torsdag 6 juni 2013

Klorofylligt


Den här tiden på året är bråd för alla fåglar och djur att föröka sig.
I alla buskar och träd är det livat som aldrig förr.
Men inte bara där....i trädgården och växthusen händer också saker
Den första chilipepparn har redan börjat rodna betänkligt


    I en av storkrukorna där en chilipeppar växer så det knakar
    gror mängder av nya tomatplantor.
    Uffe muttrade någonting om "att du har alltid så bråttom under vårvintern med
    att förkultivera och så...varför det?" Som vanligt sköter kompostjorden om
    att vi aldrig behöver vara utan tomater:)
    Så nu ska här krukas och skötas om...
    I år har vi många olika omgångar av tomatskörd att förvänta oss
    Jag kommer också att plantera ut tomater i trädgårdslandet bara vädret
    blir lite stabilare.
    Det har jag gjort tidigare med mycket gott resultat, med betoning på gott


   Basilikan behöver också mera utrymme snart
   Nu gäller det att ta fram  krukorna igen och plantera om!
   Det är så lämpligt att ta en kruka i taget till köksregionerna litet längre fram


    Vi håller oss i huvudsak med Genovesen, men även citronbasilika ....


   och kanelbasilika...dofterna och smakerna kollrar nästan bort mig:)
   (undrar om övriga världen vet vad det betyder? Att ålänningarna gör det tvivlar jag inte på. 
    Här på ön är vi bortkollrade med jämna mellanrum, hänförda av livets goda)



    Bananpassionen har flyttat ut i år....ifjol slingrade den i butiksfönstret
    Den var vacker där, men det var svårt att tvätta fönstret rent så i år har den fått plats i lilla växthuset
    Frön har jag tagit från en frukt på Madeira. Naturligtvis....


    Och rabarbern, den goda rabarbern! Den växer som vanligt så det hörs, rentav knakar
    Vi plockar och gör pajer och toppingar, den producerar mera...faktiskt ända in i augusti
    Bladen är utmärkta marktäckare i trädgårdslandet, maskarna tar för sig och snart
    så finns ingenting kvar.
    Kretsloppet fungerar utmärkt och maskarna är frodiga som bara den



    Just nu ser det ut så här...syrenen blommar, libstickan i  mitten av bilden skjuter i höjden och även
    på bredden...det nysådda börjar synas (till vänster)


    Diamanter är också sådda.....den gröna squashen som vi håller oss med visade sig gro riktigt bra
    Baby Boo, vintersquashens frön tycks ha gått hädan däremot...men fröna var gamla
    så förväntningarna var inte stora. Men försöka duger som det heter...
    Som vanligt så dyker krassen och ringblommorna upp överallt. De sköter sig själva...


   Bönorna har alla grott riktigt bra. I år har vi också fått bloggvänsbönor från Kroatien:)


   Jag vet inte om det hjälper, men försöka duger
   Vi har i alla fall sått några guldrush...


    Den egna sättlöken frodas i alla fall


    Vi behöver inte köpa persiljefrön ....
    Persiljan självsår sig och kommer år efter år.
    Inte där jag har planerat förstås utan allt går enligt persiljans planering...men det går också bra
    Vallmon har också självsått sig ( till vänster i bild), men den finns överallt, överallt och får finnas


    Det fanns ett tag som jag gjorde rejäla försök att utrota borstnejlikan
    Tack och lov så gäckade den mig...nu finns den både här och där till allmän glädje
    Även i trädgårdslandet. Jag har ingenting emot att det blommar bland grönsakerna
    Det är till och med bra för de ätbara växterna att ha blommor, som tagetes, ringblomma, krasse
    och annat i sin närhet. De skyddar dem för oönskad ohyra


    Som vi har det ställt, så behöver vi inte köpa plantor längre.
    Vi är självförsörjande.
    Här har digitalis av olika slag fått en tillfällig plats i väntan på utplantering på "rätt" ställe


    Samma sak är det med stockrosorna...en grop uppstod när några av plantorna
    flyttade med Tina till Göteborg:)



 
    I den stora gamla bykgrytan frodas halloweenpumporna...för min inre syn ser jag hur
    de så småningom väller ut över kanten, ungefär som när det kokar över...

    Det händer och fötter som det heter....hela tiden:)

    Sverige önskas en glad nationaldag!
    Ha det!

16 kommentarer:

  1. Verkligen härligt klorofylligt! Och här blir vi också alldeles kollriga så här års av pur försommarglädje.

    Jodå vi kollrar här också, fast ordets ursprung är lite mystiskt. Sägs vara släkt med franskans colère (vrede) och verkar ha något med kolera att göra också och det grekiska ordet för galla (kholéra). Den nordiska kollrigheten är bra mycket trevligare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt gröngrönt just nu:)

      Intressanta fakta om ordet kollra...man lär så länge man lever eller har lever som Olgakatt brukar säga.
      Det åländska kollra har också en annan betydelse än det allmänsvenska kollra. Vi säger ofta kolla (inte i meningen att ta reda på ) utan mera i meningen tjafsa, prata strunt osv. ---man är lite stollig, fånig, vrickad eller knäpp. Här tycker vi att politikerna är kolliga ibland, att de är lite kolloga i huvvä...Oftast är de de som får bära hundhuvudet..(de har ju betalt för det;))
      Språk är sannerligen intressant.

      Radera
  2. Det är inte svårt att bli bortkollrad av dina fina bilder. Så många olika sorter du har i din trädgård! Kanelbasilika var något nytt för mig, men det måste jag leta upp här, för jag älskar allt som har med kanel att göra. Använder den kryddan till mycket...på filen, i bröd och när jag grillar. Ha en fin och solig torsdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunnel, jag kollrar gärna bort med allt det gröna vällustiga som finns i mängder just nu.
      Det är första gången jag har kanelbasilika också, dottern hade några frön över och gav dem till mig..kanel är gott.
      Ha en fin solig dag du med!
      Här börjar solen visa sig...kommer sakta mak

      Radera
  3. Kollra har jag hört i hela mitt liv. Vet inte om det är ett Närpesarv eller vad?
    Man jag använder själv ordet kollra då och då.
    Så visst vet JAG :-)
    VAD mkt fint och gott du har i dina täppor. OJ.
    OCH vilken vacker basilika. Har aldrig hört om kanelbasilika förr, smakar den som en blanding mellan basilika och kanel?
    Intressant.
    ja, nu har ni snart verkligen ett skafferi att ösa ur.
    Härligt.
    Just det, nationaldag ja ;-)))
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Då är vi flera som kollrar då:)

      Kanelbasilikan smakar kanel efter en liten stund. Först känns det som att det inte finns kanelsmak i den, men det kommer...Det smakar allra mest basilika med en antydan av kanel

      Vi har så gott som alltid ett skafferi att ösa ur, är det inte fisk och svamp så är det grönsaker.
      En stor rikedom.

      Just det ja! Nationaldag! Vi ska faktiskt fira den ikväll, fastän den är svensk och inte åländsk, kan du tänka dig:)
      Så kan det gå ibland. Berättar mera senare
      Kram!

      Radera
  4. Åh vilka rikedomar, och jobb. Vad är det för växtzon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi befinner oss i zon 1 A, vilket motsvarar ungefär zon 2-3 i Sverige. Märkligt nog så har vi olika zonkartor i de nordiska länderna.
      Jag hittade en intressant sida på Internet. http://ministugan.wordpress.com/2012/11/25/zonkartan-finland-sverige-norge/

      Radera
  5. En vacker dag ska jag anlägga en örtagård.
    Inte blir jag mindre sugen när jag ser dina vackra bilder.
    Jag får nöja mig med det så länge.
    Men en vacker dag.... :-)
    Go´kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dålig tanke alls. Allt har sin tid och Rom byggdes inte på en dag.
      Jag behöver gräva upp vårt örtaland och göra det luftigare..men det blir när det blir, pö om pö
      Gókväll!

      Radera
  6. Det är tropisk grönska hos Pettas. :) Helt otroligt vilken växtkraft.
    Att äta det man odlar själv är som en energiinjektion. En mycket stor skillnad jämfört med det man handlar i affären. Inte konstigt att folk har alla möjliga slags sjukdomar nuförtiden eftersom de äter så mycket "konstgjord" mat som inte är färsk.
    När har Finland nationaldag? Om en månad firar USA sin nationaldag. Jag har ingen riktig känsla för någon av dagarna eftersom nationaldagen inte fanns i Sverige när jag bodde där. Och USAs dag känns mest som en trevlig helgdag bara.
    Kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu har vi en riktigt frodig grönska här, gräsklipparen måste fram:)
      För min del är det otänkbart att inte veta vad jag äter och när jag har möjlighet så är det självklart att odla sin egen mat. Det finns tyvärr alltför mycket konstgjord mat och det tycks inte bli bättre på den fronten alls, fastän man stundvis tror så. Det händer så mycket i mattillverkningen på grund av profithungern över världen. Allt tycks handla om pengar och många har makt att använda dem på helt fel sätt. Det gäller verkligen att se om sitt eget hus och kräva bra och ren mat.
      Finland firar sin självständighet den 6 december, Åland sin den 9 juni.
      Jag förstår att känslan saknas för din del när det handlar om nationaldagar. Vi var inbjudna till Svenska konsulatet i Mariehamn igår kväll och fick höra att den 6 juni har varit allmänt ledig nationaldag sedan 2005, så den är verkligen ung.
      Kramar!

      Radera
  7. Att dina bilder är helt fantastiska bevisas av att du till och med fått mig att bli sugen på att odla - och det vill inte säga lite!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himmel vad roligt!
      Har du redan kommit igång?:)

      Radera
    2. Jag sa att jag blir sugen på...inte att jag börjat ;)

      Radera
    3. Haha....tänk så man kan läsa...:) hoppas att suget sitter i och blir till handling!

      Radera