måndag 3 december 2012

Här håller vi grytan kokande..




   En julstjärna förevigad på Madeira i februari i år...
    Vi ska vara på julmarknad i Mariehamn i dagarna två, nämligen onsdag och torsdag,
    så det är mycket att tillverka, tillreda och planera för tillfället
    Jag bakar även beställningsbröd, också sådant som jag skall visa bild på imorgon
    av en särskild anledning


    Så riktigt undan julstressen klarar vi oss inte och det är förstås bra!
    Men visst drömmer väl de flesta om att ha tid för sig själv och för sin närmaste omgivning,
    att ha tid att göra saker, pyssla i lugn takt, ta in adventshögtiden på ett sådant plan där
    man har tid att möta sig själv, att njuta av den blå timmen, lyssna på god musik, läsa en bra bok

    Vi har blivit så materialistiska, vi människor, så till den milda grad att vi glömmer bort
    att leva ibland...
    Antagligen talar jag väldigt mycket om  mig själv nu:)
    Inte vad gäller det materialistiska, den biten är inget problem för min del men jag
    lider nog en del av arbetsnarkomani. Tror jag. Jag tycker om att arbeta, att ha saker att göra...
    Det är kanske dags att ta sig en titt i spegeln...
    syna sig själv i sömmarna lite grann.
    Men först ska jag göra det och så det och så det...sen så ska jag titta mig i spegeln;)
   
Och snön fortsätter att falla.....

32 kommentarer:

  1. Vilka underbara bakverk du alstrar!
    Beträffande julstjärnan så hade min bästa vän en häck, runt huset hon bodde i när hon arbetade som lärare i Kenya, av just sådär fantastiska julstjärnor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D,Tack, limpor och morotslådor har varit dagens melodi.
      Imorgon blir det limpor och morotslådor men en del annat också.
      Det skulle inte vara så illa att ha en julstjärnehäck, men därom kan vi enbart drömma med tanke på hur det ser ut på utsidan just nu

      Radera
  2. Har också bakat julnisseslimpor idag, ett recept jag hade med mig ifrån Finland som jag alltid bakar till jul, något annat duger inte till juleskinkan enligt barnen heller.
    Jag brukar koka både kålrot och morot tillsammans och det tycker Rantafar och jag är såååå gott , men inte barnen !!!!

    Nu måste du nog ta å lugna ned dig lite så att du hinner njuta av adventstiden också, du far ju runt som ett skållat troll...
    Hahahahaha...

    Ha en finfin kväll...

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D, skållat troll!
      Nästa vecka lugnar det sig och då ska jag varva ner, längtar efter långpromenader
      Kålrot och morot är jättegott tillsammans!
      Julnisselimpa låter bara för härligt!

      Ha en fin kväll du med Rantamor!
      Jag tar ett litet hej hopp och dyker ner i sängen
      Go´natt!

      Radera
  3. De ser så frestande ut dina bakverk och visst kommer någon att få njuta av dem.
    Jo visst är man nöjd när mycket blir gjort men rusa inte huvudet i väggen för sådant kan ju göra vääääldigt väääääldigt ont. Ha det gott i advent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man en småföretagare så är man! Man tar tag i varje möjlighet att överleva. Men inte till vilket pris som helst, jag känner mig själv rätt så bra och vet att den där väggen vill jag inte rusa in i. Har snusat på det en gång och det räckte gott och väl:)
      När det blir för mycket sätter jag min ner och hoppas att ilet ska gå över...

      Önskar dig detsamma Hantverkarglädje!

      Radera
  4. Dessa färgstarka julstjärnor påminner mig mer om vår trädgård i Tanzania än om julen. Finast när de växer i naturen, tycker jag nog, som på Madeira. Och vilka härliga bröd! Instämmer med Rantamor om det där med skållat troll, eller som vi också säger hemma i Dalarna, som en kippskodd räv. Men jag tror att du balanserar skickligt, arbetslusten och njutningsstunderna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag tycker att julstjärnorna är vackrast där de växer i naturen. Hemma på bordet blir de bara dammiga...
      Tack, jag tror att bröden smakar gott, de brukar göra det
      Kippskodd räv..:D, man lär sig hela tiden någonting nytt.
      Jag har lärt mig balansera, helt rätt...för tillfället sitter jag lugnt och jag trivs ju förträffligt. Tror det var värre om man skulle vantrivas med sitt jobb.

      Radera
  5. Mmm så gott det ser ut... Ja, alla vi människor, eller de flesta, stressar omkring. Men det är kanske menat så att vi inte ska ha det för bra. Förr i tiden då människorna kunde ta det lite lugnare(eller kunde de?), så hade de andra bekymmer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt Eva, det var inte bättre förr, bara annorlunda.
      Skillnaden är att vi kanske firade jul på ett annat sätt då än vad vi gör nu. Nu har den blivit mycket materiell och jag tror att alla skulle må bra av att tänka till litet...det är inte alla saker som gör lyckan, tvärtom. Men det vet du:)

      Radera
  6. Nä du Pettas Karin, nu får jag snart komma och "dra dig i örat".
    Efter denna marknad MÅSTE du ta det liiiite med ro! Kan du inte lova mig det? Du vet jag blir lite orolig över att du far fram som ett yrväder...och det har ni väl redan?
    Men du ska veta att jag också förstår dig, var själv en riktig arbetsmyra. Alltid 100 projekt på gång....men jag insåg till slut att nu räcker det! Äri dag så tacksam att jag fattade de beslutet! Men nu önskar jag er en lyckad marknad! Klä dig varmt! Dra ner mössan över öronen! Var rädd om dig Karin!
    Kramar varma ärliga från mig.
    Vink vink vink

    SvaraRadera
    Svar
    1. :D,det blir lugnare Monica. Sedan blir det så lugnt att det blir för lugnt...ingen business alls i stort sett, bara lite smått. Och då vilar vi, då tar vi semester och då tar vi tag i högarna som ligger och väntar
      Som småföretagare får man lov att ligga i om man ska få det att gå runt. Även fast det inte finns arbete så upphör inte de fasta kostnaderna, de kommer obönhörligen och då blir det att ta varje tillfälle i akt som kan inbringa slantar för sämre tider. Tack, vi hoppas verkligen att det blir en lyckad marknad och varmt måste vi klä oss. Jag drar ner mössan över öronen, jag lovar!
      Likadana kramar till dig:)

      Radera
  7. Ser gott ut!

    Tack för receptet förresten på Ålandspannkakan... även Koltrasten tyckte den var god... se här:
    http://www.nikkorglass.nu/Koltrast-121203b.jpg
    :-) Han smakade väl på den sista resten som blev kvar, frampå kvällen var även haren där... fina grejor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mats!

      Kul, då är det inte bara våra igelkottar som under sommartid frossar i pannkaka. Ska förstås titta in..
      Koltraste-och harpaltspannkaka, inte illa!

      Radera
  8. Du jobbar och står i som vanligt. Det verkar vara en riktigt rejäl vinter hos dig redan. Dina snöbilder och bilderna på djuren är så mysiga att titta på. Vi har fått en del snö, men inte på länga vägar så mycket som du visar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick vinter så det sjunger om det!
      Var glad över att ni har fått mindre snö än vi har fått:)
      Det är vackert men kräver också sin skottare.
      Hoppas du har skön vila, saknar dina inlägg men vet att du kommer igen
      Kram

      Radera
  9. Jag tror du gör det du tycker om, därför blir det mycket och ofta ;)

    Vad härligt det låter med julmarknad i Mariehamn. Där skulle jag gärna stå med dig Karin. Helst skulle jag vilja hjälpa till innan också, med brödbaket.

    Sedan tycker jag också du ska vila!

    Kram och ha så roligt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det så. Jag är lyckligt lottad, jag gör det jag tycker om att göra.
      Så roligt det skulle vara om du kunde vara med här Lotta!
      Myskul! Hör dig nynna på julsånger i bageriet:)

      Nästa vecka blir det lugnare takter. Tror jag. Man vet ju aldrig vad som kan ramla över en, men som det ser ut så ser det ut som att jag också hinner få fixa och dona en del till julen i min egen takt. Det är vila för mig, för jag njuter under tiden.

      Kram till dig och detsamma!

      Radera
  10. Säger som Lotta att du tycker om och har passion inför det du gör - därför blir det mycket.
    Allt du visar ser så gott ut. Och julmarknad i Mariehamn låter hur trevligt som helst.
    Ser fram emot dina bilder påd ditt beställningsbröd.
    Jag tror att många människor stressar mer än vad som behövs. Hoppas att du får tid till vila också.
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det Anne-Marie!
      Bild kommer ikväll! Eller bilder
      Visst stressar vi upp oss alltför mycket. Jul blir det oberoende om vi stressar eller inte, men det har uppstått så många märkliga måsten baserade på att köpa, köpa..
      Jag får tid att vila:)
      Kramar!

      Radera
  11. Kära kusin Karin..det där ligger nog i släkten! Att fara fram i 220 knutar och vara med på allt...och inte missa något kul..eller jobb... jobba måste man ju. Och det är kul att kunna och orka jobba, att vara frisk är bäst av allt...Själv har jag nog farit som ett skållat, alldeles föööör mkt, ty idag har jag så ont i huvud och nacke att jag inte tog mig till jobbet i morse..Ska INTE sitta för länge vid datorn, det är inte heller bra...Men känner helt klart, hur VIKTIGT det är att må bra..inte ha ont, utan orka...fara runt som ett skållat....
    gäller kanske att lyssna på kroppen och glo sig i spegeln ibland ;-)..sen.....
    Kram till dig fina kusinKarin..//Karina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att få det bekräftat! Att det ligger i generna, det förklarar ju allt:)
      Hoppas att du får bort ditt onda snabba ryck! Inte roligt alls det där
      Det är med tacksamhet jag kryper ner i sängen varje kväll, just för att man har hälsan och orken att göra det man tycker om. Tacksamt är också att det är ens jobb.
      Men vi sätter oss ner nu och då, eller hur? och tittar in i spegeln. Bra så! Nödvändigt!
      Krya på dig-kramar finakusinaKarina

      Radera
  12. Förstår så väl de där om stressen, och speciellt i december.
    Verkligen.
    OCH speciellt för er som har mkt att göra i juletid.
    DET bästa ÄR iaf att du tycker om det du gör.
    Julmarknaden i Mhamn hade jag gärna varit med på.
    Kan tänka mig att den är jättefin!!
    KRAMAR!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen stressar vi inte, vi är istället nästan hela tiden i arbetsrörelse, men jag hinner ju sätta mig ner litet nu och då mellan jäsningar och gräddningar, så det är ingen fara på taket. Vi trivs!:)
      Och det där med lugnt nästa vecka...hahaha...ser nog inte så ut just nu. Det händer saker hela tiden
      Och det är ju himlabra! tänk om vi satt här och inte fick jobb
      KRAMAR!

      Radera
  13. Allt har, kanske, sin tid?

    Jag tar det ganska lugnt, kom precis in från snöskottningen och det var jätteroligt! Vintern är en pina i övrigt, men att få skotta är livsluft. Ja, lite skruvad kvinna är jag allt. :)

    Lycka till på marknaden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, allt har sin tid!

      Så roligt att du upplever skottningen på det sättet, då går det som en dans också.
      Det är bra att vara litet skruvad:), det blir lätt tråkigt annars.

      Tack Aila!

      Radera
  14. Recept på morotslådan tack! Ser jättegod ut och skulle passa perfekt till vårt julbord som inte får innhålla något som lever dvs. fisk eller kött eller skaldjur.
    En limpa vore heller inte så dumt - kommer fortfarande ihåg hur god den var. Men det blir köpebröd - jag ska försöka få ändan ur vagnen och baka lussekatter i alla fall.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket, mycket mera morötter än risgrynsgröt är knepet. Du kan använda vilket recept som helst som du hittar i kokböckerna, bara använda större mängder av morot. Riven eller hackad mandel på toppen istället för skorpsmulor eller också blandat. Några klickar smör och så in i ugnen ca halvtimmen, 200 grader. Vill du ha den sötad så ringla lite honung över hela härligheten. Jag gör det inte men om utifall att:)
      Morotslåda ska innehålla mycket morötter:)helst två gånger mera än vad som står i recepten. Tycker jag och mina morotslådor brukar bli omtyckta...eller motorlådor som min dotter sade när hon var ett barn
      Kramar

      Radera
  15. Jag var stolt över mina frallor i dag tills jag såg ditt bröd Karin!!! Ser hur gott ut som helst!!

    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortsätt vara stolt över frallorna Anna!:)
      Det är skillnad på sådana och på råglimpor som har varit i ugnen över timmen.

      Kram
      Karin

      Radera