söndag 19 mars 2017

Höstligt på vårkanten

Samtidigt som jag kände att nu är det nog med snöbilder, berättade
min f.d. svägerska Lena att det föll snö i Göteborg.
Må snön stanna där!

Nu vill jag ha vår,  men likväl kommer det här inlägget 
att kännas aningen höstlikt.


Jag "slaktade" den allra sista halloweenpumpan idag.
Det är dags att få det gjort nu innan det är dags att så nya pumpor.
Eller innan den tänker så sig själv
Inuti hade ett av fröna börjat gro....
 

Fortfarande är den fräsch och i fin kondition, trots att jag plockade den i början av september.
En tålig grönsak, minsann
God dessutom

Nu står snart en god pumpasoppa med pumpa, lök, vitlök, tomat, chili och örter på menyn.


    men även andra rätter. En pumpa är stor och räcker långt och länge


   Pumpafröna ska jag rosta och salta lätt....
   De blir goda som snacks och ett par av dem ska bli nya halloweenplantor, har jag tänkt.

  
    Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

22 kommentarer:

  1. Tänk, det visste inte jag att pumpor håller sig så länge.
    Fint att ha ett matförråd att ta av. :)
    Pumpa är något jag inte är särskilt förtjust i av någon anledning. Vet inte vad det är med smaken som gör att det inte riktigt passar mig.
    Trevligt att du kan “återanvända" pumpor och frön.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone halloweenpumpor håller länge, säkert andra också men jag har själv bara erfarenhet av den här sorten. Den har stått inne i köksfönstet ända fram till början av januari, då jag lyfte ut den i lite svalare temperatur (15 grader). Då vi reste bort.
      Pumpa i sig själv, utan andra tillbehör smakar inte så mycket. Men med lite hjälp blir den riktigt god. Pumpasoppa hör till en av favoritsopporna.
      Ha det gott!

      Radera
  2. Härligt med pumpasoppa! Känns som det får bli soppa här idag - svampsoppa ... då vårdagjämningsdagen bjuder på snöfall i stället för vårsol. Rostade och saltade pumpafrön - mums :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svampsoppa är också väldigt gott! Igår åt vi svampsås av Karl-Johan. Så gott, så gott!
      Här har vi påfruset i arla morgonstund och småmulet.
      Ha det gott du med!

      Radera
  3. Pumpasoppa är gott. Jag har ätit pumpamos någonstans i världen. tror att det var Sydafrika - gott det också! Härligt när man kan odla själv med gott resultat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är duktiga på att laga pumpa-maträtter längre söderut, förståeligt nog för där är pumporna stapelvara i jämförelse med hos oss. Jag har vikt hälften av den här pumpan till att bli pumpamos.
      Jag lärde mig tycka om pumpasoppa på Madeira för många år sedan och sedan dess är jag frälst.
      Ja, visst är det härligt att ha möjligheten att kunna odla, när man vill göra det.

      Radera
  4. ÅÅÅÅ Karin vilken underbar header o övriga bilder. Men en mindre mugg kaffe sitter jag här och viker skärmen ner och upp och ser underbara pumpiska bilder :-)
    Fin måndag och god pumpasoppamåltid!
    (Svar finnes på din kommentar igår :-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var just inne hos dig och såg svaret och svarade på ditt svar! :)
      Tack Tove! Faktum är att jag tänkte tanken "undrar om Tove ser någonting bland alla dessa frön nu?"
      Fin måndag önskar jag dig också!

      Radera
    2. Monne frösådden var verksam i fingrusets omfamning? :-)

      Radera
    3. Aha! Så är det givetvis!
      Om än inte helt otippat. ;)

      Radera
  5. Pumpa är bra att hänga upp en massa goda smaker på, eller i. Men att odla dom är inte lätt, i alla fall inte på den här tundran. Men i år ska det bli dynga! Jag har ett krig i den här sandhögen. Men nu j..lar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt Kicki! I kombination med annat blir det extra gott.
      De kräver krut i jorden för att de ska växa. Så på dem bara! Dynga till så det sjunger om det! Då får du pumpor!

      Radera
  6. Men det är ju en väldigt fin höstsak att ta fram till våren. :)
    Förutom pumpafrön som jag använder ganska flitigt i müsli och bröd har jag faktiskt aldrig tillagat en pumpa. Nu känner jag att det är dags att ändra på det.
    Hoppas du får en fin start på veckan!
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det Mia!
      Jag använder också rätt mycket pumpafrön i bröd och tycker att det är väldigt gott.
      Tack detsamma!

      Radera
  7. OJ!!
    Jag hittade en pumpa som jag glömt bort. Den var så rutten så att den pös ihop då jag rörde den, fick skrapa bort resterna från stenarna där den legat bortglömd sen i november. HAHA: Tänk vad din klarat sig bra.
    Pumpasoppa värmer gott i mars också :-) Minsann!
    Ha en fin måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan trösta dig med att ute i trädgården har de pyst ihop för längesen :) Ploff bara!
      Men inne har den klarat sig bra.
      Pumpasoppan puttrar på spisen, kärnorna är färdigt rostade. Nu
      blir det fest!
      Tack detsamma Annika!

      Radera
  8. Nu blev jag lite sugen på att så pumpor. Vi gjorde det för nåt år sen och det blev inte så många, men tillräckligt för oss. Härlig färg har de i varje fall.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färgen är en orsak till att så pumpor, om inte annat. Och man behöver ju inte särskilt många, det räcker gott och väl med ett par tre stycken. Det blir många måltider av dem. Kram

      Radera
  9. Hej, det var verkligen lång hållbarhet på den pumpan. Jag har börjat äta pumpa senaste åren, speciellt butternutpumpan som inte blir så hiskeligt stor. Den är jättegod att rosta i ugnen. Jag hittade ditt cafe på Facebook, var så nyfiken på var på Åland den låg. Nu såg jag kartan som fanns med, o det ligger alltså uppe i norra delarna. Jag minns så dåligt hur vi seglade för typ hundra år sedan när vi seglade från Stockholm till Åbo via Åland. Vad gör man andra delar av året där hos dig? Är det ett litet samhälle du bor i? Förlåt att jag är nyfiken, tycker bara det är så intressant med Åland. Jag blev väldigt förtjust i skärgården då under vår seglats, o ålänningarna är verkligen trevligt folk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har hållit väldigt länge och skulle nog ha klarat sig ett tag ännu men någon gång så måste det ske det som ska ske. Butternutpumpan är smakligare än halloweenpumpan tycker jag. Halloweenpumpan som så är rätt smaklös, så det måste nog till lite annat för att allt ska bli gott.
      Ja, jag såg att du hittade hit. Varmt välkommen Paula!
      Vi bor i ett litet samhälle, som heter Finnö. Vintertid är vi ca 11 personer som bor här. Sommartid är vi många flera. Geta heter kommunen vi bor i och vi är ca 500 personer vid det här laget året om, men på sommaren är vi det dubbla. I kommunen finns äppelodlare, jordbrukare, bönder, fiskare, företagare, lärare och egentligen är många olika yrken är representerade här. Sommartid är det många som lever på turismen, en stor del av inkomsterna kommer därifrån. Mångsysslare är vi allihopa skulle jag våga påstå. Överlevare, glada sådana.

      Radera
  10. Haha ja det osar mer Halloween än vår :) men gott är det.

    Idag är det restips alá Medelhavet på bloggen:)

    Ha en kanon vecka!

    LOVE Maria på Inredningsvis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske bättre sent än aldrig! :)
      Tack, Medelhavstips är intressant. Jag kommer snart på besök Maria!
      Ha detsamma!

      Radera