tisdag 6 november 2018

Oväntad skörd


    Vi har för vana att ta en ca 1 timmes promenad/vandring varje dag om bara vädret är på vår sida,
    vilket det för det mesta är. Att ta sig över stock och sten hör till och då ligger
    skogsområdena runt omkring oss bra till för våra motionsrundor.
    Att gå upp och ner i terräng är väldigt bra för Uffe som tränar för
    balansens skull mera än någonsin. Hans rörlighet efter stroken för drygt två år sedan
    har blivit mycket bättre och stabilare. Rörelsen är oerhört viktig i det här sammanhanget.
    Givetvis så är det bra för mig också som får all rörelse liksom på köpet

Bara början här...korgen blev halvfull

    För säkerhets skull tog vi en svampkorg med oss och otroligt nog kom vi hem med den
    halvfylld. Mestadels med Karl-Johan ( 5 nov!!!) , några trattisar, en smörsopp och....


    fem kantareller. De första för året!
    Förmodligen också de sista men man vet ju aldrig.
    Den här hösten överraskar.
    Trattisar har vi plockat ända fram till nyår tidigare men
    inte kantareller och allra minst Karl-Johan.
    Och jag som trodde att det inte skulle bli någon påfyllning i svampförrådet
    den här hösten.
    Men tack och lov så trodde jag fel. 
   

    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

22 kommentarer:

Gunnel sa...

Ni är oerhört flitiga. Men det känns väl knappast som motion när ni har så mycket fint att titta på och vilka skatter ni hittar! Hösten är en bra årstid för att fylla på i förråden, både när det gäller svamp (inte för mig då), nypon, slånbär, löv, kottar, pinnar och allt annat som är bra-att-ha i hobbyrummet. Jag känner mig rik när jag sorterar in allt i lådorna sen. Hobbybutiken tjänar inte mycket pengar på mig. Ha en fin höstdag. Just nu skiner solen och det är ett helt underbart (vår)väder.

Pettas sa...

Egentligen handlar det mera om en lagom-rörelse. Vi tar det i vår takt i mån av möjlighet, ger oss tid att "upptäcka" omvärlden, att njuta av den.
Jag är också förtjust i hösten och alla möjligheter till förrådspåfyllning, både vad gäller mat och också pyntmaterial. Och nu ska det samlas medan det går att ta det, blir det kallt så går det inte lika bra att ta mossa och liknande. Här förtjänar inte hobbyaffärerna på mig heller. Det finns ju en välfylld sådan som heter skogen.
Här har vi gråväder och lite småregn idag men ändå riktigt skönt.
Ha det fint du med Gunnel!

Annika sa...

SÅ bra! . Förstår att det är bra för kropp och själ och enormt stärkande för Uffe. Förmodligen den allra bästa träningen. SÅ heja er två! BRA jobbat! Dessutom är ju naturen i sig helande. Så fint att höra att det blir bättre balans och styrka hela tiden. Strongt! Vilken vacker korg du har, Karin!! Otroligt vacker. Ett tag målade jag korgar i äggoljetempera, så roligt det var. KUL att ni hittade svamp då ni var ute. GOTT och trevligt.
Heja er med era fina dagliga promenixar. Här öser regnet ner idag, så ingen sådan för mig idag.
Ha en fortsatt fin tisdag

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tänk att det redan är två år sedan Uffe fick sin stroke. Så gott att han - och du med kan leva som ni gör så ni kan få njuta av senhöstens skörd, och gula guldet första för i år, ja, jag säger då det! Utomhustillvaron i rörelse är underbart, jag gör det samma. Vacker svampkorg visas på fina bilder, det har du alltid!
Må gott o hälsa Uffe med en kram!

Pettas sa...

Det är det bästa tänkbara rent rörelsemässigt för Uffe ( och för mig) att gå i kuperad terräng. Allt blir bättre av det, balansen, koordinationen och så vidare.
Jag har fått korgen av min svärmor en gång i tiden. Hon hade nästan en likadan själv också.
Här har det varit småregnigt hela dagen av och till, så också här har utelivet blivit kortare än det brukar vara.
Ha detsamma Annika!

Pettas sa...

Ja, 2½ år har redan gått och bra har det gått också :) Men förstås med mycket träning och stor envishet. Vi har mycket att vara glada för och över. Nu kan Uffe köra bil anpassad efter hans handikapp osv. En stor frihet som betyder mycket mentalt.
Vi mår alla bra av uterörelser, så är det.
Tack Tove, må gott du med och så ger jag Uffe en kram från dig! Givetvis!

Paula sa...

Ur led är tiden, KarlJohan nu????? Jag plockade mina i augusti! Sen försvann dom i underjorden för att inte återkomma förrän tidigast nästa år, i sämsta fall om fyra år, har hört talas om vart fjärde Kalle-år...
Över stock och sten ja, det brukar också vara min melodi. Känns trist nu när jag var så på G, skaffade min stegräknare, gick flitigt i bästa fall mina stipulerade 10000 om dagen, började lite försiktigt på gym och sen blev jag sjuk...Tillbaka på ruta ett. Men skam den som ger sig. Tänker dock inte påbörja någon revansch innan jag är återställd. Tills dess håller jag mig på cykel- och gångvägar som vi har så fantastiskt många och långa av. Balansövningar behöver nog de flesta när vi blir äldre, jag inte minst. Nu får ni ta er en korg med varje dag så länge som turen och vädret håller i sig. Och svamptorken får gå sig varm...

Hantverkarglädje sa...

Ja det var misann en överraskning som hette duga. Godsaker så här års hör ju inte till. Verkar som om vädret över hela sommaren och hösten fortsätter att överraska på olika sätt. Knappast hade kantareller funnits om det varit en kall höst. Låt er väl smaka.

Pettas sa...

Ja, så känns det nästan. Vi har plockat mängder av Karl-Johan under hela oktober, närmare 30 kg, men vi trodde inte att vi skulle hitta ännu mera och nu i november. Ur led är tiden och det är ju väldigt bra det med tanke på svamparna. Men jag tror nog att det var snudd på de sista för i år. Vi hittade mängder ifjol också på nästan samma ställen, så det där med fjärde året stämmer inte i år. Men vad stämmer i år?
Ja, det är verkligen trist att du blev sjuk. Ta det varligt så kommer du säkert snart igen, för du har ju sisu i blodet! Skam den som ger sig som du själv skriver.
Vi har faktiskt ingen svamptork, här går allt i frysen efter behandlingen i stekpannan innan. Nej, förstås, inget fett, bara lite vatten och så.

Pettas sa...

En glad sådan också. Trattisar brukar vi hitta men inte Karl-Johan. Vädret gör som det tydligen vill själv och håller inte sig till traditionerna riktigt men man får göra det bästa av det. Vi har ju haft så förbålt torrt i månader, så jag trodde inte alls på svamp i år men där bedrog jag mig. Tack, vi ska låta oss väl smaka :)

Ditte sa...

Så fint att promenaderna i skogen hjälper Uffe på flera sätt. Rörelse och att gå i skogen är bra för så mycket. Och så mycket svamp ni fick trots att det är början av november. Otroligt. Men det har ju inte varit så kallt...Tänk kantareller.
Väldigt trevligt att följa med på er tur via text och vackra bilder men jag hade tyckt om det i verkligheten också.
Ha det gott.

Pettas sa...

Det är verkligen att förena nytta med nöje när motionsrundorna inbringar mat på bordet också :) . Vi har haft frost men tydligen nådde den inte skogens gömslen, för annars hade det inte funnits den här typen av svamp. Trattisar klarar frosten rätt så bra men inte Karl-Johan.
Ha det gott du med Ditte!

Anki sa...

En väldigt givande promenad! Grattis till skörden! Jag hittade ett par riktigt fina streckmusseroner igår ... de smakade bra till kvällsmackan :)

Pettas sa...

Tack för det Anki! :) Ingen dålig skörd för dig heller och god kvällsmacka blev det :)

Marina sa...

Att man kan plocka trattisar i november är ju liksom fullt normalt, men Karl-Johan, det kändes lite mysko...bara att gratulera! Vem vet, det kanske är läge för ytterligare någon svamputflykt innan jul.

Pettas sa...

Vädret överraskar så man kan ju aldrig vara riktigt säker. Men Karl-Johan? Tror det inte förstås men det trodde jag å andra sidan inte nu heller.

Lisbet sa...

Fin skörd så här på senhösten, eller förvintern!
Vad duktiga ni är som promenerar varje dag, till slut blir det väl ett behov. Har jag hört :) Jag försöker ta mig i kragen och bli lite flitigare, men men.
kram

Veiken sa...

Det var verkligen att förena nytta med nöje. En halvfylld svampkorg och gratis motion är helt rätt! November levererar!

Pettas sa...

Säg inte annat Lisbet! :)
Varje dag om vädret tillåter, försöker vi få till det. Ja, det blir en nödvändighet, är ett behov för att må bra helt enkelt.
Lycka till med ta mig i kragen!
kram

Pettas sa...

T.om november levererar! Så är det! Tack för titten in Veiken!

wiper sa...

Kul att jag hittade till din blogg genom Veiken. Vi är ju vänner på fb. Härligt att kunna gå i skogen i kuperad terräng. Plocka svamp har jag aldrig gjort men det har min man. Jag har besvär med ett knä så jag måste gå på jämnt underlag tills vidare.

Vilken snygg svampkorg.

Jag länkar till din blogg

Ha en fin dag
kram från
Malin

Pettas sa...

Ja, riktigt roligt är det att du hittade hit Malin!
Att gå i skog och mark och inte ha ett knä som fungerar, fungerar förstås inte. Full förståelse har jag för det.
Ja, min svampkorg är en fröjd för ögat, jag håller med!
Ha detsamma Malin! <3