanske
grisfötter som är speciella för julen. Det mesta andra äter en ju när som under året.
Julen är sedan 2002 ingenting jag ser fram emot.Helst vill jag inte vara hemma i Sverige och många år har vi varit i Thailand. Tycker om att se hur fint andra gör och uppskattar det.Men för mig blir det numer begränsat.
Ser fram emot nästa lucka som öppnas i morgon.
Ha det gott.

Pettas sa...

Naturlig rimfrost vill jag gärna se på julhelgen och när som helst egentligen.
Du har varit nära händelserna, läser jag. Uj, inte roligt att vara en liten griskulting men så är det, så var det och bättre att få vara hemma på gården. Många djur har det inte bra p.g.a. transporter och synen på djur överlag.
Så en till som inte vill ha fötter på bordet! :)
Jag förstår att du har varit med om någonting under juletid och att det smärtar. Personligen är jag inte mycket för allt ståhej runt julen jag heller, men njuter och uppskattar förberedelsetiden. Julen som så är barnens högtid, så upplever jag det. Tack Ditte för att du gav dig tid att öppna lucka nr 3. Ha detsamma!