onsdag 29 mars 2017

Frukt

Gems weekly photochallenge

Sanna Susanne ger oss ordet frukt denna vecka för fri tolkning med foton.
På hennes sida hittar du alla som deltar.


    Vi äter mycket frukt, Uffe och jag.
    Man kan lugnt kalla oss fruktomaner.
    Fruktfatet ovan i bild ser ofta ut precis så där när vi är på Madeira.
    Vi fyller det med olika frukter ett par gånger i veckan och helst då med frukt som har vuxit på  
    Madeira. På bilden finns anonas (cherimoya, vaniljäppel är ett par andra namn på det kära barnet ) 
    bananer, passionsfrukter, äppel, apelsiner och avocado. 
    

    De oerhört goda bananerna är ett måste. En mango hör också till nu och då
 
    Här hemma äter vi också mycket frukt, helst ekologiskt odlad.
    Bananer, äppel och apelsin är det mest vanliga
    Vi äter en rejäl fruktsallad varje dag och ett äppel eller en banan går också åt under
    dagens lopp.


    Under sommarhalvåret är det däremot annorlunda. Då är frukterna inte av samma kvalitet
    varken i smak eller konsistens. Då blir det mera bär och grönsaker på menyn istället.
    Vi är säsongsätare, rätt och slätt.

     Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
   

42 kommentarer:

  1. Vi är också fruktomaner! Börjar dagen med banan och müssli + en kivi (lite frysta bär ingår också i menyn). Efter det blir det diverse fruktstunder under hela dagen. Det sitter nog i sedan barnsben. Då började jag och syrran tidigt på säsongen med att äta krusbärsblommor och blåbärsblommor. Sedan blev det mängder av kart innan allt började mogna.De sista svenska äpplena, lite vaxiga i skalet åt vi nog i februari och sedan fick vi nöja oss med apelsiner och bananer till året började om igen. Minns också när vi fick smaka den första persikan. Alla samlades runt den konstiga frukten och farmor skalade bort det ludna skalet för det gick nog inte att äta.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tar vi också till frysta bär.
      Det blir ett beroende på sätt och vis, ett bra beroende.
      Kart har jag också ätit så jag har fått ont i magen. Som barn förstås. Då gick allting in. Nästan.
      Vi har fortfarande en skål med åländska äppel kvar att äta upp, men de lär vara de allra sista för den här gången. Sedan får vi vänta till hösten igen.
      Härliga minnen du har Kerstin! <3

      Radera
  2. Härliga fruktfat hos dig! Vi äter också mycket frukt - gärna som en egengjord fruktsallad - så gott att sitta och mumsa på när man hänger i tv-soffan eller med näsan i en bok :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fruktsallad per dag blir det här hos oss för det mesta. Egengjord förstås. Som du skriver så är det gott på flera sätt.
      Ha det gott du med Anki!

      Radera
  3. Violen på brandholmen29 mars 2017 14:06

    Gott och nyttigt med frukt! Cherimoya åt jag för första gången på Madeira för många år sedan och nu kan man som väl är få tag på den här hemma också. Små gula bananer är delikata, sådana köper jag ofta när jag är ute och reser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma sak för min del också Violen. På Madeira åt jag min första cherimoya, anonas. När vi kommer dit är det tradition att genast äta en sådan tillsammans. I början tog jag alla frön med mig hem, men inte nu längre.

      Radera
  4. Frukt kan man inte vara utan. Det har kommit många nya fruktsorter som jag aldrig smakade när jag var barn. Spännande med allt nytt, även om jag inte är lika förtjust i alla sorter. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara svårt att vara utan frukt när man har vant sig vid att äta sådan varje dag. Men det var lyx när jag var barn. En låda Jaffa-apelsiner var tradition att köpa just efter nyår. Så goda de var. Mamma lagade apelsinmarmelad på skalen som blev över. Allt togs tillvara. Jag gör samma sak, fortfarande.
      Det är spännande med nya frukter, även om man inte tycker att alla är goda men testa måste man ju.
      Ha det bra du med Gunnel!

      Radera
  5. Chirimoya har vi gott om här på Costa del Sol. De växer i och runt Almunecar, ca 1 tim bilväg öster om Malaga. Jag har även satt några av deras stora svart kärnor och de har börjat växa, får se om de finns kvar när jag kommer hem till Wales.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att veta att det finns cherimoya på Costa del Sol. Då vet jag att den frukten är tryggad när vi kommer ditåt längre fram. Tack för tipset om Almunecar. Jag har också sått frön av Cherimoya...men vart plantorna har tagit vägen vete gudarna. Jag minns inte :)

      Radera
  6. Här är jag igen, jag är absolut ingen fruktoman, men försöker bli bättre. Bananer föråt jag mig på när jag var gravid, efter det har jag inte klarat av ens lukten. Gillar clementiner och kiwin, äpplen beroende på sort. Avocado, ja förstås, jag räknar den som grönsak men det är säkert en frukt! Lyxigt värre att kunna äta lokalproducerat vid Medelhavet, den lyxen har vi ju inte här..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen Paula! Alltid, igen och igen.
      När man har förätit sig på någonting brukar det vara svårt att klara av det längre fram. Jag har full förståelse för det.
      Jag räknar också avocado som grönsak, är inte helt säker på om det är frukt eller bär eller grönsak. Måste googla :)
      Nej, vi har inte den lyxen här, men äppel kan man äta i alla fall som har vuxit i närheten.

      Radera
  7. Tänk att jag är också en fruktomaan nu blir det apelsin ,äpple och banan ,varje kväll ,kramen Nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så blir det här också Nette! Just de tre sorterna. Men vi är ju systrar, det har vi bevis på ;) <3

      Radera
  8. Att äta frukt och grönsaker på Madeira eller i länder vid Medelhavet är ju en ren fröjd. De smakar ju sååååååå mycket godare än här hemma. Roligt att du visar Passionsfrukt - den är min absoluta favo frukt. Å om jag inte minns helt fel så finns det en speciell dessert just på Madeira som är gjord på Passionsfrukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en fröjd, absolut!
      Det finns säkert en dessert gjord på passionsfrukt, för de har ju så många olika sorter där, men själv har jag inte ätit en sådan. Men jag hinner ännu. Dit far vi igen och igen och igen :)

      Radera
  9. Jag blir värdinna för april. V 14 Gult, v 15 Skor, v 16 Motion, v 17 Djur. Se mitt blogginlägg torsdag morgon.
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt Birgitta! :)
      Tack för rubrikerna!
      hälsar Karin

      Radera
  10. Visst är det ljuvligt med en massa god frukt och gissa om jag kommer att sakna alla exotiska frukter. Fast å andra sidan komme reagera att kunna äta färska blåbär och hallon som är plockade utanför husknuten och inte importerade i plastförpackning från USA...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tro att du kommer att sakna men som du skriver, du har en del annat godis utanför husknuten istället. Sådant du inte får någon annanstans i världen. Det ena förtar inte det andra som det heter :)

      Radera
  11. Vilka goda frukter du visar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, goda är de verkligen!
      Ha det gott Stare Ström!

      Radera
  12. "Frukt är godis" en gammal slogan som jag minns från en plansch i väntrummet hos tandläkaren... Men så sant!
    Men visst frukt är gott och nyttigt. Och jag tycker det är fint med en skål med frukt - som konstverk.
    Då jag är allergisk är det enklare att säga vad jag kan äta än inte kan. Men inget går väl upp emot en Navel apelsin i jultider! Men jag får bara andas in den ljuvliga doften då apelsiner är det värsta för mig...
    Kram<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns den jag också att det stod så på en plansch någonstans :) Troligen på rådgivningen när jag var dit med mina barn när de var små.
      Du har rätt, frukten är som konstverk, vacker att titta på också.
      Så skönt att du i alla fall kan andas in den härliga apelsindoften.
      Det måste vara hemskt att vara allergisk för sådant man egentligen vill äta upp.
      Ha det gott på alla sätt bästa Matfreaket! <3

      Radera
  13. Frukt i fläng på fat och tallrik
    vackert är att skåda
    så hamna i vår kropp
    då inte växten stannar opp
    :-)


    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vanligt fruktbara ord när Tove är i farten! :)
      Tack!

      Radera
  14. Hej! Nu hände samma sak som i förrgår. Skrev kommentar och den flög iväg ngnstans. Måste försöka med dessa ingenting-rader och återkomma i morgon...
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för försöket Lisbet! :)
      Det händer mig nu och då också. Välkommen åter! <3

      Radera
  15. Jag kunde inte titta för länge på frukten innan det började vattnas i munnen på mig. Jag och Rolf älskar frukt, vi är också säsongätare, apelsinerna är så söta och goda så jag dreglar när jag skriver. Nej måste sluta för jag har inget frukt hemma nu, allt uppätet, vem äter vår frukt ? Hmm det blir stor-handling på fredag.
    Må väl, godnatt/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem äter upp er frukt? ;)
      Det är märkligt så det går, också här. Fruktfatet är tomt nästan jämnt. Fruktomaner är på farten.
      Snart är apelsintiden förbi, kände jag på våra apelsiner igår. De är fortfarande goda och saftiga men lite, lite har förändringen börjat ske. Men allt har sin tid, senare kommer annat man kan äta istället för dem.
      Må väl du med och god fredag!

      Radera
  16. Härliga fruktiga bilder, man vill ha - NU!
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Karin!

      hälsar Karin <3

      Radera
  17. Frukt är ett måste för mig också.
    Det har alltid varit så sedan jag var barn.
    Vilka fina frukter ni har på fruktfatet.
    Jag var på ett föredrag i Stockholm för många år sedan och lyssnade på ett par som var frukterianer, dvs de åt bara frukt och inget annat. De såg inte särskilt friska ut så variation är det bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig !:)
      En frukt är bra att ta till på så många sätt, till mellanmål, till utflyktsmål...
      Vi äter ofta fruktsallad, hemmagjord, med frön och liknande till lunch.
      Jag tror också att det ska vara variation. Att äta endast frukt...nja, jag tror inte riktigt på det rent näringsmässigt. Intressant föredrag kan jag tänka mig att det var.

      Radera
  18. Bra att äta mycket frukt! Och ett fat med frukt är ett fint bidrag här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa! :)
      Ett fat med frukt är en njutning för ögat också. Bara fördelar :)

      Radera
  19. Din header är ju fantastisk - mycket passande till veckans ordtema. Jag äter alldeles för lite frukt - kanske ett äpple om dagen. Men jag vet ju hur nyttigt det är så jag ska försöka bättra mig. Det vore ju bra både för kroppen och själen att äta en fruktsallad som mellanmål istället för en macka...
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Vi bor ju i äppelriket och har tills nu fått äta ljuvligt goda åländska äppel. Sen tar vi paus från äpplena, nästan. Vi väntar till hösten och när vi åter kan få äppel från Åland. Äppelpatriotiska som vi är.
      Var och en gör som den själv känner att den mår bra av. Det är inte fel att äta en macka heller :)
      <3

      Radera
  20. Nydelege fruktbilder.
    Så herlege frukter og så sunnt !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amo sin blogg! :)
      Frukt är sunt! Helt rätt.

      Radera