tisdag 9 oktober 2012

En dag, litet hur som helst....

 

Man upphör aldrig att förvåna sig egentligen, men nog undrar jag ändå vart världen är på väg.
Ibland.
Annika Eriksson , skolkokerska i Falun lagar för god mat åt barnen och ombeds dra ner
på ingredienser och att inte baka brödet själv. Det blir för gott!
Milda limpa!

 

Jag skyndar gärna vidare in i min egen lilla värld där
bärfisarna håller sig med solglasögon

 

 och hackspettarna grunnar på om fågellimpan är en kåldolm eller inte.
 Så där band alltid min vän Hilma, salig i åminnelse, sina kåldolmar och när hon var riktigt arg
 använde hon massor av snöre som bara snurrades frenetiskt runt dolmarna
 så det stod härliga till.

 

Vi som blev bjudna på de alltid lika goda inbundna delikatesserna,
kunde se vilket humör hon hade varit på när hon tillredde dem.
 

Ibland måste man försiktigt be om att få låna en sax...för att komma åt maten
och då storskrattade den härliga människan över sig själv och sitt humör.
Och vi bara älskade henne precis som hon var.
Herreminje vad några snören kan få en att minnas:)
 

Och här är vädret aprilligt som bara den.

 

Ena stunden skiner solen, nästa stund ösregnar det och jag springer ut och in
och beter mig ungefär som en jojo.
 

Jag håller på med "höstandet".
Ett ord som är rätt så nytt för min del, men som jag håller på att anamma.
Det säger ju allt.

 

Men vad säger man när man tar in våren?
Jag håller på med vårandet, somrandet?  Neej...



   Men invintrar gör man.
   Språkbruk är intressant.

 
   
     Uffe drog iväg till stranden en halvtimme och tog hem veckans fisk.
     Två gäddor, tillsammans ca 6 kg. Kommer ni på middag? 
    
 
   Och över oss alla flyger Örnie...han finns där nästan alltid
   Mitt hjärta blir som god, mjuk och varm äppelmos
   Jag känner hur jag också får luft under vingarna när jag ser honom



och nu lyser solen igen och jag skyndar ut efter en stund vid bloggen medan regnet öste ner

33 kommentarer:

  1. Milda limpa är SANT!!
    Ja, vart är världen på väg då brödet och maten inte får vara FÖR goda.
    men SUUUCK!!Vad trött jag blir.

    Det där med att hösta ja...Jag undrar när jag började använda ordet hösta? OCH var jag läste det först? Minns inte. Men visst säger det ALLT. Ett bra verb, att hösta!
    Jo, att våra kan man nog också säga. Jag skulle kunna använda det :-)
    Men att somra och att vintra låter helt galet.
    HAHA!!
    Underbart att ha Örnie i krokarna.
    Ha en fin tisdag.
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tar sig för pannan, en aning resignerat.
      Nu får maten inte vara för god...puh.

      Örnie svävar över oss med jämna mellanrum. Vi ingår i hans jaktrevir:) Tur att man inte är en hare..eller en and

      Detsamma och kram!

      Radera
  2. Du är underbar!

    Kåldolmar har jag gjort en gång i mitt liv och aldrig mer. Kålbladen gick sönder ideligen och jag brände mig på fingrarna när jag skulle försöka rulla de trasiga bladen. Sen blev det kålpudding i stället.

    Kommer gärna till middag - gädda med pepparrotssås eller smält smör (mums, mums) har jag inte ätit på 36 år - inte sen jag gifte mig med MM :-(...
    Kramar från Ingrid
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), tack Ingrid!
      Vi lägger fram en tallrik till på momangen!

      Kålpudding är mycket enklare och smakar nästan likadant.

      Kramar!

      Radera
  3. Jag kommer på middag, vilken tid ska jag komma?
    Intressant det där med, nya ord, hur vi använder och böjer dem.
    Hilma skulle varit roligt att träffa....gillar speciella personer!
    Fotot av det röda lövet kommer jag att använda som förebild till en akvarell som jag börjar på i morgon.
    Var rädd om Dig!
    Kram och vink från mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom först så lagar vi middag sen. Vi har säkert mycket att prata om innan:)
      Hilma var personlig, mycket.
      Så roligt att du hittade ett akvarellmotiv här hos mig!
      Detsamma och kram!:)

      Radera
  4. Yes jag kommer på middag trots att det är gädda hihihih!!! Kan inte bli annat än gott när det är du som står vid spisen!

    Jag har hemska minnen av gäddor sedan barndomen men kanske är de förbi nu!

    Meen jag hakade upp mig på matbruden i Falun. Att det kan bli för gott...ja jösses hur tänker de?


    Kram ANna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur tänker de? De tänker inte alls tycker jag.

      Kram
      Karin
      och är det inte jag, så är det Uffe som kockar:)

      Radera
  5. I Skåne är hösta synonymt med skörda. Man går ut och höstar litet gräs med lien åt kon eller hästen, om det så är mitt i sommaren.
    Kommer inte åt länken om den alltför goda maten i Falun men det låter ju inte klokt! Äter barnen för mycket eller vad är problemet??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle nästan tro att det har ungefär samma betydelse här också. Hösta och skörda och så har ordet höstat fått en annan betydelse än den ursprungliga, med tiden.

      Jag kollade just länken, som är på engelska, och för min del fungerar den.
      Det anses att det blir orättvist mot barnen i andra skolor som inte får lika god mat. Det är inte klokt. Inte på en fläck.
      Se istället till att barnen i andra skolor också får lika god mat, skulle jag tycka.

      Radera
  6. Verkligen galet med skolkokerskan, men underbart ändå att barnen får mat i skolan i Sverige. Här får de inte det förstås...Det har de aldrig fått vad jag vet.
    Jättefint inlägg, Karin, och du är som sagt en helt fantastisk fotograf! Bara älskar dina bilder!
    Ha en fin kväll!
    ☼☼☼

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det galet.
      Jantelagen förhärskar på sätt och vis.

      Givetvis är det skillnad på länder och skolmat. I Finland och på Åland har vi också fått skolmat i år och dar redan. Det är ju upp till politikerna att ta beslut om hur det skall vara, att prioritera hur skattemedel skall fördelas.
      Tack Eva!:)
      Detsamma!

      Radera
  7. Va? Lagar hon för dyr mat eller vad? Låter ju fullkomligt knäppt. Alltför många barn äter dåligt på skolbespisningen, det är väl bra att de tycker om hennes mat! Pengar pengar pengar. Allt handlar om pengar. Mer än knäppt.

    På tal om mat...Jag tackar nej till gädda men kommer ändå :)

    Tack också för dina fina bilder. De är en fröjd för ögat. Och för sinnet också.

    Hej då, sov gott i natt!

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, hon lagar inte för dyr mat. Hon kan tydligen laga mat på ett ekonomiskt försvarbart sätt, dessutom jättegod. Och det är där kruxet sitter, de andra barnen i andra skolor får inte lika god mat och då blir det orättvist.

      Kom ändå, du måste inte äta gädda. Men du vet inte vad du missar, Uffe kan få vilken gädda som helst att smaka en bit av himlen.
      Men vi har annat att äta också.
      Tack Ann-Louise för alla rara ord!
      Sov gott du med!
      Kram
      Karin

      Radera
  8. Hösta låter höstigt som somra låter somrigt ;-)
    Om det är för god mat så äter ju barnen mer och det kostar ju pengar,spara spara,spara på barn och gamla.
    Men barnen i Sverige får i alla fall mat i skolan tvärtemot i Grekland.
    Ha en fortsatt trevlig vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så låter det!:)

      Antagligen är det där kruxet ligger. De äter för mycket. Å andra sidan så torde det inte bli en massa matavfall som annars kastas, vilket inte är ekonomiskt försvarbart för varken den ena eller andra.
      Det är synd att politikerna i Grekland alltid har prioriterat annorlunda än vad Sverige och Finland har gjort. I minst femtio år har man fått skolmat på Åland, vad jag vet...men att tycka att en kokerska tillreder för god mat är märkligt. Orättvisor länder emellan till trots.
      Ha det fortsatt bra du med!

      Radera
  9. En sak som är bra med hösten är att
    man kan äta lite mustigare mat. Så
    nu skall här lagas kåldolmar i det snaraste.
    Till Hilmas ära. Men jag tror jag nöjer mig
    med tandpetare. Och när jag ser dina
    vackra äpplen så blir det nog en paj också.
    Jag känner inspiration.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hösten är så välsignat rik på många sätt och vis.
      Roligt att du inspireras till goda maträtter och bakverk
      Även jag använder tandpetaren istället för att snöra.
      Onödigt att använda både kniv, gaffel och sax när man kan slippa lindrigare undan;)

      Ha en fin onsdag i dubbel bemärkelse!

      Radera
    2. God skulle det vara, men nu blev det fin och det är ju fint det med:)

      Radera
  10. Hei!
    Du har noen aldeles fantastiske fotografier av høsten!
    Jeg har sittet og sett og sett!
    Klem fra nord!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stubbetufsa för dina ord!
      Jag suger i mig som en svamp:)
      Kram från sydost!

      Radera
  11. Nu har jag hittat länken och originalartikeln - och korrigeringen!
    Det påstås nu att det hela var ett missförstånd, att hon får fortsätta precis som förut och det finns fler skolor i samma område med lika bra mat.och de som inte redan bakar själva ska gå kurs.
    Man ska inte tro på journalister rakt av, en nypa salt är alltid bra att ha i beredskap.
    Det är spm rabaldret om Tintin. Tidningarna flyttades 10 m till vuxenavdelningen och det förkättrade numret om Tintin i Kongo hade aldrig funnits på barnavdelningen. Men DN braskade på med att Tintin kastats ut från Kulturhuset... Vilket han alltså inte hade alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att höra och läsa!:)
      Inte tror jag på allt som skrivs jag heller, men det som stod i artikeln när det stod så läste jag som det stod.;)
      Att det sedan finns andra sanningar bakom det mesta är också underförstått. Och jag är jätteglad att det inte var sant det som skrevs. Huvudsaken är att barnen får äta god mat i många skolor,helst i alla.

      Radera
  12. Milda limpa var ett bra uttryck. :) Vilka fina blommor och fröställningar du har.
    Hackspettar är ju bara för härliga.
    Jag kommer gärna och äter gädda! Har inte ätit gädda på säkert 40 år.
    Språkbruk är intressant. Och i engelskan verkar man kunna hitta på ord väldigt lätt som låter bra men som inte finns egentligen. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varje gång jag lägger ut en bild på någon av våra hackspettar, tänker jag att folk tror att jag har fått pippi, vilket jag nog i och för sig också har. Jag är mycket förtjust i dem.
      Välkommen på gäddmiddag!:) Mitt i allt så blir det så en dag.

      Kramar!

      Radera
  13. Oj, jag började läsa om skolbespisningen i Falun (och fortsatte på det spåret ett tag och hittade lediga jobb som "skolbespisningsbiträde" i Falun och undrar över samband). Hoppas att sista ordet inte är sagt i skolmatsfrågan i Falun. Det verkar som om föräldrarna till barnen som fått hembakat bröd börjar protestera mot förändringarna och kanske andra föräldrar hakar på tack vare debatten.

    Kul med kåldolmar som ett sätt att avreagera sig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt kom just med nya sanningar bakom artikeln. Du kan läsa här ovan. Om det är ett snyggt tillrättaläggande av skolstyrelsen är sedan också en annan femma. För min del önskar jag bara att barn får äta god och bra mat istället för helfabrikat från stora matcentraler.
      Bra med debatt är det alltid!

      Det var en härlig syn att se hur hon svirade bomullsgarnet runt kåldolmarna tillika som hon gestikulerade och domderade. När hon var på det humöret:).
      Kåldolmssnörandet åstadkom många skratt emellanåt under måltiderna.

      Radera
  14. Upplyftande höstbilder...hösten är rätt underbar eller hur !?
    Jag gillar när dagarna kommer och går i ett lite lugnare tempo så man hinner ladda upp rejält innan julstöket drar igång. Ha det så gott, stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hösten är underbar på många sätt. Lugnare framför allt, man har tid till reflektioner på ett annat sätt. Får tag på sig själv på ett annat sätt
      Nu laddar vi upp!
      Ha det gott du med och stor kram!

      Radera
  15. Det händer obegripliga saker. Barnen behöver bra mat för att orka med skolarbetet. Dina hackspettar blir serverade världens största kåldolm. (det hade jag till middag i måndags förresten mums). Hösten är en perfekt fotograferingstid. Vilka färger! Kommer gärna på gäddmiddag men det tar lite tid för mig. Det går väl att värma? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnen är viktiga, mycket!
      Det är bara hälften kvar av hackspettekåldolmen nu:)
      Det går bra att värma, väntar snällt!
      Kram

      Radera
  16. Vilka fina bilder du bjuder på. Jag skrattade gott år bärfisen. Cool!

    Ha en bra dag!
    Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Linda!:)
      ja, tänk vad två små regndroppar kan likna ett par solglasögon?;)

      Ha det bra du med!
      Kram
      Karin

      Radera