torsdag 6 oktober 2016

Jag har blängt på ungtuppen

länge och väl redan, varje gång jag har lättat på locket till stora frysboxen.
Där kan den ju inte ligga så länge till har tanken varit, även om vi har 34 grader kallt i frysen

Idag blev det tupp i vin enligt grekiskt recept med salt, peppar, kanel, kryddnejlika, lök,vitlök,
olivolja och vitt vin. Till det hör potatisklyftor ( tillsammans med ungtuppen i grytan)
och en god sallad bredvid.
Så himla gott med Kókoras krasátos (tupp i vin)!

Grekisk sallad åt jag flera gånger

Jag blev så inspirerad av den goda grekiska maten på Rhodos,
så nu har vi ätit grekiskt varje dag sedan vi kom hem.
Tidigare har vi ätit Sousoukâkia smírnis, mormors lammfärsbiffar med spiskummin i dagarna två,
idag blev det ungtupp. Med den här farten börjar jag säkert prata grekiska snart...
( en överdrift men man kan ju alltid hoppas på att man ska lära sig förstå krumelurerna)

Jag minns inte namnet på rätten  men god var den...

Ju flera kockar är rubriken på veckans tema, kanske förra veckans? med tanken bakom att
soppan blir sämre ju flera som är med och lagar den, men det håller jag inte riktigt med om fastän det är jag själv som har lagt temarubriken.

Ju flera kockars mat vi åt av på vår vistelse på Rhodos, desto mera tycker jag om grekisk mat
De var precis lika skickliga allihopa! Vi besökte många olika restauranger och alla bjöd till så
det stod härliga till. En stolt yrkesgrupp som utför ett oerhört fint mathantverk.

Uffe älskar bläckfisk och fick sitt behov mättat för ett tag framöver

Vi åt grekiskt alla dagar Uffe och jag förutom två, då Italien låg på tallrikarna (också favoritmat).
Uffe åt många olika lammrätter medan jag gick in för mycket vegetariskt bl.a. Briam, Gemista och sallader av många olika slag.
De kan laga mat grekerna, jag lovar!

Uffe åt gärna lamm

Vad är det som är så speciellt med det grekiska köket?
Den frågan ställde jag mig så gott som varje dag,
då jag hänfört högg in på det välsmakande som låg på min tallrik.
Jag tror att det handlar om det ursprungliga, enkla och vardagliga tillagat med stor kärlek som tar en
till kulinariska höjder. Maten är mild och tillagas av olivolja och milda värmande kryddor och innehåller
mängder av grönsaker, baljväxter och nötter.
En mycket välbalanserad kombination

En av kockarna på Kostas

Jag har kommit på att grekerna lever för att äta. Så kändes det
Ögonen glödde på dem när de pratade mat och visade vad de hade på menyn.
Jag smög mig in till kockarna på en av restaurangerna för att se på  när de jobbade
Koncentrationen var stor, de märkte mig inte ens förrän en av servitriserna viskade att jag var där för att
ge dem en applåd för gott (i dubbel bemärkelse) värv.



De knusslar inte med ingredienser och med mängder. Synd nog fanns det inte möjlighet att äta upp
allt som låg på tallriken alla gånger, hur gärna jag än ville. Är man  mätt så är man och portionerna var stora.
Jag hoppas att det fanns en glad gris någonstans som fick äta upp resterna.
Jodå, de erbjöd doggybag men jag avböjde.

Mätta av moussakas eller souvlaki?

Schäferhundarna mitt emot en av restaurangerna fick däremot en liten bit ibland av det som inte gick åt.
Lyckostar!

Chokladfondue

Är man på semester så är man och givetvis så åt vi efterrätt nu och då
Det har varit gott att leva och jag är innerligen glad över att det finns flera kockar som lagar så god mat
Den ena lika bra som den andra. Konkurrensen är hård och alla bjuder till och gör sitt absolut bästa
för att gästerna ska bli nöjda. Och lita på att den här gästen är helnöjd.

De övriga som också skriver under temat veckans rubrik hittar du här:
Anki, Anna, Karin i Stockholm, Livsrummet, Matfreaket, Olgakatt, Tove,  Ulla

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

22 kommentarer:

  1. Så frestande bilder! Jag gillar när maten läggs upp lite annorlunda, eftersom man äter lika mycket med ögonen. Det stod att läsa häromdagen att spiskummin ska vara väldigt bra för matsmältningen. Det är en krydda som jag aldrig har använt. Såg att du hade det med i ett recept. Är det vanligt i Grekland? Det går inte och ta miste på att du har njutit av din Greklandsvistelse. Hoppas helgen blir skön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt Gunnel, det är viktigt hur man lägger upp maten. Det estetiska är viktigt.
      Jag har inte heller använt spiskummin tidigare men Uffe brukar göra det nu och då så på det sättet är det ingen okänd krydda för min del. Nu har jag själv använt kryddan, vilken i synnerhet är vanlig i Mellanöstern, liksom kanel och nejlika i mat. Spiskummin finns i många grekiska recept. Själv var jag lite rädd för nejlikan till kycklingen, men allt "gifte" sig väldigt bra och smaken blev mild och varm. Tack detsamma, hoppas din helg också blir riktigt skön!

      Radera
  2. Hejsan Pettas nu var det ett tag sen jag var på bloggen, har blivit alldeles för lat...tanken att helt avsluta bloggandet har funnits där, men ska försöka kämpa på i höst så får vi se.
    Blev så lessen av att se hur skräpigt det var på Rhodos , så mycket plastskräp runtom stränderna så lessamt. Plasten förstör ju så mycket i haven som sakta kommer att dö om inget händer.
    Vi vill ju att barn å barnbarn å kommande släkt ska få njuta av det vi har njutit av på våra resor.
    Vårt allra första resmål utomlands var just Rhodos och då tyckte vi att det var rent och snyggt runtom stränderna.
    När vi är upp i fjällen på somrarna så har vi alltid en plastkasse i fickan för att plocka upp skräp vi hittar, det händer ju att ölsugna fjällvandrare inte orkar ta med sig tomburkar hem.....
    Suck !!
    Hoppas att maken din mår bättre och bättre efter sin stroke.
    Ha en bra höst ni båda, här fiskar vi och plockar trattisar...hamstrar som vi är !!! Mycket fin sikrom har jag tvättat i höst.

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack allra bästaste Rantamor!
      Jag tror att vi alla känner av den känslan emellanåt, att man kanske ska avsluta bloggandet men så går det inte i alla fall. Det har ju nästan blivit en livsstil och så många vänner man har hittat den här vägen också....det är ju det som är så fint. Jag hoppas att du inte ger upp för vi är många som kommer att sakna dina oerhört fina bilder och din härliga text från resor och livet med Rantafar. Jag håller tummarna för att du blir kvar på ett sätt som du trivs med!
      Det var verkligen skräpigt på Rhodos och inte bara längs stränderna utanför hotellområdena, längs vägkanterna såg det likadant ut på många ställen. Vi hoppas att de får ordning på oordningen för i övrigt så var det bara fint att vara där. Människorna, maten, musiken, vädret osv. Vi tar oss säkert dit igen för att vandra i bergen någon vår eller höst, så känns det.
      Jadå, maken mår bättre och blir bättre för varje vecka om än han tycker att det tar tid men det är ju bara ett drygt halvt år sedan stroken, så det har gått väldigt, väldigt bra i alla fall.
      Vi brukar också ta vara på sopor där vi går fram men på Rhodos skulle vi ha behövt varsin säck och fyllt den snabbt. Där måste annat till, en organiserad anmodan och en morot från myndigheterna. Det kommer säkert...de måste göra något åt det om de inte ska tappa turisterna. Nu ökar turismen i alla fall, fick vi oss förstått och det är bra, de behöver det för att få ordning på sin dåliga ekonomi.
      Ha det innerligen bra ni båda också, med fisket, bären, svampen och er själva. Sikrom...wow, wow. Jag blir så avundsjuk! :)

      Radera
  3. Trevligt att du varit på resa. Hoppas det var riktigt lyckat.
    Och att ni bägge mådde bra.
    Brukar laga en hel del mat med spiskummin, gott!!
    Blir frestad av matbilderna, mums.
    Ha en finfin helg nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Annika, vi har tagit beslut på att resa bort minst två gånger per år och bara njuta av livet efter bästa förmåga. Vi har insett hur skört allting är och att skjuta allt på framtiden är chimär. Man ska leva medan man lever. Vi mådde bra :) Jag är nyfrälst och kär i spiskummin, kanel och nejlika att ha i maten. Så gott det blir.
      Jag önskar att du också ska ha en finfin helg! <3

      Radera
  4. Oj oj så mycket mat man blir ju alldeles sugen .ja frosten biter här nästan varje morgon nu .Imorgon börjar älgjakten så männen i huset håller på och söker allt dom ska ha med .Jag jobbar ju som vanligt alla lördag fram till juni . trevlig helg ,Nette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den grekiska maten var en väldigt fin upplevelse för min del. Mycket av råvarorna använder vi redan i vårt eget kök, men kryddningen är ny för min del.
      Lycka till med älgjakten för männen i huset och ha en fin jobb-lördag för egen del.
      Allt gott!
      Karin

      Radera
  5. Härliga matiga bilder! Ser så gott ut allting! Vi åt också fin god mat på Karpathos. Grekisk sallad kan jag aldrig få nog av.
    Sista bilden på desserten ser underbar ut, fiffigt med besticken som mall!
    Ha det fint!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Matfreaket! Det är förstås bara ett litet stickprov av allt det goda men det förstår du om du har varit i Grekland. Jag åt grekisk sallad jag också, flera gånger.
      Det var på restaurang Kostas de gjorde desserten lite uttrycksfullare på det sättet. Tack detsamma, ha det fint du med! <3

      Radera
  6. Kom att tänka på Theodor Kallifatides som vid ett besök på ett svenskt universitet för att skriva in sig; han lämnar över sina papper varpå kvinnan på andra sidan utbrister: Det här är ju rena grekiskan! Theodor blir så glad då han äntligen träffar någon som kan grekiska och förstår!
    Fantastisk av rubriksättaren - rena grekiskan som jag nu förstår mer och mer av .. sköna Karin - och lamm är gott hälsa Uffe det. Nu ska jag leta efter ditt inlägg om Katten på bordet - som kommer upp i länken på min blogg, men jag kommer inte dit. Ska gå ut och komma in via googlesöket .. ses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger krånglar tydligen så jag kommer inte till katten ... ej heller via google söket ...

      Radera
    2. Jag kan förstå kvinnan som talade om rena grekiskan, för nog är det det, verkligen. Precis som med hebreiskan. Stackars Theodor som inte förstod att hon inte förstod men han har ju humor karln så det ordnade sig säkert.
      Lamm hör till här hos oss, vi äter mest lammkött av alla slags kött att välja på. Också jag älskar lamm och grekerna är superbra på att ta fram det goda.

      Radera
    3. Tove, jag är ledsen men du hittar inte inlägget ännu. Det är jag som är krånglet, inte blogger den här gången. Jag började skissa på inlägget och lade dit fotnoter av olika slag och publicerade det hela i misstag och raderade genast men Blogger tog vara på skissandet i alla fall. Snart kommer inlägget på "riktigt" och då ses vi igen.

      Radera
  7. Det där känner jag igen :-) då kommer det i sinom tid!

    SvaraRadera
  8. Minns första gången jag åt en tomatsallad med fetaost på Rhodos (där jag jobbade i min ungdom) och jag tänkte: Att något kan vara så gott! Tomaterna var så söta och smakrika och goda ihop med sältan i osten att jag fortfarande kan minnas smaken. Och ändå var det ju en så enkel grej. Kanske är det som är hemligheten. Enkelheten och smakrikedomen. Färsk fisk. Fina grönsaker. Höns som smakar höns, inte broilerfabrik. I alla fall då...

    Vad härligt att ni hade en bra resa med mycket gastronomi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maten gick raka vägen till hjärtat med en omväg via magen. Grekerna kan leverera. Jag har just läst en kokbok av Alexandra Pascalidou där hon berättar att Rhodos har samlat de allra bästa kockarna till sig så undra på att jag blev lyrisk.
      Enkla, fina råvaror är det som gäller och mycket kärlek till maten. Också nu smakar allting helt...inget halvfabrikat gäller förutom på en restaurang som hade smugit in Findus djupfrysta morötter och broccolis, halvtinade. Den grekiska maten glömdes tyvärr bort, trots att den var så god innan jag satte tänderna i den första moroten.

      Radera
  9. En enda gång har jag varit i Grekland, på Kreta, och jag instämmer om det grekiska köket. Fantastiskt gott. Bara ett land har varit ännu godare - Georgien!
    Och en hel massa kockar fick du ihop, dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidigare har Italien stått för det allra godaste men nu har en stark konkurrent vad gäller köket uppstått. Allt var så gott och så välgjort på ett enkelt sätt. Det är stor konst det.
      Georgien är lagd bakom örat utifall att....man vet ju aldrig.

      Radera
  10. Underbara bilder och maten ser såå god ut! Jag har aldrig varit varken i Grekland eller på Rhodos, men bara tanken på all den goda maten får mig att längta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången för min del också att vara i Grekland och maten tog mig direkt. En gastronomisk höjdpunkt, absolut. Jag har varit på Cypern som påminner mycket. Jag far gärna till Grekland igen någon gång längre fram

      Radera