tisdag 15 oktober 2013

I mitten av oktober


I november sjunger vi om minnet av den ljuva september, men nog är oktober en
sagolikt vacker månad den med. Nu börjar färgerna dovna en aning...


I söndags tog vi oss till skogen för att plocka svamp, den svamp, som nästan inte alls fanns
En måltid hade vi trots allt med oss hem i korgen, men ibland är inte det det viktigaste ens
Bara att vandra runt i en tillsvidare nästan oförstörd skog utan alltför mycket kalavhuggningar
är en lisa för kropp och för själ
Skogtjärnarna är förtrollande, troligen förtrollade, för i vilken värld är allting så mycket upp och ner
och mångdimensionerat som i en sådan under hösten, med ljusets alla brytningar som spelar in?
Jag blir alldeles tjärntagen


Ett vackert fångstnät
Tur att man är så stor som man är


Och jag gläds åt att vår lilla vildapel ger så mycket bra pektinrik frukt
Uffe klippte till trädet ordentligt för ett år sedan och det gjorde verkan
I år har vi mängder av små äppel att ta vara på...nå, jag tar inte så mycket när det kommer till kritan
Bara enligt behov. Resten får rådjuren ta hand om


 I dagarna har det varit mathantverk på gång
 Att torka svartbrödschips låter sig inte göras hur lätt som helst.
 En hel liten vetenskap i sig har det visat sig bli för att smaken ska vara den bästa.
 Nu är projektet snart genomfört för denna gång

 Jag kom på mig själv med att känna avundsjuka mot chipsen idag....de ska nämligen resa till Cannes
 Vem skulle inte vilja vara med?
 I och för sig kan jag avstå den franska läckergommen som
 krasande tänker tugga dem i sig, men att få vara med på resan och på platsen skulle inte
 vara helt fel


Men man kan inte få allt som man pekar på och i gengäld har vi vår spettekaka att fröjda oss åt
Vi fick den av glada skåningar häromdagen. MittSkåne (Leadergrupp) var till Åland i slutet av förra veckan
och började sina åländska dagar hos oss.
Vi var också med dem på olika andra trevligheter över ön som
jag ska berätta mera om senare.

Nu går jag och tittar på spettekakan med jämna mellanrum...Hur ska vi äta den då?
Jag fick ett förslag när gåvan överlämnades och det var att göra en gräddfilssås med lemoncurd och hallon till
för att det söta inte ska kännas för sött. Kanske någon vet hur spettekakan ska förtäras på bästa sätt?
Vi har tänkt spara den till jul eller nyår då alla våra nära och kära kan vara med och dela på konfekten.
Vi har aldrig ätit spettekaka tidigare, varken Uffe eller jag.
 Det ska bli spännande...

31 kommentarer:

  1. Vi har ett spettkaksbageri här i samhället och när jag var barn var "spiddekagan" given på alla kalas. Tyvärr är det inte min favorit. Jag tycker den är alldeles för söt, men jag skulle kanske testa med gräddfilssås. Det var nåt nytt för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att spettekakan är väldigt söt, med tanke på ingrediensförteckningen. Mycket ägg också förstår jag. Det ska bli intressant att testa längre framöver hur spettekaka smakar.

      Radera
  2. Jag har då aldrig smakat spettekaka. Kan tänka mig att den är väldigt god men säkert söt eller det är nog bara en gissning från min sida.
    Nej svampar har det visst varit uselt med även här. Jag letar då inte särskilt mycket men är några gånger för att söka kantareller och jag har funnit två st denna höst.
    Minns faktiskt inte när oktober varit så vacker som i år för visst har hösten hållit i sig rätt länge nu och det är ju minsann inget man harmas över. Bara att njuta ett litet tag till av allt det vackra för det håller nog på att avta. Ha det så gott dit söderöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller och det ska bli spännande att ta den första tuggan längre fram.
      Vi diskuterade häromdagen att vi inte kan minnas att det någonsin har varit så svampfritt tidigare om åren som det är nu och vi är flitiga svampplockare.
      Det gäller att njuta oktober fullt ut, helt rätt:)
      Ha det gott dit norröver också

      Radera
  3. Fotot på tjärnen är så fint, du är duktig du!

    Jag heller aldrig ätit spettekaka men har förstått att det som som torrt socker ungefär. Hellre tar jag ett svartbrödchips.

    Bokutlottning hos mig nu, apropå fint foto.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjärnen är så oändlig på något sätt eller hur?
      Jag gissar att det nog blir svartbrödschipset som tar hem vinsten vad gäller smaken, men kul ska det bli att testa i alla fall.
      Tittar in genast.

      Kram

      Radera
  4. Tjärnen är fantastisk! Men jag blir lite orolig om äpplena, det är ju exotisk frukt här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är fantastisk, tjärnen. Och nu finns det en hel del att njuta av i skogarna

      Ja, så var det då det där med äppel. Exotisk frukt hos er, här i stort överflöd.

      Radera
  5. Man måste inte älska spettekaka, men gärna något syrligt till allt det söta! Och den är ju hållbar: http://www.expressen.se/kvp/hittade-27-ar-gammal-spettekaka-pa-vinden/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis inte, men det ska bli roligt att testa spettekakan. Tack för länken:)

      Radera
  6. Det viktigaste med "spiddekaga" är att den har rätt konsistens vid förtäringen! Lagom tid innan den ska serveras stänger man in litet mjukt bröd i plastpåsen eller cellofanpaketet (lägg det i mitthålet) så att kakan blir en aning mjuk och litet seg. Knastertorr är den inte god enligt min mening. Jag äter den precis som den är till en kopp gott kaffe, absolut inget klet på, vare sig sur eller söt grädde eller sylt av något slag.
    Ska det vara fin servering ställer man en blomvas i hålet och så skär man med vass kniv eller hellre sågklinga ut serveringsbitar som fönster så länge det går så det syns vilken jättestor kaga man har! Krossas kakan när man skär är den inte tillräckligt uppmjukad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för goda tips. Här ska de följas..
      Blomvas i hålet också:)

      Radera
  7. Spättekaka är så sött att det gör ont. Har inte tyckt om de jag ätit alls. Men, den ni fått kanske är supergod!
    Svartbrödschips däremot? JA TACK!!!
    DET tror jag är jättegott. MUMS!!
    Tjärnen så vacker!!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har förstått att det är rena sockerbomben, men en liten bit så ska jag överleva i alla fall är tänkt. Det är gott med svartbrödschips.:)
      Kram!

      Radera
  8. Roligt att du återigen känner dig inspirerad att skriva här. :) Ser fram emot besök hos varandra!
    Att vandra i skogen är verkligen en helande upplevelse. Skogarna i Norden är väldigt speciella.
    Svartbrödschips var något nytt. Nyttigt och gott låter det som.
    Spettekaka är väldigt sött. Men en liten, liten bit går nog bra. :)
    En sten föll från mitt hjärta i morse - min mammas lägenhet har nu sålts! Fantastiskt skönt.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till en viss del, ja. Jag är inte riktigt där ännu, känner trötthet. Kommer nog på besök, har börjat göra mina rundor och läsa fatt det jag har missat.
      Jag är antagligen den första som har börjat med svartbrödschips på Åland och de blev genast populära i all synnerhet i sammanhang där Åland ska representeras utomlands. Lätta att ta med och svartbrödet är en symbol för oss ålänningar Så chipsen är beresta redan, Göteborg, Hamburg, Cannes. De har också bekantat sig med ryssar;)

      Det blir nog antagligen bara en liten liten bit
      Stort grattis Anne-Marie! Det gick ju fort och måste kännas väldigt skönt att slippa tänka på den nu.

      Kramar!

      Radera
    2. Chipsen har rest till Skåne också - jag har en liten gnutta kvar! Liksom spettekaka är de ju hållbara!

      Radera
    3. Ja, de har rest korsan och tvärsan med privatpersoner, helt rätt
      Riktiga globetrotter vid det här laget redan:)

      Radera
  9. Mästerliga foton!!! Gillar den blå tonen...kanske speciell för den vackra ön.
    Ha en riktig bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eive, snälla!
      Den här tiden på året tror jag faktiskt att vi är blåtonade mera än vanligt;)
      Ha en fin dag du med!

      Radera
  10. Spettekakan är bäst att titta på! Så du gör rätt i att spara den... en dekoration, men ingenting för gommen. Utan att ha smakat på svartbrödschipsen, så tror jag att de smakar mycket, mycket bättre.

    Fina bilder, som alltid... Synd att du inte är kvar i Tankerummet, för vi har börjat med små fototävlingar där. Det hade varit härligt att ha dig med!

    Trevlig onsdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ena behöver inte förta det andra:). Lite spettekaka och några svartbrödschips blir fest tillsammans, helt säkert.
      Tack Aila!
      Jag har inte tillräckligt mycket sinnesfrid för att vara med i Tankerummet just nu, behöver ta det lite lugnt och i min egen takt ett tag känns det som. Men mitt i allt så är jag där jag också.
      Trevlig onsdag för din del också!
      Kram

      Radera
  11. Åh, lyckliga du, som fått "spiddekauga"! Det är en av mina favoriter, men så har jag också "spiddekaugebagare" i släkten. Det är ju en kaka, som förr endast fanns till högtidliga tillfällen, bröllop och liknande och som inte förtärdes hur som helst.
    Att äta med syrlig sås låter förskräckligt
    Den ska ätas som den är med t.ex. starkt kaffe till och jag tycker också om när den är lite seg och mjuk.
    Hade en morbror som var en mästare på att såga bitar ur en kaka så att kvar stod det ett staket när alla fått varsin bit.
    Lycka till med kakan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer att lägga mjukt bröd i "hålet" och låta kakan få den rekommenderade konsistensen innan vi äter upp den i familjen, troligen under julhelgen. Den syrliga delen får vara på sidan om utifall att någon vill testa
      Tack Ruta Ett!

      Radera
  12. Ja, jag erkänner - jag saknar hösten!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, ja. Du har farit tillbaka till sommaren. Ska komma dit en stund om en stund:)

      Radera
  13. Underbara bilder!
    Spettekaka säger alla som äter är fantastiskt! Jag har smakat en liten liten pyttig bit, och ja det är sött. Men det finns det mycket som är. Jag tror absolut det passar fint efter en julmiddag. Då brukar något sött smaka fint. Men som med så mycket annat, är man inte van så.... gillar man det inte.... till en början.
    Precis som många svenskar har mycket svårt att ta till sig Memma. Som ju är fantastiskt gott!
    Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack HeLena!

      Jag ser framemot spettekaksätandet. Jag vet att det är väldigt sött, men man måste ju inte äta upp hela kakan på en och samma gång:).
      Memma, mmmmmmums! med mycket grädde till.
      Många kramar tillbaks!

      Radera
  14. Idag verkar min blogg ha druckit Gevalia. Dvs den öppnar sig för besökare.

    Vore ju synd om du skulle missa bokutlottningen!

    Kram

    SvaraRadera
  15. Tack för Gevaliabloggen. Jag hastar dit:)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag väl hade hittat in till dig, så fungerade inte kommentarsfältet.
      Jag försöker igen, ska bara brygga Gevalia först:)
      Absolut, ett konvolut (boken).
      Jag deltar!

      kram

      Radera