måndag 13 januari 2014

Så var den plötsligt här!    Vintern kom på en gång, precis så där som den brukar göra
    Man vaknar en morgon och utanför är allting vitt och kallt
    På vinden har det oisolerade fönstret blivit täckt av is på utsidan...
    och jag plockar in pelargonerna i ett varmare utrymme


   Jag småler åt mig själv när jag ser på de frostprydda fönsterrutorna, för att mina tankar
   drar iväg med mig  till ett nedisat hus på stäppen någonstans i Ryssland,
   där vargarna ylar utanför och doktor Zjivago och Lara befinner sig på insidan, med sin
   hopplösa men starka kärlek till varandra....
   Tänk vad lite frost kan sätta fart på litterära minnen (Boris Pasternak) men även på
   filmminnen.
   Jag såg filmatiseringen, den amerikanska, på Bio Savoy tillsammans med min bror Krister
   där Omar Sharif spelade dr. Zjivago och Julie Christie i sin tur Lara
   Musiken, gjord av Maurice Jarre, gick rakt in i hela min kropp och sitter kvar där ännu
   trots att det har gått många år 


Men utanför oss finns inte vargar som varken ylar eller dansar
Här finns betydligt lugnare varelser som är glada för att vi matar dem
och i all synnerhet nu när det är kallt och snöigt


  Elina är ständigt på sin vakt, medan telningarna förser sig
  Elina har funnits här i flera år, alltsedan hon själv var lika liten som sina egna småttingar
  Det är första året som hon har killingarLill-Bock är aningslös, nyfiken och himla söt
Undrar vad han tänker om människan med fyrkantig svart låda framför ögonen?
Trygg är han i alla fall...nu när jakten är över för den här gångenElina lyssnar inåt mot skogstappen där dottern befinner sig....vad gör du?
Kom fram och kom hit!

 
 Men hon bryr sig inte, för hon har hittat någonting gott i ett dike...och visar rumpan åt världen

Nu kommer de åter hit varje dag ett par, tre gånger
När morgonen kommer kan vi se
hur de har lämnat spår efter sig överallt i sluttningen
och i trädgården

Tillsvidare vet vi att de är åtminstone
sju stycken olika individer28 kommentarer:

 1. Ett tunt täcke av snö finns på marken hos mig med ikväll, men tyvärr ser jag inga sådana mysiga filurer som du har utanför ditt hus. Man blir ändå lite glad när det snöar även om man gnäller över den ibland. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana är vi! Vi gnäller men är ändå glada för att snön lyser upp
   Kram!

   Radera
 2. Så söt hon är Elina, och hennes son. Nu äntligen har vi också fått lite snö. Inte mycket, men det täcker marken med nöd och näppe i alla fall.

  Annat var det i Bulgarien när Stina var liten. Då sjönk hon ner i drivorna så man fick fiska upp henne. Som gammal dam tycker hon inte att det är lika roligt, så hon kommer in igen lika snabbt som en Cern-proton.

  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elina är en skönhet, hennes dotter likaså fastän hon bara visar rumpan på bilden, sonen urnäpen och lite barnslig.
   Det hjälper tydligen att gnälla lite över snön! Kung Bore lyssnar
   Vi hade Atlas, en kattherre som älskade snö. Han lekte med barnen i snödrivorna och bäst var det när han kastade sig fram i lössnö och gjorde egna tunnlar. De är kul kissemissorna
   Förstår att Stina inte vill leka på samma sätt äldre...lite värdighet för en liten pensionär:)

   Kramar!

   Radera
 3. Underbara isbilder! Barndomskänsla... Vi växte upp i ett jättestort, omodernt hus, med punktvis uppvärmning (kakelugnar). Så på vintern fanns det gott om iskristaller att beundra på diverse fönster. Jodå, föralldel, även mitt sovrumsfönster när det var riktigt kalla vintrar. Som jag minns det var det ändå mest mysigt. Min mamma kanske upplevde på ett annat sätt, för det var hon som kämpade med att hålla huset varmt.

  Och hon tiggde också ihop äpplen från alla håll och när folk undrade hur mycket äppelmos hon tänkte göra, svarade hon lite undvikande. Äpplena var nämligen till rådjuren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin!
   Visst känner man barndomen i sinnet och minnet, när iskristaller pryder fönster.
   Tillsvidare har vi inte isolerat alla fönster ännu på vinden, så där blir kallt om det blir riktigt kallt.
   Som barn upplever man allting på ett annat sätt, som äldre tänker man på elräkningarna
   Rådjur älskar äppel och våra är slut nu, så de får äta bröd....blir vintern lång och kall så köper vi havre och renfoder till, men tillsvidare klarar de sig riktigt bra

   Radera
 4. Rådjuren är vackra, men de första isbilderna är helt underbara! Tänkte också direkt på Ryssland, trots att jag aldrig varit där och inte sett mer än korta avsnitt av Dr. Z.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar varför man tänker på Ryssland när man ser isbilder? Jag har heller aldrig varit i Ryssland men sett filmer och läst böcker och i dem finns många isiga berättelser.
   Jag brukar skämta och säga att det har med mitt ryska påbrå att göra...men den genen är ganska urvattnad vid det här laget, men det finns en gnutta ryssblod i mitt blod.
   Vi har nog alla lite ryssblod i våra ådror, vi som är ålänningar, skulle jag tro. På ett eller annat sätt:)

   Radera
 5. Njuter av dina bilder, alldeles speciellt av den vackra, vackra is- och glasbilden! Och visst minns jag Doktor Z på bio, så romatiskt och vemodigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maggan!
   Det är lite dubbelpipigt det här med vackra och frostiga fönsterrutor. Men om man glömmer bort värmeräkningen så är det mycket njutbart:).

   Romantik och vemod, precis så var det med Dr. Z.

   Radera
 6. Här, på ett vintrigt Öland, har vi också ett och annat besök av rådjuren. Tyvärr är vi inte alltid riktigt överens om vad som hör till matsedeln. Men de stora pumporna som ligger kvar från Skördefesten är helt OK att mumsa på, även om jag ångrar lite att jag inte tog reda på de stora pumpakärnorna som bara väller fram. Sådana köper jag ju för dyra pengar till min hemgjorda müssli.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är tacksamma för varje år som vi har rådjur som håller sig till den matsedel som erbjuds och förundras också till en viss del att de är nöjda och glada och lämnar växterna i trädgården i fred. Du påminner mig om att jag har några pumpor kvar att "slakta"....och fröna brukar jag ta vara på, både till utsäde men också till snacks. Att rosta dem i ugnen med en liten gnutta salt är gott tilltugg.
   Kram
   Karin

   Radera
 7. Så vackra dina isfönster är! Ser trolskt och litet mystiskt ut. :)
  Era rådjur är ju bara för charmiga. Och den där som har baken i luften. ;)
  Vintern tycks komma sent på många håll i år. Det vita lyser upp.
  Berget hos oss hade fått en vit "mössa" men det utlovas varmt igen så den blir nog kortvarig.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är vackra, jag håller med! I all synnerhet när solen börjar gå ner, då glänser frostblommorna och kristallen lite extra
   Rådjuren är som vi människor är, individer och ser väldigt olika ut fastän man kanske inte tänker så när man ser dem i förbi farten, men vid närmare åsyn varje dag så ser man hur olika de är. LillBock är verkligen ett litet charmknippe och syrran i diket likaså, men på ett annat sätt.
   Här har också lovats mildare väder efter helgen, så nästa vecka kanske det är dripp och dropp igen
   Kramar!

   Radera
 8. Jag tycker att du ska ha en liten utställning med dina vackraste bilder i ett särskilt rum så dina sommargäster kan få se dem. De översta skulle platsa direkt och även rådjursrumpan - har man väl aldrig sett förr :-). Har ni inget bibliotek där du kan ställa ut?
  Kylan lockar fram rådjuren även här. När vi åkte hem från Skällviks kyrka i söndags kväll räknade vi till sju rådjur som sprang över vägen. Två stod kvar vid kanten och vågade inte gå över. Kent såg dem på långt håll så vi kunde stanna och njuta.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken finns att vi ska göra något av våra bilder...men inte i år ännu. I år ställer vi ut skolplanscher och skolmaterial och inventarier som finns i gömmorna. Huset, den gamla skolan vi bebor fyller nämligen hundra år och då blir det så. Vi har en stor utställningslokal redan, som vi har olika utställningar i varje år. Gula salen kallar vi den, innecaféet, konferenssalen osv.
   Det är bäst att hålla ögonen på dikeskanterna så här års, för alltid finns det någon som vill över där vi har dragit våra vägar i deras skogar:) Vackra är de, mycket njutbara.
   Kram

   Radera
 9. Underbara bilder, de förta i synnerhet, bildar landskap. Glasen framför är ju bara så vackert! Estetisk lekkert! Doktor Z ja visst, men inte sett den andra du nämner.- och rådjursrumpan talar för sig. Fina namn på de fyrbenta vännerna. Förresten så såg det ut som Lill-Bocken är trebent på den bilden tagen framifrån. Flott leverans i dag med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove!
   Jag är förtjust i kristall, glas och fönsterrutor. En bra kombination när solen går ned och ljuset bryter igenom.
   Jag har bara sett en film och nämner även bara en, så du kanske missförstår vad jag har skrivit, lite luddig som jag är. Alla namn jag nämner i sammanhanget hör till filmen Dr. Zjivago:)
   Ha det gott!

   Radera
 10. Oj så fina bilder på vitsvanshjort...här kan de synas låååångt bort.. mer på vårsidan då är det en 5-6 st här...Ja visst la jag dem under..fast jag skrev på... haha Läste att man måste skydda dem från vårsolen.. hur gör jag då?? Tar en säck o virar runt , eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte vitsvanshjortar, utan rådjur jag har tagit bilder på...jag är inte ens säker på om vi har vitsvanshjort på Åland i vilt tillstånd, men rådjur har vi i mängder.
   :D, så bra! Jag har aldrig skyddat rhododendron mot vårsolen, den har alltid klarat sig bra, men det beror säkert på var någonstans man har den i trädgården. Vår växer på norra sidan av huset och klarar vårsolen hur bra som helst. Så jag är ledsen, jag kan inte svara på din fråga, men det finns säkert svar på den om du googlar

   Radera
 11. Fönsterbilderna är som sagor!! SÅ fina.
  Nu har jag signaturmelodin av Dr Zjivago i huvudet. TACK, Karin :-)
  Har dock varken sett filmen eller läst boken. Men melodin kan jag!!
  Jättefina foton.
  Ha det så fint i kylan!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika!
   Signaturmelodin är fin, går rakt in!
   Se filmen om du får möjlighet till det...den är rätt så romantisk och boken likadan, förstås
   Kanske den börjar kännas lite förlegad hela handlingen, allt har förändrats även i Ryssland sedan den tiden.
   Ha det så fint du kan du också i hela alltihopa, både i vått och i torrt. Tänker på dig och er!
   Kram!

   Radera
 12. Underbart att Elina har fått ungar och att vi får vara med och titta! Vi fick även här nere vid sundet smaka på lite kyla och det blev ett tunt snölager också. På morgonen var det borta igen och dimman låg tät. Så fort jag ser isiga fönster så tänker jag på ryssvinter...det måste vara Doktor Zjivago som spökar i mitt huvud också, älskar den filmen! Ha det gott, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är glada när vi ser vilka av "våra" rådjur som har klarat sig i höstjakten och särskilt roligt är det förstås när Elina fortfarande är kvar och har fått sina telningar. Jägarna tar hänsyn till yngre getter, de ska ju föra avkomman vidare till följande år och de äldre getterna vill de inte heller ha...så att vara get är inte helt fy skam. Killingarna lever farligare däremot
   Jag tror absolut att Doktor Zjivago har ett stort inflytande i det här med tanken på ryssvinter och frostiga fönsterrutor:)

   Radera
 13. Härligt med vinter och snö! Jag hann ju bara lämna Sverige så kom alltihop - snö, kyla och solen!! (men ett annat år kanske jag får vara med om det, och då får jag säkert nog av den varan också...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det! Fastän det är skönt att slippa snösvängen, så är det också lika skönt när snön faller i alla fall. Det blir så mycket ljusare
   I år får vi inte lång vinter i motsats mot de tidigare åren, så vi hinner knappast ledsna

   Radera
 14. UNDERBARA bilder som vanligt :) hoppas allt är bra med dig.

  Ny post ute...hur man gör om loppisfynd :)

  Ha en härlig vinterhelg :)

  LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria!
   Hoppas detsamma också för din del!
   Tack för tipset, jag tittar in!

   Radera