onsdag 29 oktober 2014

Ett sött löfte



    En av de allra sista dagarna i augusti fick jag ett snabbesök av nio kvinnliga kusiner,
    Runa, Birgitta, Loulou, Solveig, Anne-Helene, Ina, Birgit och Chri.
    Jag visste att det skulle stånda en  liten kusinträff, eftersom jag också var inbjuden, men
    vi hade ett cateringuppdrag efter stängningsdags så jag måste avstå
    Därför var det extra roligt när hela "flickbuketten" bara stod här mitt i allt för att säga hej
    lite grann i förbifarten. 
   

    Jag hade just bakat bondkakor för det kommande kalaset som stundade en halvtimme senare
    så det var enkelt att plocka fram en ask med sådana till kaffet som bjöds kusinerna
    De blev populära, de söta kakorna och jag har lovat att dela med mig av receptet
    Bondkakerecept finns det hur många som helst överallt i alla kokböcker och om man googlar
    men givetvis så lyckas man alltid få ett eget litet stuk på det hela

    Jag gör så här:
    Bondkakor
    200 gram riktigt smör, gärna saltat
    2 dl rårörsocker
    1 msk sirap
    1 ägg
    75 gr mandel med skal, grovt hackad
    1 msk äkta vaniljpulver eller vaniljsocker
    4,5 -5 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Jag rör ihop alla ingredienser och bearbetar degen en stund på bakbordet,
    gör en ganska tjock rulle av den, lägger in den i smörpapper och låter den stå kallt i kylskåpet
    några timmar eller tills jag tänker bjuda på färska bondkakor. Ska degen stå längre än några timmar
    i kylskåpet så lägg den i plastfilm så den inte torkar ut.
    Det är enkelt att skära ca ½ cm tjocka skivor, som radas ut på plåten med bakplåtspapper
    Grädda i 175 grader varm ugn, ca 8-10 minuter.


    Lätt som en plätt! Viktigt är att alla råvaror är av god kvalitet
    Kakorna på bilden ovan har krackelerat och räknas till osäljbara i caféet men duger gott och väl
    för oss här hemma. Smaken är det inte något som helst fel på

    Håll till godo och hoppas att kakorna blir goda!

26 kommentarer:

  1. Det ska jag baka med Milton! Tack. jag älskar småkakor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul!:)
      Jag bakade med Wilhelm i tisdags och förstås så blev det några spöken av bulldegen!
      Synd nog glömde jag bort att ta bild av dem.
      Lycka till med baket!

      Radera
  2. Blir dessa så där en aning sega som jag gillar dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sirapen bidrar. Du kan minska på sockret en aning och lägga i mera sirap så blir de ännu segare

      Radera
  3. Kakor är inte mitt sug, jag är inget kakmonster men det är min man. Han äter det jag inte äter, hi hi...
    Så visst bakar jag (till honom och gäster), annars vore det väl trist.
    Men oj vad många tjej-kusiner du har, så kul för dig och lyckans-ost.
    Må väl/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kakor slinker lätt ner här om de ligger framme, så helst ska jag ha dem i frysen...annars gnagar jag på som en gottegris:)
      Jag har många tjej-kusiner, t.om. några till än de som kom hit...
      Detsamma Eva, må väl!

      Radera
  4. Ett helt perfekt inlägg idag! Rasmus har hyrt in sig hos mig denna veckan och idag ville han baka. Dina bondkakor kommer säkert att falla honom i smaken. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Hoppas att det blir riktiga Rasmuskakor!
      Kram

      Radera
  5. Perfekt som alternativ till mina snabbmandelmassekakor! Man ska alltid ha en rulle i kylen, som det kan bli småkakor av (gammalt djungelordspråk – tror jag...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, ett gammalt djungelordspråk, absolut!
      Ungefär som det där med Gevalian när det kommer oväntat besök

      Radera
  6. Gott, gott, gott. Det kanske tom jag skulle våga prova mig på till jul? JAG som inte KAN baka. En dum fråga, men är vaniljpulver samma sak som vaniljsocker?
    Mums vad goda de ser UT!!
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika för din fråga. Jag har uppdaterat receptet lite grann, för man kan använda vaniljsocker också. Vaniljpulvret som jag använder heter Bourbon vanilj och är ekologiskt och går att köpa i välsorterade affärer här hos oss. www.khoisantea.com är tillverkare. Om du vill kan du använda vaniljsocker lika bra men kanske lägga i litet mera än vad som står i receptet. Vaniljpulver smakar mycket mera vanilj än bara vaniljsocker. Men det går bra med vaniljsocker, det går bra att lämna bort vaniljen också, helt och hållet, kakan blir god i alla fall.
      Det är lätt att baka de här kakorna så du klarar det galant, jag är säker! Lite grann som skurna pepparkakor, jag ännu lättare.
      Kramar!

      Radera
  7. De låter verkligen underbara.......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltför underbara....de smälter i munnen och försvinner alltför fort:)

      Radera
  8. Något jag får prova när jag kommer hem till Wales. Är fortfarande kvar i Spanien och jobbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bondkakor i Wales...låter bra det!:)

      Radera
  9. Bondkakor är det längesedan jag åt. Men det är gott.
    Kramkram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om bondkakor och många med mig har det visat sig. Lite grann knäckiga i konsistens och smak.
      Kram:)

      Radera
  10. Tack för lite inspiration. Det verkar ju inte så krångligt.
    Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Ingrid, det är inte krångligt alls. Jag blir själv alltid lika förvånad hur enkelt det sist och slutligen är. Det är bara att börja och så är det gjort :)
      Kram och tack detsamma!

      Radera
  11. Åh, hembakade småkakor, det var väldigt längesedan jag åt. Kanske är dags att försöka baka lite, eller ändå bättre, hälsa på någon som gör det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hembakat är hembakat, det är godast så.
      Ja, om du hälsar på någon som bakar så är det ju extra trevligt:)

      Radera
  12. Det är inte ofta jag bakar, men det här ska jag göra också. Verkar jättegott. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett väldigt enkelt och gott recept, så lycka till!

      Radera
  13. Åh så bra, jag ska allt baka dem jag med!! Kallar dem kusinkakor i mitt recept..Förstår att det va skoj när hela raddan kusinflickor dratta in..oj oj ,kan höra det i mitt öra hur det skrattades...synd jag var i Amsterdam, men kul ändå..Många mera träffar tror jag på...Ska ni till Sverige nåt??
    Kram Karina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi kan ju kalla dem kusinkakor! Vi är ju lite grann bönder allihopa;), med jord under naglarna från och till när vi rotar i rabatterna
      Det blev väldigt kort, besöket, eftersom vi hade en catering bara halvtimmen senare, men kul var det så länge det varade och de drog vidare västerut ett litet kast
      Man kan ju inte vara överallt samtidigt, men du hade säkert fint i Amsterdam, bästa dam!
      Vet inte....angående Sverige, alltså
      Kram

      Radera