lördag 27 juli 2013

Begränsat, obegränsat



Vår värld på Pettas är ganska begränsad för tillfället
Åtminstone vad gäller rörelsefriheten
Vi är fast på vår plats, vilket vi både måste och vill vara nu när vi har gäster här
från när och fjärran varje dag
På kvällarna är det trädgården som gäller, skördandet av bär och grönsaker
småröjandet i trädgårdslanden, tvätt och dylikt nödvändigt
En stund på trappan med gammaldags vaniljglass och jordgubbssås


Men tillika som vår värld kan upplevas begränsad vad gäller den närmaste omvärlden så
är den paradoxalt också väldigt obegränsad tack vare den mångfald av gäster som besöker oss
från hela världen. Världen knackar på dagligen, flera gånger...
Och vi trivs som fiskar i vattnet


Igår var dagen rätt lugn i jämförelse med tidigare dagar i juli
Så är det alltid för vår del när det är Vikingamarknad i grannkommunen
Vädret var på topp och enligt hörsägen av de gäster som kom hit, så var
det full rulle bland vikingarna, glädjande nog


Igår blev en dag då vi hade tid att prata med våra gäster på ett helt annat sätt än
vanligtvis, då sulorna glöder under fötterna
Många fina samtal
De sista gästerna kom vid sjutiden och gick vid halvnio efter intressanta diskussioner
En liten semester för oss på sätt och vis


På Åland pratas det pannkaka väldigt mycket just nu på grund
av en liten historia på ett välkänt café i kommunen där kulturens vagga lär ligga
En kund har klagat på att pannkakan inte var vad den brukar vara
Kunden är van att få äta en helt annan traditionell variant än den som serverades

För att göra historien kort så slutade det hela med att innehavaren av caféet
bad polisen om handräckning, som kom till plats och förhörde samtliga inblandade
Kontentan blev att poliserna diplomatiskt berättade att Ålandspannkakan kan se ut på olika sätt:)
Ett litet pannkakskrig uppstod tydligen, som förstås har slagits upp i tidningarna
med stora rubriker

 
   Sedan kan man ju fundera på om det är rätt metod att blanda in polisen i liknande
   ärenden. Personligen tycker jag att det hade varit bättre av caféinnehavaren
   att ge pengarna tillbaka och att be om ursäkt för att pannkakan inte var till belåtenhet.
   Nu blev det pannkaka på ett annat sätt helt i onödan


   Igår ringde telefonen här hos Pettas och ett par av våra kunder öppnade samtalet med
   att säga att de inte tänkte be om att få pengarna tillbaka för pannkakan de hade köpt av oss
   på torsdagen.
   Jag måste ha upplevts som ett frågetecken...först förstod jag inte alls vad som
   menades men sedan började kunderna skratta åt mig..."har du inte läst tidningarna?"
   Då först förstod jag att de var nöjda med pannkakan från Pettas
   Den fick godkänt med beröm. Så glad jag blev.
   Naturligtvis så kontrade jag samtalet med att jag inte skulle göra en polisanmälan:)


   Pannkakskriget roar folk och det med rätta enligt mitt förmenande
   Så kan det bli på en ö i havet....där den traditionella pannkakan är en viktig
   turistattraktion.
   Till saken hör att i vissa kommuner gör man pannkakan på risgryn, vilket anses vara
   den enda rätta och riktiga pannkakan, i andra kommuner gör man den på mannagryn
   och som också anses som den mest rätta varianten
   Men det finns också en variant av både risgryn och mannagryn...


   På Pettas kryddar vi den med både kardemumma och saffran, vilket också anses vara
   förkastligt, för den ska endast vara med kardemumma, men enligt det gamla recept
   som vi följer så fanns saffran med
   Säkert ovanligt för hundra år sedan, men det kanske fanns tillräckligt med resurser
   i just Söderkulla mitt på Åland


   Och så var det ju det där med sviskonkrämen och snömoset...det anses vara det mest
   traditionella
   Där bryter Pettas traditionen som serverar den varma pannkakan med säsongens
   bärtopping (nu jordgubbar) och gammaldags vaniljglass (också grädde:))


Ja, vad vore livet om det inte kryddades till en aning.
Så länge det handlar om pannkakskrig är det inte särskilt bekymmersamt eller hur?
Hur som helst så bakar vi både mannagrynspannkaka och risgrynspannkaka på Pettas


Vi har fortfarande torrt så det knastrar i markerna och tackar vår lyckliga stjärna för
att brunnen är rik och ymnig på vatten, så att vi kan bevattna


   Lilla Iris är glad över att det läggs ut Hällödinkel-limpa nu och då
   Hon gillar att pilla bort pumpafröna ur den
 

   Pelargonerna blommar
   (den på bilden har namnet Nisse. Min far gav den åt mig för allra minst 22 år sedan)
   Så där står Nisse och gör mig glad


   Stockrosefägringen ökar för varje dag


   Fortfarande kommer det ut fågelungar ur bona...
   Jag är inte säker på vem denna lilla är, men tror att det är en liten gulsparvsunge
   men rätta mig gärna om jag har fel


   Bolltistlarna börjar övergå i blåa nyanser


   och vi väntar på att solrosorna ska slå ut

   Just nu har vi 24 grader varmt i skuggan
   I väster tornar åskmoln upp sig
   och det skramlar i caféet av kaffekoppar och assietter

   Dags att göra rätt för sig igen:)

22 kommentarer:

  1. Himmel och pannkaka!
    Har ni riktigt mannagryn?
    Samma temperatur här, och 70% luftfuktighet.
    Margaretha
    som bara vill
    kardemumma
    (men mycket)
    i sin pannkaka

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D. Passande uttryck i sammanhanget.
      Nej, inte riktigt mannagryn om du tänker på mannagräsets frö, utan vårt mannagryn är framställt av vetekornet, har vuxit på Åland och malats i grannkommunens kvarn.
      Kardemumman är ett absolut måste även för min del när det gäller pannkaka

      Karin

      Radera
  2. Det är inte dumt när hela världen angör ert café! Själv får jag flänga runt för hit bak i skogen hittar ingen, eller också flänger jag för mycket så jag aldrig hinner se dem. Även jag har lyckan att fortfarande få de små fågelungarna till matbordet. Ikväll lyckades jag rädda en gulsparvs(?)unge ur Sofinas gap...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls fyskam!:) Det är alltid så roligt när världen knackar på, på det här sättet
      Oj, Sofina tycker nog att du är en riktig best, som tar maten av henne, så där bara;)
      Fläng lagom och ha det gott Gunilla!

      Radera
  3. Hälsningar från ö till ö! Jag är på Gotland och den traditionella Gotlandspannkakan ska det vara saffran i. Så det så.

    Klok polis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vinkar från den här ön till Gotland och dig!
      Gotlänningarna som kommer hit på besök berättar så gärna om sin saffranspannkaka som är gjord på risgryn och till vilken serveras salmbär.

      Polisen får alla möjliga uppdrag. Månne de inte småler i mjugg litet nu och då;)

      Radera
  4. Visste inte att Ålänningar hade så starka känslor kring pannkakor. :) Har varken ätit pannkakor gjorda på risgryn eller mannagryn.
    Verkar litet väl dramatiskt kanske att blanda in polisen.
    Härligt med besök från hela världen.
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jo, här svämmar det åländska patriotiska blodet över ibland så det sjunger om det.
      Pannkakan är snudd på helig. Att man kallar den äkta och inte traditionell retar mig en aning.
      Äkta vara är någonting annat än tradition. En icke traditionell pannkaka kan vara hur äkta som helst eller hur?
      Kanske du får smaka på pannkaka mitt i allt inom den närmaste framtiden?;)
      Visst är det onödigt att blanda in polisen i sådana här affärer, som egentligen baserar sig på ett missnöje av en kund med följe. Kunden har rätt att klaga om den anser att den inte får det den vill eller hur? Men som sagt, det är ändå små petitesser i det stora hela, skrattretande
      Kramar!

      Radera
  5. Pannkakskrig verkar en aning onödigt i värmen. Det finns ju viktiga saker eller hur? Vilket otroligt litet problem det är om det smakar lite si eller så! Men smått kan bli stort ibland.
    Sommarvärmen är stor även här och torrt är det.
    Men så vackert med stockrosorna hos er !!!Härligt också att var ekorre hos Pettas!!!
    Sommarkramar från Eva och Erik som kom hem från kajakturen med pappa igår-5 dagar i Roslagen. På fredag blir det västkusten igen för Daniel denna gången och för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland uppstår till synes onödiga "krig". Det handlade inte om smaken den här gången, utan mera om konsistensen, som var flytande:)...men som sagt smått blir stort ibland.
      Vi har så torrt, så torrt. De åskskurar som säkert har kommit på ön, har inte orkat ta sig hitåt. Bergen är så upphettade att de slår ifrån sig allt "ovädersaktigt" på ett kick. Vanligt fenomen i Geta. Men när det väl börjar så brukar det hålla i sig
      Stockrosor är mycket vackra och blommar länge.
      Sommarkramar till dig och Erik och alla andra med för den delen.
      Ha det bra på västkusten när ni väl är där igen

      Radera
  6. Pannkakskrig låter som nåt Pippi Långstrump skulle ha gillat. Jag blev så nyfiken på Ålandspannkakan att jag var tvungen att googla fram ett recept. Er pannkaka är väl en sorts efterrätt efter vad jag förstår. Den skånska "äggakagan" är mer som en middag. Iris har mat så det räcker, ser jag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen skulle Pippi har varit stormförtjust i pannkakan.
      Det är en efterrätt för det mesta, men äts också till kaffe som ett bakverk
      Ibland äts pannkakan också som en lunch, helt beroende på hur stor biten är. Den är mättande. Ursprungligen gjorde man pannkakan på överbliven gröt.
      Iris är finsmakare så hon äter helst bara pumpafröna i det stora brödet. Resten överlåter hon gärna till andra:)
      Kram

      Radera
  7. Prata om att välja sina krig!! Ibland överträffar verkligheten fantasin med råge. Nu finns det alltså ytterligare en anledning för mig att försöka angöra denna ostliga ö - jag måste smaka "riktig" Åländsk pannkaka, och då tror jag att man ska göra det på plats! Lika fantastiska bilder som vanligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, ja, så kan man också kalla det. Att välja sina krig.
      När du väl har landat här får du fara runt till alla kommuner och smaka på alla typer av pannkaka. Det finns folk som gör så, äter sig pannkaksvis över Åland.
      Tack Marina!

      Radera
  8. Ljuvliga bilder från erat Paradis, kära kusin..Förstår att du bland känner dig bunden, med det är ju er livsnödvändighet. Och också så skoj med alla gäster..pannkaka Åländsk, så gott...smakade den på Stickcaféet på Järsön..den dög men nog inte så god som din!!!
    Åh du skulle ha gillat en fjällvecka i Grövelsjön..så Underbar..Är hemma nu efter 7 timmar i bilen..Min väninna stannade en vecka till och jag är avundsjuk, men jag ska ju flytta denna vecka..Nu dundrar trött huvud och äckliga flyttkartonger glor på mig..men ack som du skrev lite törnen i rosenbusken är det allt...Kram Karina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen är det inte så farligt med känslan av bundenhet, jag trivs ju här, men havet lockar sommartid och det får vara där ute utan mig just nu. Men det kommer dagar då jag också kan vara på böljan den blå igen.
      En fjälllvecka i Grövelsjön skulle nog ha suttit perfekt.
      Lycka till med flyttandet, sparka till kartongerna och så fungerar allt bra igen nu när du är utvilad efter en härlig fjällvecka:)
      Det blir så bra och snart får du börja måla, måla...
      Tack KarinaFina!
      Kram

      Radera
  9. Ni har världen hos er!

    Härligt Karin, och i gott sällskap med små vänner som säkert gillar att det är full fart.
    Kanske blir det en bit pannkaka över ;)

    Jag drömmer om ålandspannkaka, och just så som ni gör den!

    KRAM,
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, här är den Lotta!
      Utanför mitt fönster i tidig morgon står ett tält. Tyskland tältar här i natt:)
      Drömmar ska förverkligas, mitt i allt så är du här och äter ålandspannkaka, du med:)
      Hoppas på det!

      Kramar
      Karin

      Radera
  10. FINA Bilder!
    SÅ fina.
    Förstår att ni har så otroligt FULLT upp nu på Pettas.
    Högsäsong så det viner om knutarna.
    Tur att ni iaf kan få små andningspauser.
    Komiskt med pannkakekriget. Ja, ngt sådant uppträder nog bara på en liten plats.
    Lite gulligt samtidigt.
    Jag har ätit åländsk pannkaka...GOTT! Skulle ju hemskt gärna vilja smaka Pettasvarianten!
    Kramar och simma lugnt. VET iaf att ni hade regn idag. Min syster på väg hem från Österbotten berättade att regnet vräkte ner över Ålands hav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Annika!:)
      Idag har vi haft en riktigt fullrulledag från morgon till kväll. Precis som det ska vara den här tiden på året.
      Pannkakekriget, ja. Lustigt nog så har vi sålt mera pannkaka idag än annars om dagarna. Den tog slut helt enkelt och det brukar jag inte tillåta, men idag hann jag inte med, så även krig av det här slaget kan göra reklam för den åländska pannkakan:)
      Visst är det charmigt och gulligt, så måste man ju ta det. Lite Bemböle över det hela...
      Du får ta dig hit du också....någon gång.
      Simmar lugnt...
      Vi fick en släng av nederbörden idag, tack och lov, men inte så mycket, men ändock något. Havet tog nog det som vräkte ner, här regnade dammet bort

      Radera
  11. :) Ålandspannkaka e gott oberoende om man äter den på Åland eller på Jakobsdagarna som jag gjort ;), eller om den är gjord på manna eller risgryn... Synd att vissa måste vara så petiga :( H Tove

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skulle jag tro också. Den Ålandspannkaka vi serverar här påminner mycket om den pannkaka som man också äter i Roslagen men då med lingon. Givetvis smakar pannkakan lika gott på Jakobsdagarna. Det är ju bra att det finns några olika varianter att välja emellan. Smaken är ju som baken....
      Om en vara inte är till full belåtenhet så är det nog bra om kunden säger till och då gärna utan att bli polisanmäld eller hur? Ha det bra Tove! Hoppas solen skiner på dig och att sommaren är fin!

      Radera