tisdag 28 augusti 2012

Bönor och tenn


Idag har jag grävt och grävt och grävt....samt skördat en del och planterat en del
Jag tycker inte om att ytor i trädgårdslandet ligger öppna och kala efter det att jag har skördat
någonting. Onödig erosion, så när bondbönorna hade skördats igår kväll, så vidtogs andra nödvändigheter....

All blast klipper jag ner samtidigt som jag skördar och så får det ligga där det ligger...en bra täckyta i sig själv men ofta slår jag två flugor i en smäll eller till och med några samtidigt om det fungerar

Gurkorna i växthuset ger inte gurkor i den omfattning som önskas längre så krukorna bars ut
och kompostjorden vippades ut i den blivande "barnkammaren"

Jag sådde stockrosor, tagetes, digitalis och borstnejlika i våras och nu är plantorna stora och fina
 men jag har ingen plats klar för dem ännu, så med tanke på tillgänglig yta i landet ....
blev det en fin planteringsbädd efter bönskörden. Krukjorden täcker bondbönsblasten


Nu har stockrosorna sin egen kammare. Om jag inte hinner senare i höst så planterar jag ut dem någonstans i vår istället. Skyltar ska skrivas och ställas upp.
 Annars kommer jag inte ihåg någonting av detta när våren åter är här


Bondbönorna har stora mustiga skal och därinne i livmodern ligger de goda bönorna i rad. 
 Jag sådde tio bondbönor på den yta som jag nu har skördat. Jag är nöjd med resultatet
Vattnet som de förvälls i återanvänder jag till blomgödsel.
Det finns massor av näring i avkoket. Varför kasta bort nyttigheter?
När avkoket har kallnat får pelargonerna på trappan ett extra tillskott
Jag köper aldrig blomgödsel
Så väntar ytterligare en liten avklädning innan bondbönorna är klara för nedfrysning.
Självklart slinker det in några i munnen under avklädandets gång,
de är så gooooda och färskt är alltid färskt
Det blir inte så många paket bondbönor av en hink baljor, men de är så naggande goda så man behöver inte särskilt många som extra tilltugg till maträtter. Rena krutbönorna att ta fram när man känner sig hängig i vinter. Sådana dagar kommer ju alltid

Bönskalen blir återbördade till Moder jord. Jag klipper dem i små bitar så nedbrytningen går litet snabbare. Curlar jag fåglar kan jag curla maskar också. Allt tas tillvara, inget går till spillo
Så fungerar jag och det ger sin vinst i den goda jorden...imorgon skall nästa hink bondbönor skördas.
Det finns mera därute att ta vara på

Igår kväll tänkte jag mig ut för att ta reda på vilken metall den lilla kannan och gräddsnäckan på fönsterblecket bestod av, men trots att månen lyste, om än bakom grantopparna så kunde jag inte se
I morse tittade vi efter...och vi tror att det är tenn. Vilken spännande värld vi hamnade i både Uffe och jag när vi började googla på tennmärkning...Det är lätt att tappa bort sig i Internetvärlden
ByFånen undrade och så här ser stämplarna ut.
 Tennkannan och gräddsnäckan som stod på ett fat i fönsternischen på utsidan
kan man se i gårdagens inlägg.

22 kommentarer:

  1. Om du tittar ut i skymningen kan du se hur daggmaskarna tittar upp ur jorden och niger eller bockar och tackar för alla dina omsorger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det så mörkt, men jag kanske hör hur de tuggar och smaskar:)

      Radera
  2. Vilka bra tips om att vattna med grönsaksavkok! Vattnar du med potatisvatten och allt möjligt annat också? Önskar att jag kunde gå i lära hos dig en hel säsong! Men lite kanske jag hinner plocka med mig av kunskaper under veckan vi är på Åland!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns hur mycket näringsämnen som helst i avkok på grönsaker. Ibland låter jag potatisvattnet åka ner i vasken. Det är ju bra med kokhett vatten för rören, rensning samtidigt.
      Skall bli roligt att ses på riktigt!

      Kram!

      Radera
  3. Åh, jag önskar jag kunde skriva lika lyriskt som du om bondbönor. För mig är dom för evigt förenade med den bönvälling som mormor kokade, jag tror det var mjölk i den också. Det var nog det hemskaste hon kunde bjuda på! Jag ryser än vid tanken. Man säger ju face your fears , men så långt att jag gett mig på bondbönor har jag inte kommit i terapin.

    Att jag frågade om materialet i servisen berodde nog mest på om sorg, jag tyckte det såg ut att vara trevliga föremål, och jag är lite rädd att dom far illa ute. Måste googla lite på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bra att du frågade, jag lärde mig massor på kuppen och tog in kannan och gräddsnäckan på kuppen. Den kan ju fara illa:). När jag väl förstod vad det var jag hade lagt ut i regnet. Trodde det var vanlig plåt

      Jag har aldrig ätit bönvälling men hört talas om det ungefär såsom du beskriver vällingen. Visste inte att det var bondbönevälling. Men här görs ingen välling, de avnjuts som de är. Goda

      Radera
  4. Tror du man vågar... bondbönor? kanske, eventuellt?

    Ta nu väl hand om kannan och gräddsnäckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror man vågar, ja:). Men välling skulle jag gärna avstå

      Ja, så ska jag/vi göra.

      Radera
  5. Beundrar er ekologiska livsstil. Det är mycket som går till spillo för att man inte tänker efter eller inte vet. Fina bilder...den första med solrosen får mig att le så att rynkorna försvinner! Och ja - nog skulle de se pöllåt ut med slät ugflickshy när man har så mycket erfarenhet som jag :)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. en självklarhet hos oss efter många år:)
      Det är just det det handlar om Ann-Mari, att man skall le och vara glad så skinnet spänner ut och man blir rynkfri;).
      Pöllyt är precis rätt ord.

      Kramar

      Radera
  6. Beundrar också er ekologiska livsstil! Vad mycket du fixat idag, som alltid Karin! Tycker om när du skriver så här fint om bondbönor och jag lär mig massor av nytt och bra saker ;)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta!
      Det är så enkelt att leva ekologiskt

      Kram!

      Radera
  7. Samma sysslor här i stan! Men mina bondbönor gav bara hälften så mycket som dina :( Det där med vattnet var ju smart. Mitt åkte ner i vasken. Nu vet jag till nästa år- tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :). I år gav bondbönorna mera hos oss än ifjol, glädjande nog
      Du kan använda allt avkoksvatten av grönsaker på samma sätt.
      Ha en fin helg!

      Radera
  8. Ni är så duktiga på att ta tillvara naturens resurser, beundrar det! Bönorna är så vackra, skulle kunna göra ett stilleben på ett stort fat...men då måste jag ju odla först och det går ju inte!

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en livsstil helt enkelt.
      Du får köpa torra bönor och lägga på fat. Jättevackert det också

      kram

      Radera
  9. DU är otrolig på att TA tillvara!
    Jag är så impad över det ni gör, och ert tänk. Tänket, och handlingarna, är ju så RÄTT!!
    OCH, dessutom vill jag ha bondbönor. NU! :-)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :), jag klämmer in några bondbönor i datorn och trycker på send. Snart är de där!

      Kram!

      Radera
  10. Underbart med skördetid! Du får verkligen lön för din möda med odlingen! Det får nog bli bondbönor hos oss också nästa sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är livskvalité att kunna gå ut och skörda sina egna grönsaker. Tog just in en hink bondbönor till så nu skall det spritas..sedan väntar brytbönorna i sin tur. Vi har mängder...:)

      Radera
  11. Jag ska börja vattna mina krukväxter med grönsaksavkok - få se om de gillar det!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blanda ner avkoket i vatten, inte koncentrerat. Mina gillar det i alla fall:) Har gjort det i många år redan

      Kram!

      Radera