söndag 25 november 2018

Förfelad verkan

Ibland blir det inte alls som man har tänkt sig.
Och så blir det så himla roligt också, fast det förmodligen inte alls var meningen.
Jag kommenterade ett inlägg på facebook. En fb-vän hade delat en
artikel från Land.se om julen, där det stod att den infinner sig /påbörjas allt tidigare för varje år som går

Helt snällt funderade jag på om vi skulle fira midsommar i april, påsk i januari när vi nu ändå börjar med julen redan i oktober, äter fastlagsbullar/semlor och lussekatter för fulla muggar redan nu.
Varför har vi så bråttom? blev min sista fundering i kommentaren.

Så kom ett svar!
Både fb-vännen och jag blev kallade för gnälliga puritaner och det var då jag fick så roligt.
Ja, det har verkligen givit mig skrattsalva på skrattsalva som jag inte har kunnat hålla tillbaka.
Jag är alltså en gnällig puritan!
Tänk så mycket man får lära sig om sig själv som man inte känner till.
Ni förstår väl att nu blir jag kallad till gnällig puritan titt som tätt, retfullt.
Uffe har roligt han också.
Vi blev så glada båda två. 
Vi är tydligen väldigt lättroade i vår familj.
Jag tar förstås inte åt mig i ordets rätta bemärkelse och när jag nu har läst in mig på vad puritan egentligen är så inser jag att det är rätt lång väg dit för min del.
Det gäller att lägga sig i träning här utifall att jag får för mig att bli som jag lär ska vara ;).
 
Nej, jag tänker inte älta det här särskilt länge så den som vill och inte vet, vad en puritan är så kan läsa mera här.
Jag som inte ens hör till kyrkan, gärna tar ett glas vin någon gång, dansar naken i månsken  och har allmänt trevligt i mitt liv och mitt sätt att leva kan ju inte annat än att skratta, vilket jag har gjort många gånger denna dag.
Jag tror inte att det var så tänkt men så blev det i alla fall.

Sen kan man förstås ha funderingar om varför man i en diskussion om julens föränderlighet rent tidsmässigt måste ge tillmälen, rent personliga,
när det istället kunde tillföras något annat vettigt till diskussionen.
Undrar vad den kvinnliga kommentererskan skulle ha sagt om jag hade kallat
henne för bjäbbig hipsters i min tur?

Nej, det gjorde jag inte, det hör inte till i en vanlig hövlig diskussion att ge varandra personliga tillmälen.
Inte annars heller för den delen.
Man kommer ju helt från ämnet på det sättet.
Men min dag har varit riktigt rolig och jag kommer säkert att skratta åt att jag är
en gnällig puritan många gånger om  ännu.
Kanske jag är det när det kommer till kritan?
Jag har förmodligen bara inte förstått det själv, haha...
Och då blir det ju extra roligt.

Dessutom fick jag någonting att blogga om samtidigt. Så allt är bara positivt.Idag har det varit halt som attan.
Vi måste ut på vägarna i ett ärende till Eckerö  och
än slank alla hit och än slank alla dit precis som räven på den glatta isen.
Det var riktigt skönt att komma helskodda hem igen. 

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

22 kommentarer:

Ditte sa...

Gnällig purtian! Jo, jag tackar jag. Kanske finns det där plats för en till, en gnällig Dittepuritan. Jag skrattade åt dina tankar. Tja, varför inte slå till med midsommar i april. Och eftersom julen i sången varar helt till påska så kan ju påsken infalla i januari. (Julen "ska" dansas ut tjugondag Knut. Vi lever ju rots allt i ett föränderligt samhälle så viss flexibilitet kan man ju ha. Eller?
Och att skratt är ju befriande men det var kanske inte det som var syftet. Men med humor kommer en långt.
Skönt att ni kom hemhalkandes utan skador.
Ha det gott och tack för att du delade med dig.

Pettas sa...

Faktum är att epitetet jag fick gjorde min dag väldigt glad och rolig. Nu har jag lugnat ner mig men smilbanden dras upp när jag tänker på det. Ja, med humor kommer man långt! Ha detsamma Ditte!

Mia sa...

Tänk så mycket lättare livet blir när man kan se saker från den humoristiska sidan! En bra egenskap i alla sammanhang, tror jag. Det här med att du skulle vara puritansk, det har jag svårt att tro, har ju inte "känt" dig speciellt länge, men efter att läst vad puritansk står för så - nej, där hade den som kommenterade fel! Å andra sidan, hen är förlåten, kan jag tänka mig, genom att du och maken din blev på gott humör :-)

PS! På fb kan man nog bli kallad lite allt möjligt om man ger sig in i diskussioner i vissa grupper :-)

Pettas sa...

Livet är mycket lättare om man tar det med en liten glimt i ögat.
Jag känner inget agg mot kommentaren som så, den var bara så befängd. Hon är absolut förlåten, har inte ens tänkt en annan tanke, tvärtom så blev jag ju bara glad och livad av den.
Ja, du har så rätt Mia, på facebook kan vad som helst hända när det gäller kommentarer:).

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

:-) "Den gnälliga puritanen som dansar i månsken och dricker vin" :-)
Humor är en god vän i situationer som kan bli tillspetsade.
En lämnar en kommentar som dyker upp i huvudet, som du säger helt snällt - och pang så fylls FB-tråden på med "vem en är" som tycker så.
Självkännedomen växer och skratten klingar :-)

Pettas sa...

Humor är en god vän, livet blir så mycket roligare då.
Jag skrattar fortfarande åt hurdan jag är, eller förmodas vara.
Ha en fin dag gråsystra mi!

Veiken sa...

Då är vi två gnälliga puritaner..... man ska ju fira när det ska firas och vara aktsamma om våra traditioner och inte slarva bort dom i en grå gegga!
Min åsikt!
PS. Jag fick mig också ett gott skratt!

Pettas sa...

Jag tror t.om att vi är riktigt många sådana Veiken!
Lite ordning ska det vara, annars blir allt som en grå gegga. Bra uttryckt!
Ja, visst är det skönt att få skratta gott!

Anki sa...

Haha ... tack för ett underhållande kåseri ur verkligheten!
Nu har jag ju aldrig träffat dig, men som sagt ... någon puritan tror jag inte du är. Delar dina funderingar kring att så många verkar ha så bråttom och inte kan vänta tills det är dags ...
Ha det gott Karin!

Pettas sa...

Haha, Anki, du riskerar att bli nämnd som en gnällig puritan du med, nu när jag vet att vi tänker likadant i saken. Vi har så himla bråttom med att fira allting innan det ens har tagit sig in i farstun. Precis som Veiken skriver här ovanför, så slarvas traditionerna bort och blir till en enda grå gegga.
Nu skrattar vi åt eländet och går vidare i vardagen! Tack Anki! Ha detsamma!

Marina sa...

Haha! Precis så känner jag mig också! Fast nu måste jag erkänna något, i år har vi fått upp ljusen på balkongen en hel vecka för tidigt! Det har aldrig hänt förut och det kanske är så att även jag håller på att halka in i det där hemska så jag ska äta lussebullar till midsommar och julgröt på påskafton, man kan ju aldrig veta...

Gunnel sa...

Det är bäst att ta sådana kommentarer med humor och en nypa salt. Allt blir så mycket roligare då. Jag vill nog också gärna fira när det verkligen är dags, för då blir det en helt annan stämning. Ha det bra.

Pettas sa...

Ibland måste man ju ta tillfället i akt också; det kan vara en helt vanlig tidsfråga för att få vardagen att gå ihop med tanke på ljus på balkongen och så. Lussebullar till midsommar, det går säkert hur bra som helst det också :) Traditioner som går samman ungefär.

Pettas sa...

Absolut! Lite salt och mycket humor så blir allt mycket roligare.
Det handlar om stämningen, den där som börjar kännas av runt första advent och så alla förberedelser som förljuvar tillvaron, dofterna, smakerna,osv. Ha det bra du med Gunnel!

Paula sa...

Haha, ibland kan man få en käftsmäll när man har synpunkter, utan att man själv kan begripa att man gjort någon förnär! Jag är måttligt road av att man börjar julskyltningen i oktober och pyntar i november. Ändå gav jag efter själv idag, tog fram min enda adventsljusstake och ställde i köksfönstret. Jag liksom föll för trycket, hela min gata är upplyst som Broadway! Samtidigt kan jag förstå att man desperat längtar efter ljus och värme, inte så mycket julen tror jag. Fast, jag kan ha fel. Jag firar inte jul, äntligen får jag låta bli, jag har lidit tillräckligt många julhelger i mitt liv o är så glad över att äntligen slippa. Om jag får chansen så vill jag jobba på julafton, ideellt, för de ensamma, för de hemlösa, ja vad som helst. Jag lider med dem som har det svårt i julhelgen, för allt blir ju så tydligt. Jag kan inte hjälpa min anti-jul-känsla, men jag skulle gärna göra något konkret för andra.

Pettas sa...

Ja, de dimper ner ibland och till all lycka så fick den här mig att skratta gott. Den var så befängd, så rolig.
Jag förstår också att folk vill ha ljus och ljuspunkter i mörkret. Här ska jag också hänga upp adventsstjärnor till helgen och även någon ljuspunkt på trappan ska få lysa upp. Det artikeln i Land tog fram var att man började med julhandeln så tidigt. Traditionerna försvinner i det stora hålet när man har för bråttom. Redan i september började man baka fastlagsbullar här. De är goda, absolut men kalla dem något annat än fastlags-bullar. Men var och en gör förstås som den vill och jag tycker som jag vill. Men de traditionella helgerna är på väg bort, det har marknadskrafterna jobbat på i många långa år redan. Köpa, köpa, köpa så blir du lycklig är julens budskap. Jag förstår dig Paula; det fanns en tid i mitt liv också, då jag gärna hade jobbat på julaftonen som höjs till den stora familjehögtiden. Vi tar det lugnt här hos oss, försöker njuta av julen som en ljushögtid, läser böcker och ser på något tv-program. Julklappar ger vi bara åt barnbarnen nu för tiden. Alla har vad de behöver. Här har vi inte några måsten, försöker i alla fall att inte ha det. Jag vet att många har det svårt i julhelgen, just på grund av att allt blir så tydligt, ensamheten ropar högt. Här har en av restaurangerna, jag tror faktiskt två numera, öppet julafton och natten. Många är de som går dit och hittar en trevlig gemenskap, många som inte är ensamma går också dit.
Ha det fint Paula, här faller lite snö för tillfället.

wiper sa...

Tänk att man inte skall kunna få ha sina egna synpunkter innan nån kommer och skall hacka. Härligt att du tog det på ett humoristiskt sätt för då kommer dom av sig. Jag tycker själv att julen dyker upp så tidigt så när äntligen julen kommer så är man både trött och slut. När jag säger att jag gillar snö så tycker många att jag är knäpp men vi njuter ju alla av olika saker.

Man måste inte var stöpta i samma ram och man får tycka som man vill. När jag var barn så klädde man granen bara några dagar före julafton och inget var så bråttomt som nu. Jag tycker du gjorde ett bra och roligt inlägg av händelsen.

Ha en fin tisdag
kram från
Malin

Annika sa...

HAHA, jag tror jag såg er ordväxling på FB!! Komiskt. Såg inte den som sa emot er dock. Får väl gå tillbaka och kolla.
Ja, julen kommer allt tidigare, och speciellt hemma. Här har vi ju lite effektiva stoppklossar. Men jag har mjuknat vad gäller just julen hemma i Norden. Visst kan jag förstå att många vill sätta upp ljusslingor och annat i november, kanske pynta upp etc. Det jag däremot inte fattar är att julen sen rivs på annandagen. DET är trist. OCH fö håller jag med om att allt ska stressas fram. Så fort julen är slut börjar folk snacka om vår. Det är ju DÅ vintern börjat. När våren anlänt börjar snacket om sommaren, kanske redan i mars? Sen i augusti börjat folk snacka höst. I september kommer julsnacket. Vet inte om sociala medier har del i detta? Förmodligen, till viss del. Ja, det är bara att garva åt det, Karin. Du får vara en stolt julpuritan. PS, jag har jul till 100% i mitt hus nu (men det visste du :-) ) Ha en fin dag!

Pettas sa...

Det var just det som artikeln också handlade om; att julen kommer allt tidigare för varje år som går. Risken är precis den du skriver, man är urtrött på allt vad jul står för och till syvende och sist handlar ju inte julen alls om att köpa, köpa. Den handlar om så mycket annat.
Att ha vitt på marken njuter jag också av, även om det betyder rätt mycket extra arbete. Snöröjning är ett måste när man bor på landet och ska iväg någonstans. Men det hör till, det också.
I min barndom klädde vi granen dagen innan julafton, eller på kvällen innan. I mitt första äktenskap tog dåvarande maken in sina traditioner i julen, att gå ut i skogen på julaftonsdagen för att hämta julgranen och att vi sedan klädde den tillsammans innan vi åt middag. Nu är jag åter tillbaka där jag började. Uffe och jag klär granen, om vi ens har en, dagen innan julafton. Skönt är att ha allting klart på julaftonsmorgonen.
Tack Malin, jag har fortfarande lite roligt åt det hela.
Ha detsamma! <3

Pettas sa...

Javisst är det komiskt! Och egentligen ingenting att skriva om alls men jag blev så road av det hela, så det bara måste ut. Så du vet, du känner två stycken gnälliga puritaner nu, haha. Olgakatt och jag, vi kan vi.
Jag förstår också att man vill "ljusa" upp tillvaron i mörkret, så nödvändigt är det många gånger. Det artikeln handlade om var all business runt julen, hetsen som uppkommer, alla måsten som kommer som ett brev på posten osv. Det är stressen som jag tror att är det "värsta" i det hela. Och hur många förköper sig inte? Man blir ju inte lycklig annars. Så berättar marknadsförarna. Ungefär.
Ja, precis, vi hinner bara över nyårshelgen så är det vår! Haha...Då börjar den riktiga vintern för mig, däremot. Våren kommer när du fyller år.
Jag tror nog att de sociala medierna har en stor del av det men också affärerna. De vill sälja, sälja.
Jag garvar, lita på det Annika. Jag är en stolt julpuritan, och jobbar på att bli riktigt gnällig också ;).
Jag vet att du har full jul i ditt hus nu, har inte tittat in ännu men jag knackar snart på dörren. Ha en fin dag du med!

www.ordjorden.blogspot.com sa...

Nej, någon puritan är du definitivt inte! Och jag håller helt med analysen om att julfirande startar allt tidigare på hösten. Man ser granna löv på träden medan julsaker fyller butikernas hyllor. Det blir allt tydligare att julen är mycket viktig för affärsverksamheten. Och så är vi mänskor allt otåligare. Att invänta händelser blir allt svårare. Varför måste man t ex se alla 6 avsnitt i en tv-serie. Men jag kan erkänna att jag redan köpt julskinka - vi firar inte Lilla Jul - men eftersom många gör det så finns det "små julskinkor" i affären. En sån har jag köpt för att ätas på julaftonen!

Pettas sa...

Du vet Eivor, du som känner mig! :)
Det handlar om affärsmännen i högsta grad, om att få folk att köpa saker. Julen som så har inte samma betydelse längre som den har haft, allt slätas ut till en viss grad. Så kanske det alltid har varit? Ingenting är ju konstant.
Vi är stressade också, det är avgörande i sammanhanget men vi blir inte mindre stressade av att allt ska ske tidigare. Nå, det där är som det är och om det är en tröst så har vi också vår ekoskinka i frysen, den som ska ätas på julafton och i juldagarna. Jag passade också på när det fanns det vi ändå ska ha.