onsdag 2 januari 2013

Svartbröd






Jag har några saker som jag har lovat och nu har jag kommit till den tiden då det är dags
att äntligen infria ett av löftena, nämligen att berätta hur man bakar svartbröd
Receptet är det vanliga som man också får när man köper vykort på Åland.

(Pettas eget svartbrödsrecept håller jag för mig själv tillsvidare)

Kvällen innan man skall baka värmer man upp 1 liter surmjölk till kokpunkten


så att mjölken yster. Då ska det se ut så här som på bilden ovan. Häll genast vätskan i en
skål, ca 5-6 liter


Rör i rågmjöl till en lagom tjock gröt. Hellre något för lös än för fast.
Låt stå under tättslutande lock på varmt ställe över natten. Täck gärna med en tjock handduk, filt eller så


Följande dag tillsätter man 50-100 gram jäst, som man har rört ut i varmt vatten


Tillsätt en mtsked salt, ½ kg farinsocker, ev. 1 kkp sirap (går bra att utesluta) och rör om ....


Lägg i 1 stor kopp rågmalt (i Sverige brukar det vara svårt att få tag på malt men jag vet att det finns
maltsirap på burk som man kan använda istället)
Rör allt smidigt och tillsätt rågmjöl, jobba degen smidig och jämn. 


Baka ut degen i vetemjöl


till en stor klimp som du formar till en stor


bulle.....


Korssnitta bullen och låt den jäsa under bakduk


När snitten har blivit ca 2-3 cm breda är det dags att dela bullen i 8 mindre bitar


Lägg på värmen i ugnen, 200 grader


Varje bulle kavlas ut


till ca 2 cm tjocka kakor, naggas och får jäsa igen under bakduk


När bröden har jäst till sin ungefär dubbla tjocklek, smörjer man dem på övre sidan med
sirap, smör+ kaffe ( man gör en blandning på ca 1 kkp sirap, 50 gr smör och 2 dl kaffe)


Grädda kakorna i 200 grader varm ugn


ca 20-30 minuter.


När alla bröd har gräddats....


är det dags för nästa steg. Smörj bröden med sirapsblandningen


på både undersidan och


översidan före inpackning


i aluminiumfolie. Varje kaka i eget paket....och rada in dem på varandra i 150 graders värme
Lägg några eldfasta små formar fyllda med vatten med i ugnen. Låt grädda i ca 3 timmar innan
värmen ytterligare sänks ner till 100 grader...fyll på vatten i formarna


Låt nu de foliebeklädda kakorna badda vidare i minst fyra-fem timmar i 100 gradig värme
Stäng av värmen helt, fyll på vatten i formarna och låt kakorna badda färdigt till följande dag eller tills
de är kalla. Ta ut dem, klä av dem folien....
Ta fram rumssvarmt smör, skär brödet i tunna skivor och bred dem med smör
Njut,njut,njut....det finns ingenting som är så gott som nygräddat/baddat svartbröd
Svartbrödet håller för övrigt mycket bra i veckor, men vill man ha den riktigt färska känslan
varje gång, så frys ner och ta upp en kaka i taget.



Receptet:
1 liter surmjölk/filmjölk/yoghurt, ca ½ kg rågmjöl, 50-100 gram jäst, 1 msk salt,
1 stor kkp malt, 1 kkp sirap, ½ kkp farinsocker, ca 1 kg rågmjöl, vetemjöl, kaffe+smör

               Lycka till!

43 kommentarer:

  1. Haha - det ska jag INTE baka!!! Men det var väldigt roligt att läsa om hur du gör. Om det skulle finnas nobelpris i bakning så vore du nog en aspirant till detta.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nähä:)....men nu vet du hur du gör utifall att du ändrar dig.
      Nobelpris! Kunde nog vara roligt det också med en fest för alla glada bagare!:)
      Kram
      Karin

      Radera
  2. Åhh..Jag hade ingen aning om att det finns bröd som bakas på det viset och lite förvånad blev jag när jag läste att de ska tillbaka in i ugnen och badda några timmar till.

    Bland det vackraste som finns är bröd på jäsning. De är så runda, mjuka, släta och bulliga :)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det svarta kommer av baddningen:). Förr tog det ännu längre tid att göra svartbröd. Nu "fuskar" man en aning.
      Du har så rätt Ann-Louise, bröd som jäser är ofta väldigt vackert. Borde kanske ta flera jäsningsbilder i år

      Kram
      Karin

      Radera
    2. Ja gör det. Ta fler jäsningsbilder :)

      Radera
    3. En utmaning som ska göras! Skrattlimpan är ogjord ännu:)

      Radera
  3. Det här går inte för sig! Att skriva sådana här inlägg där jag sitter och studerar så ögonen blöder om hur "komplicerat" (i mina ögon sett) det är att baka och dessutom nästan känna doften genom cybervärlden. Nu har jag dreglat över laptopen också...men tack för ett intressant (och mumsigt) inlägg och GOTT NYTT ÅR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Taina,

      du fixar det här som ingenting. Får säkert ditt alldeles egna stuk på brödet också:).
      Gott Nytt År till dig med!

      Radera
  4. Jag älskar svartbröd, men tror nog att jag låter släkt och vänner baka dem i fortsättningen också. Till att baka räcker inte min energi, får passa på att hamstra några nästa sommar igen på Lappofesten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt gott med svartbröd så jag förstår din kärlek! Bra att du har släkt och vänner som gärna bakar åt dig, då kan du bara syssla med det allra bästa, nämligen ätandet:)

      Radera
  5. Jisses!
    För många moment för mig, jag är fruktansvärt otålig :-)
    Men jag blir väldigt nyfiken på hur det smakar, jag har aldrig hört talas om svartbröd tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), brödet sköter sig självt egentligen, behöver bara lite hjälp på traven. Inte särskilt många moment
      Mitt i allt så hittar du åländskt svartbröd i någon närbutik? Man vet aldrig var haren har sin gång

      Radera
  6. Sickna fegisar som inte vågar prova att baka svartbröd;) Jag ska nog testa men bara halva satsen. Är det varmluft i din bageriugn och det anledning till att du kan ha flera lager bröd på en gång?
    Om jag bakar blir det med maltsirap, malt vet jag inte var jag ska få tag på. Tar jag då maltsirap istället för den vanliga sirapen eller dessutom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du vinner på att göra en sats på 1 liter, ca 8 kakor. De behöver vara några som håller ihop värmen när de baddar sig färdiga.
      Nej, ingen varmluft, bara vid gräddningen isåfall men helst vanlig ugn. Förr bakade man det här brödet i vedeldade ugnar. Jag tror att varmluften torkar ut brödet, har inte testat men är nästan säker på det.
      Maltsirap är nog det enda du får tag på i Sverige. Själv använder jag aldrig vanlig sirap annat än i smörjningsskedet. Tycker att det blir för sött annars. Farin och maltsirap är bäst, hoppa över vanliga sirapen.
      Hör av dig om du funderar på något....

      Radera
    2. OM du vill göra mindre antal bröd så gör 3-4 större sådana istället för 8 mindre. Huvudsaken är att brödmassan är så pass stor att baddningen blir lyckad. Lägg gärna en extra plåt under bröden så de inte blir så hårda i botten.

      Radera
  7. Oj! Och vilken fin ugn. Och bakspade, eller vad det heter.
    De där runda ringarna i bakgrunden (he, he!), är inte det mått att ta ut knäckebrödsrundlar med? Med mitthål och allt, så att man kan hänga upp dem på brödstången i taket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ugnen är av svenskt ursprung och används för det mesta som pizzaugn, inte här men på de flesta andra ställen. Är utmärkt stenhällsugn till limpor och svartbröd.
      Det är brödformar som kan användas till knäckebröd men också till andra slags bröd. På Åland är det vanligt med ett bröd som kallas hemvetebröd och förr gjorde man alltid hål i dem för att hänga dem på tork på brödstången i taket, Rågbröd också förstås.

      Radera
  8. Äntligen! Hahaha....vad trevligt det ser ut. Nu ser jag att det ska va platta brödkakor.
    Ska genast på't igen, nu när jag har plats i frysen efter jul. Härliga bilder.
    Fridens!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till slut blev det av!:)
      Gissar att du drar igång en deg så snart du hinner!
      Lycka till!

      Frid!

      Radera
  9. Men vilket roligt recept! Tack för det, det skall jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett mycket traditionellt bröd från Åland.
      Håller länge men går bra att frysa.
      Lycka till Hanna!

      Radera
  10. ÅH DETTA bröd----så underbart gott det är!!! Trumpetlimpa..
    tack söta Kusin..underbara bilder..
    Ska allt baka jag.
    Oj timmen är sen, så det blir inte nu

    Godnatt.kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trumpetlimpa!:)
      Baka, baka, liten kaka....push in med den i ugnen

      godmorgonkram!

      Radera
  11. Oj så gott det ser ut! Jag älskar bröd. Nybakat. Svartbröd har jag aldrig testat men kan tänka mig att det smakar jättegott! Fint att du fotat så man får se hur du bakar de här godingarna ;)

    Kram
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartbröd är typiskt för Åland och säljs på de flesta ställen under sommarsäsong. Det är lite olika på recepten, men det här är det mest vanliga.

      kram
      Karin

      Radera
  12. Svartbröd har jag aldrig ens hört talas om. Alltid lär jag mig något nytt här hos dig. Ser litet komplicerat ut så jag nöjer mig med att njuta av dina bilder och trevliga text. :) Smakar säkert väldigt gott. Intressant att lära sig mer om lokal mat som är typiskt för Åland. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte särskilt komplicerat, men så är det förstås med allting som man kan:)
      När du kommer hitåt så får vi ta en svartbrödskväll:)
      Kramar!

      Radera
  13. Snälla Pettas kom flygande med bröd till Rantamor, sitter här å trånar och dreglar....nångång ska jag komma mig med Rantafar till Åland och då kommer dina goda bröd och all din goda mat och alla dina underbara bakverk att vara i fara.

    Tack för dina snälla ord på min blogg.
    Du ska bara veta att dina ord och kramar värmer.
    Att vara mamma är ju en gåva och när någon/något hotar ens barn då går man sönder inuti.

    Ha ett fortsatt gott nytt år snälla fina du.

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bara ta vingarna på så kommer jag:)
      Hoppas att bobilen hittar hit någon gång!

      Man går sönder inuti, jag vet. Önskar all tänkbar lycka!
      Du om någon behöver mycket av det goda just nu!
      Styrkekramar
      Karin

      Radera
  14. Huj,huj vilket arbete med svartbröd nej matte får nog köpa färdigt bröd till mig

    Hälsningar Ludde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ludde,

      ni kan komma på kurs! Ge matte en kurs i julklapp eller födelsedagspresent. Sen kan du äta bröd så det står härliga till

      Radera
  15. Svartbröd är så gott, så gott!!
    MUMS, blir sugen nu!
    Nej, baka det kommer jag icke att göra (för komplicerat), men däremot köper jag det på Viking Line ;-)
    Det påminner ju om surkaka som jag älskar också!!
    KRAMAR!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott så, att du köper svartbröd på VL. Fast jag gissar att det är den mycket bruna tjocka varianten, mera åt limpformatet och det är inte detsamma tyvärr.
      Men gott i alla fall.

      Kramar!

      Radera
  16. Dette så utrolig spennende og smakfullt ut! Nam nam:)))

    Fint nytt år til deg:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jill!

      Önskar dig detsamma!

      Radera
  17. Vilken fin beskrivning!!!
    Gillar svartbrödet jättemycket,
    men tror inte jag ska baka det själv!
    God fortsättning förresten ...
    hälsn. från österbotten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Vform!
      Roligt att du hittade hit!
      God fortsättning önskar jag dig också!

      Radera
  18. Nu saknar jag mamma igen det är nog det första året jag inte äter av hennes svartbröd..
    Vilken bra beskrivning, nu kanske jag får testa själv då!

    Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ta upp den kastade handsken Tina!
      Du klarar det hur galant som helst! Är övertygad om det!

      Varm kram!

      Radera
  19. Oj vad omständigt det var! Men säkert mödan värt...mannen gillar svartbröd :)
    Önskar er en god örjan på året 2013!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så särskilt omständigt när det kommer till kritan, mera tidsödande. När man har gräddat klart så sköter det sig självt i många timmar:)
      Önskar också en god början för er!
      Kram

      Radera
  20. Svartbröd har jag ätit många gånger på Åland men jag tror att jag avstår från baket. Ett dagsverke låter det som. Stackars dig med allt gåsfett. Jag minns fortfarande den dag då det smällde till i ugnen och min järngryta sprack i två delar. All sky från fläsksteken rann ut i ugnen.
    Kram /Kerstin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartbröd är inte bara ett dagsverke men det sköter sig självt, så det är inte det värsta tänkbara. Men visst är det enklast att köpa en kaka nu och då. :)

      Gåsfett eller fett överlag är sådant man helst betackar sig för om man får det i lös het form litet överallt;)

      Kram
      Karin

      Radera