torsdag 15 september 2016

Ekologiskt


    Veckans rubrik står Olgakatt för.

    Egentligen säger Jane Goodalls ord allting om varför vi på Pettas lever
    så ekologiskt som det bara är möjligt.
    För vilket är alternativet om vi tänker på vår miljö och på vår värld
    som vi ska lämna vidare till dem som kommer efter oss?
    För min egen del tog det ekologiska medveten fart när jag blev gravid första gången
    Jag berörde det här.

    Vi är certifierade, vilket betyder att vi är kontrollerade och godkända och att vi får kalla oss ekologiska.
    Jag vet att det finns människor som skakar på huvudet och säger att det där betyder väl ingenting...
    vem som helst  kan fuska. Jag har fått höra det ett antal gånger under åren som gått...
    En konstig tanke för mig. Varför skulle man fuska? Varför utgår man ifrån att det ska fuskas?
    Då är man i så fall inte seriös enligt mitt förmenande...
    Då tänker man enbart i vinstsyfte då man vet att det
    många gånger är dyrare med ekologiska än med konventionella produkter.

    Det är en sanning med modifikation det också som bara det i sig skulle behöva ett eget inlägg
    Det finns affärer som utan att blinka höjer priserna på ekologiska varor till höjder som inte
    är relevanta alls till vad säljaren/odlaren får.
    Det har vi varit med om men vi sätter oss på tvären och ifrågasätter.
    Tanken är ju att alla ska ha råd att köpa ekologiskt, inte enbart de
    som har tjockare plånböcker än andra.
    Sedan får man inte glömma bort att ekologiskt odlande medför ett helt annat hantverk än vad
    ett konventionellt odlande gör, det tar mera tid


    Jag kan trösta den tvivlande, att det är väldigt svårt att slinka igenom kontrollen
    utan att få en prick i protokollet.
    Kontrollerna är väldigt noggranna. Varje litet  bokföringsverifikat synas
    noggrant, varje inköp granskas, varje försäljning, allt gentemot varulager och recept.
    Vår inspektör går verkligen på djupet. 
    Hen ger sig mycket god tid och antecknar allting så hen kan
    följa upp allt  inför nästa kontroll som kan bli när som helst utan att man vet om det.
    Plötsligt så står inspektören i dörren och säger att " jaha, nu är det dags igen."
    Så ska det vara också.
    
    Sedan synas allt i lagret, i caféet, bokföring, allt, allt
    och  i vårt fall också utsäde, gödselmetoder, ja hela trädgården.
    Vår lilla odling och våra växthus är nämligen också certifierade och godkända.
    Vi använder en del av det odlade  i caféet.
    De som levererar varor åt oss är också noggrant granskade och certifierade.
    Fördelen med att leva i ett litet samhälle är att vi håller koll på varandra också
     

    Att vara ekologiskt certifierad betyder inte att man inte kan använda varor som inte är ekologiska.
    Vi får sälja annat som inte är ekologiskt i vårt café.
    Men vi får inte säga att  varorna är ekologiska om de  inte är det.
    Man måste alltid berätta vad som inte är ekologiskt eller märka ut det på innehållsförteckningarna.

    Vi serverar t.ex åländsk glass som inte är ekologiskt certifierad, till pannkaka och chokladtårta.
    För vår del känns det bättre att servera våra besökare äkta vaniljgräddglass från Åland istället för att
    köpa ekoglass från annat land med tanke på transporten hit.
    Dessutom är den, den absolut godaste glass man kan tänka sig.
    Vi känner oss stolta som kan säga att vi har ett eget mejeri på Åland som tillverkar bra produkter
    om än vi hoppas på att det så småningom också ska tillverkas ekologiska mjölkprodukter här på  ön
    så att vi slipper ta dem bortifrån (fastlandet och Sverige)
   
    Man får göra undantag så att säga men man får inte ge sken av att undantaget är ekologiskt.
    Kunden har rätt till att få veta ursprung och äkthet.


    När jag startade med ett ekologiskt bageri för många år sedan ( snart hundra ) så fanns det inte så mycket
    ekologiskt närodlat överhuvudtaget annat än från Odlarringen. Det jag inte fick tag på hemma på
    ön, beställde jag från Saltå Kvarn i Sverige och från fastlandet ( Itu Oy).
    Nu är tillgången en helt annan och det finns egentligen
    ingenting som inte går att få tag på bara man ligger i lite grann.
    Det blir en balansgång och vi anpassar oss mera och mera till det som går att få tag på i närmiljön.

    Jag väljer medvetet bort sådant som växer långa vägar härifrån, en viss skepsis har även jag.
    Pengar kan göra folk småtossiga. Det ser vi ju inte bara i idrottsliga sammanhang
    Man ska ifrågasätta och inte vara aningslös men man ska också våga lita på att de flesta är
    väldigt seriösa och tänker med själ, hjärta och ett intresse för att leva så rent som det bara är möjligt.

    Det motstånd som man kunde känna av i början
    ( ekologi upplevdes lite flummigt, ni ser det inte men nu skakar jag på huvudet och ler ) har minskat
    Men fortfarande finns en stor okunskap om ekologiskt och också många fördomar.
    Allt har sin tid för varje människa, allt är en utveckling
    Det man inte ska glömma bort är att innan konstgödsel och alla bekämpningsmedel började
    användas, så odlade de flesta naturenligt. De var ekologiska utan att veta om det

    Människan har gått från ekologiskt till konventionellt för att återupptäcka
    ekologiskt igen och det under en inte alltför lång tid. Jag minns bra när min mor stod med
    några korn konstgödsel i handen och förundrat tittade på dem och sade
    "att tänk ändå, nu behöver vi inte koskit längre".
    Att marken de odlade blev utarmad med tiden och inte gav
    samma kvalitet på potatisen som förr var förstås en missräkning.
    "Det finns inte ens maskar i den"
    sade hon förundrat och" potatisen ´är vattnig".
    Ändå var hon lite skeptisk till mitt eko-odlande till en början.
    Så är det med allt som är "nytt" och "okänt"
    

    Ett argument som man får höra är att man inte kan göra någonting åt nedfallet
    och vad som kommer via luften och vattnet. Nej, det kan man inte göra på direkten,
    men alternativet blir inte bättre om man odlar med
    konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
    Ekologiskt är det bästa alternativet ändå.
    Man behöver ju inte medvetet "smutsa" ner bara för att det redan finns "smuts"
 
    Och flera av oss som tänker så och lever därefter påskyndar miljöförbättringen och allt levande.
    Rom byggdes inte heller på en dag, ett steg i taget...må så vara att det kommer att ta många liv...
 

    För Uffe och mig är detta med ekologi en livsstil. 
    Men för den skull betyder det inte att vi är fanatiska,
    eller talibaner som Uffe skämtsamt brukar säga.
    Det händer ibland att vi också äter mat som inte är ekologiskt certifierad. Givetvis
    Fisken i havet simmar inte i ett rent hav, men god är den i alla fall.
    Ibland bara måste vi ha en korv från Dahlmans eller en Fazers blå.
    Vi går ut och äter, vi går på café och vi blir bjudna till vänner på mat
    De tar oss som vi är och vi tar dem som de är och gott smakar det alltid.
    Fast flera av dem väljer gärna ett ekologiskt vin som gåva åt oss
    istället för en blomma nu för tiden :) 

   Det här inlägget kan bli hur långt som helst men någon måtta får det vara eller hur?
   De övriga som deltar i Veckans rubrik är:
   Anna, Karin i Stockholm, Livsrummet, Matfreaket, Olgakatt, Tove,  Ulla
 
   Nästa veckas rubrik tar jag tag i senare för här ska det bli ett längre uppehåll
   vad gäller internet. Vi ska vara tillsammans med nära och kära.
   Beslut är taget om att varken blogg, facebook eller liknande
   ska användas alls. Bara e:post kollas någon gång.
   Nu ska vi  umgås och bara vara sociala och inte alls internetiala.
   Bara så ni vet varför jag inte kommer att synas särskilt ofta här
   den närmaste tiden. 

  Mina rubrikförslag för oktober är: 
  Ju fler kockar...
  Katten på bordet
  Idyll
  Löften
  I väntans tider
  (ps. har någon redan givit förslag kan mina vänta till en annan månad)
  
  
   Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska
 

   

28 kommentarer:

  1. Väldigt intressant reportage - mycket som jag inte visste om ekologisk odling. Ha det gott nu på semestern önskar
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Det finns mycket mera att berätta om ekologiskt, det mest naturliga. Det blir Internetsemester om någon dag då vi träffar våra nära och kära.
      Allt gott till dig med!
      Karin

      Radera
  2. Hurra! Vilket toppeninlägg! Jag fick veta väldigt mycket om ekologisk odling som jag inte hade en aning om. Att det var så otroligt många kontroller var inget jag var så medveten om. Som du skriver så var det mer ekologisk odling förr även om ingen tänkte på det. Förhoppningsvis är det fler och fler som hakar på detta, precis som man gjorde förr när man hakade på konstgödslingstrenden och övergav det gamla naturliga. Det sägs ju att allt går igen. Ha en mysig vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunnel!
      Det finns oerhört mycket att skriva om ekologi och ekolgiskt, jag har bara nuddat lite grann men försökt få med det som många inte känner till om kontroll och granskning. Det är flera som hakar på hela tiden och ungdomen som kommer efter oss är mera medvetna än vad vi har varit. Jag tror på framtiden, på upplysning och kunskap :)
      Tack detsamma! Ha det gott!

      Radera
  3. Lysande kunnigt mänskligt ekologiskt!
    Ni pettasarna lever som ni lär och lär som ni lever!
    Ha en skön paus från nätvärlden det ger så mycket att vara utan ibland, men jag kommer att sakna dig Karin! Du är som en slags bloggsyster ...
    Ekologiska kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tove! <3
      Vi gör vårt bästa efter förmåga, så enkelt är det.
      Vi har haft en skön nätvärldspaus....riktigt skön men det är också fint att vara "tillbaka" igen.
      Bloggsysterkram!

      Radera
  4. Ps sköna rubriker för kommande månad eller nästkommande Ds

    SvaraRadera
  5. Ja, nog gäller det att vara rädd om moder jord! Mycket är redan förlorat genom nedsmutsning och förgiftning, det mesta på grund av girighet parad med dumhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Girigheten står för en större del av nedsmutsningen....huvudsaken tycks vara den egna profiten.
      Det är dumt och egocentriskt.

      Radera
  6. Intressant!
    Jag beundrar er livsstil och att ni verkligen gör något gott för naturen och andra människor! Sköt om er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena!
      Vi har skött om oss på bästa sätt.
      Sköt om dig du med!

      Radera
  7. Intressant läsning och fina bilder! Visst är det viktigt att vi alla försöker bidra till en mer hållbar livsstil - härligt att det blir ett större urval av ekologiska varor i butikerna och att allt fler verkar intressera sig för dem också :)
    Ha det gott!
    Spännande rubriker till nästa månad - får se om jag lyckas få ihop något :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki!
      Jag ser framemot att läsa alla era andras inlägg, bara vara framför datorn och ta till mig.
      Allt har sin tid, det har vi märkt nu när vi har varit där vi har varit...ekologin står inte i centrum på Rhodos men optimist som jag är så tror jag att det kommer att ändra på alla platser i världen.
      Du får säkert till någonting. :)

      Radera
  8. Och där slog hon huvudet på spiken!
    Många bäckar små och allt det där... men vi måste börja och hålla i och visa vägen. Så är det.
    Tack för fint inlägg!
    Hoppas ni får fantastiska dagar och att solen skiner på er också!
    kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar mycket om många bäckar små. Alla kan vi bidra på något sätt till en mera ekologisk miljövänlig omgivning och tillvaro. Ja, vi har haft fina dagar du söta matfreak! Och vi har ätit mycket god mat alla dagar. Det skulle du ha gillat. <3

      Radera
  9. Hej Karin, minns du mig ;-)

    Å, jag måste spontant säga att jag blir som alltid lycklig av dina bilder och dina texter. Alltid så klok, med hjärtat på rätta stället. Fina du!

    Jag är usel på att blogga numera. Vi får se hur länge jag håller liv i den men det är ju så roligt när jag väl kommer igång. Blir alltid glad när du tittar in, får mig att inse hur mycket det betyder att vi "har varandra" så här.

    Varm kram!!

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta, dig glömmer jag inte!
      Man ska följa sitt hjärta och göra det som känns bäst. Det är fint att du skriver de inlägg som du gör även om det inte är så ofta. Men du finns där, det är huvudsaken.
      Jag har också minskat på bloggandet. Det ska ju kännas rätt och det kanske blir mera kvalitet än kvantitet samtidigt.
      <3<3

      Radera
  10. Vilket hoppingivande och upplysande inlägg om ekologisk odling! Härligt att höra att det är så många och stränga kontroller, men trist att varor fördyras utan att det kommer odlarna till godo! Pengar styr allt, som det brukar heta. Eftersom jag är en riktig kratta på odling var det mycket som var nytt för mig i inlägget. Spännande! Ha det riktigt bra nu under den nätfria perioden. Det lät riktigt lockande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket handlar om pengar och precis som du skriver, styrningen av dem.
      För mig finns ingen annan väg än att vara så ekologisk som möjligt även om det inte går så alla gånger. Under vår nätfria period har det inte fungerat särskilt bra, bara till en viss del men för den skull har vi haft det riktigt bra. Berättar mera i de kommande inläggen.

      Radera
  11. Klokt och lärorikt inlägg! Och just avvägningen mellan importerat ekologiskt och närproducerat ocertifierat är intressant (som vaniljglassen). Det kan ju helt enkelt vara så att en närproducent inte har lust eller orkar ta sig an hela certifieringsprocessen, men är hur ekologisk som helst ändå. Så det lönar sig alltid att hålla koll på vad som finns i närområdet, tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får tänka till ibland och försöka förstå. Vad gäller "vår" glass så krävs en stor omställning. Kossorna måste ju äta ekologiskt certifierat. Hålla koll på närområdet är en viktig detalj i sammanhanget. Det har vi fått erfara nu när vi har varit på annan plats i världen. Vi har det synnerligen bra och välordnat i våra nordiska länder.

      Radera
  12. Riktigt intressant och så klokt!
    Var är du? Allt ok?
    Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisbet!
      Allt är ok, vi har varit med nära och kära på Rhodos i två veckor.
      <3

      Radera
  13. Kloka tankar kring ett viktigt ämne. Det som känns bra är att hyllorna med ekologiska varor växer i de svenska butikerna och förhoppningsvis kan det påverka så att fler och fler väljer de varorna. Om jag jämför med Singapore så ligger vi hästlängder före då det gäller utbudet av ekologiska varor, men även där börjar man, sakta men säkert...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ligger många, många hästlängder före, det kan jag konstatera jag också i jämförelse med andra länder i världen även om de sakta men tydligt säkert också ändrar på sitt utbud. Man kan hitta ekologiskt. På Madeira har mycket ändrat till det bättre på de tio år som vi har farit dit. Nu kan man faktiskt handla ekologiskt direkt från odlarna en viss dag i veckan. Lyx! De senaste två veckorna har vi varit på Rhodos och där fanns däremot inte mycket ekologiskt men det fanns.

      Radera
  14. Väldigt fint och bra inlägg! Så väldigt tröttande att man fortfarande ska behöva förklara begreppet ekologiskt och att det inte är självklart för alla. Var också med i Odlarringen för länge sen och kommer ihåg hur stort det var när de första solrosfrökärnorna kom i butik och inte i säck från Göteborg. Karin har en fin poäng i sin kommentar, annars har jag förstått att man ur miljösynpunkt kan välja de importerade varorna med gott samvete under förutsättning att de är odlade i säsong där de kommer ifrån. Sen är det ju ändå så att man vill gynna sin hembygd och de som producerar där. Min närmaste bonde har dock för vana att tråka mig för att jag inte köper "hans" oekologiska mejeriprodukter och hittar alltid nåt att driva med när det gäller ekologiskt. Ibland blir det riktigt pinsamt för jag vill ju inte ge mig på honom med hårdfakta och säga rent ut att det familjen arbetar och sliter med så gott som all vaken tid utarmar och förstör vår jord och att produkterna visserligen smakar ok, men samvetet måste också må bra. Vi hade drygt tio dödsfall i vår lilla by under en kort period av år, människor med olika typer av cancer i sina bästa år. Hemskt otäckt och förstås är vi några som tänker på all Roundup vi säkert fått i oss via grundvattnet och genom närproducerad potatis till exempel, men ingen säger nåt högt. Man vill ju vara trevlig och tänka på grannsämjan.
    Ha det så gott i bloggpausen så hoppas jag du återkommer så småningom
    Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette!
      Ja, så kan även jag känna det ibland. Det känns märkligt att man behöver förklara vad ekologiskt står för i våra länder, men dessvärre finns det en stor okunskap, mycket fördomar och ointresse att ta reda på, typ som du beskriver det i kommentaren. Jag har reagerat starkt på Roundupreklamen som man gav i tv-n för ett tag sedan, ungefär som om medlet är ofarligt för naturen. Skrämmande vad pengar kan driva folk till. Man ska inte köpa närproducerat bara för att det är närproducerat, där finns också en stor fälla. Det kan vara hur ohälsosamt som helst beroende på hur det är odlat. Här gick en av landsbygdsutvecklarna i bräschen ut med att lägga likhetstecken mellan ekologiskt och närproducerat för ett tag sedan. Brrr...man kan bli rädd för mindre.
      Ja, tack vi har haft det bra i bloggpausen. Jag ska berätta mera i de kommande inläggen. <3

      Radera