söndag 29 juni 2014

Ett litet bildsvep

från min sommarvardag



Det går åt många ägg dessa dagar och jag är så himla glad för att vi kan köpa ekologiska åländska
Glada Hönan-ägg...
och folk undrar varför kakorna är så gula? :)



   Surbröd på gång.....


   Örnie gör sina svep över oss nästan alla dagar..


   Vi matar fåglarna som vanligt och i år känns det extra bra att kunna hjälpa till
   Det har ju varit kylslaget och blåsigt som bara den ända tills nu och småfåglarna och deras
   nykläckta svälter ihjäl läste jag i en av tidningarna på orten
   Nå, hos oss gör de inte det och vi har konstaterat att vi aldrig någonsin tidigare har haft
   så  mycket grönfinkar förut som vi har i år


   De syns knappt till alls just nu, rådjuren, annat än att vi kan se märken efter deras nattlägor
   bland lupinerna och ormbunkarna, men det händer att jag får se någon av dem under tidiga
   morgontimmar. Här en av bockarna som njuter av den uppstigande solen


   Doftpionernas tid är inne...många är fortfarande i knopp så det finns en stor risk
   att jag kommer att "pioniera" er som tittar in här ett tag framöver

 

  Hackspettarna har dryga dagar just nu med att få ut sina telningar ur bona
  För det mesta tar de ut en unge i taget, men ibland finns det rationella föräldrar även
  i den världen. Den här mamman har tagit ut tre stycken samtidigt
  Hon visar dem var det finns mat och väntar tills de visar att de själva kan "fånga" maten
  Sen är det" hejsvejs och vi ses kanske i lingonskogen".
  För den som inte vet, så är det hackspettsmor som har en liten svart hätta på huvudet
  Telningarna har röda luvor hela bunten
 

  Det har varit så kallt denna försommar så mycket av det som växer i trädgårdslandet
  har stannat upp i växten.
  Det mesta står där och stampar på fläcken, ser huttrande ut...
  men bondbönorna är av ett tåligt släkte och det tycks inte alls bekomma dem att växa och blomma

 
 
  I år har jag bestämt mig för att föregå istället för att föregås vad gäller flädern
  Jag tycker att fläderblommorna är så vackra så jag har inte plockat dem till saft tidigare,
  utan istället sparat mig tills bären är mogna. Men tji har jag fått, för det finns rivalitet om bären
  Varje år har någon bevingad vän hunnit före
  Men i år så....


   Ikväll såg jag att kålrabbin har tagit sig väldigt fint i trädgårdslandet och nästa vecka ska det bli
   premiär för kålrabbimiddag

   Så mycket mera än så här blir det inte denna gång...
   Jag tar ett skutt i säng, ögonlocken är tunga
   Ha det gott alla !

26 kommentarer:

  1. Oj, vilken stor hackspettsunge! Eller liten mamma, kanske. Som en storväxt tonåring.
    Och vad mycket fin och spännande ni har på gång. Bondböneblommorna är sådana skönheter! Och kålrabbin sedan, en vacker skulptur.

    Och här må du tro kommer det små stockrosknoppar. Så spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hackspetteungarna är oftast större i storlek än föräldrarna. De är förstås dunigare men föräldrarna har legat i för kung och fosterland en längre tid. Skytteltrafik till alla ungar med föda i näbbarna....Jag är säker på att de pustar ut ordentligt nu när alla har flugit ut ur boet. Semester! Äntligen!
      Spännande ska det bli att se vilken färg du fick på stockrosorna!:)

      Radera
  2. Härliga bilder du visar på alla dina skyddslingar. Och underbara bilder på blommorna. Jag gillar, som bekant, färgerna på den sista bilden speciellt mycket! Sen tycker jag förstås du är väldigt duktig som har sex brödbak på gång samtidigt (om inte fler som inte syns i bild). Jag kände mig mycket stolt och glad över att ha åstadkommit ett enda lyckat bullbak häromdagen.
    Kram från Ingrid som väntar besök av hela Mirrfamiljen i morgon. (Det var det bullbaket var tänkt för.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Kålrabbin har väldigt vacker färg och tillsammans med ogräs och sallat så blev det ännu bättre rent färgmässigt.
      De sex surbröden som är på jäsning är bara en bråkdel av allt jag bakar en dag...det bakas mycket, mycket mera än så.:) Vi har ju brödbutik och bageri....i eget kök skulle jag också bara ha ett mindre bak på gång. Det här är ju mitt jobb och mitt levebröd men det vet du redan
      Njut av bullarna med hela Mirrfamiljen imorgon!
      Kram

      Radera
  3. Som alltid härliga bilder men här tar kålrabbin priset! God är den dessutom! Jag har aldrig odlat kålrabbi men får ofta i Mossagårdslådan på fredagarna.
    Maken räknade just ut att han matar fåglar för 1000 pix i månaden! Här är också massor med vad jag lärt mig är grönfinkar - dem såg vi aldrig förut. En stenknäck flög tyvärr ihjäl sig mot ett fönster för några dagar sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! Kålrabbin tar priset med sin skönhet. Vi brukar koka soppa på den..kålrova som den egentligen har kallats sedan 1500-talet. Gott blir det!
      Ja, det blir en del slantar som går åt till matningen nu. Vi konstaterade detsamma, men det är väl värda slantar att hjälpa de närmaste just nu , när väderleken är vad den är...dessutom är fåglarna ett jättebra växtskydd samtidigt. Ömsesidig hjälp.
      Stenknäckarna är så speciella med sina blåa näbbar. Vi hade några par här också tidigare men har inte sett dem nu, troligen flög de norrut för häckningen. Mellanlandade, tankade och for vidare.

      Radera
  4. Dina bilder är underbara! Du har ett härligt jobb även att jag förstår att det är en slitig period nu. Och era fåglar kan verkligen skatta sig lyckliga!

    SvaraRadera
  5. Hej Karin!
    Länge sedan jag hallojade här, men ni har fullt upp som vanligt och även om jag inte har kommenterat så läser jag ikapp nu och då.
    Härliga bilder! Så mycket fint att vila ögonen på utanför knuten.
    Hoppas ni hinner njuta lite också i arbetstillvaron som råder. Jag har just börjat en efterlängtad och välbehövlig semester och solen med värme ska kanske dyka upp fram emot helgen, det ser jag fram emot.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena!

      Så är det för min del också, jag kommer på "besök" och läser ikapp när jag kan:)
      Har full förståelse för att det blir så.
      Tack! Jag lever här i vår lilla sommarbubbla, som är rätt så intensiv med folk från olika länder. Jätteroligt!
      Njut av din semester och värmen kommer i övermorgon:) sägs det.
      Kramar!

      Radera
  6. Vilken fin hackspettsbild! Här ser jag bara en unge i taget tillsammans med mamman, men häromdagen började en unge komma själv. Jag vet inte om det är samma eller olika varje gång. Spännande i vilket fall som helst. Kul att följa din vardag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunnel!
      De flesta av våra hackspettsföräldrar kommer med en unge i taget...ibland är det mamma hackspett och ibland är det pappa hackspett. De är båda ansvarsfulla föräldrar
      Det hände oftare, när vi hade ett staket, att hackspettarna kom med flera ungar samtidigt än vad som är vanligt nu. Då radade de upp dem på staketet, gav dem mat från korven och på det sättet visade dem hur det går till...
      Kram till dig med!

      Radera
  7. Ja lagom tills jag kommer hem ser det ut att bli fint. Haha, sådant har hänt förr! SÅ kul om jag kommer med solen. Fniss!! man kan alltid hoppas iallafall...
    Åker förbi din vackra ö med Silja den 8 juli. Brukar alltid tänka starkt på dig då vi lägger till i M-hamn.
    Kramar till dig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du borde komma litet tidigare Annika!:) Kan du inte tidigarelägga resan så att vi äntligen får lite sommar vi också. Den som du alltid har med dig i bagaget.
      Åk förbi du bara;)! Silja borde få motorstopp några timmar i Mariehamn så att du måste komma på besök, tihi.....
      Kramar till dig med!

      Radera
  8. Just det, kålrabbi finns det något som heter. Har inte ätit det på evigheter. Vilken skönhet den är med allt det lilafärgade.
    Härligt med ekologiska, riktigt färska ägg.
    Men att det är så kallt hos er. Det verkar som om Sverige skall få litet varmare väder i alla fall.
    Vi kommer att pusta i runt +35-40 denna veckan. Jag skulle ta din kyla utan att tveka. :)
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju en ljusgrön variant av kålrabbi också, vilken vi brukar ha, men i år blev det den här väldigt vackra varianten. Härligt med allt som är ekologiskt eller hur?
      Vi börjar sakta mak få litet varmare...mellan 14-16 grader dagligen, men ett par dagar framöver har det utlovats nordliga vindar igen innan det svänger. Det är Annika i Restons fel;) När hon kommer till Norden kommer sommaren, så brukar det vara.
      Hoppas att hon tar med sig litet av värmen ni har för mycket av.
      Jag vill inte byta med dig, lovar:)
      Kramar!

      Radera
  9. Kålrabbin är nästan min favorit i grönsakslandet. Den är ju så mild mot vad kålroten är och dessutom passar till en hel del. Den är nog ett måste i mitt land nuförtiden.
    Alldeles trevligt säkert att mata fåglarna även så här års så kan man följa deras förehavande. Här sätter vi på hösten en tall från skogen framför köksfönstret och till våren tar vi bort den. De besökande skatorna har blivit väl så många och bo vill de ha i träden nära huset så det gäller att hålla tillbaka dom. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kålrabbin kallades kålrova tidigare men på olika språkliga vägar så blev det kålrabbi till slut.
      Den är mild och god och även hos oss hör den till varje sommar.

      Vi matar fåglarna året runt. Det har blivit så för att det började med hackspettarna som kom ut med sina ungar vid midsommar. Då slutade vi, men nu har det fortsatt och fortsätter...när frön och talgkorvar tar slut blir det överblivet bröd från butiken som de får kalasa på. Ekorrar och fåglar. Skatorna gör sig förstås besvär de med och även Måssan, måsen..Ha det gott du med!

      Radera
  10. Så fantastiska bilder, som vanligt!
    Så bra som i år har det inte växt i mitt lilla lilla trädgårdsland på många somrar. Om än någonsin. Det var värt besväret med att anlägga nytt och kosta på rejäl jord. Jag äter så mycket grönt att det snart kommer att börja växa ut ur öronen på mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!:)

      Här har vi haft det alltför kallt, blåsigt och även fast det har regnat nu och då, så har blåsten blåst bort allt det våta på nolltid. Men nu börjar det ta sig sakta mak...
      Du kan väl visa en selfie av dig när det börjar växa grönt ur öronen på dig?;)
      Vi äter också mycket grönt...

      Radera
  11. Jisses vilken bild på kålrabbi, häftig värre! Alla dina bilder är suveräna.
    Så vackra hackspettar, jag har aldrig sett så många samtidigt på träd. Vilken tur och skicklighet.
    Ska bli spännande att se vad du ska göra med kålrabbi, jag har nog aldrig ätit det förut.
    Visst skulle jag kunna googla på det och kolla vilken maträtt man kan göra, men så blir det aldrig.
    Men kan ju inte sitta vid datorn och kolla in allt som finns, det blir bara tillfälligheterna som gör att man behöver söka efter något.
    Så bra att du matar fåglar, det gör jag också även på sommaren för att de ska stanna kvar hos oss.
    Jag älskar fåglar i alla sorter, men så klart Kajor är inte så kul att ha på taket, men dem slipper vi här
    Må gott/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva!:)

      Vi har många par hackspettar här med sina ungar, så ibland är det ännu flera på trädstammen än nu med fyra stycken. De är vackra, individuella och...och...och...:)
      Troligen blir det en soppa, som vi båda tycker mycket om men vi har rätt så mycket kålrabbi i år så det blir säkert någonting annat också lite senare.
      Nu i sommar är det nödvändigare än någonsin att hjälpa fåglarna med mat.
      Jag har också pippi, när det gäller fåglar:)
      Må gott du med !

      Radera
  12. Glömde nämna att vi har sex hönor och en tupp, det blir fina goda ägg varje dag.
    En del undrar vad man ska göra med så många ägg som blir varje dag, men inga problem med det.
    Man kan ge bort i stället för blomma, (alla blir glada) vi har ju barn med familj som gärna tackar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ge bort ägg istället för en blomma är fint. Ägg behövs hela tiden till det mesta så varför inte?
      Att hålla egna höns för äggens skull är förstås drömmen för min del också:)

      Radera
  13. Den där kålrabbibilden den är helt ... i en vacker klass för sig med mina mått mätt - på bilden kan en inte se sig mätt - men väl äta sig.
    Det är riktigt skönt att få bildvandra och läsa sig in i dina dagar i juni som jag nu gjort! Bravo igen! Fortsatt glad sommar med alla besök o matlagningsbak. kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tove!:)

      Kålrabbin är vacker, jag håller med dig och jag våndas redan lite grann...hur i all världen ska jag kunna ta livet av den?;)
      Så småningom ska jag komma på besök till dig, när vi har det mesta gjort för den här veckan, med ett stundande bröllop(catering) och allt annat. Då ska jag unna mig lite bloggläsning i lugn och ro.
      Kram!

      Radera