söndag 23 mars 2014

Hand i hand....

  
Vår och höst hör samman på många sätt för min del....
Ett säkert vårtecken är att jag tömmer frysen på höstens bär och kokar saft, sylt och marmelad


Det tänkte jag särskilt mycket på idag, när jag klippte de perenna örterna i trädgårdslandet
Många gör det redan på hösten, men jag gör alltid "höstarbetet" först på våren
Jag tycker om att se alla fröställningar i vinterskrud men jag tror också att perennerna mår
bättre av minst två orsaker
Rötterna skyddas så de inte blir söndersprängda av fruset vatten och det som vissnar tas om hand
av maskarna som betyder så mycket för jorden


Så här ser örtaträdgården ut efter dagens "behandling".
Inte mycket att skryta med precis....men så småningom så....


Salvian har klarat sig bra i vinter...


Lavendeln likaså...nu är det snart dags för klippning och förökning. Jag vill ha mycket lavendel!
Naturligtvis så finns där också citronmeliss, temynta, rysk dragon, oregano, piplök, anisisop m.m. men de är inte särskilt stora ännu, bara små påminnelser om att de är på gång och det är bra.
Det hinner komma flera bakslag i form av kyla och snö...


Hmm...borstnejlika och digitalis finns också i stora mängder....
De ska inte vara där men har tydligen inte lyssnat ordentligt på det örat.
Nå, alltid hittar jag någon plats för dem också


Kanske de får rum  i den stora gamla bykgrytan som Uffe tog ut från källaren ifjol.
Då fick den agera barnhem för några pumpaplantor uppe i sluttningen
Nu tror jag att den får hållas på stubben efter det gamla Åkeröäppelträdet som gick i två delar 
i en storm för några år sedan...


Under det trädet började egentligen Pettas trädgårdscafé
innan vi renoverade och startade bageri, brödbutik och café både ute och inne

I det trädet hängde jag alltid lökflätorna på tork
och på hösten skördade vi de allra godaste äppel  man kunde tänka sig
Men det var då det....


Det är lite grann som en de´javu att klippa örter den här årstiden.....
Dofterna är magiska och jag kom på mig själv att jag knäckte dem många gånger om och bara stod där och himlade med ögonen när jag lade näsan i den torra, bruna härligheten.
Höstdofter i vårsolens glans är gott för själen



Den allra första nässelskörden för året....
Det låter fånigt men jag känner alltid hur jag blir litet som Karl-Alfred som äter spenat för att bli stark
Det är inte utan att mina muskler också får mera ytspänning när jag äter nässlor på våren
Det är som om hela jag får lite extra sprutt och energi


Tillsammans med den allra sista frysta fisken från oktober blev det en ypperligt god middag...så även där 
fick höst och vår gå hand i hand


Nu har jag hängt upp "vårkransen" på dörren
Snart är frysen tömd på "hösten" och våren får ta över med hull och med hår så småningom

Snart bär jag ut allt det jag har förkultiverat till växthusen...allt detta som ska skördas mot hösten igen
Hand i hand, så är det så gott som alltid
På något sätt

Copyright: Karin Eklund

40 kommentarer:

  1. Vilken härlig plats att bo på! Jag tror att det blivit ett kärt utflyktsmål för en greve, som har planer på att hälsa på i sommar också :)
    För övrigt blev det decoupage för hela slanten i kväll. Pyssel är ngt väldigt hälsosamt, både för ung och gammal. Kvinnor som karar!
    Ha en fin början på veckan!
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, så roligt! Greven är alltid välkommen! Han med!:) När ska du cykla hit då?
      Pyssel är jätteviktigt för hälsan! Jag håller med dig till hundra procent.
      Ha detsamma Lisbet!
      Kram!

      Radera
  2. Det var en trevlig odyssé I trädgårdslandet. Jag har alltid önskat mig en örtagård. Kryddor är ju både gott och vackert. Men det är ett fasligt jobb och jag är lat. :-D
    God kväll önska I stugan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen är det inte sååå mycket jobb men ....ja, man måste förstås hålla efter örterna, för de tar gärna över och sprider sig villigt och glatt och vips så har man hela landet fullt.
      Du är ju en baddare på att ta hand om dina krukade örter, det har jag ju sett Eive! Och lat är du inte, så försök inte!
      Godkväll önskas i din stuga också!

      Radera
  3. Så härliga bilder och syssla!
    Tömma frysen är allt ett lyxigt göra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hanna!

      Att tömma frysen är litet av en aha-upplevelse och middagsrätterna blir förvånansvärt oförväntade.

      Radera
  4. Nämen, vindruvor på Pettas!! Hann jag tänka innan jag såg vad det var. Men varför inte egentligen, ni verkar ju kunna odla precis vad som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har faktiskt funderat på vinodling i sluttningen ovanför huset....men det stannar nog därvid:)
      Det är enklare att köpa en flaska vin någon gång.

      Radera
    2. Jo, satsa på en vinranka, den lettiska staketdruvan Zilga smakar ljuvligt och ska ätas rakt av. Den funkar hos oss, zon 5-6 (samma som Luleå)

      Radera
    3. Tack för bra tips! Mitt upp i allt så blir vi vinodlare också. Zilga är dessutom ett fint namn. Klarar zon 5-6 den så klarar vi den också:)

      Radera
  5. Jisses, vad mycket på gång!
    Hur klipper man ner lavendel? jag har inte gjort det och vet liksom inte hur.
    Här har vi fortfarande mycket snö och mer ska komma så njut av er vår, här tar det ett tag till.
    Här planterar man ingenting ute förrän i slutet av maj.
    Ha en fin måndag!
    Hälsning från Bodil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att klippa lavendel är ungefär som att klippa sitt hår...inte krångligare än så.
      Jag klipper dem inte riktigt ännu, men om jag minns det här så kan jag göra ett blogginlägg på hur jag brukar göra och hur jag förökar dem. Busenkelt!:)
      Inte planterar jag ut någonting ännu, det är bara mars och för det mesta brukar inte någonting hända här heller förrän i maj, men i år är ingenting som det brukar vara, så en del trädgårdsarbete går faktiskt att göra redan. Som att rensa ogräs och klippa perenner...
      Ha detsamma Bodil! Tack för att du tittade in!

      Radera
  6. Ja, så det vårsfixas hos er.
    Vad härligt!!
    Inte ens jag brukar plantera förrän i april, den senare delen. Så heja Pettas!!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tidigt i år men vi tar det försiktigt trots det. Det kan komma bakslag ännu, ja, det är nog mera realitet än inte att det blir sådana ännu....
      Jag planterar först i maj jag också, allra tidigast:), men i växthuset händer det saker innan dess. De plantor som redan är ute och härdade kan jag däremot plantera om och dela osv..
      Kram!

      Radera
  7. Hand i hand..ja du har så rätt i det. Du är en klok odlande kvinna. Som kan rensa bland växtligheten på rätt sätt också. Tror du har helt rätt taktik som gör det på våren. Nässelskörd.. Åh så gott det ser ut på fisken! Ljuvligt! Skulle nog behöva en rejäl dos av den vitaminboosten. Jag har fått feber och känner mig inte alls på topp.

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det beror mycket på i vilken zon man bor i. Bor man där det kan bli väldigt vått på hösten och väldigt kallt på vintern så tror jag att det är klokare att klippa perennerna på våren än på hösten.
      Nässlor är gott i min mun och de bränner så där lagom gott också:)...
      Har du citroner hemma, så tag ett fotbad med mycket vatten i, högt upp på vaden. Skär sönder citronerna i vattnet, helst under ytan och låt dem safta av sig rejält tillsammans med fötterna. Det brukar ta ner febern i snabba ryck. ....Ett beprövat husmorsknep som nästan alltid fungerar. Krya på dig!

      kram
      Karin

      Radera
    2. Kram Ann-Louise!

      Hoppas att du känner dig piggare nu!

      Radera
  8. Njuter av dina bilder som vanligt. Klippte ner mina lavendel i höstas, få se om de växer lika fint som de gjorde ett annat år när jag också klippte ner dem.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!:)
      Jag gissar att dina lavendelplantor blir lika fina. De behöver tuktas

      kram
      Karin

      Radera
  9. Hmmm...när jag ser dina bilder så är det nästan så att jag saknar "vårrotet" i trädgården, fast egentligen så vet jag ju att jag inte gör det...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D. Typiskt vankelmod som kan uppstå. Man både gör och inte gör....
      En liten tröst kanske är att idag vaknade jag till en vit frostig värld...Kung Bore har försökt måla en vit akvarell i natt, men snart har solen gjort sitt

      Radera
  10. Ja, här är sekatören varmkörd och en hel korg fylld av vinterståndare står utanför dörren.Jag brukar klippa dem smått, smått och hälla tillbaka i rabatterna. Och sylt kokar jag gärna mitt i vintern , dels för att det är härligt men också för att det inte finns några getingar som stör.
    Kram , kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för god idé! Nu har jag burit alla avklippta vinterståndare till igelkottaboet och byggt det högre igen, men det finns alltid så mycket så det räcker gott och väl till att klippa smått för rabatterna också.
      Man slipper getingarna, ja:), en stor fördel!

      Kramkram

      Radera
  11. Ibland kan jag bli så avis när jag ser/hör om växtkraften vissa kan åstadkomma!! :) Du har verkligen gröna fingrar och det mesta tycks trivas...kul att få se lite.
    Vackra bilder!
    Ha det gott i våren vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lollo!
      Nja, det händer nog att det dör växter här också, men det är bara att kavla upp ärmarna och ta nya tag. Det mesta får sköta sig självt här under sommaren, då hinner jag inte med i den utsträckning som kanske skulle behövas, men de är så tacksamma de gröna "varelserna" för mångfalden de har runtomkring sig så de brukar skapa vackra "dimrådåer" så att inte allt ogräs syns. Ha det gott du med Lollo!
      Kram

      Radera
  12. Alltså du är nog den mest arbetssamma människobarn jag vet, alltid håller du på med något, bakar, kokar , tar hand om kunder, tar hand om dina örter och hela din enorma trädgård....
    du måtte då älska det liv du lever...blir du aldrig trött ???

    Kunde kända dofterna från dina örter ända hit över till Sverige.
    Jag kan bara meddela att vi har snö kvar, men att solen gör vad den kan och att koltrastarna hjälper till att kasta snö omkring.

    Ha nu en fortsatt finfin vecka Tlingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag inte tänkt i de banorna, bästa Rantamor, men du har rätt, jag älskar det liv jag lever
      Men givetvis så blir jag trött och sover gärna långa nätter, många timmar och har till all glädje
      lätt att göra det.
      Örternas doft är något av den bästa tänkbara att njuta av...
      Koltrastar är bra på att kasta både snö och mossa runtomkring sig:). Snart är snön borta för den här gången även hos er. Här är det snöfritt förutom på skuggiga ställen och vid strandkanterna. Där kan man se en liten sträng vitt här och där...vi har ju fortfarande bara mars, fastän det är svårt att fatta
      Ha detsamma, en riktigt fin fortsättning!

      Radera
  13. Underbart Karin! Jag vill också göra sylt, ha mer lavendel och njuta av citronmeliss, temynta, rysk dragon, oregano, piplök, anisisop, nässlor och fisk! Höstdofter i vårsolen - så jättehärligt!

    Lottakram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, naturliga dofter från en örtagård är det bästa ting. Igår inhandlades två krukor citrontimjan...vår egen hade dött, men nu är ordningen återställd. Men de får vänta på utplantering ännu, vi hade minus fem grader kallt nattetid.

      Karinkram!

      Radera
  14. Vilka vackra och inspirerande bilder du visar! Du verkar vara en sådan där avundsvärd person med "gröna fingrar"! Själv har jag inte den förmågan med gläder mig åt att mina tre lavendelplantor överlevt och ser fram emot att snart stoppa ner lite kryddplantor i krukorna! Tittar gärna in på din blogg igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!:)

      Ibland är de grönare än gröna, ibland är de mindre gröna, precis som för de flesta skulle jag tro, men jag tycker väldigt mycket om att påta i jorden, att jorda mig och då är det ju väldigt passligt att också plantera någonting som går att äta längre fram. Inte illa att ha lavendelplantor och några kryddplantor, du slipper rensa ogräs. Välkommen åter!

      Radera
  15. Jag glömde skriva på "anonym" Margareta, Maggis Värld!

    SvaraRadera
  16. Vilka fina vårbilder! Tycker det låter förnuftigt att låta fröställningarna stå kvar och det finns ju inget vackrare, när sen rimfrosten pryder det hela. Din gamla bykgryta tycker jag är extra fin kanske mest för att jag tycker det blir så fin struktur på ytan när rosten får frodas i lugn och ro.
    Ha det fint, kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fröställningarna fortsätter pryda på sitt sätt även under vintern. Det händer att jag plockar in dem och sätter dem i vas utan vatten.
      Den gamla bykgrytan fyller hundra år i år och blir bara vackrare hela tiden.
      Ha det fint du med Eva! Kram

      Radera
  17. Åh, nässlor redan. När vi bodde i kollektiv sa en av kompisarna sammanbitet Vi klarar oss nog tills nässlorna kommer.
    Man borde ta vara på mera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tidigt! En fördel med tidig vår tydligen och snart går jag ut och plockar ihop till en måltid igen. Så tänker jag också, alltid, att man borde ta vara på mera, men det finns så mycket att ta vara på mera:), men nässlor är ju användbara hela tiden, om inte annat så till gödselvatten och fröna är bra att använda i bröd

      Radera
  18. Anger närvaro i sinn och skinn!

    SvaraRadera