lördag 26 september 2015

Säsong

Septembermånads sista lördagstema, som Olgakatt har lagt rubriken på blir för min del
en liten kombination av förra lördagstemat "Äta bör man, annars dör man"
då jag inte hann med riktigt på det sätt som jag hade tänkt mig


Höstsäsongen är snudd på den allra bästa för min del
Jag älskar att ta vara på, att sylta, safta, frysa in och torka.
Då om någonsin vaknar ekorren inom mig, även om jag med åren har lugnat ner mig lite grann.


    Jag gör ingen relish på zucchini och jag fryser inte in den längre
    Förr fyllde jag lagerhyllorna med inläggningar av olika slag, från golv till tak
    och kunde stå där och sucka av hänförelse över rikedomen som de olika
    skördesäsongerna gav, allra mest på hösten då förstås.
    NU säsong-äter vi för det mesta
    Rakt upp och ned och tar också för oss av säsongens alla möjligheter vad gäller mat

    Just nu äter vi C-B- och A-vitaminrik zucchini i all dess former i stort sett nästan alla dagar
    ända tills säsongen är slut.
    Sedan vill vi knappt se en endaste liten bit av den längre,
    zucchinimättade som vi är för månader framöver,
    ända fram till nästa års skörd av läckerheten.


    Nu är det skördesäsong i ordets rätta bemärkelse
    Jag har i sakta mak börjat med att "städa" växthusen, börjat att tömma dem på skatterna
    Tomater bärs in i skålar och läggs på fat på  fönsterbrädet för långsamt mognande
    Det är att bara sträcka ut armen och ta för sig till frukost, lunch, middag....
    Tomatfrosseriet hör vardagen till

    Tidigare lade jag in tomater på olika sätt men precis som med zucchinin så äter vi tomaten rakt upp
    och ner precis som den är eller i skivad form på smörgås. Mot slutet av skördesäsongen
    brukar de allra minsta åka ner i en gryta eller en soppa
 


   Det är sällan jag kommer mig för att ta bild på maten vi äter
   men en av favoriträtterna i primörtider har
   fastnat på bild och också visats tidigare.
   Smörslungade morötter-zucchini-potatis-ärter och örter
   ger mig en skjuts till himmelska höjder för en stund.
   En riktig säsongrätt....
  
Stekt gädda med grönsaker och svampsås

    Uffe hör till de där människorna som bara bestämmer sig
    för att ta fast middagen när han känner för det
    "Jag far och hämtar en gädda till middag", säger han.
    Så hör jag dörren slå igen, bilmotorn gå igång och ser honom dra iväg
    En stund senare återkommer han med middagen.
    Det är mera regel än undantag i den här familjen.
    Vi har sällan fisk i frysen, vi har den i sjön och tar
    upp den när behovet känns påträngande.

    Fisk är gott och också nyttigt även om
    man dagligen hör talas om hur farligt det är att äta Östersjöfisk
    Det är tydligen livsfarligt att leva men lite farligt måste man väl tåla
    I all synnerhet när det smakar gott

  
    Känner vi för en svampsås till middagen
    tågar vi ut i skogen och kommer hem med mat en stund senare.
    Säsong som det är för svampen just nu så är det ingen större konst att hitta den
    när man känner till var den brukar hålla till
    Vi hittar oftast så  mycket svamp så att vi också fryser in en hel del för vinterhalvåret



 Säsong för att pressa havtorn
 är det också i dessa tider.

 En tärning i lite kallt vatten
 varje morgon till frukosten
 håller förkylningarna borta
 Åtminstone är det ett bra sätt
 att förebygga dem

 Vi gör vårt bästa att utnyttja
 varje växtsäsong på bästa
 sätt för att insupa nödvändigheter
 för vår överlevnads skull


Jag håller mig enbart inom höstlig skördesäsong den här gången.
men alla årstidssäsonger ger oss möjlighet att ta vara på mat
i syftet att " äta bör man annars dör man"
(Äter gör man ändå dör man, förstås)

I morgon söndag stänger vi caféet för vår-sommar-höstsäsongerna.
Det känns vemodigt men förstås också skönt.
Nu ska vi vila upp oss, hämta nya krafter för att ta nya tag.
Naturligtvis så blir det ingen semester, men andra inspirerande utmaningar
finns det alltid gott om.
En ny säsong är på väg in när den gamla är på väg ut

Ett stort tack till alla som har förgyllt vår tillvaro allt sedan majmånad t.om. med nu.
Sommaren har varit jättefin tack vare er!
Tack för all vänlighet, all inspiration och alla fina samtal!
Snart är det midsommar igen och en ny säsong!

Många varma tack Olgakatt för alla rubriker under september.
Jag har själv fattat stafettpinnen för att springa vidare genom oktoberlördagarna
med mina rubriker som finns till höger här i bloggen. 

De andra som deltar i lördagstemat är:

   Anki, Anna, Birgitta, Gnuttan, Helena, Ingrid, Karin i St-holm, Klimakteriehäxan, Liza,
   LivsrummetMusikanta , Olgakatt , Pettas , Pysseliten, Tove, Ulla

Copyright: Karin Eklund, Pettas ekologiska

32 kommentarer:

  1. Vilket smaskigt vitaminrikt inlägg Karin! Låter härligt att gå rakt ut i skogen/ ta en tur på sjön och "hämta hem middagen"! Kan verkligen förstå känslan av "rikedom"! Underbara bilder, pannan med kantarellerna...mmmmm! Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en rikedom att bo mitt i naturens skafferi :)
      Vi behöver inte ens ta en tur på sjön, bara ställa oss vid stranden och kasta...på kastspö fastnar fina gäddor.
      Tack Anna!
      Önskar dig detsamma!
      Kram

      Radera
    2. Antaget Karin! Jag tar hand om Decenber!

      Radera
    3. Tack Anna!
      Jätteroligt!
      Då är det fixat.

      Radera
  2. Jo jag känner igen det där, samla, spara... Jag planterade en, nja två, havtornsbuskar efter besöket hos er. I år har jag fått en hel deciliter bär. Man kanske inte får begära mer av en tvååring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer mera....lita på det. Nu har jag så mycket att jag inte ens har plockat allting men kanske jag hinner ännu innan fåglarna gör det. Få se hur det går men det finns en hel del i frysen.

      Radera
  3. Du hade som förväntat inga problem att producera ett inlägg om detta tema! Fint! Jag bakar Pettas kakor idag jag. En fin höstdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annukka!
      Jag ska baka din finska köttpirog endera dagen i mitt ställe :)
      Tack detsamma!

      Radera
  4. Synd att vår tid var för knapp för att jag ens skulle ha vågat andas om en avstickare till Pettas under Skördefesten. Men vi torde ha ärende till Smakbyn inom en snar framtid, kanske vi kan leta oss fram till er då, även om det är vintersäsong? Jag fryser in havtornen hela och sätter i morgonyoghurten, men så har vi ju odlade buskar, förstås. Fem kilogram plockade jag, och idag sålde jag nästan hälften - allt jag hade till salu - på trädgårdsföreningens höstmarknad. Roligt, även om plockandet tar tid. Mediterar medan jag står i buskarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan ni söka er hitåt även fast vi har stängt. Vi finns ju hemma för det mesta så ni är varmt välkomna!
      Så gör vi också, fryser ner bären hela (de tama) men de vilda pressar vi saften ur.
      Fem kilogram är mycket! :)
      Det är ett bra meditationstillfälle att stå i buskarna och plocka bär.

      Radera
  5. Matnyttig, njutnyttig, moläter tomater o annat i form som passar sig just då samt gädda till stekning samt svampen som bara hämtas vid behov och lust, istärningens blå påse fylls med havtorn och så blir ni inte förkylda heller :-)
    Ni har det bra gött, nyttigt och fint ni där på pettas! Nu stundar andra dagar för er när ni inleder en annan säsong! Fritid - meningsfull fritid!
    Njut en sovmorgon eller två!
    kram :)
    Smart sammanslagning av tema.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt lite svårt att få till den där sovmorgonen även om den finns tillgänglig. Kropp och själ är så vana att stiga upp en viss tid så jag får nästan brotta ner mig själv i sängen igen och ge order om att sov nu människa! Bara mörkret blir mörkare så ordnar det sig per automatik. Jag är som björnen som kan sova hela vintern lång. Det jämnar ut sig, men just nu är jag trött så in i baljan.
      Tack Tove!
      Kram

      Radera
  6. visst är det härligt med skördetid men nuförtiden har man inget att skörda ingenting blev till ingenting i år ,Men kanske nästa år ,kramen Nette

    SvaraRadera
  7. Ja, det här året har varit annorlunda.
    Men här söderut så har vi fått så gott som allting skördemoget.
    Det är bara tomaterna, chilipepparn och paprikan som ligger efter i år
    och alla dem kan jag lyfta in i värmen så kanske, kanske...
    Vi får tro på framtiden Nette!
    kram

    SvaraRadera
  8. Så mycket gott och nyttigt ni kan plocka, skörda och laga till.
    Egenodlad mat eller mat man plockar i skogen är ju den allra bästa.
    De där kantarellerna ser verkligen goda ut.
    Nu blev jag riktigt hungrig trots att klockan är mycket. :)
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi bor och lever så rikt att jag måste nypa mig själv i armen emellanåt för att vakna till lite grann, begrunda och känna tacksamhet. Egenodlat ekologiskt är det bästa man kan unna sig matmässigt. I år har det varit ett jättebra kantarellår.
      Förstår att snålvattnet rinner :)
      Kramar!

      Radera
  9. Så himla snyggt OCH nyttigt! Bra kombo, säsong och ätligt. Fast egentligen (hej språkpolis!) betyder säsong "tid att så". Men det var nog länge, länge sedan. Typ fyra tusen år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Men det är tid att så nu också. Morötter, dill, persilja, palsternacka, vitlök, bondböna och en hel del till går att så på hösten för skörd nästa år. Det kanske de tänkte på för fyra tusen år sedan :)

      Radera
  10. Åh, vilken härlig bildbomb du bjuder på. Jag har inte hunnit läsa eller kommentera bloggar men hoppas att nu åter vara på banan, under ny webbadress, ww.kattasbetraktelser.se , om du vill titta in. Era teman är verkligen inbjudande och jag skrollar vidare .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du!
      Jag har haft det lite likadant ett längre tag men ska förhoppningsvis få mera tid för blogglivet och skrivandet igen. Givetvis vill jag titta in.

      Radera
  11. Hej! Jag vill bara meddela dig att jag har lagt in din fina blogg på min blogglista. Hoppas att det är okej för dig. Säg till annars. Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Birgitta!
      Givetvis får du göra det! Jag blir bara glad :) Tack snälla du!

      Radera
  12. Fint inlägg om säsong - det var förstås inte så svårt för dig vars liv är fullt av säsonger :-). Ska bli kul att ta itu med dina lördagsteman!
    Kram från Ingrid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Allas våra liv är fyllda av säsonger av olika slag
      Ha det gott!
      Kram

      Radera
  13. Nu är jag inget bra på att ta reda på, sylta och safta, även om jag ibland kunde önska att jag vore det. Men att gå ut i skogen för att "plocka lite middagsmat" det kan jag och det älskar jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju inte särskilt viktigt heller, att vara bra på att ta vara på :)
      Jag har blivit sämre på det än tidigare. Lat skulle säkert någon annan säga men om
      inte behovet finns så varför skapa behov?
      Att plocka maten i skogen är nytta förenat med nöje på bästa sätt. Motion får man samtidigt som den friska luften genomsyrar kropp och själ och magen blir mätt lite senare

      Radera
  14. Underbar header och underbara bilder *njuter* /kram Pirogen

    SvaraRadera
  15. Ja, jättefin header! OCH härliga skördebilder!! Fina färger. Älskar det där att ni bara åker och tar upp en gädda :-) Eller plockar på er kantareller i skogen. SÅ härligt. OCH havtorn, det är sååå Finland för mig!!
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika!
      Skördetiden är färgrik och vacker!
      Ja, det är lite lyxigt att bara fara iväg och dra upp en gädda på tio minuter...
      Så är det att bo mitt i naturen.
      Kramar!

      Radera
  16. Inspirerande säsongsinlägg! Jag hoppas verkligen mina höstar blir lite lugnare framöver så jag också hinner ta vara på mer av vad hösten har att bjuda. Hoppas er nya säsong har mycket spännande att bjuda på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, det behövs ett särskilt lugn för tillvaratagande, det håller jag med om.
      Tror nog att det kan bli hur spännande som helst :)

      Radera