söndag 5 maj 2013

Nu börjas det.....

Nässla
Kirskål
Libsticka
Rabarber
Sparris
Vadå? Undrar säkert någon...
För oss börjar tiden då vi nästan inte alls behöver handla någonting från affären
Maten knakar sig fram ur jorden, ja formligen exploderar

Vårprimörernas tid är inne





31 kommentarer:

  1. Men sidär där kom dom där pettasnicklasana som jag tycker att ser så goa å söta ut,
    tur du inte har mig som granne, då skulle nog en å annan nicklas försvinna....

    =) =)

    Nässlor dom har jag bara bränt mig på inte ätit,
    men jag borde ju försöka att hitta några opissade nässlor som kunde bli en soppa....ÄR det gott ???

    Rabarber är gott å mina har också tittat upp...
    Kirskål å libbsticka är också lite främmande för mig.
    Du hör jag borde nog få en lektion hos dig.

    Tjingelingen från Rantamor å Hockeyfar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte faktiskt på dig Rantamor när jag tog foto av sparrisen:)
      Det blir nog så mycket att det räcker åt dig också, skulle jag tro

      Jag får skriva lite mera om nässlorna någon dag, likadant vad gäller kirskålen och libbstickan.
      Det är ju hur enkelt som helst egentligen. Mitt i allt så lägger du inte nya "ogräs"-recept på din matblogg. När du väl kommer i farten

      Aha, Hockeyfar! Hur klarade han förlusten när Schweiz tog hem priset?
      Nåja, du tröstar säkert på bästa sätt.
      Tjingtjing

      Radera
    2. Och så skall det inte stå inte...du ska givetvis lägga upp nya ogräsrecept. Så var det menat:)

      Radera
  2. Sparrisen på väg här också...något som gör mig såå glad....men vår rabarber är sen....hoppas den kommer snart, de är ju sååå smarrigt med rabarberpaj...hihi..
    Ha det gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har vi en fröjdefull tid framför oss när det gäller örter och annat gott
      Ha det gott du med!
      kram

      Radera
  3. Sparrisen skulle jag vara hellycklig över om den växte hos oss. Jag minns den annars som en luden buske som vi nöp kvistar av och satte tillsammans med blombuketter. Den busken fanns hos min mormor och är således ute ur denna världen.
    Libbstickan som är så lättodlad är jag väldigt glad över, eftersom den är smakförstärkande så använder jag den med andra kryddor istället för buljong. Här är också libbstickan och rabarbern på väg upp ur marken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår stora gamla sparris är frösådd från första stund.
      Nu är den snart trettio år och vi äter mängder av sparris från mitten av maj till midsommar ungefär. Jag brukar också använda kvistar i blombuketter längre fram mot hösten. Skirt och vackert blir det.
      Ja, libbstickan är lättodlad. Fåglarna har sått den på många ställen här så vi är verkligen rika på den goda buljongörten.
      Underbar tid just nu!

      Radera
  4. Minns så väl när vi plockade nässlor när jag var liten. Man kunde nästan känna alla nyttigheter i nässelsoppan eftersom de var färska.
    Härligt med egenodlad sparris. Har inte smakat varken libsticka eller kirskål.
    Så fint ditt inlägg var om förnöjsamhet! Tack för det. Jag blev inspirerad. :) Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig nästan som Karl-Alfred med spenaten när jag äter nässlor. Känner hur musklerna sväller:)
      Libstickan är godast som riktigt ung...kraftig i smaken och man behöver bara litelite...
      Varm kram och tack!

      Radera
  5. Åhhh så gott med sparris!! Sparris är uuuuunderbart! Och du har sannerligen en stor rikedom där hos dig :)

    Kram, ha en bra vecka!

    Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparris är gott! Mycket gott med parmesan på. Uppriktigt sagt så äter vi så mycket sparris att vi nästan är glada när säsongen är över. Här låter det ibland som att måste vi äta sparris igen:)? Lyxproblem.

      Ha en fin vecka du med Ann-Louise

      kram

      Radera
  6. Mums! Men orkar ni äta upp all kirskål??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har en ca 15 kvm stor plätt kirskål och givetvis så orkar vi inte äta upp allting. Men jag tar vara på mycket, förväller en del för att frysa in tillsammans med kajp. Mycket gott i pajer
      Däremot går jag med jämna mellanrum till "plätten" och knipsar bort blommor för att kirskålen inte ska fröså sig för mycket. Den har gjort intrång där den inte får vara så där håller vi ett krig...Jag äter upp fienden med hull och hår. Grr.

      Radera
  7. Underbart! Och jag njuter av att vi ska följa allt det härliga i vår och i sommar hos Pettas. Ja, du vet ju att allra helst vill jag komma på en cykel och ställa den mot ett träd och säga "Hej, det är Lotta" och ta en kopp kaffe med dig och kramas, på riktigt <3

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du Lotta!
      Det vore ju det allra bästa det om du kom på cykel och personligen.
      Men ibland gör det sig inte på grund av stora avstånd och då gör vi det så här istället.
      Jag tar mig också fram i Connecticut tack vare dig:)

      Måndagsmorgonkram

      Radera
  8. Mums för sparris!!

    kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D. Just det!

      Mumsmums-kram

      Radera
  9. Mmmm. Nässelsoppa. Det var riktigt länge sen jag åt det. Vad gör du med nässlorna? Är det inte tidigt för sparris? Otroligt gott är det i alla fall.

    Tack för dina ord! De värmer. Förnäm? Du? Han måste verkligen ha vaknat på fel sida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nässlorna används till både soppor, stuvningar, såser, bröd, pajer....allt jag kan komma på.
      Det är faktiskt sent för vår sparris. Det tar nog en dryg vecka ännu, innan det blir dags att äta.
      "Normala" år brukar vi äta sparris redan nu, men i år får vi vänta litet till

      :D. Jag kanske ser fisförnäm ut?...haha

      Radera
  10. DET är inte dumt det inte, att vara självförsörjande från eget land.
    Härligt.
    OCH alla vårprimörer som är så goda.
    Mmmmm....
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju en livsstil, som man inte kan leva förutan så länge man har möjlighet att odla själv

      Kram!

      Radera
  11. Vilken härlig tid vi går till mötes nu. Man blir så glad för allt som sticker upp ur jorden. Det firades Nässlans Dag här i närheten igår. Det är några hantverkare som ordnar en visningsdag med allt vad man kan laga till eller göra av nässlor. Väldigt intressant. Jag har aldrig själv testat nässelsoppa, men nässelbullar har jag ätit och det är jättegott. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En väldigt fin tid ligger framför oss:)
      Nässlan är en otroligt mångsidig växt. Man kan äta den, man kan gödsla med den och också göra tyg och säkert en del till

      kram

      Radera
  12. Idag har vi ätit nässelsoppa och det var jättegott med ägghalvor simmande i. Jag har ett ställe ute i gräset så vi slipper sanden!'
    Det är en hel del rensande. Men värt mödan.....Fast det är ju som han som kokade soppa på en spik- det ska vara buljongtärning och lite grädde också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har sina ställen. Vissa för matnässlor, andra för gödselnässlor
      Det förhöjer onekligen smaken med buljong och grädde till:)

      Radera
  13. Underbart, allt smakar så mycket mer!
    Härliga bilder också, kram Marie-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här årstiden känns det som om det fanns extra mycket kraft i allt man äter som växer i backarna. Kanske det är så att man är i stort behov och kroppen suger upp allt i ett nafs
      Tack Marie-Louise!
      kram

      Radera
  14. Underbart när allt är på gång igen! Själv var jag inne på att väva något med nässlor men jag kom aldrig så långt..nässelsoppa duger också :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det så¨!
      Nässelsoppa går fortare att göra. Att väva nätteltyg tar lite längre tid i anspråk:)
      Kram

      Radera
  15. Underbart är vad det är!
    Har du något bra recept för Kirskål att delge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt tänkt att göra någonting av kirskål på bloggen lite senare. Fortfarande har vi inte så mycket av den, men jag återkommer gärna om någon vecka. Det finns mycket man kan göra av kirskål.

      Radera