torsdag 3 april 2014

Jag hakar på....

Idag gör jag som Annika i Reston brukar göra varje torsdag.
Jag punktar !


* Hallonyoghurtkaka har bakats
   i rätt så stora mängder, för på lördag ska vi hålla café på Stadsbiblioteket i Mariehamn
   och då ska naturligtvis det finnas lite dittan och lite dattan som dopp till kaffe och te

  ******************************************


* Norra Ålands företagare hade träff på Soltuna idag
   Några av turistföretagarna på norra Åland har träffats ett antal gånger för att bli bekanta med varandra
   på ett annat sätt än tidigare.
  Tanken bakom är att vi ska börja nätverka och samarbeta mera än vad som
   har gjorts hittills, till nytta för var och en av oss men också för turister och för hela Åland.
   Initiativtagare var Havsvidden och nu är vi på gång!
   

   Uppe på berget, kan säkert några av er minnas att jag har sagt tidigare.
   Soltuna ligger uppe på berget och deras utsikt går inte av för hackor precis.
   Från berget kan vi se våra nätplatser:)


    Vi blev bjudna på smörgåstårta.
    Den högsta jag någonsin har sett och jag blev mätt som en plätt
    ( det måste bli så, för annars skulle det inte ha rimmat;))

  ***********************************
   *Titta vad jag hitta!:)
    Jag sökte någonting helt annat och fann detta!
    Och plötsligt sken solen fastän himlen är grå och vindarna kärva
    Ibland blir man glatt överraskad!

   **********************************



* Uffes åldersstigna kappsäck av märket Carlton gick sönder i januari på vägen till Funchal 
   Låset som inte borde ha gått i bitar, var sönder när vi anlände
   Uffe tog kontakt med Carltons huvudkontor i London efter att förgäves
   ha försökt få respons från servicepunkterna i Norden. Inget hände....
   men plötsligt kom ett mejl från Nashik i Indien. De hade ett nytt lås!
   Och nu har låset anlänt, samt ett reservlås. Kappsäcken är åter intakt
   Det kallar jag service! Tack Indien!
   Min kappsäck gick också sönder men går inte att reparera...(ibland hanteras bagaget allt annat än varsamt)
    Ni ska få se vad det blir av den lite längre fram

   Det får räcka med punkterna för den här dagen.
   Jag märker att de kan bli hur många som helst, vilket säkert beror på att en vanlig vardag
   är fylld av både det ena och det andra. 

   Nu kavlas ärmarna upp igen.
   Här ska det kavlas ut degar
  

21 kommentarer:

  1. Så jätteroligt att få se bilder från ert kafé - sa till maken (som sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot mig) att jag vill åka dit!!!
    Speciellt som jag just läst ut en bok som heter "Is" av Ulla-Lena Lundberg, du känner säkert till den. Jag fick låna den av Musikanta och har sträckläst, så bra den var! Härligt med lite ovanliga uttryck som jag inte är vad vid. Men jag förstod allt utom några ord från djurhållningen, men de kan jag knappt på svensk svenska heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att jag själv hittade länken till bloggen. Glatt överraskad blir man ibland.
      Ja, hoppas att ni får tid att ta er till Åland och att hälsa på hos oss! Så roligt det skulle vara! Säg pip när det börjar bli aktuellt så kan jag hjälpa er med en del information som kan vara till nytta och glädje för er.
      Jadå, Is har jag läst. Ulla-Lena skriver jättebra. Vi har många olika dialekter på Åland, så ibland förstår inte jag heller allt som skrivs:)

      Radera
  2. Det låter som en bra vanlig dag! Vilket härligt resereportage ifrån ert fina ställe och om det generösa värdparet. Ni har det verkligen fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt bra vanlig dag, absolut. Mycket att vara glad över också.
      En riktigt fin gåva hittades om vårt ställe. Så himla roligt!:)

      Radera
  3. Vilken utsikt över övärlden! Och vilken maffig smörgåstårta. På något sätt har smörgåstårtor kommit i vanrykte här hos oss. Jag tror det beror på överdriven majonnäsanvändning. Men det finns ju hur mycket annat klet som helst att fylla en smörgåstårta med. Olika sorters ostjox, Keso, guacamole, hummus, och så lite goda grönsaker, räkor… Och dessutom finns det numera väldigt gott bröd som man kan tårta till. Kanske skulle satsa på något sådant i helgen, rentav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den utsikten skulle vi gärna dra till Pettas också!
      Men vi har den ju bakom knuten så varför klaga?:)
      Även här gick det inflation i smörgåstårtor ett tag, men de har fått en ny renässans. Det händer nu och då att vi får beställningar och man fylla en smörgåstårta med så mycket gottm med många olika sorters bröd. Jag varvar mörkt och ljust när jag gör smörgåstårta.

      Radera
  4. Vilken underbar utsikt från berget och vilken tårta och smörgåstårta du har fotat. Jag förstår att du är en suverän bagare med tanke på det underbart goda brödet som Marianne och Olgakatt hade med sig när de kom hit. Jag är lite extra hungrig nu eftersom jag har börjat med femtvådieten. Få se hur länge jag orkar med den, haha. Inte bra att se bilder på så goda tårtor då!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utsikten är det inget fel på nej:)
      Förstår att du känner hunger om du går på specialdiet. Det tar sin tid att bli inkörd på någonting nytt. Du får blunda Ingrid!:) Dessvärre så finns det så mycket matbilder i alla tidskrifter så du kommer att få det tufft ett tag framöver
      kram

      Radera
  5. Kan man få begära recept på den där hallon yougurtkakan den ser så underbart god ut,
    Smörgåstårtan säger bara voi, voi så go hä siir ut, drägli hä rinder utme häkon....

    Tur du/ni fick reservdelar till resväskan.
    Nej nu ska jag lägga storkroppen i vila eftersom vi ska upp tidigt då jag ska till Umeå sjukhus i morron bitti, och jag vill vara i tid eftersom jag har så svårt att hitta där, vill inte göra ett misstag och hamna på förlossningen !!!!

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 250 gram smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver, ca 5 dl dinkelmjöl (pröva dig fram med mjölmängden), Blir degen för mjölig tillsätt 1 msk vatten och rör om så du blir röd i ansiktet;)
      Allt detta gör du i matberedaren. Ta upp och jobba degen smidig på mjölat bakbord. Låt vila ett par timmar och kavla ut den tunn och lägg i pajform (normal storlek eller en halv långpanna) nagga och förgrädda botten i 175 grader ca 15 minuter. Ta ut plåten och lägg på hallon, ca 400 gram, smakar bättre om det är mycket hallon. Ta ca 4 dl yoghurt (jag använder ekologisk turkisk yoghurt men det går med annan också), tillsätt 1 dl socker och 3 ägg) Bred smeten över hallonen och in i ugnen med hela härligheten. Ca 30 minuter senare kan ni njuta fullt ut av allt detta. Blir toppengott. Som du ser Rantamor så har jag inte exakta mått och mängder, du får testa dig fram lite grann. Jag skjuter alltid litet från höften i de flesta baksammanhang, känner mig fram, smakar mig fram...och på något märkligt sätt har jag för mig att du gör detsamma.

      Hoppas ditt sjukhusbesök idag går som det ska gå. Blir du förlossad så måste du berätta vad du fick!:)
      Ha en fin dag bästa Rantamor!

      Radera
    2. Rantamor, en hel långpanna ska det vara. 500 gram smörsatsen, den dubbla ger nämligen två långpannor hallonpaj. Det blir två runda pajformar av den 250 grammiga satsen. Ack ja....tur att jag märkte hur jag skrev. Du skulle annars ha börjat svära över Pettaskvinnan

      Radera
  6. Det är just med en sådan promenniens som våra ting får värde. Jag är imponerad att ni lyckades med att få ett nytt lås och så långt ifrån. Då var mycket svårare för mig att skaffa nytt batteri till min Samsung mobil på El giganten. Det tog över 2 månader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uffe är expert att söka fram reservdelar. Jag skulle inte ens ha försökt om jag ska vara helt ärlig men han ger sig inte och det ger resultat som synes. Oväntat långtifrån den här gången:)

      Radera
  7. Vilka underbara bilder och vilken underbart vacker och säkert smarrig smörgåstårta!!!
    Önskar dig en riktigt fin Aprilhelg vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lollo!
      Givetvis var smörgåstårtan smarrig:)
      Önskar dig detsamma!
      kram

      Radera
  8. Så roligt att få se bilder från ditt café! O, vad jag längtar att få sitta där och fika någon gång. Jag älskar caféfikning..(tyvärr syns det allt för tydligt). Men den där yoghurtkakan kanske jag skulle testa till sommarens fikastunder. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, så tyckte jag själv också Gunnel! Jag blev jätteglad och överraskad.
      Hoppas att jag får se dig här någon dag. Det skulle vara så roligt att få sitta ner med dig en stund och prata, fika och bara ha det bra.
      Äh, det där med former bryr vi oss inte om. Huvudsaken är att man har en form
      Yoghurtkakan är t.om. liiiite hälsosam:) och mycket omtyckt.
      Kram

      Radera
  9. Du ser! SÅ effektivt det är att punkta, eller hur? Perfekt att köra ett sådant här inlägg då och då. Tycker om att läsa dem också ;-)
    SÅ roligt att se blogginlägget från ert ställe. SÅ underbart fint ni har det! Vill komma dit!
    OCH vilken finfin smörgåstårta. MUMS!!!
    Härlig utsikt också över öriket.
    Stora kramar och TREVLIG helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bra att ta till, titta sig omkring i vardagen och plötsligt så finns det hur många saker som helst att "punkta " om.
      Vi har det bra här. Så tycker vi själva också fastän man förstås alltid tycker att man borde hinna "snofsa " till det ännu mera än vad man hinner.
      Du får komma hit Annika!:) Varmt välkommen!
      Stora kramar till dig också!
      Trevlig helg!

      Radera
  10. Tänkte väl att du känner till boken!
    Jag log åt låd-idén... men tänker att den kanske funkar bäst om den ska överlämnas till barn. Dör jag före maken finns det hur mycket prylar och noter som helst i alla skrymslen, och vice versa, fast verktyg i stället för noter då...

    Underbara bilder på rosa-temat ovan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, vi känner nog alla till Ulla-Lena och hennes böcker på den här ön. Hon är ju "vånn" Ulla-Lena.
      Jag håller med dig angående lådan...
      Vad gäller oss vuxna här också så har vi en låda full av prylar som lämnas åt endera av oss när det så blir dags.

      Tack Marianne!

      Radera