tisdag 1 januari 2013

Det började bra...

eller egentligen så slutade det så...
Sedan kan man ju diskutera om det var bra eller dåligt att jag hällde ut allt
gåsfett på köksgolvet och inne i ugnen efter nyårsmiddagen igår


Om någon känner till hur fett sådant fett är så förstår ni
vad jag gjorde igår kväll och vad jag har gjort idag.
Tvättat och tvättat och tvättat

Uffe stekte en gås på fem kilo i ugnen igår och redan innan hade han skurit bort
ca 2 liter fett av fågeln. Efter några timmar i ugnen hade ytterligare fett runnit ner i
en djup och stor plåt under ugnsgallret och det var det jag ville hjälpa till att ta bort och rengöra
Han fixade ju den mycket goda middagen,
då var det självklart att jag skulle ta hand om disken

En smältfläck i snön, där bergeniabladen och en sten tittar fram. Helt oredigerad. Härlig effekt

Och nog tog jag hand om den alltid....
och har sysselsatt mig själv i flere timmar med rengöring
av golv, av köksbänk, av spis, av ugn....

Mon dieu så fet en gås är!


Okay, jag har varit i Wien på Nyårskonsert, varvat köksjobb med backhoppning, Tour
de Ski och lite Crocodile Dundee och Året med kungahuset
Imorgon tar jag ett sista varv i jakten på gåsfett
Jag kan lugnt konstatera att vårt köksgolv har blivit impregnerat, men också vältvättat vid det här laget


Ett varv runt huset hanns med. Man glömmer så fort hur det var för ett år sedan...
Kommer ni ihåg hur vädret var förra nyåret? Just det!
Därför tog jag kameran med mig och gick på en liten rekognoseringsrunda,
tog bilder för dokumentation så jag kan jämföra om ett år.
Om jag kommer ihåg det, om jag tycker det är nödvändigt.

All den myckna snön som föll tidigare har smält bort i strida strömmar de senaste dagarna
men fortfarande finns det en hel del kvar för gumman Tö att jobba bort.

Uppe i sluttningen ser man  tydligt rådjurens matplats.
Idag har de knappt visat sig alls.
Så brukar det vara under årets första dag.
De är fortfarande skrämda efter nyårssmällandet
Tror kanske att det är jakttider igen


   God fortsättning önskas er alla!

24 kommentarer:

  1. Oj det låter helt förskräckligt med gåsfett över golvet. Säkert bra mycket värre än när jag spillde ut hela mjölburken före jul.
    Lycka till med den sista skurningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förskräckligt fett! Jag lovar!:)
      Det fina i kråksången, gåssången, är att det blir väldigt bra städat just nu
      Tack!

      Radera
  2. Fett kan vara väldigt arbetsintensivt. Har haft en liten "olycka" en gång med fett från kyckling. Vet hur mycket jobb det är. Men, det blir ju rent. :)
    Så mycket av snön som smält. Här har faktiskt solen kommit fram idag men det är riktigt kallt. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom var det hett fett, så det sög in i trägolv och litet överallt innan jag hade fått så pass mycket ordning på eländet att vi kunde gå på golvet igen. Tur att vi hade avfettningsmedel hemma. Rent blir det:) Man får se positivt på det hela och att jag inte hällde det heta fettet över mig själv.
      Vi har haft en riktigt grådaskig dag idag, mörk som bara den men så ska det säkert vara ibland.
      Kramar!

      Radera
  3. Gäss kan var av olika kvalitet, minsann. Mina svärföräldrar födde upp gäss i många år och vi har ätit många läckra gåsmiddagar med allt obligatoriskt krås till hos dem. Efter att de hade slutat med gäss köpte jag en gång en gås av en kollega som hade en egen gåsflock och svärmor kom och lagade till den. Hon var helt förkrossad för den här gåsen bestod av fett och ben och blev en hård och torr misslycking. Hennes egen uppfödning hade massor av mört och gott kött på benen. Hoppas er också hade det när väl allt fett impregnerat golvet.
    (Fast allra godast vid gåsmiddag är svartsoppan med inälvorna och sviskon och äpple till.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, är det skillnad på dem också.
      Gåsen blev mycket god och mör och vi har mängder kvar av den ännu. Man blir ju jättemätt på bara en liten bit bröst.
      Kråset har vi också kvar.
      För övrigt så tyckte Uffe att den bestod av mycket ben och mycket fett.
      I morgon tar vi itu med benen:) Vi har mat i många dagar trots allt. Det är evigheters evigheter sedan jag åt svartsoppa, så jag minns inte ens hur den smakade. Tar man inte tillvara blodet då också?

      Radera
  4. Gåsfett låter inte kul. Jag blir så vansinnigt arg när sådana onödiga saker händer. Men så är det skönt när det går över.
    Kontraster. Som det gröna som sticker upp ur snön. Det är roligt nästan jämt. :-)
    Go'kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har varit ganska infettat här ett tag om man säger så.
      Det fanns inte utrymme för ilska här, bara handlingskraft:) Måste få undan innan hela huset hade blivit fotmärkt. Fördelen med det här är att jag fick extrastädat men är inte klar ännu.
      Det är roligt nästan jämnt!
      Go´kväll!

      Radera
  5. Ibland är jag VÄLDIGT glad att jag är gift med en vegetarian. Har aldrig någonsin stekt varken hel kyckling eller gås eller rostbiff eller skinka. Fruktansvärt med så mycket fett, men tur att det inte hände en olycka mer än att du fick skura.

    När sådant händer har man, som du skriver i den sista kommentaren, inte tid för ilska eller ledsnad. Det är bara att ta itu med jobbet. Som när Caspar spydde ner hela dubbelsängen i gästrummet med lakan, kuddar och madrass före jul...
    God fortsättning och kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det! Man kavlar upp ärmar, byxben, tar plastpåsar på fötterna och så börjar man:)
      Jag vet i alla fall att gåsfett är fett nu. Men det kunde ha hänt värre saker, nu fick jag köket tiptop, alltid något!

      Godfortsättning!
      Kram
      Karin

      Radera
  6. Det där låter inte kul.
    Usch, vet ju hur kyckling och kalkonfett blir, och kan bara föreställa mig att gåsfett är sju resor värre.
    Precis, det är bara att bita i det sura äpplet och skura bort, bort, bort...
    USCH vad trist med tövädret. Sådant vänder har jag alltid funnit deppigt, såvida det itne rä i mars. Men, men kylan kommer ju alla ggr tillbaka.
    God Fortsättning.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som det är och värre saker kan hända. Lite komiskt är det trots allt...att gnida ut det gamla året och att gnida in det nya. Flott bara värre;)

      Gissar nog att kylan återkommer, att det här är en liten paus. Vi har ju två vintermånader kvar ännu, innan vi kan säga att våren är här.
      God fortsättning önskar jag dig också!
      Kram!

      Radera
  7. Gåsfett på golvet betyder tur har jag hört ;)


    Hoppas gåsen smakade gott iallafall! I brist på att inte kunna se Nyårskonsert från Wien och se Ivanhoe, har vi lyssnat på 1999 års konsert på YouTube och såg Camelot på TV tills strömmen gick.

    God fortsättning kära Karin!

    Kram
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, det kändes nog så, att det var rena turen. Självklart betyder det tur att hälla gåsfett på golvet vid nyår. Så tror jag också!:)
      Det handlar bara om att affirmera, att tro

      Gåsen smakade hur bra som helst!
      Och ni var strömlösa! Det betyder nog tur det också!;)

      God fortsättning Kära Lotta!
      Kram
      Karin

      Radera
  8. F1 dåligt (ungdoms sms språk):) Men nu har ni bra dansgolv hela året - och livet går som en dans. Men nog var det förstås förargligt att få så mycket fett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser man där, nu lärde jag mig ungdomssmsspråk också!:)
      Glänsande vackert dansgolv i köket. Där tar vi säkert en svängom nu och då
      Värre saker kunde ha hänt! Jag kunde ha hällt över mig själv också....:)

      Radera
    2. haha:) Nu kommer ordvitsarna upp igen...typ...då skulle du jobbat som en skållad råtta:) Men ta det inte personligt:)

      Radera
    3. Nu var du verkligen vitsig Eivor. Du har rätt, jag skulle nog ha farit på som en skållad råtta då:)
      Här tas det inte illa upp, jag fattar och tycker det är vitsigt

      Radera
  9. Ojojoj! Och jag som gnällde för att jag spillde ut en kastrull med saftsås. Det är ju rena blahablaha i jämförelse med din bedrift. Tur att du har lite kul att titta på utomhus så du får annat att tänka på. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland klantar man sig mera än ibland och ser till att man får att göra:)
      kram

      Radera
  10. Stekos kan ju dofta hur länge som helst, hoppas du reder ut det!
    Jag kan tänka mig att smaken på självaste steken blev outstanding iaf!

    kraam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ordning och reda på både golv och ugn nu och steken blev god:)!

      kram

      Radera
  11. Grymt fett, hade jag ju kunnat skriva, om det inte fått en helt annan betydelse idag. Men golven mår säkert bra av lite infettning, då och då. Och vilka fina bilder, t.ex. den med bergeniabladen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att golvet inte alls var purket av att ha fått lite fettinslag. Det ser nästan nyare ut.
      Snön omgärdade bergeniabladen så fint, ser nästan overkligt ut

      Radera