fredag 13 december 2013

Ett recept och så lite om Ivar

Jag lovade skriva receptet på Pettas saffrans-mandelskorpor och här kommer det:


Börja med att smälta 400 gr smör tillsammans med 0,5 gram saffran.
Vill man ha mera saffranssmak, så kan man med fördel ta dubbelt upp.
Häll över smör/saffranblandningen i en degbunke och rör ner 4 ägg
Tillsätt 3 dl socker och ca 1 liter vetemjöl, blandat med 3 tsk bakpulver
Rör ned 3 dl helmandel (jag skållar den aldrig utan använder skalet  för att jag tycker
att smaken blir bättre)

Forma degen till 6 längder (ca 25 cm långa).
Platta till dem på plåten med handen ,så att de blir ca 4-5 cm breda.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader varm ugn (uppvärmd i förväg)
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader
Skär längderna i 1 cm tjocka skivor med vass kniv och lägg dem tillbaka på plåten
Torka skorporna ca 10-15 minuter
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka tills ugnen har kallnat.

Receptet går förstås att användas utan mandel, men lägg då  i mera saffran, för
att förstärka smaken.

Mormorn i det här huset har lekt fram en helyllekrans åt den yngre familjen....och i all synnerhet med tankarna på den som är tre år gammal:)

Här har vi haft känningar av Ivar, stormen som har dragit fram över norra Sverige och som tydligen
har tagit sig över Kvarken mot norra Finland vid det här laget.
Jag kan bara tänka mig hur det har varit där man har befunnit sig mitt i kaoset och orkanvindarna
Vi fick strömavbrott vid 23-tiden igår kväll och sedan vet jag inte riktigt när strömmen återkom
men vid femtiden så var allt i sin ordning igen.

Det blåser fortfarande rätt kraftigt, men solen skiner, himlen är åter blå och hos oss har inte större
olyckor skett, bara några grenar har knäckts i de gamla björkarna...
Elandelslagets killar är värda en stor eloge som i alla väder, oftast nattetid,
får ta sig ut för att reda upp nedfallna träd som har fallit över ledningarna
Luciadagens hjältar är vad de är just nu!

Trevlig Luciadag önskar jag er alla!

20 kommentarer:

  1. Tack för receptet Karin!

    Ivar klampade in här oxå och härjade runt knutarna. Var lite rädd för att han skulle ta taket med sej... Men det ser ut som om att allt har klarat sej. Träden står upp fortfarande ;o) Soptunnor och annat löst har han bollat runt med ett tag.

    Gillar din dörrkrans, ett sånt trevligt välkomnande åt en 3-åring, för att inte tala om äldre....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi fick lite känningar vi också här på ön, men inte alls i den omfattning som de fick i t.ex Åre. 54 sekundmeter i byarna. Undrar hur någonting överhuvudtaget hålls på plats? Huj.

      Tack Tina, dörrkransen blir nog lilla W:s skulle jag tro. :) Ha en fin Luciadag!

      Radera
  2. Har senaste dygnet skickat tankar till mina vänner i Jämtland och gränsfjällen där jag vistas varje sommar och till Åland där Ivar dragit fram. Verkningarna av Sven här lär ta lång tid att reparera och strandlinjen i hela Malmö är illa åtgången. Man bör nog tänka till innan man bygger nära havet i fortsättningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har klarat oss mycket bra igen också den här gången. Sverige är moderlandet som tar emot det allra värsta, vilket vi är tacksamma för men som också gör oss oroliga för er skull.
      Lite strömavbrott får vi alltid räkna med och så vidare, men vad jag vet så har inte desto värre saker hänt, inte alls så som ni har haft det.
      Det är tufft med dessa orkaner som tycks bli bara häftigare och häftigare.

      Radera
  3. mmmmm…gott med saffransskorpor. skulle gärna ta en sådan nu!!
    MUMS!!
    Ivar verkar ha slagit hårt på "mina" trakter i Österbotten.
    Inte kul med stora stormar.
    Fin dörrkrans du har.
    kramar så här på lucia!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sträck fram handen så ger jag en skorpa åt dig Annika!
      Det är i de norra delarna av både Norge, Sverige och Finland som Ivar har härjat allra värst.
      Orkanstyrka.
      Dörrkransen är lilla W:s och hans familj. Lite lekfullt
      Kramar till dig på Lucia!

      Radera
  4. Hej käraste Karin! :) Det där lät ju lite knepigt..Käraste. Ja men jag gillar dig och du är säkert kär i Uffe så det stämmer nog ;)

    Här blåste det igår och inatt men inget mer. Men runt oss i kommuner ca 25 mil bort var det hemskt. Jag höll tummarna när jag la mig - Snälla snälla låt det inte bli värre.. Och det blev inte värre.

    Jag har har handlat en del av julmaten idag. Vi ska inte ha stora mängder mat och massor av allt men det blir ändå en hel del av sånt man behöver för att kunna göra något annat. Sitter vid datorn och äter några godisar..Turkisk peppar.. Barnen har inte sett mig :))

    Hoppas ni haft ett fint firande idag. Om ni firat lucia något. Kanske har ni haft gäster hela dagen och ugnarna gått varma. Kanske började du morgonen med att stoppa händerna i varma degar. Efter att du druckit kaffe :)

    Kram Karin, trevlig helg och tredje (redan) advent!

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ann-Louise!:)
      käraste är ju inte knepigt alls när det kommer till kritan och visst är jag kär i min Uffe så det stämmer, det också. Och visst är det så att man kan säga käraste till sina bloggvänner också om man känner det så.
      Jag har hört talas om att det har blåst orkan och mera än det i Åretrakten, där husen nog står kvar men allt annat har flygit sin kos, trädgårdsmöbler och juldekorationer. Nu finns säkert de sakerna hos någon annan förvånad jöns i ett annat län någonstans...
      Ja, tänk, nu börjar snart nedräkningen till dopparedagen. Ät du turkisk peppar, skulle jag vara i din omedelbara närhet fick du inte ha dem ifred,,,jag skulle norpa några på direkten och knastra dem i mig.
      Vi har firat i arbetets tecken, bakat limpor och tårtor, gräddat jullådor osv..
      Men också tittat på Lucia i Örebro
      kram käraste Ann-Louise, önskar dig också en fin helg i advent.
      Karin

      Radera
  5. Tack för receptet! Hoppas jag hinner baka en sats nu till jul. Din krans ser så mjuk och go ut. Ha en fortsatt fin Luciadag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går fort att baka dessa skorpor, de sköter sig själv, på ett märkligt sätt, bara man har fått dem i ugnen:)
      Kransen blev som den blev, när jag tänkte på lilla W.
      Önskar dig detsamma också Gunnel!

      Radera
  6. Och grattis till Lucia Karin. Jag har halsbandet på mig idag. Och i morgon är det den stora Luciaföreställninge på Alandica. Vi saknar dig! Men vilka mumsiga skorpor du gör, men du är ju proffs!
    Ivar var inte alls särskilt förskräcklig här i Mariehamn. Det smällde en del i plätskydden på huset
    men inte någon dramatik. Ha en skön helg. Eivor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eivor!:)
      Jag ska söka fram mitt halsband jag också och ta det på mig dagen till ära, åtminstone imorgon när ni skönsjunger alla sköna! Jag skulle gärna vara med er men är det i alla fall i tankarna.
      Ivar var inte särskilt hemsk hos oss heller, utan mera som när tåget kör på taket;) strömmen var borta några timmar men det gjorde ingenting för jag sov ändå.
      Ha en fin och bra helg och hälsa luciorna!

      Radera
  7. Oj, vilken ljuvlig helyllekrans. En sådan borde jag ju göra med det samma. Mitt i natten som det är så besinnar jag mig. Sparar din bild i mina "kommande projekt" fil :)
    Nu är vi på rade igen, efter en liten svacka, eller hur?
    kram och vi hörs, i morgon!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisbet!:)
      Givetvis ska du göra en sådan med en gång! Nu, nu!
      Sova?
      Just precis, nu är vi på rade igen!
      Kram,kram!

      Radera
  8. Åh så goda de ser ut! Jag har aldrig bakat saffransskorpor, måste testa det. Kram Suss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så Suss!
      Det är mycket enkelt att baka dem, du kan inte misslyckas.

      kram
      Karin

      Radera
  9. Hoppas stormen bedarrat nu och att det inte blir några nya på ett tag!

    Tack och bock för receptet! Fick elkillarna någon saffransskorpa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har riktigt fint och lugnt väder här igen. Ivar hade bråttom och drog iväg snabba ryck
      Elkillarna skulle fast få en säck saffransskorpor ...men de jobbar i skogen när en annan sover...Läser de det här nu så kanske de kommer och knackar på nästa gång vi blir utan ström;). Bäst att baka upp några kilo skorpor för säkerhets skull. Har förstått att nästa storm är på väg över Sverige västerifrån
      Lycka till och sätt gärna i mera saffran om du vill ha mycket saffransmak.

      Radera
  10. Det är så roligt att läsa det du skriver och se dina fina bilder! Jag avundas dig din energi, verkligen! Jag vet.... jag kan trösta mig med att jag skrivit flera sånger under hösten, men de går ju inte att äta... och inte blir huset finare av dem heller. (Fast i alla fall för två av dem räknar jag med royalty ganska snart!)
    Jag blev så sugen på dina saffransskorpor att jag ska kopiera och spara receptet. Hellre lite skorpor än saffransbullar, faktiskt. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu småler jag åt dig! Du om någon har energi som räcker för många....
      Och jag kan trösta dig med att jag mycket gärna skulle skriva sånger jag med, men det kan jag inte...
      Även jag äter hellre skorpor än bullar. Ha det bara allra bäst!

      Radera