måndag 18 februari 2013

Idag blev det en sådan dag....

då jag inte gjorde det jag hade tänkt utan någonting helt annat.



Jag har kokat flera kilo ekologisk apelsinmarmelad och nu står den färdiga varan
på huvudet i sina burkar medan den svalnar.



    Det som är en självklarhet för oss i våra dagar, när det gäller apelsinen
    var inte det när min far var ett litet barn.
    Han var född under den tiden då Finland  fortfarande lydde under
    storfurstendömet Ryssland

    När han fick en apelsin av sin farbror Hugo, som kallade den för Äpplet från Kina,
    smakade han förstås på den, men spottade genast ut tuggan och slängde iväg
    den orangea skapelsen.
    Han tyckte att den smakade förfärligt illa!
    (undrar om han smakade på den med skalet på?)

  
   Nå, hur som helst, med tiden lärde  han sig att älska apelsinen och var alltid
   den som såg till att familjen hade tillgång till goda Jaffa-apelsiner när julen närmade sig.
   Januari och februari var månaderna då apelsinfrossan härjade hos familjen Sommarström.
   Då fick man inte apelsiner året om som man får nu.

   Fruktens/bärets namn, (egentligen är det ingen frukt utan ett bär)
   kommer från sankskrits na rangi eller naranja och översattes till
   norange på engelska.
   Så småningom omformades norange till orange.
   På spanska heter apelsinen fortfarande naranja.

  
  En orangefärgad liten orkidée får avsluta mina funderingar för dagen

  Ha det gott alla!

34 kommentarer:

  1. Men jösses va mycket apelsinmarmelad du kokat, hur gör du den ???
    Jag skulle väldigt gärna koka apelsinmarmelad men har aldrig vågat ens prova.
    Du kan då allt, är det inte dags för en kokbok från Pettas. Tänker ännu på dina underbara pettasnicklas dom skulle jag allt ha velat smaka, alldeles färska och krispiga...snålvattnet samlas i mina mungipor.

    Tack för lite fakta om apelsinen..och att den var ett bär och inte frukt visste jag då inte.

    Ha en finfin början på veckan.

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev faktiskt över fyra kilo, nästan fem...
      När jag väl var igång så passade jag på.
      Det är inte svårt att koka apelsinmarmelad alls.
      Jag får nog skriva receptet här någon dag inom kort och berätta hur jag gör
      Vi får nog skriva den där boken tillsammans Rantamor:) Ibland är vi hos er och ibland är ni hos oss. Så kul det kunde bli

      Ha en finfin början du med på veckan
      Tjingeling!

      Radera
  2. Apelsiner är inte dumt!!
    Mkt gott!!
    Kan äta flera stycken på raken.
    OJ vad mkt marmelad du gjort.
    Mmm....skulle gärna ta en burk.
    Min mamma brukade koka apelsinmarmelad då vi var små. Minns att vi verkligen gillade det.
    Numera köper jag den alltid på burk, men det blir inte ofta alls längre.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till en god ost på en bit gott bröd smakar det en liten bit av himlen:)
      Jag kan också äta apelsiner, flera stycken på raken. Tycker om dem bara de är saftiga och lagom söta eller syrliga.
      Köper aldrig apelsinmarmelad, som du kanske förstår

      Kramar!

      Radera
  3. Hejsan Karin !

    Tänk det älskade min Mamma att ha på
    den rostade eller skorpan.Inget margarin
    under, bara marmeladen.Helst Engelsk,som var lite besk. Kanske det finns
    osockrad nu för tiden, men det är ju inte lika
    gott som den sötade.

    Ja alla är vi duktiga var och en på vårt sätt.

    Ps. Inga bollar idag, men än har inte lugnet infunnit sig.
    Drog ner persiennen.
    Såg ett par pojkar ta upp stora kockor
    och kasta mot varandra utanför mitt fönster,
    Sedan flyttade de på sig till grannens som har hund.
    Som skäller på allt som rör sig utanför.

    Kram Mi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mi,

      den här marmeladen är lite besk. Jag tycker också om den som är litet engelsk i smaken. Sockrar med rårörsocker men inte för mycket.

      Skönt för din del att det ändå råder en viss vapenvila....hoppas att det håller i sig!

      Kram
      Karin

      Radera
    2. Ja tack det hoppas jag med. De borde ju tröttna snart.
      Funderar på att skriva ett brev/ ut i pressen om det inte upphör.
      Kram

      Radera
    3. Gör det om det inte blir bättre. Ibland måste man "ryta" till på ett sätt som känns. Önskar dig verkligen lugn och ro!
      Lyckokram!

      Radera
  4. Inte omöjligt att han bet rakt av utan att skala den - men apelsiner var nog surare på den tiden. Hade han då föreställt sig en annan smak, så blev han naturligtvis besviken. Som min far, n'r han köpte sin första tomat-
    http://bastmattan.blogspot.se/2010/06/tomatprat.html
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte om han berättade hur han åt den, om han bara bet rakt av, men i alla fall så var det första mötet med apelsinen inte populärt.
      Jag minns tomatpratet bra och att din far slängde tomaten i ån:)

      Radera
  5. Åh vad jag tycker det är roligt att "höra" dig berätta om din far, och sådant som hänt förr. Tänka sig, att apelsiner var ovanligt på den tiden..jag kan tänka mig att min mamma fick uppleva samma sak, under samma tid.. Mamma berättar en del roliga och ibland mindre roliga händelser, då ryssarna fortfarande bestämde i Finland.. Hesa Fredrik, när den tjöt, och alla sprang till skyddsrummen..mm mm---
    Din apelsinmarmelad..mums på nybakat bröd, rostat och med ost
    Shit vad jag längtar efter bröd nu..Kram kära kusin.
    I sommar ska jag var en hel vecka på Åland..Vet du nån bra stuga att hyra?? Kram igen då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert fick faster uppleva liknande, fastän hon var flere år yngre än min far. Hon var ju den yngsta lillasystern:)
      Hon minns andra världskrigets alla fasor, fastän de inte var så fasliga i de här trakterna som de var på annat håll. Men fasansfullt var det likaväl
      Ja, nu får du nog laga dig hit och äta apelsinmarmelad med god getost på nyrostat bröd.
      Jag kanske har en stuga på lut, hör av mig när jag jag vet mera. Vet du vilken vecka? Kan vara bra att veta, för nu redan börjar stugorna fyllas
      Kram KusinaKarina

      Radera
  6. Jag är ingen marmeladätare egentligen men EN sort tycker jag om: riktigt ordentligt besk pomeransmarmelad, gärna med grapefrukt i dessutom. Jag har kokt det någon gång när jag lyckats få tag i pomeranser. En kompis smakade den och kokte likadan och bjöd sin far. Han spottade ut den och sa att det var det vedervärdigaste han smakat. Så vi kallar min älsklingsmarmelad för just det, vedervärdigt god! Det finns ett märke maken ibland hittar på färdig sådan men det är svårt att hitta tillräckligt besk för min aparta smak.
    Ekologiska pomeranser vore en nåd att stilla bedja om....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska stilla bedja om ekologiska pomeranser och forska i om det går att få tag på sådana för att du ska kunna koka din vedervärdigt goda marmelad.
      Min marmelad är också åt det mera beska hållet, mycket engelsk i smaken

      Radera
  7. Vem vet, kanske din far åt skalet - och det kan man ju vara utan när man äter frukten/bäret. Fick lära mig något nytt nu att det är ett bär och inte en frukt.
    Så härligt med all din marmelad. Man skall inte köpa marmelad och sylt i affären eftersom den ofta är alldeles för söt. Kan nästan smaka din ända hit. Mmmmm. ;) Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han berättade nog, men jag minns inte om det var så eller inte.
      Smaka på du Anne-Marie. Kunde jag så skulle jag trycka in en burk och sända iväg den via Internet, nu på momangen;)
      Kramar!

      Radera
  8. Åh, vad gott! Och vad många! Står de på huvudet för att det inte ska komma in luft?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mums!
      Och många också!
      Just precis därför står de på huvudet:)

      Radera
  9. Ja se här verkar det vara någon som är full av energi efter Madeiraresan. Ser riktigt mums ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, ja, när man vandrar levada blir man som en generator som laddas av energisk ström.
      Önskar jag kunde ge smakprov åt dig så här bara. Sträcka fram en sked full av nykokt marmelad

      Radera
  10. Å så gött med hemgjort! visste inte att apelsiner räknas som bär...alltid lär man sej nåt nytt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemgjort är alltid hemgjort, smakar äkta vara vilket det förstås är också:D

      Radera
  11. Apelsinmarmelad är ett måste till skorpor och rostat bröd. Ett helt orange inlägg idag! Det gillas skarpt! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Orangefärg behövs i mängder, både på utsidan och på insidan

      Kram!

      Radera
  12. Apelsinmarmelad var länge sedan jag gjorde. Det är ju så gott!
    Rolig berättelse om far din. Tänk vad bra vi har det med tillgång på sådana härligheter nästan jämt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har man ett recept som man gillar, så återkommer man gärna till marmeladkokning.
      Vi har ju i stort sett tillgång till nästan allting året runt i våra dagar.
      När "nymodigheterna" kom hit till Åland var det nästan som att få besök från rymden;).

      Radera
  13. Måste vara den godaste apelsinmarmeladen som finns! Jag blir jättesugen nu. Och så gillar jag dagar när man gör sådant man inte tänkt sig. Så bra det kan bli ;)

    Varm kram!
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan den godaste i alla fall;).
      En bit getost till och dagen är räddad

      Varm kram!

      Radera
  14. Finfint orange inlägg.
    Jag äter sällan marmelad, men nu blir jag sugen på att göra morotsmarmelad med citron.
    Jag tror banne mig att Jan har morötter kvar från i höstas. Bra, då har jag ett efter-jobbet-projekt idag, så att jag inte slöar till på kökssoffan ikväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Morotsmarmelad är ju också gott.
      Det finns så mycket gott man kan laga, bara man har de rätta "viliga" ingredienserna.
      Du får ta igen dig efter projektet, kökssoffan väntar säkert snällt:)

      Radera
  15. De dagarna brukar ofta bli lyckade, på många sätt!!
    Mums med marmelad, fast jag håller på mig....hihi.

    kraaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, jag med.
      Men det är bra att ha utifall att någon tittar in
      Då åker osten och marmeladen fram

      Kraaam

      Radera
  16. Mums, och jag hade också en far som var född på Storfurstensdömets dagar. Han åt sin första apelsin vid Medelhavet som ung sjöman. Tror han gillade det. Jag blev sugen på din marmelad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Eivor, vi döttrar av Storfurstendömets fäder, mitt i allt så får du till och med en burk, vad det anbelangar! :)

      Radera