tisdag 10 september 2013

Tårtreceptet på begäran, varsågoda!


Havtornsmoussetårta a´la Pettas


Tårtbotten:

6 ägg vispas med 3 dl socker tills det blir fluffigt och vitt
Lägg 3 dl potatismjöl, 2 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver
½ msk vaniljsocker i en skål och blanda väl
Blanda allt tillsammans och häll över smeten
i en bakplåtspapperklädd springform ca 20 cm i diameter

Grädda ca 50 min i 175 grader C  i mitten av ugnen

När tårtbotten har kallnat så dela den i tre delar/bottnar
Bra att ha i frysen om det plötsligt kastar sig ett tårt-il över en :)


Moussen:

Ca 3-4 dl havtornssaft, osötad.
10 st gelatinblad
3 st äggvitor (2+1)
3 dl strösocker (2+1)
4-5  dl vispgrädde

Så här gör du:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggvitan med 2 dl socker som tillsätts lite i taget (marängfluff)
Vispa grädden fast för sig
Lägg saft och 1 dl socker i en kastrull och låt sockret smälta under svag värme
Rör hela tiden.
Ta upp gelatinbladen, krama vattnet ur dem och smält dem ett i taget i saftbladningen i kastrullen
Rör hela tiden. Ta kastrullen från spisen.
Häll saftblandningen med gelatinet i den vispade grädden, inte allt på en gång utan
litet i taget.
Lägg i marängen och rör försiktigt ner den i blandningen.
Avsmaka syrligheten. Känns det för sött så går det fortfarande att lägga i litet osötad saft
om man vill ha det ännu syrligare

Lägg en tårtbotten i en form med bakplåtspapper i botten.
Jag brukar fästa pappret så att den lösa kanten på springformen låser fast
pappret. Pappret syns på utsidan. (Bra ”handtag” när man senare ska ta bort pappret).
Lägg i en av de tre kakbottarna (de andra två är i frysen)
och tryck till den längst kanterna så att inte några springor finns mellan kanten och kakan
I det här skedet brukar jag klippa till en plastremsa som jag fäster på insidan av
den omgärdande kanten.
 Det finns specialplast för den sakens skull, men jag gillar återvinning.
Ibland blir det plastfickor över (för A-4-ark) som man kan tvätta och använda
så här istället för att kasta bort helt i onödan.
Låt remsan gå omlott så hålls den på plats mellan kakbotten och kanten
Häll över mousseblandningen och skaka formen lite grann så att allt sätter sig där det ska.

Lägg plastfolie över formen och ställ den kallt i kylskåp eller i frysen.
Själv fryser jag så gott som alltid formen med moussetårtan.
Se bara till att den står vågrätt.  Annars kan den få vågade former
Man kan ha en moussetårta i frysen några veckor
utan att smaken känns gammal.
På morgonen innan det är dags att äta tårtan tar jag fram den och låter den ligga en stund i rumsvärme….bara så pass att formens kant lossar
Lägg över den frusna tårtan på ett fat
och sätt in den i kylskåpet där den får tina långsamt i ca sex timmar
Garnera den gärna just innan servering. 

Lycka till, ät och njut!

19 kommentarer:

  1. Så fantastiskt gott!!!
    Vad generös du är som delar receptet. Nu blir det till att ge sig ut och leta Havtornssaft då det är en brist i mitt skafferi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med sökandet! Om inte annat så kanske det finns i affären?

      Radera
  2. Tack för receptet! Nu ska jag med ut och leta efter saft. Tror nästan jag sett det i min vanliga butik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med letandet.
      Om det är odlade havtorn så kan det vara bra att spetsa med lite citron eller lime för att få smaken syrligare. Blir lätt fadd annars

      Radera
  3. Synd att jag är så dålig på att baka... Men jag är en hejare på hjärtan :) Kan tänka mej att det är smaskigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är nästan inte att baka...så du klarar det nog om du känner för det och hej du, du var ju hur bra som helst på att banka deg i början av året;)
      Vi får fixa till det igen någon gång, bara ha det kul runt bakbordet.

      Radera
  4. Ja men hela du är som en söt go tårta! God i magen känns du :)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns vissa likheter ja, både syrligt och sött, ihopblandat för det mesta men ibland skär det sig rejält.
      Du är go´du!

      Kram
      Karin

      Radera
  5. Jag har nog inte tillräckligt med tålamod att baka så mycket. Låter mycket gott dock.
    Det skulle nog vara farligt att stanna för länge hos Pettas. ;)
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D. är mycket gott!
      Tack och lov, så vill jag inte ha själv. Har kanske fått nog. Däremot brukar jag smaka av "smeten" innan för att veta hur tårtan blir.
      Kramar!

      Radera
  6. Hmm...det låter så himla gott så kanske till och med jag, som är fruktansvärt lat när det gäller att baka, skulle ta och försöka... Om man inte får tag i rätt sorts saft, har du någon annan idé på vad som skulle funka att använda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är himlagott!:)
      Givetvis kan du använda annan saft, hallon är perfekt till detta. Saft från ca 1 kg bär ger god smak. Tillsätt lite limesaft till för syrlighetens skull. Rabarber är ett annat förslag...

      Radera
    2. ps. jag brukar också använda mixade hallon, gör inte saft alls på dem utan lägger dem i mixern och kör. Använder rubbet med andra ord:)

      Radera
  7. Mums, nu blir jag fikasugen..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara sätt igång Maidi!
      Det är gott, jag lovar

      Kram
      Karin

      Radera