fredag 7 november 2014

Nyttigheterna


Spanarens tema för denna lördag handlar om nyttigheter
De övriga som deltar i temat finns uppräknade i bloggens högra kolumn

En av mina favoriter som det finns hur mycket som helst av i år är nyponet. Förr samlade jag ihop en hel del, snoppade dem, rensade dem, torkade osv., men nu gör jag det mycket enklare för mig. Två-fyra nypon äter jag direkt från busken när jag är ute och promenerar och får på det sättet dagens c-vitaminbehov tryggat. De är allra godast nu när frosten nyper till. Det händer att jag plockar till ett kok ibland och bjuder på nyponsoppa till efterrätt, men allra godast är de naturella

Jag går inte till affären och handlar gojibär, inka och manuka fastän jag vet
att det lär vara superbär fullproppade med nyttigheter. Hos oss följer vi årets säsonger
i växtlighet och äter oftast det som naturen och trädgårdslandet bjuder för tillfället
Givetvis så fryser vi  ner en hel del av överflödet och i vår frys finns
just nu, både jordgubbar, svarta vinbär, röda vinbär, rabarber, lingon, svamp,
bönor och ärter...ja, några blåbär finns det också
att ta fram under vinterhalvåret.
Och inte att förglömma, vi har också havtornssaft..."guldet"
som håller oss friska, bara vi kommer ihåg att ta en liten "morgonhutt" nu och då.

Vi bor i äppelriket. Åland levererar mesta delen av äpplen i hela Finland och en stor del av de åländska trädgårdarna finns på norra Åland där vi bor. "An apple a day keeps the doctor away", brukar jag säga och så hugger jag in på ett åländskt äppel, det godaste man kan tänka sig. När det inte går att få tag på åländska äpplen längre i början av nyåret, så slutar jag äta äppel och tar till någon annan daglig frukt istället. Äppelpatriot är vad jag är

Jag inser inte nödvändigheten av att köpa bär utifrån när det växer
vilda nyttigheter i våra egna skogar
Blåbär är precis lika nyttiga som t.ex gojabär.
Våra bär i Norden är fulla av näringsämnen och antioxidanter,
det går faktiskt inte att säga att det ena bäret är nyttigare än det andra.
Det handlar istället om hur vi kombinerar den mat vi äter
Vi behöver äta lite av allting och de nyttiga ämnena i frukt och bär blir ännu nyttigare om vi kompletterar dem med annan mat.


Svamp plockas så mycket som möjligt hos oss, många olika sorter om det bara finns tillgång till det. I söndags var vi ut på en liten svamprunda och kom hem med ganska mycket trattkantareller. En tvåtimmars skogsvandring är nyttig både för kropp och själ, men också för hushållskassan





Vi mjölksyrar en hel del vilket förhöjer nyttigheterna
i råvaror som gurka, bönor, lök, morötter och vitkål
Naturligt för oss är också att använda
ekologiska råvaror vilket i sig borgar
för att den mat vi äter inte innehåller
växtskyddsgifter och konstgödsel
utan är så ren som det bara är möjligt
från ämnen som inte alls är nyttiga
för kroppen eller miljön

Vitlök, rödlök och gullök måste alltid finnas hemma och gärna också några purjolökar i kylskåpet
Och så säger jag bara vitlök!
Utan vitlök skulle livet vara nästan smaklöst för mig...jag älskar vitlök
och vitlökens goda egenskaper har prisats jorden runt många gånger om
i många hundra år, ja, tusentals år
Redan vikingarna åt den och den ingick i deras färdkost när de gav sig iväg på sina
långfärder.
Det finns ett gammalt latinskt ordspråk som säger: " Ibi Roma, Ibi allium",
vilket betyder ungefär att ju närmare Rom desto mera vitlöksdoft.
Vitlöken i sig behöver ett eget långt inlägg, så mycket finns det att skriva om den
men att den innehåller nyttigheter för vår hälsas skull finns det inget som helst tvivel om.

Fredagsmiddagen var färggrann

Vardagen består av många nyttigheter i vårt hushåll
Jag tror också att det är nyttigt att tillreda vacker mat för det estetiska sinnets skull

Att röra på sig är nyttigt, att skratta, att gråta, att läsa, att lyssna på musik....
listan kan göras oändlig. Att tänka positivt.
Att sova tillräckligt länge. Att veta sina gränser
Ja, ni märker, de tar aldrig slut, nyttigheterna....

Vårt köksfönster ser nästan alltid likadant ut den här tiden på året. Hokkaidopumporna har vi inte odlat själv utan fick som gåva (istället för blommor) av goda vänner som kom på middag. Om en månad är allting uppätet och fönsterbrädan får ett nytt ansikte. I september och oktober fanns där tomater för mognad
Det här är ett ämne som jag kan skriva hur mycket som helst om, men det finns gränser
även för detta så det får räcka så här långt för den här gången.

Ha en skön lördag alla!

44 kommentarer:

  1. Ynderbart att kunna ta tillvara på det ni själva odlar. Så skall det ju vara.
    Havtornssaft låter nyttigt. Har aldrig provat denna saft. Görs den av bären? Havtorn lär vara bra för hjärtat.
    Svenska och säkert även finländska äpplen är väldigt goda. Mycket godare för det mesta än de äpplen vi har här i väster.
    Jaha, nu blev jag avundsjuk igen när jag ser svampskörden. ;) Så många goda trattisar. Jag saknar verkligen att inte kunna plocka svamp. Nyttig skogsluft, motion och svamp är en väldigt bra kombination.
    Jamenvisst är vitlök både nyttigt och gott. Jag får i mig vitlök i någon form varenda dag.
    Det finns många nyttigheter och du tycks ha rätt många hos dig.
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havtornsbären är grunden, ja. Vi har egna "tama" bär som vi använder till dekoration på bakverk och desserter ( de är mildare i smaken och kan plockas hela) ,men saften pressar vi av vilda bär på havtornsbuskar som växer längs stränderna. Den är mycket sur men god och väldigt nyttig.
      Att jag är en nörd när det gäller åländska äppel är förstås lite grann patriotiskt också;). Naturligtvis så finns det goda äpplen även på andra platser också.
      Det finns många fördelar med svampplockning, bärplockning osv. Man får frisk luft, vackra vyer, fina upplevelser tillika som man får hälsosam rörelse och god mat.
      Det finns hur mycket nyttigheter som helst runt våra knutar
      Kramar!

      Radera
  2. Havtornssaft måste vara den ultimata hälsodrycken. Och så lite vitlök på det. Sedan kan man väl överhuvudtaget aldrig bli sjuk!

    Och så nypon förstås. Min nästan hundraåriga faster ville verkligen inte ha någon hjälp med jordsäckarna som hon köpte på plantskolan häromsistens. Äsch, det klarar jag själv, menade hon, när jag erbjöd mig att hiva in dem i hennes bil (jodå, hon kör själv). När man frågan henne hur hon kan vara så ofattbart pigg och fräsch i sin ändå rätt höga ålder säger hon: "Nypon!" Hon har en 50 meter lång nyponhäck som förser henne med nypon på hösten, som hon torkar och stoppar i sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havtornssaft är rena krutet för förkylningar. Pang och så faller bobborna döda ner, ungefär. För oss är det väldigt viktigt att hålla oss friska, naturligtvis för de flesta, men om vi blir sjuka så blir det ingen inkomst. Egen smed måste hålla sig frisk.
      Jag tror stort på nyponet och är glad över att det finns många vilda rosenbuskar i vår närmaste omgivning. Fåglarna äter dem inte, konstigt nog, men rådjuren brukar ta för sig under vinterhalvåret, så där står vi och äter, de fyrbenta och jag och spottar kliet all världens väg. Inte samtidigt förstås

      Radera
  3. Varför har du inte märkt upp dina bilder eller skrivit under dem att copyrighten är din? Ljuvliga bilder och ett ljuvligt inlägg. Wow för äppelbilden! Får jag låna den bilden om jag sen skriver att den är din?
    Du måste märka upp dina fina bilder! Varför köpa nyttigheter när de finns framför vår näsa ... det har du rätt i :-) Mjölksyra har jag läst om förr ... har du funderat på att blogga om det eller har du redan gjort det? /kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde det alltid förr, skrev mitt namn på bilderna, men jag har inte gjort det längre, tycker att det tar tid men copyrighten kan jag ju alltid skriva att är min. Tack för ditt råd!
      Naturligtvis får du låna bilden, inget som helst problem
      Jag har gjort några inlägg om att jag mjölksyrar men tror inte att jag har skrivit mera ingående om hur man gör. Jag brukar ge tipset om att googla på mjölksyrejäsning istället. Det finns hur mycket som helst att läsa i det ämnet på Internet och väldigt utförliga beskrivningar på hur man gör. För mig känns det som att slå in öppna dörrar om jag själv skulle göra de beskrivningar som redan finns i övermått.
      Tack Spanaren!
      Ett fint veckoslut önskas
      Kram

      Radera
    2. Du kan ladda hem ett gratis fotoprogram där du kan märka dina bilder med ett © och sedan ditt namn direkt i bilden. Då lånar jag din fina bild *tack* Ska återkomma och läsa mera om dig ditt/ert företag med mera/ kram

      Radera
    3. Tack igen Spanaren! Ska ta mig en helkväll med bloggen och datorn senare idag
      och undersöka, lära mig, uppdatera mig osv.
      Nu väntar jag på en bloggvän från Sverige och dagen viks för henne och för oss
      kram

      Radera
  4. Härliga bilder med härliga godsaker. Roligt att kunna ta vara på det man odlar men jag vet att det är mycket tidskrävande också, än om allt smakar betydligt bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!:)
      Ja, allt har sitt pris, även att odla sina egna grödor av alla de slag. Det tar sin tid, absolut

      Radera
  5. Du är en nyttighet i dig själv du Karin - som du delar med dig av i text och bilder på ett nyttigt sätt där engagemang och kunskap i sann glädje förevigas!
    Ge ut boken!
    Varm kram i ton av nypon rätt från kvisten stil :) og en liten lördagskram till Uffe - i all sin nyttighet ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tove!
      Jag är av den åsikten att det till och med är nyttigt att vara lite onyttig ibland bara för balansens skull;) och allting är som bekant relativt. Det som är nyttigt för mig kanske inte alls är det för en annan.
      Det ges ut så många böcker så det räcker mera än väl, men tack för din uppmuntran Tove!
      Uffe ger liten lördagskram tillbaka. Att kramas är också nyttigt

      Radera
  6. Skulle ha lust att utbrista: Du är inte klok, Karin!!!

    Men i stället får jag nog säga att du är nog så klok du Karin. Suck. Klok och vacker och allt som finns. I dag inspirerar du mig att gå till frysen, hehe. Vi har den i garaget nuförtiden och det är inte sådär bara att ta fram lite bär. Men det ska jag göra!

    Ha en förunderligt glad dag! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får säga det Lisbet! Jag är lite galen och är glad för det:)
      Det finns så många kloka människor i världen så jag är gärna den jag är för balansens skull.
      Se det positiva i garagefrysen. Du får lite motion samtidigt. Vi har också en av våra frysar på vinden och det kräver en viss kraft för att ta sig ända dit upp ibland;)
      Jag önskar dig detsamma! En förunderligt glad dag!
      Kram!

      Radera
  7. Det är verkligen nyttigt att läsa din blogg! Jag skriver under på allt du berättar om. Det är inte bara nyttigt att gå ut och plocka all den här rikedomen och få motion och frisk luft...sen är allt man plockar ute nyttigare än allt som transporteras milslångt, inbillar jag mig. Nu känner jag att jag måste laga nyponsoppa idag. Ha en fin helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lika inbilsk som du är vad gäller avstånd och varor. Självklart så är det bättre att plocka nyttigheter nära där man bor än att importera långt bortifrån. Nyttigt på många sätt
      Jag väntar fortfarande på lite kallare nätter och sötare nypon, men sen blir det av även hos oss att laga nyponsoppa
      Ha en fin helg du med Gunnel!

      Radera
  8. Jag gillar också att äta närproducerat och undviker allt importerat, förutom då bananer och citrusfrukter förstås. Är man från landet och varit van att odla det mesta i grönsaksväg själv och även äta kött som är producerat på gården blir man kritisk till utbudet i affärerna. Det är tur att vi har vår Coop i Klintehamn som verkligen lägger sig vinn om att sälja närproducerade och ekologiska varor av alla de slag.
    Ha en skön söndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns bra att kunna göra så och tryggt att veta lite mera om vad man äter.
      Hållbart på alla sätt och vis:)
      Ha en skön söndag du med Ingrid!
      Kram

      Radera
  9. Jag har för första gången satt vitlök och jag ser fram emot nästa år när jag förhoppningsvis får skörda. Känns länge dit. De är nog inte "klara" förrns i augusti tidigast eller september tror jag mer på med tanke på var vi bor, hur ofta dåliga somrar vi har.. Jag har ju bara pallkragarna att odla i men så roligt det är. Blåbär har vi bakom huset men tyvärr plockade jag inte ett enda blå bär i år. det var så mycket mygg så jag blev galen och struntade i allt. Havtorn har jag aldrig ätit men jag har hört att det är supernyttigt.

    Tänk att du/ni tar tillvara och tillreder allt detta! Imponerande!

    kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till Ann-Louise med vitlöken! Gödsla ordentligt så får du säkert rejält stor lök till hösten nästa år.
      Vi tar vara på det mesta vi har odlat och som växer vilt omkring oss, men givetvis så handlar vi också de varor som vi inte har själva.
      Tack!
      Kram

      Radera
  10. Jag kan inte tänka mig ett nyttigare inlägg! Ska pröva ett nypon nästa gång jag är ute och promenerar. har aldrig ätit ett sådant från busken.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bekväma med att äta nypon direkt från busken är att du kan skilja agnarna från vetet, så att säga, med en gång. Jag suger musten ur nyponet och spottar ut kliet. Men vänta tills det har varit frost hos er, då är nyponen ännu godare
      Kram

      Radera
  11. Jag älskar också vitlök, men det måste ändå finnas en liten spärr eller paus med vitlök smak.
    För mig kan det bli för mycket av det goda, faktiskt. Olika maträtter måste få sin egna smak.
    Svenskarna började äta vitlök när de hade varit på utlandsresor typ i Grekland och ätit tzatziki, de blev överförtjusta av den vita löken som gav en sådan fantastiskt smak plus att den var nyttig.
    På 60-talet när Grekerna emigrerade till Sverige, kom de med en annan matkultur, tur för oss.
    Då fanns det inte vitlök att köpa i affärerna i små samhällena, de fick beställa hem. Sen blev det som en explosion av olika maträtter och kryddor. Vi älskar kryddstark mat men . . . .
    Så idag bjöd jag på en äkta Svensk husmanskost till mina gäster, oj oj vad de berömde och åt,
    och sa att det var länge sedan de hade ätit det 'neutrala' middagen, salt och vitpeppar är oxå gott.

    Så vackra fina kryddburkar du har, passar bra där.
    Trevlig helg/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måtta med allt som det heter. Det måste givetvis vara balans i det mesta :)
      Det var en tid under 1900-talet som vitlök inte var särskilt omtyckt här i Norden, helt rätt, men tack och lov så har det gått över.
      Så är det här också, varierande kost och alla gånger passar inte vitlöken in i matlagningen. Så är det ju bara, även om man tycker mycket om den
      Lökkrukorna har en skicklig keramiker gjort (www. lugnet.ax) Bor i vår grannkommun Hammarland.
      Trevlig helg
      Karin

      Radera
  12. Jag brukar stoppa några hösthallon i munnen varje gång jag går ut men idag ska jag testa nypon också. Till mina barndomsminnen hör att vi plockade nypon åt farmor, som rensade dem och lade dem i påsar på elementet för att torka. Vi äter blåbär eller björnbär på müsslin varje morgon men vi varvar ibland med granatäppelkärnor. Inte så naturvänligt med tanke på transporterna, men ett litet avsteg kan man väl få göra någon gång ibland.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har jag varken hösthallon eller björnbär, något som måste åtgärdas:)
      Granatäppelkärnor är gott och lär vara väldigt bra för hälsan. Jag tror att det är nyttigt att göra avsteg också, man får ju inte bli "taliban"(fanatisk), vilket inte alls är nyttigt
      Nu väntar en nyttig söndagspromenad i det vackra vädret
      Ha en fin dag-kram!
      Karin

      Radera
  13. Det här var då ett väldigt nyttigt inlägg! Ser att jag missat många, för mig självklara nyttigheter... som vitlök t.ex... och nypon. Svampen kände jag efteråt att jag borde haft med, men nu hade ju du det :)
    Vilka fina lökkrukor du har... var hittar men sådana? Mjölksyrning verkar spännande - har läst lite och tänkte försöka mig på det, då när jag fortfarande hade trädgårdsland med både det ena och det andra... nu är det historia... men jag ångrar lite att jag inte testade.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi omges av väldigt många nyttigheter i vår vardag allihopa. Man tänker bara inte på dem som sådana, mycket för att vi matas av så mycket information från alla håll och kanter om hur man ska leva, vad som är nyttigt osv
      Lökkrukorna har jag köpt från ett keramikerpar på Åland. Du kan läsa mera om dem här: www.lugnet.ax.
      Mjölksyrejäsning kan man ägna sig åt även om man inte har eget land. De säljer så bra ekologiska produkter i affärerna, t.ex morötter och vitkål som man kan syra. Det är viktigt att det är ekologiska produkter för att slutprodukten ska bli bra, mjölksyran finns naturligt i den oförstörda råvaran.
      Ha en fin dag Anki!
      Kram

      Radera
  14. Hej Karin! Lange her... men nu är jag här. Har bara snurrat omkring, inte en aning om vad jag gjort. Vet bara att tiden gått fort. Får se, om jag lyckas ta mig upp på bloggbanan igen. Mörka kvällar kan rimligen ge lite extra inspiration eller åtminstone inomhustid.
    Du har hunnit med så mycket fint, ser jag... och blev vansinnigt sugen på trattisar nu. Men har inget sådant ställe, däremot har jag plockat massor med Karl Johan i höst!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aila!
      Så roligt att du är back to the basic:). Du ska göra som det känns bäst för dig, men jag har saknat dig, du hör ju till. Trattistiden är snart över här...plockade några få idag och de var rätt våta..men man vet ju aldrig. Karl-Johan har jag däremot inte plockat i år. Lyckliga du!
      Kram

      Radera
  15. Mmmm, så vackra bilder på allt det nyttiga! Blåbär är en klar favorit hos mig och det brukar jag plocka lite då och då när jag får möjlighet. Tycker igentligen att allt smakar bäst när man kan stoppa det direkt i munnen på plats! Ha det gott, kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack eWa!
      Så är det ju! Det smakar bäst nyplockat och konstigt nog så finns det lite blåbär kvar i skogen som är hur goda som helst. Ha det gott du med!
      kram

      Radera
  16. Oh, vad massa godsaker och nyttiga dessutom! Havtornsaft kände jag inte till så mycket om, men fick ju lite mer kunskap ovan. Så härliga bilder av svamp, vitlök, pumpor m m, men bilden av nyponet slårn nog det mesta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havtorn växer längs kusten och är inte så vanliga på andra ställen, men är c-vitaminrika som få bär, sura som bara den men ....
      Tack Lena!

      Radera
  17. Med så många nyttigheter har i alla fall jag inte mycket att tillägga. Jag har förflyttat mig från NYC till hälsosammare nejder i NJ där luften är friskare. Mina goda vänner här har tagit mig runt till mysiga affärer med ekologiska och närproducerade varor och till två gårdsbutiker med massor av godsaker.
    Känner dock en viss skeptisism angående kontrollen.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt det låter!
      Skeptisk ska man vara, alltid. Kontroll och certifiering är viktigt i det här sammanhanget
      Ha det fortsatt bra "overthere"!

      Radera
  18. Så fint inlägg, Karin!!
    Precis, det finns inget anledning för er att gå och köpa nyttobär i affären då hela skogen är full av dem! OCH du tar tillvara dem på bästa sätt.
    Känner hur nyttigt ditt inlägg är bara jag läser det.
    Havtornssaft säljer de på varenda marknad på sommaren i svenska österbotten, men jag har aldrig smakat. Vet ju att det är så nyttigt, men så surt. Oh well, det får man väl ta :-)
    Vitlök? JA!! Jag älskar den också!
    Tycker om ert köksfönster!!!
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika!:)
      Det är surt på ett speciellt sätt och man vänjer sig. Man kan tillsätta socker eller honung, men vi dricker det naturellt, dock utspätt i vatten.
      Kramar!

      Radera
  19. Fantastiskt! Härligt att ha allt det här egna nyttiga, och visst önskar jag att jag skulle ha ork och tålamod att göra allt det där, men jag vet hur det brukar gå med mina odlingar, så nej... Men svamp det kan jag i alla fall förse mig med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en hel del arbete med egenodling och jag har bestämt mig för att göra livet lite enklare ...nästa sommar blir det inte lika många olika grödor som jag brukar ha, så här förbereds det. Men bönor är ett måste:) och en del till
      Vi har haft en väldigt torr sommar så det har inte funnits särskilt mycket svamp överhuvudtaget i våra trakter men nu kommer trattisarna i alla fall och mera lär det bli, för det regnar och är varmt så de poppar nog upp i skogarna så det sjunger om det just nu

      Radera
  20. Goa, fina och härliga Karin! Jag mår alltid så bra när jag läser vad du skriver och ser dina bilder.
    Tycker om att läsa att ni följer årets säsonger
    i växtlighet och äter det som naturen och trädgårdslandet bjuder för tillfället....så skulle jag också vilja ha det! Försöker köpa så mycket jag kan från bonden eller närodlat. Det är fint att följa årstiden och njuta av det som finns här och nu.

    Ni är så duktiga och jag njuter av att få vara med så här, på ett litet hörn.

    Varm kram!
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta!:)

      Jag har nog nästan alltid, eller så långt jag kan minnas under mitt vuxna liv, följt säsongen och vad som då finns tillbuds. Jag gissar att man måste ha en naturligt intresse för att göra så. Förr när jag bodde i närheten av en hassellund så plockades alla hasselnötter vi förbrukade, osv...
      Tack för att du vill vara med på ett litet hörn! Det gör mig glad.
      Varm kram till dig med!

      Radera
  21. Vilka härliga nyttigheter och inspirerande inlägg!

    SvaraRadera