lördag 3 november 2012

Projekt kombinerat med Laga mat

Idag kombinerar jag Galleri Fredags Laga mat med lördagstemat Projekt
En mustig höstgryta
Uffe och jag jobbar med mat och bröd året runt på olika sätt.

Catering ingår som en del i allt det vi gör inom vårt företag
Den här årstiden är det rätt så lugnt på matfronten och då brukar "ilet" rinna till att testa
och pröva nya ideér som vi har närt vid våra barmar under sommarhalvåret.

För min egen del har jag längtat efter att få laga mat! Låter det märkligt?

När Uffe och jag gifte oss för 12 år sedan,
så intogs det gemensamma köket av två matglada kockar.
Mat är ett av våra gemensamma intressen. 


      Jag hade då redan jobbat med catering ett antal år och alltid lagat mat åt familjen
      Uffe som också nästan dagligen hade lagat mat åt sin tidigare familj,
      kände sig plötsligt arbetslös när han kom hem från sitt dåvarande jobb

      Han vandrade runt här i huset som en osalig ande,
      inte vetandes vad han egentligen skulle göra av sig själv
      då jag stod vid spisen och tillredde våra gemensamma måltider

      Och att laga mat tillsammans var så gott som uteslutet,
      för vårt privata kök är ganska litet om man betänker
      att två rätt så egensinniga personer
      skulle samsas över samma gryta:)

      Visst, så vuxna är vi nog att vi klarar av det, men vi tycker båda om
      att skapa våra egna recept, att leka fram någonting.
      Helt enkelt syssla med skapande verksamhet där man går in i
      processen med själ och hjärta. Till det behövs eget utrymme...helst ostört



  Med tiden har delarna satt sig på plats helt naturligt. 
  Uffe som kopplar av med att laga mat, gör det så gott som alltid.
  Middagen står serverad när jag sätter mig till bords efter att ha ägnat mi
  åt andra företagsuppgifter medan han har lagat maten.  
  
  När vi har cateringuppdrag med tre rätters middag, så har det också fallit sig helt naturligt att 
  det på min lott faller att tillreda förrätt, efterrätt, baka bröd, att duka och dekorera.
  Uffe lagar varmrätten. 
  Perfekt för bådas vår del och också för kundernas, för vi gör det vi är allra bäst på
  båda två på det sättet
      

Men min längtan att laga varmrätter har poppat upp allt oftare
Jag har satt upp det som ett projekt  att jag ett par gånger per vecka under hösten skall
tillreda våra middagar.
Troligen fortsätter projektet också under vinter och vår.
Sommartid hinner jag inte.

Med Uffes uppmuntran givetvis, för det är ju vårt stora gemensamma intresse
och han ser också framemot att få någon middagsledig dag nu och då
och att få sätta sig vid färdigt dukat bord.
Det är en ynnest att få göra så emellanåt också

Jag jobbar för det mesta utgående ifrån vad som finns hemma i kylskåp, skafferi och frys
Läser recept (vi har några hundra kokböcker), låter mig inspireras och skapar maträtter på
vad som finns och så blir det vad det blir.
Litet i stil med "Visa mig ditt kylskåp"...

Sedan njuter vi (förhoppningsvis) av maten, diskuterar den, vad som kan förbättras,
vad som kan göras annorlunda, vad vi eventuellt kan använda i cateringmenyerna
 
   Stekt halloumi med tomatsallad
  
   Så projektet med stora P just nu är att skapa varma middagsrätter
   Bilderna i inlägget får stå för Galleri Fredag och Laga mat

   Dirigent i Galleri Fredag är Victoria  och för Projekt i Lördagstemat står Livsrummet
  
   övriga deltagare i Galleri Fredag är                              
  
Anna Fair and True
Channal 
Emmama goes Skottland 
Fourmom
Fritid och tankar
Jagger Dagger
Karin Englund
Kattas fikarum
Life in the suburb!
Livsrummet
Musikanta
My life in Silicon Valley
Nya Äventyr
Olgakatt
Pettas
Pixelie
Pro tempera
SunnySwede
Sweet Home Sweden  
Taklyftet 
Tankebubblor
Vardagsliv
Vid fjell och fjord
Västmanländskan

I lördagstemat deltar: 
Nu skiner solen från en blå himmel, jag har ett annat projekt som väntar på mig,
men det berättar jag om någon annan gång.
 När mörkret åter smyger sig över vår nejd kommer jag in igen.

Idag lagar Uffe fiskmiddag.
En trevlig gäst från USA kommer på besök

Efter det tänker jag besöka alla mina bloggvänner.
Ha en fin lördag alla!

21 kommentarer:

  1. Vilken stor lycka att ni träffade varandra och har kunnat göra så mycket av ert gemensamma intresse. Men å vad jag önskar att jag hade haft en tusendel av din gnista för matlagning.

    Här hemma är det mest MM som står för matlagningen, jag älskar att sätta mig vid dukat bord. Vi har dock ett gemensamt intresse av att ÄTA maten, som väl är.
    Grytan överst ser spännande ut - kanske något för MM som är vegetarian?
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. :). Så tycker vi också!
      Nog har du gnista du med! Helt säkert..
      Det är ju gott och väl att ni har gemensamt intresse vad gäller att äta mat tillsammans. Inte illa alls

      Kramar
      Karin

      Radera
  2. A match made in heaven ;)

    Härligt att läsa Karin! Jag har alltid haft personer omkring mig som tycker om att laga mat. Framför allt männen: min pappa och min man som lagar 98% av alla våra middagar.

    Min farmor var utbildad kock. Hos henne lagades det mat mycket och länge. Färska råvaror från marknaden varje dag. Pappa har en egen stil men entusiasmen har han fått från henne. I efterkrigstidens Wien var det lycka och en enorm kärlekshandling att servera familjen en vällagad måltid och se att alla blev mätta.

    Ämnet mat berör och det finns inget bättre!

    Jag drömmer om att äta en bit mat hos Pettas en dag.

    Kram!
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är viktigt med råvarorna för att slutresultatet ska bli gott och bra.

      Du beskriver din familjs kärlek till maten så fint, Lotta.
      Att tillreda en god och vällagad måltid i efterkrigstidens Wien då det var knappt om allting, var ett mästerstycke. Då är man en mycket god kock!

      Drömmar brukar förverkligas. Jag drömmer också om att få se dig här hos oss en dag. Mitt i allt så är den här, så där bara:)

      Kram!
      Karin

      Radera
  3. A match made in kitchen! Kul med "utvärdering" av maten direkt vid bordet. Och oj vilka härligt färgstarka och fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Karin,

      det har bara blivit så oss emellan att vi utvärderar vår mat på både längden och bredden, smakar, smackar och har oss:)
      Försöker vara konstruktiva och kreativa...det ska ju sitta som hand i handske. Helst!

      Radera
  4. Intygar att det smakar synnerligen bra hos Pettas vem som än lagat maten!
    Tyvärr lagar inte min man mat - men han diskar bra! Och det avskyr jag att göra, så arbetsfördelningen är helt OK.
    Sen glömmer jag aldrig när Uffe berättade hur han med en soppa fann vägen till ditt hjärta;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Olgakatt!

      Japp, det var sparrissoppan som fick mig på fall...kan fortfarande känna smaken av den allra första:)

      Lycka för dig att du har en god make som diskar bra!
      En bra egenskap! Och tacksamt när man har lagat maten. Bra fördelning!

      Radera
  5. Härligt att kunna ha ett gementsamt intresse och en passion som man kan dela och sedan hitta en fungerande lösning i köket. :) Dina bilder idag och de du lägger ut då och då gör att smaklökarna vattnas och jag hoppas också att kunna äta lunch eller middag hos Pettas någon gång. Önskar att jag hade litet mer tid att kunna laga mat. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart är att det är en fördel när man har gemensamma intressen:)
      Jag hoppas också Anne-Marie att du ska få tid att komma hit till oss någon gång. Verkligen!
      Kramar!

      Radera
  6. För oss som genomlevt en nästan trettio år lång period med först eget företag, senare med barn som skulle skjutsas åt alla möjliga och omöjliga håll har matlagningen liksom mera blivit en nödvändighet än de sinnliga kärlekshandling det är hos er. Dom få tillfällen när tid givits att laga mat på riktigt har det dock varit en njutning. Svårast är att få tiden och orken på vardagarna att vilja räcka till.
    Visst är det märkvärdigt, på bondesamhällets tid handlade alla dagens aktiviteter året runt åt att ordna så att man hade mat för dagen och tak över huvudet. Nu är det nästan outhärdligt att tänka sig kvällsmat som tar mer än tjugo minuter att tillreda.
    Jag avundas er verkligen, och hoppas samtidigt att vi får mer energi att lägga på mat och matlagning nu när barnen gett sig av och pensionen hägrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där skedet i livet känner jag också igen!:)
      Så var det också en tid, men nu är barnen vuxna och utflugna, det finns mera tid för en själv på annat sätt.

      För oss är det också en del av vår företagsamhet, catering och café kräver sin utveckling och nya matidéer och därmed testande. Att det sedan mitt i företagandet upplevs som sinnlig kärlekshandling är bara ett plus för oss. Vi lever av och i vår passion för just mat och bröd mitt i vår kamp för överlevnad rent företagsmässigt. Vårt arbete är vår hobby.

      Lycka till och hoppas att energin infinner sig.

      Radera
  7. Vilket fint inlägg du har gjort! Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nilla!
      Önskar dig precis detsamma!:)

      Radera
  8. Vilket roligt jobb! Catering!! Säkert mycket att planera o fixa men så roligt! Jag tycker att det är roligast att laga mat tillsammans... fast vi har ett ju ett "lagomkök" så vi får plats! Sen tycker jag om att vi har olika matdagar! Smakar bäst att bara få komma hem och sätta sig till bords! Visst är det kul med mat!! Haha känner igen det... vad har du i ditt kylskåp! HokusPokus så har det blivit något gott av det med!!

    Härlig söndag till dig! KRAM Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt inspirerande och roligt att jobba med catering!:)
      Hemma är jag bäst på att få till det om jag tittar in i kylskåpet och tar vara på, skapar osv....gillar det verkligen.

      Detsamma Anna!
      Kram

      Radera
  9. Det märks att ni trivs med det ni håller på med. Så är det tyvärr inte för alla, men vilken lycka när man hittar rätt här i livet. Det visar sig även på resultatet sen, som alltid blir toppenbra. Jag är helt övertygad om att man gör ett mycket bättre jobb ifall man tycker om det man sysslar med. Ha en skön söndagkväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi vet att det inte är en självklarhet att det kan bli så bra som det blir ibland. Tacksamma är vi, mycket!
      Absolut så är det så, har man själ och hjärta med i det man gör så smakar det därefter.
      Ha det likaledes!

      Radera
  10. Underbara bilder!
    Mat är härligt på många sätt och vis. Jag älskar mat, jobbar ju med mat, älskar att laga mat men på senare tid har jag fått släppa taget till dottern och maken. Tack o lov med den äran! Jag jobbar för sent. Men det ska nog ändra sig också snart. Bra råvaror och mod att prova så blir det för det mesta bra tycker jag.
    Låter härligt att ni kan avnjuta matstunderna tillsammans och utvärdera för kommande matstunder, hemma eller i firman.

    Vad gäller lurendrejare i senaste inlägget så finns inga ord för hur förb###ad jag blir! Förekommer allt för ofta tycker jag. Hur kan det komma sig att det får/kan förekomma undrar jag??? Tur att ni har koll!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk så tråkigt livet skulle vara om vi inte hade tillgång till bra mat och matvaror!:) Det är en njutning att både laga mat och att äta den.

      Den frågan har jag ställt mig också, hur dylika lurendrejare kan fortsätta som det tycks i all oändlighet.
      De går inte att få tag på när man försöker...det finns adresser att ta till men om det uppstår obekväma frågeställningar så går de genast upp i rök dessa utstuderade banditer.
      Man måste ha koll mera än någonsin, vilket egentligen inte känns bra alls.
      Kramar!

      Radera
  11. Vad skönt att slåss om vem som ska laga mat snarare än vem som ska få slippa :)

    SvaraRadera