onsdag 5 september 2012

Synnerligen larvigt

 Jag vet att det är många som värjer sig rent spontant vid att se så här larviga bilder
 Men så här ser verkligheten ut i vårt kålrabbibestånd just nu. Kålfjärilen har gjort sitt!
 Bladen blir uppätna, men kålrabbin är helt oskadd
   Jag vill inte påstå att jag är särskilt förtjust i att de här larverna finns i vårt trädgårdsland,
   men fascinerande är det. Onekligen...
   Jag har nog aldrig varit med om så här stora mängder kålfjärilslarver tidigare.
   Året tycks ha varit gynnsamt för dem.

   Själv får jag smått grymma tankar....undrar om fåglarna tycker om levande föda?
   Ska jag bära alla larver till fågelbordet...eller kanske jag bär dem rakt ut i skogen, faderalla


 En liten björk har också fått besök av växtstekellarven...här i alarmställning.
 De är ca 2,5 cm långa
 Bordsskick tycks de ha och god disciplin
        För att inte tala om god aptit:)

          Det sköna påfågelsögat har också varit larv en gång...
         
      I all hast ett litet inlägg så här. Nu just finns mycket att göra
      I kväll ska jag läsa bloggar, komma på besök och bara koppla av.
      En skön onsdag önskas!
       

30 kommentarer:

 1. Minns du vad jag sa om kålfjärilar.......????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Eva, jag minns nog, men det var om krassen vi talade då och den har inte fått några angrepp. Ännu. Bara av sniglar
   Kålfjärilar är svåra att hålla borta från en ekologisk odling, och deras larver gör inte annan skada än att de äter upp blasten på vår kålrabbi. Vi har inte så mycket annat de tycker om och om de får för sig att krasse är gott så inte mig emot. Vi har mängder..:)

   Radera
 2. Vilka underbara larviga bilder! Och tänk så många kålfjärilar det kan bli om inte fåglarna äter allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)Tack! Det är just där skon klämmer för min del. Jag vet ju att det blir många fjärilar av larverna och av de nya fjärilarna ännu flera...får sluta med att ge bröd åt fåglarna nu. Härmed serveras levande föda...

   Radera
 3. Ja, visst är det lite äckligt. DET tycker iaf jag.
  Men det är ju otroligt bra att kålrabbin inte tar stryk.
  HAHA, bär dem till fåglarna du.
  Din kärlek till alla kryp är så fin. Jag önskar att jag delade den.
  Stora onsdagskramar från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen fara för vår del, vi har bara kålrabbiblasten som de perforerar och äter upp tills bara nerverna är kvar, men jag bär dem till fåglarna....
   Kärlek och kärlek, den är nog rätt så sval när det handlar om kålfjärilslarver;), men jag kan stå ut med dem
   Stora onsdagskramar till dig med!

   Radera
 4. Det var mig en lustiger dans.
  Vackra formationer och färger.
  Inte ett dugg äckligt.
  På kort alltså...hahaha.

  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant att titta på dem, hur de dansar och åbäkar sig. Det roliga är att när jag gjorde en antydning att röra dem med fingret så verkade de anfalla, åtminstone reagerade de rätt så häftigt i riktning mot fingret. Men jag var faktiskt inte rädd för att bli uppäten;)

   Detsamma!

   Radera
 5. Men oj vilka fina bilder det blir av växtstekellarverna i vaksam ställning på björkbladet! Så många på ett enda blad! Och vilken fest för fåglarna! Ja, det är nog dags att dra in på Ålandspannkaka och annat läckert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålandspannkakan är indragen allaredan. Det är kottarna som får sådan, men nu är det bullfest istället som gäller så länge lagret räcker.
   Konstaterade att fåglarna redan har kalasat upp en hel del av larverna...och jag applåderar glatt...inte många larver kvar längre. Hejaheja

   Radera
 6. Hur i all världen kunde du få larverna att posera så fint på björkbladet? Jag tycker det är lite otäckt med krälande djur, även om jag tycker det är kul att titta på dem. Håller mig på rejält avstånd och zoomar så mycket det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man fråga sig. Själv tänkte jag på Ester Williams och hennes simkompisar och alla deras uppvisningar i det våta. På sätt och vis så påminde larverna litet om dem..De viftade hit och de viftade dit med sina ändor, men väldigt synkroniserade, precis som om de hade en dirigent eller coach som ropade höger, vänster osv..
   De brydde sig inte särskilt mycket om mig utan mera om lövet..kanske lika bra att man inte kan höra ljudet av tuggandet;)

   Radera
 7. Har aldrig sett så många larver på en gång som på dina bilder. Jag hade nog burit ut lövet i skogen omedelbart om jag hade haft ett sådant i min trädgård. Men fåglarna ska ju leva de också, så det är väl bra att det finns larver ändå...
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och då visade jag bara en del, trots allt.
   Alla kålrabbiblad är angripna, men idag har nästan alla larver försvunnit. Jag har inte burit bort någonting men gissar att jag har fått hjälp av fåglar och av igelkottar. Larvar, sniglar är mumsfilibabba för dem:)
   Utan larver blir det inte fjärilar, alla behövs vi och överskottet blir mat åt andra. Så fungerar det i naturen
   Kramar!

   Radera
 8. Men vilket grymt foto du fick på larverna som satt utefter björkbladet alla i attackställning. Har aldrig sett något liknande.
  Känns som att det kryper i mig efter att ha sett alla dessa larver...
  Bläääh...

  Tjingelingen vännen idag har vi plockat lite kantareller och trattisar och så en hink med underbara blåbär, finns så otroligt med stora blåbär i skogen, så nog får björnarna äta sig mätta innan dom ska sova iår.
  Såg spår efter en björn idag som grävt upp ett jordgetingbo, fanns några getingar kvar som flög omkring vilsna så vi aktade oss dom är rätt giftiga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket fascinerande att titta på björklövslarveriet..jag har aldrig sett någonting sådant jag heller tidigare. Hade tur som fick göra det och att jag hade kameran med mig

   Vi tog oss också en tur till skogen idag, bara en stund och kom hem med kantareller, trattisar, svart trumpetsvamp och fårtickor. Mycket gott på en timme ungefär. Såg att det finns mycket blåbär som fortfarande är i gott skick, så vi tar oss nog ut i helgen igen
   Björnar har vi inte här, fastän det finns människor som påstår att de har sett.
   Ni har en helt annan fauna gissar jag

   Radera
 9. Kålrabbi är så gott!!! Och de är så vackra. Vad bra att larverna låter bli dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är glad jag också...blasten kan de nog få äta upp men kålrabbin vill vi ha och vi får också. :)

   Radera
 10. Jisses! Fast de är ju rätt fina när de står i givakt så där på björkbladet : ) Har ni så där många larver i hela trädgården? Vad gjorde du med dem? Måste man vara snäll mot dem och låta dem äta upp allt?

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björkarna lär vara angripna av både dittan och dattan just i år, enligt en tidningsartikel i dagens tidning. Björken med givaktlarverna fanns på en liten liten björk i en skärgårdskommun som vi gästade i förrgår kväll, så de finns inte hos oss. Vi har larver på kålrabbiblasten så du behöver inte vara rädd för att komma hit Marianne;). Igår när jag tittade till dem så hade de minimerats till en bråkdel från dagen innan. Gissar att våra igelkottar tycker om dem. Såg så ut eftersom så mycket hade "gåtts" omkull.
   Vi sprutar definitivt inte någonting på någonting för att bli av med dem, möjligtvis nässelvatten. De äter definitivt inte upp allt, de är specialiserade på kål av olika slag.

   Kram

   Radera
 11. Usch--nu funkade det..jag kom in i dörren...och hu, jag hatar larver...fjärilen va snygg..du tokmaja.Dina bilder är snygga--men herre gu' ska di äta upp hela trädet, bladena..
  Eller är di där äckellarverna söta..som den är äckliga dykarinsekten du diggade..hihihi...
  Alla djur är mer eller mindre gosiga..
  Puss och kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. :), jag hörde hur dörren gick upp, välkommen!
   Men betänk söta kusin att alla de där larverna blir vackra fjärilar längre fram, de som överlever. Det finns knappt någon kvar längre, våra igelkottar har tagit för sig i godisaffären.
   Vadå äckellarver? Nu är du larvig!;) De är ju vackra att titta på, men då måste man böja sig fram och betrakta dem litet noggrannare och inte hoppa som en kråka och oja sig, haha...men gosiga, nej..intressanta däremot.
   Puss och kram!

   Radera
 12. Oj....larver. Både fascineras och vill inte ha de nära mig....men på bild, javisst. Och de som mumsar på samma blad...wow! Vilken formation. Imponerande.

  Det är fantastisk hur du ser och hittar med din kamera. Inspirerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog vi alla fungerar likadant när vi ser larver och krälande varelser, hajar till och vill egentligen inte alls ha med dem att göra, men de hör till, liksom vi gör. De finns där i alla fall och då är det ju lika bra att ta reda på varför och vilken nytta eller ickenytta de har i livet

   Kul att du blir inspirerad Lotta!

   Kram

   Radera
 13. Det där bladet med larver i alarmställning ser nästan overkligt ut på något sätt. Har aldrig sett något liknande. Larver är ju en del av naturen men de får gärna vara på litet avstånd. Fjärilen är ju bara för fin. Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Larverna i alarmställning är smått overklig, håller med dig. Jag har aldrig varit med om sådant tidigare. Men fascinerande är det.
   De får gärna vara på avstånd även för min del:)
   Men ibland bryr de sig inte om vad man tycker
   Kramar!

   Radera
 14. Oj! Jisses vad många larver! Jag har odlat kålrötter i år och mina blad ser likadana ut, alldeles uppätna ... men inte en enda larv eller insekt har jag sett till. Bilden med alla larver som hänger ut är helt otrolig. Som ett konstverk! :)

  Jag önskar dig en fin dag!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, det var många larver på en och samma gång på kålrabbiblasten, numera ett minne blott. Även larverna har gått åt, igelkottarna har festat upp dem senaste natt
   Önskar dig detsamma Sofia!

   Kram

   Radera
 15. Så underbart vackra de är!
  Tänk att Pettas hjärta rymmer allt tror jag ...även dessa. Och eftersom redan de andra djuren finns där så hjälper dom ju till ---solidariskt.
  KRAAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alla vårt berättigande och vår betydelse
   Igelkottarna och fåglarna har ätit sig riktigt mätta nu:)

   Kram!

   Radera