tisdag 25 september 2012

Tisdag i slutet av september

 Eftersom det inte blåste särskilt mycket i morse så passade jag på att bränna alla de björkgrenar och kvistar som dråsade i marken under senaste helg. Det blåste rätt hårt stundvis och våra gamla björkar kastade av sig de mest svampangripna grenarna när vinden tog i..
Senare i höst ska vi ta ner några av "farorna", så ingen får en björk i huvudet när de kommer till oss nästa sommar...
Allt har sin tid
De murkna blomlådorna och korgarna gick också upp i rök samtidigt

Det bor en liten pyroman i mig, jag tycker om att elda..
 "Jag far till sjön och tar hem en gädda till middag", sade Uffe och efter en stund kom han hem med den.
Jag tvivlar aldrig på att han kommer hem med fisk, för det gör han alltid. En gång på tolv år har han kommit hem tomhänt.....
2. 3 kg gädda räcker länge för två.
 Under tiden Uffe hämtade hem gäddan, rörde jag ihop chokladtårtor och lingon"toscor" som skall till Helsingfors i morgon...
Medan lingon"toscorna" gräddade tog jag ett varv i trädgården. Det är längesedan känns det som
Konstaterade att hösten har gjort sig kännbar, mycket har redan vissnat, mycket har påverkats av kyligare nätter. Det är snart dags för vintervilan. Några prästkragar blommar dock fortfarande
 Jordgubbstoken likadant
 Höstfibblornas tid är inne och jag minns att jag plockade sådana när jag var barn då frosten redan hade nypit till ordentligt. Tåliga varelser minsann
 Malvan kämpar på med sin rosa blomning

 Ringblommorna är trofasta...De hör också till dem som man kan njuta av när frosten kommer
 Pumpablommorna prunkar tillsammans med den vita rosenskäran. Vi har stora mängder rosenskära i  år,
frön som har legat latent i jorden har grott just i år och ett vitt hav böljar fram över trädgårdslandet
 De är så skira och vackra
 Persiljan väntar på att bli skördad och krassen sprider sig som en vacker farsot överallt
En av de allra sista stockrosorna står vid kökstrappan
Imorgon har jag tänkt mig att ta in pelargonerna.
Det är höst nu

28 kommentarer:

  1. Svar
    1. Vi känner oss som lyxvarelser. Färsk fisk går inte av för hackor:)

      Radera
  2. Klart Uffe kom hem med firre till middag.
    Gott!!
    JAG tycker också om att elda ute! OCh doften är så ljuvlig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ugnstekt gädda med lök och trädgårdens örter i. Toppengott och tre måltider, minst. Inte illa alls:)
      Doften av eld, höst och allt som därtill hörer förhöjer stämningen...jag tycker mycket om att elda
      Kram!

      Radera
  3. Åh, elda! Där väckte du upp en annan pyroman. Nu måste jag åtminstone tända en brasa i öppna spisen. Härliga bilder. (Har jag kanske nämnt det förut, någon gång?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) kanske den lilla pyromanen rent av hör ihop med namnet?
      Minns att du begeistrat eldade brasa i våras någon gång

      Radera
    2. Japp, så e're. Men jag är en pyroman av den mycket ansvarsfulla sorten, vill jag tillägga. Som du, skulle jag tro.

      Radera
    3. Absolut, en mycket ansvarsfull pyroman. Min son är brannsikkerhetsingenjör och har lärt sin mor både det ena och det andra när det gäller eldandet:)

      Radera
  4. Lingontosca, nu rann snålvattnet till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lingontosca är läckert...förstår att snålvattnet rinner.
      Själv klarar jag inte att äta de söta bakverken som jag har bakat. Blir fullständigt mättad av ångorna bara. Men om någon dag så sitter en bit lingontosca njutbart bra i min mun:)

      Radera
  5. Sp fantastiskt vackra blombilder!!! Jag ska ta med mig bilderna till akrylkursen (om jag får) så mina kompisar får lite inspiration. Har just ätit upp din underbara limpa som jag fick i present av Olgakatten och Marianne på Nya äventyr. De var och hälsade på i lördags och vi hade det väldigt trevligt. Tiden bara rann iväg - konstigt när man träffar människor man aldrig träffat irl men ändå känner så väl genom bloggen! Jag kanske hänger med till Pettas nästa år!
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid!
      Givetvis så är det fritt fram att använda bilderna som modeller:) Kul om det kan inspirera någon till att måla dem.
      Undrar vilken limpa du åt egentligen, det fanns tre att välja på. Glad att du tyckte om den!

      Så är det när man träffas och trivs, tiden rinner iväg som ett vatten

      kramar

      Radera
  6. Jag tycker väldigt mycket om din mall. Vad är det för någon? blir du ledsen om jag "lånar" den i så fall? Jag var trött på min gamla, men är inte helt nöjd med min nya. Den här mallen är så lättläst.
    Kram igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), kul!
      Awesome Inc och den är Bloggers, inte min, så varsågod.

      Kramigen
      Karin

      Radera
  7. Lite vemod över din blogg idag...
    men så är det farbror frost har knackat på, idag har det varit riktigt kyligt och jag vart fast vid spisen...
    lite höstmat lagades som ska åka in i frysen till lata dagar.

    Tjingelingen, jag älskar också att elda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som alltid så känns det vemodigt när sensommaren övergår i höst, när allting plockas undan och kylan gör sig påmind. Sedan brukar det lunka på igen tills vi åter står med ändorna rakt upp och låter oss förtjusas av varje litet vårtecken som tänkas kan:)
      Skall titta in till dig och se vad du har lagat för gott att äta den här gången. Tur att jag är färdigt mätt;)
      Vi är nog litet eldfängda vi kvinnor, skulle jag tro, därför gillar vi eld
      Tjingeling Rantamor!

      Radera
  8. Ännu har du mycket vackert i trädgården! Här finns inte mycket just nu, men planterade prydnadskål och lite annat på framsidan åtminstone. De håller ett tag.

    Hur är det med Östersjögäddan? Hur ofta kan man äta av den utan risk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns en del kvar ännu.
      Så länge frosten håller sig borta.

      Är man gravid ska man vara försiktig med Östersjöfisk.
      Men egentligen vet man inte någonting om risken innan man har tagit prov på fisken. Gäddan är en ganska stationär fisk och äter inte så mycket strömming som t.ex Östersjölaxen äter.
      Bäst är att äta honorna, de är yngre i förhållande till storleken vilket betyder att de inte har fått så mycket föroreningar i sig. Dioxin fastnar i feta fiskar och då skall det vara en gädda som äter feta strömmingar för att risken skall vara större.
      Vi äter gädda rätt ofta vissa tider på året, fisk överhuvudtaget. Mycket mera sådan än kött som vi äter väldigt sällan. Du märker att jag inte kan svara på din fråga om hur ofta man kan äta fisk utan risk...:)

      Radera
  9. Jo det är höst nu!!!! Det är kallt..och mor hade varit till Åhlens och köpt varma långstrumpor idag..snygga bruna, stickade..Hälsade till henne och idag kom hon i håg dig!!!
    Det är ju en hel del blommor kvar, ännu..fina bilder från din trädgård..en hel del jobb kvar innan snön kommer..
    Visst är det kul att elda..doftar gott osso-.-'Kram lilla fina kusinkarin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser man på! Roligt att hon minns mig ibland
      Vi har några fina höstmånader kvar innan det blir vinter.
      Doftar gott också, helt rätt. Sticker lite i ögonen också...
      Kram Finakarinakusina

      Radera
  10. Hm, jag minns ju inte vad limporna hette, men inte den med en massa frukt i, och inte den lite ljusare med pumpakärnor, utan den tredje var den som Musikanta fick. : )

    Hoppas nu att ni kan ta det lite lugnare, och det verkar så eftersom du hann med att strosa i trädgården. Det gäller att ta vara på höstens prakt nu när den ståtar som bäst, och det gör du verkligen.

    Stora kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var Adrian! Så heter den mörka limpan:)
      Självklart är det lite lugnare nu, inte samma speed som i helgen:). Strosandet har satt igång igen.

      Stora kramar till dig med Marianne!:)

      Radera
  11. Vilket färgglatt inlägg. Höstens lysande färger överglänses av alla de blommor du visar. Tänk ändå att det finns så många blommor som kämpar på fast det blivit kyligare. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), det gäller att ta vara på de höstglödande färgerna nu, lagra dem i sinnet och minnet för gråare dagar som kommer.
      Ha det bra du med Gunnel!

      Radera
  12. Uffe fixar bästa firren!

    Och jag gillar också att elda! Massor. Det var alltför länge sedan. Får lust att göra det nu.

    stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), det var riktigt gott med färsk fisk.
      Jag tror och räknar med att det blir några brasor under höst och vinter här hos oss, Vi ska fälla gamla svampiga björkar, så det blir nog en hel del ännu och fortfarande finns en del gammalt staket kvar att ta hand om. Det är rofyllt att elda

      Stor kram!

      Radera
  13. Man tycker det ser visset ut innan man sett efter! Då hittar man ju massor som fortfarande blommar. Var hos en väninna med ett par havtornsflickor - det blev 10 totalt! - och hos henne blommade en massa blåklint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så är det, man måste titta efter litet
      Gissade att det var ett tiotal Terttuflickor. Lycka till med alla. Hoppas Karl gillar finskryska flickor:) OM ett par tre år kan du ha mycket bär i så fall.
      Blåklint, den ljuva

      Radera