onsdag 1 mars 2017

Så här äter vi!

Matfreaket står för rubrikerna i veckotemat under mars.
Och vad ska inte den första rubriken handla om, om inte om mat.
Så måste det ju bli när man heter Matfreaket😉

Mat - allätare, vegetarian, vegan? är den första rubriken.

Våra ekorrar är veganer. De äter barrträdsfrön och blommor, ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, och bladlöss.......De äter inte fågelägg och fågelungar som många tror. Det är en myt, glädjande nog ..........

Här hos oss har vi lite olika dieter, beroende på om vi är på utsidan av huset eller på insidan.
Vi på insidan är utan tvekan allätare.
Vi äter kött, fisk, fågel, inälvsmat, mjölkprodukter,
sädesprodukter, svamp, ägg, grönsaker, frukt, nötter, ja i stort sett precis allt.

Vi är noga med råvarorna och färskheten.
Det mesta vi äter är ekologiskt, men vi äter också
här/-närodlade matprodukter när det inte finns ekologiskt att tillgå.

Var ska sleven vara  om inte mitt i grytan? Vi har ett par sparvhökar som patrullerar här varje dag........... Småfåglarna lever farligt men också mössen. Till god hjälp för människorna i huset som inte vill ha mössen på insidan överhuvudtaget. Sparvhöken är köttätare och vill ha levande föda...........................................

Vi äter nästan aldrig halv- eller helfabrikat.
Bara någon enstaka gång köper vi  färdigmat (potatissallad, rödbetssallad som
tilltugg till färdigt grillad kyckling, korv eller rökt fisk) när tiden har krävt en snabb insats
och det måste gå undan och tid för matlagning inte finns.
En burk sill finns alltid i reserv. Kokt potatis till bara...

Rådjuren som vi matar och som är rätt hemtama här hos oss är också veganer.

Jag lagar helst mat från grunden och gärna då i större satser
så vi har mat flera dagar, bara att värma upp
Dels är det bekvämt att ha tillhanda,  men också ekonomiskt

Vissa dagar är vi veganer, som t.ex. idag då vi  åt rotsakssoppa.
I morgon blir vi köttätare, då står får(lamm) i kål på menyn.
Följande dag äter vi soppa igen, så lamm i kål  och så håller vi på
tills kastrullerna är tomma.
Till lunch äter vi nästan alltid en stor rejäl fruktsallad. 

Förmodligen blir det pumpasoppa och kycklinggryta som blir  nästa veckas
varvnings-mat  (ett nytt ord?)
Den här årstiden tömmer jag frysarna.
Egentligen är det riktigt spännande att se
vad man finner i de djupa och frusna "källarvalven".
Man glömmer ju och då blir det lite grann julafton varje gång
man ska ta fram mat.
"Men oj, vi har ju det här också!"
.
Sotis, vildkatten som stryker omkring i byn, kommer ofta  hit och äter rådjursbröd, men helst vill han ta sig en fågel. Han hjälper oss att hålla mössen borta. Sotis är nästan allätare. Grönsaker vill han däremot inte ha

När sommaren är här har det mesta ätits upp och så börjar det igen. Samlandet :)
Här får inte frysvaror bli äldre än högst ett år.  Bara svampen är ett undantag.
Den klarar sig längre. (vi har frystemperaturen på minus 35 grader ungefär)


Svamp-och risfylld zucchini med osttäcke

Vi är båda två matsamlare av stora mått. Vi tar tillvara naturens gåvor året om...
På hösten samlar vi bär och svamp och senaste höst fanns det rikligt med Karl-Johansvamp.
Gissa vem som sitter här och himlar med ögonen när det är svampmiddag på gång?

Sparris! En bit av himlen!

 Vi odlar mycket grönsaker och givetvis så blir det väldigt mycket av den varan under hela odlingssäsongen.
 Grönsaker och rotfrukter är basen i vår mathållning.


Fisk äter vi helst färsk
Vi tycker om fisk i alla dess former. Bilden visar Uffe ute på isvidderna ifjol då vi var ute och pilkade abborre.
Då kunde Uffe fortfarande använda båda sina armar. I år känns det nästan bra att isläget är dåligt...
Livet tar och livet ger
Förhoppningsvis så kommer det åter tider då vi kan vara ute på våra fisketurer året om.


De övriga som deltar i veckans rubrik har jag listat i kolumnen till höger i bloggen.
Titta gärna in hos dem och se hur de äter och vad de skriver om.

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

34 kommentarer:

  1. Jag är också mitt i ett frystömmarprojekt, och hittar de underligaste saker.
    Önskar att någon ville hänga upp en korg med mat åt mig, så jag slapp tänka på den trista maten.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det de där paketen som har tappat etiketterna. Som man inte vet vad är. Jag trodde att det var persilja i ett sådant men av någon underlig anledning hade jag fryst ner smultronblad. Undrar till vad?
      Nå, veganerna, rådjuren på utsidan tyckte om dem.
      Karin

      Radera
    2. Jag förmodar att det var tanken :)

      Radera
  2. Det är alltid ett nöje att läsa dina inlägg du har nog ordets gåva du ,kramen Nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nette! <3
      Du gör mig glad!

      Radera
  3. Det var mat och inga visor det! Har inte själv kommit till skott med mitt inlägg ännu, men det var mycket inspirerande att läsa ditt. Och så många ätare du hittade, allt från rovfåglar till rådjur och ekorrar! Jag samlar också en hel del i naturen, men odlar inte själv något, har inga gröna fingrar annat än om dom legat i skogens mossa ett tag...
    Vildkatten Sotis ser ut att vara en exakt kopia på min Astrid, hon är ingen vildkatt men väl en vildkatta, kelen men också busig.
    Tack för inspirationen inför matrubriken! Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Paula!
      Roligt om jag kan inspirera! Här hos oss är vi många ätare, många fler än vad som finns i inlägget.
      Sotis är vacker, din Astrid detsamma. Jag såg att hon inte är såå förtjust i snö ;).
      Ha det gott du med!

      Radera
  4. Trevligt inlägg du har här men själv ämnar jag nog inte vara med i rubriken maten. Jag älskar visst grönsaker o fisk och kött är ok men annars känns det för det mesta som ett nödvändigt ont att laga mat varje dag. Kan inte tänka mig en måltid utan grönsaker men det här att laga maten blir bara mindre och mindre roligt för min del. Äta vill jag ju förstås och gärna något nytt och gott ha,ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!:)
      Jag tror att du inte är ensam om att känna att matlagning är ett nödvändigt ont som ska göras varje dag.
      Till all lycka känner jag mig lycklig och harmonisk när jag får möjlighet att laga mat, att skapa rätter utgående ifrån vad som finns. Men det beror säkert på att jag har och tar mig tid på ett annat sätt den här årstiden än när vi har öppet sommartid. Då blir det annorlunda :)

      Radera
  5. Ett verkligt intressant och givande inlägg om mat ... och som alltid fina bilder till det! Här görs också nästan all mat från grunden och jag är uppvuxen med att man inte får kasta mat och att allt ska tas tillvara :)
    Mitt inlägg på temat ligger halvklart - men nu känner jag mig lite mer inspirerad :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki!

      Här kastas ingenting. Rester blir nya rätter och när de ev. också blir rester får kompisarna i trädgård och skog hjälpa till och så har vi komposten. Allt försvinner på ett bra sätt och till nytta för oss alla.
      Ha det gott du med!

      Radera
  6. Åh jag tror jag tar in hos er på Pettas en vecka eller två! Den där blandningen låter perfekt! Kött fisk och grönt i en salig blandning. Passar mej precis! :-( Ha en riktigt fin helg när den kommer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen Anna! :)
      Ta musiken med så lagar jag mat medan du spelar! En bra kombination som förnöjer oss båda.
      Tack detsamma!

      Radera
  7. Härligt inlägg!
    Ni lever som ni lär, mycket bra tror jag. Jag tror på att vi ska äta lite av varje, med rotsaker, grönt och frukt som bas.
    Fin-fina bilder på allt och att djuren på utsidan frodas gott hos er känner jag ju till sedan länge. Fint det också!
    Ha det fint ni också!
    <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Matfreaket! :)

      Så gör vi nog,lever som vi lär. Det är vår livsstil och varför ändra på ett bra koncept som passar oss som hand i handske.
      Ha det fint! <3

      Radera
  8. Det här inlägget kan jag läsa om och om igen. Så kloka tankar du förmedlar. Jag är också inne i en frysrensningsperiod och det får fantasin att jobba lite. Blir kanske lite nya recept på kuppen? Din header är så fin. Vilka ögon! Den lille ekorren får mig att längta efter "mina" ekorrar som varit väldigt osynliga i vinter. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunnel!
      Visst är det spännande att rensa frysen. De mest oväntade maträtter kan uppstå om inte ur tomma intet men ur frysens gömmor.
      Vi har rätt många ekorrar här. De varvar mellan grannarna och oss. Än här, än där, beroende på vem som bjuder på bästa godiset, tror jag. Söta är de som socker! Ha det bra du med!

      Radera
  9. Ja, det var kul att läsa detta. Det är inte alltid jag läser era temainlägg, men det här är intressant som bara den. Klokt. Gillar tänket du och Uffe har. Ni äter bra och från scratch. Blandar och ger mellan matgrupperna. Det är så det ska vara. Så duktiga ni är på äta ekologiskt, mkt duktigare på det än vad jag är. Sen det där med egenfiskad fisk och egenodlade grönsaker etc. SÅ bra.
    Ja, det var bra av naturen att fixa till en mild vinter hos er iår. På det sättet slapp isarna locka. Ha nu en fin och bra dag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt Annika! :) Rubriken är intressant och man kan skriva hur mycket som helst om den. Men som vanligt måste man begränsa sig.
      För oss är ekologi en självklar sak, har varit i minst fyrtio år så det är en livsstil.
      Ja, ibland känns det som om man har naturen på sin sida.:)
      Ha detsamma du med!

      Radera
  10. Ja,vad äter vi? Ekologiskt, närproducerat, hemlagat, lamm, vilt och kyckling, grönsaker, fisk. Allt så långt det funkar. Vi är inte fanatiker och kan göra undantag och smälla i oss en hamburgare eller annat snabbt när omständigheterna är sådana. Men det är svårt det där...ibland slår chockrubrikerna till på löpsedlarna och vi har varit nära döden många gånger om enligt "expertisen" efter enligt deras åsikt felaktig kost. Men vi mår ganska bra trots det.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt att det är farligare att vara fanatiker än att inte vara det :) Kan man inte göra undantag och smaka på annat än det man vanligtvis äter så är man nog i riskzonen för att bli dödssjuk ;) . När vi var på Madeira åt vi Prego, deras Bolo de caco med fyllning, ungefär som en hamburgare men lite annorlunda. Jättegod. Huvudsaken är ju att man mår bra!
      Ha en fin helg Kerstin! <3

      Radera
  11. Jag är precis som du och Uffe allätare. Under ett år provade jag att bara äta fisk och vegetariskt men det var inte riktigt bra för min kropp så sedan dess äter jag blandad kost och mår bra av det. Numera försöker jag äta så mycket ekologiskt jag kan och jag har mycket frukt och grönsaker.
    Så gott allt ser ut som du visar. Och roligt att se era djur få vara med i inlägget också. :)
    Färsk fisk måste vara väldigt gott. Skulle gärna kunna odla så som ni gör.
    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ätit mycket vegetariskt längre perioder, men alltid varit allätare. Men mycket grönsaker måste det till, köttet i mindre mängd. Fisk kan jag däremot äta mycket av. Man hittar sin egen stil, vad man själv mår bra av.
      Så länge jag orkar kommer jag säkert att odla egna grönsaker och förhoppningsvis så finns förutsättningarna för det länge än :)
      Ha en fin fredag du med Anne-Marie!

      Radera
  12. Underbara foton på era besökare.
    Mat är något fint att fundera lite på och ännu mer att samlas kring. Jag känner mig nöjd om veckan och helgen har bjudit på lite av varje. Fisk, fågel, rött kött och ibland något helt vegetariskt. Just fredagen är extra mysig att lura lite på vad som kommer vankas på bordet under helgen.
    Önskar en skön fredag och riktigt härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor hos dem, brukar vi skämtsamt säga med ett visst allvar i tonen. Flyttar man till skogen så får man samsas på bästa sätt med dem som redan bor där :) .
      En variationsrik kost tycks ni också äta. Helgen vill man göra lite extra festlig, så är det bara.
      Önskar en skön sådan för din del med!

      Radera
  13. Alla på pettas är med i matfröjdens rike! Får - lam i kål jisses vad jag längtar :-)
    Mycket smakligt matigt inlägg. På tallrikens ska det också var ögonfröjd innan gomfröjden och mättfröjdensätter in :-)
    Lyckad tolkning med råge kära bloggvän :-)
    Trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är gott med får/lamm i kål. Det är ett måste nu och då.
      Tack Tove, lika kär bloggvän!
      Trevlig helg!
      kram

      Radera
  14. Helt underbara bilder och header! Jag vet ju att du är en fena på matlagning och på att ta till vara allt vad naturen ger. Det där med att tömma frysen är inte så dumt. Det var lättare förr när vi var tvungen att frosta av med jämna mellanrum. Nu, när vi har självavfrostande frys, blir en del liggande. Men vi har ju nästan inget kött i frysen så det är inte så farligt om det ligger lite längre.
    Snålvattnet rinner när jag ser din sparristallrik - med EGEN sparris dessutom.
    Önskar dig och Uffe en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Jag tycker om att laga mat, Uffe också (han kan inte laga just nu, men det är en av hans stora passioner) Nu får han äta och jag försöker verkligen få till det så det smakar gott.
      Praktiskt med självavfrostande frys! Och det är ingen fara när man inte har kött i den. Vi har lammkött och kyckling i vår, fisk bara tillfälligt, högst en vecka.
      Sparris är så gott så gott och snart är det dags igen. Ett par tre månader till så blir det sparris för hela slanten för den här tanten :) En skön helg önskar vi dig och Kent också!

      Radera
  15. Tack för fina bilder tillsammans med din mat-berättelse.
    Ja tänk om alla människor kunde ha det som du, då vore livet underbart.
    Vi bor på landet och vi skulle kunna ha hur mycket som helst av både djur och olika slags grönsaker. Våra barn den sjätte (6) generationen på gården,
    har inte levt i en jordbruksfamilj, den upphörde på 80-talet. Man kunde inte
    jobba heltid i näringslivet och hel- halvtid i jordbruket. Men vi kallar oss
    för 'månskensbönder', vi är pensionärer och gör så pass mycket eller lite så det räcker till oss två.Vi har haft några får, inte nu, men vi har hönor-ägg.
    Vi sätter lite potatis och grönsaker precis lagom till vårt hushåll.
    Det mesta köper vi, hinner inte ha koll på allt men äter väldigt mycket grönt,
    precis som du berättar. I min barndom gjorde både mor och far maträtter som inte gjordes i Sverige på 50-talet, t.ex. vitlök fanns inte att köpa.
    Far odlade mycket olika grönsaker själv, han beställde frön från Polen och Tyskland, föräldrarna kom till Sverige från de nämnda länderna 1945.
    Så jag är uppvuxen på en 'grönbädd', hi hi . . .
    Det som visas på tv när de lagar olika kålrätter är inget nytt för mig.
    Har du kunnat titta på serien Mandelmanns trädgård från Skåne och Rörum.
    Mycket av det hon lagat till har jag redan ätit sen långt tillbaka.
    Tyvärr är jag inte den bästa kocken, men jag gör så gott jag kan av det jag får tag på. Det är mycket att göra i en 'mat'-trädgård, det gäller att vara frisk.
    Vi eldar huset med ved också, den motionen får min man varje år.
    Att vila vintertid blir det inte direkt så mycket av heller, men man tager vara på varje tillfälle som ges.Vi vill aldrig bo i en stad för det har vi aldrig gjort, vårt liv vill vi ha i myllan, hi hi . . . så länge det går.

    Jag beundrar dig som är så duktig i allt som du beskriver, ett härligt bra liv.
    Ha en trevlig helg/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva, för en lång fin kommentar.
      Så brukar jag själv tänka många gånger och också önska att så många fler än jag skulle kunna ha det som jag har det. Det finns så mycket att vara tacksam för.
      Härligt att vara uppvuxen på en grönbädd. :). Och mycket riktigt, vitlök var inte särskilt vanligt för inte alltför längesedan. Jag är för övrigt en riktig vitlökoman, jag älskar vitlök
      Jag har tittat på Mandelmanns, inte alla avsnitt men nästan och stortriv(des) Sista avsnittet gick ju igår. För den här gången.
      Ha en härlig skön helg Eva!
      Karin

      Radera
  16. Visst är det noga med råvarorna och vis känner man sig mycket belåten när matkällaren är fulls med burkar med sylt och marmelad. Men så var det matlagandet – jag planerar, handlar, lagar till och så är det slut på en halvtimme, bara disken är kvar. Det är inte kul att laga mat längre men halvfabrikat, nej det vill jag inte ha. Alltså lagar jag mat. Men befattar kyckling jag mig inte med. Dåliga erfarenheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du lägger fingret på en öm punkt! Det tar tid med alla förberedelser och så "går det över" på mindre än en halvtimme. Och så väntar diskandet och undanstädandet. Piller vore kanske en idé trots allt.
      Tur nog gillar jag att laga mat men känner väl till den där lite snopna känslan när allt är över på ett huj. Lite likadant som det är med julen. En massa förberedelser och " Var det bara det här?". :)

      Radera