söndag 3 juni 2012

Sparrisvälsignade

har vi blivit. Jag frös just ner åtta påsar med vardera tjugo vita sparrisar i. Första gången jag hann ut för dagen var nu ikväll då vi skördade grön sparris ur eget land....Vi har haft en riktigt bra dag, med trevliga gäster. Oväntat många med tanke på väderleken som mest har visat sitt mulna ansikte. Nu tänker jag sätta mig ner, lägga fötterna högt och titta på Mästarnas mästare... 

26 kommentarer:

  1. Sparris, både vit och grön tycker jag mycket om!!! Så det får du gärna bjuda mig på när jag kommer till ön....hi,hi,
    Vad bra att söndagen var bra med många gäster!
    Men nu får Pettas Karin sitta och vila sig framför Tv:n. Klokt av dig att sitta med fötterna högt( du vet gammal sjuksköterska)det är bra!
    Ha det så bra och var rädd om Dig!
    Kram och vink över havet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica,

      det är gott med sparris och parmesan. Vi äter rätt mycket sparris den här årstiden...och som sagt resten åker i frysen.
      Säsongen har ju egentligen inte börjat ännu, så vi är över förväntan nöjda.

      Ha det riktigt bra du med!
      Kram och vink!

      Radera
  2. Har ni egen sparris! Jisses så gott.
    Jag väntar på att potatisen ska bli klar i torpet, men det lär dröja.
    Köpte på ICA idag och de var LÅNGT ifrån så goda som de som Jan odlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mian,

      ja, vi har grön egen sparris. och njuuter....
      Jag tror att vår potatis har vuxit neråt i år...snart sticker den säkert upp sina gröna rosetter i Kina...midsommarpotatis får vi köpa i år. Helt säkert..
      Hemodlat är alltid godast!:)

      Radera
  3. Grön sparris är imponerande nog, men vit! Oj, säger jag bara. Enjoy! Du fryser väl inte in allt? Nåt måste ni väl avnjuta färskt också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,

      Uppriktigt sagt så tycker jag bättre om grön sparris än om vit, men båda sorter är goda. Vi har fått den vita sparrisen av goda vänner, har inte själva odlat den. Vi njuter färskt var tredje dag ungefär:)...minst ett par veckor till, sedan får sparrisen vila och ta igen sig, växa sig hög

      Radera
    2. Men som bravad är den vita ändå mer imponerande, har jag fått för mig. Mer pyssel liksom. Och vääääldigt god. Japp. Vit är min favorit.

      Radera
    3. Karin,

      båda sorter är mycket goda:). Den vita tas ju innan den kommer upp ur jorden, så vi odlar ju vit trots allt, men låter den komma upp och bli grön. Samma sorts sparris men i olika skeden. Den vita kräver litet mera uppassning och en luckrare sandjord, helt rätt. Vääldigt god, ja...

      Radera
  4. Åh gott...Sparris!! med smör..sen...när man kissar luktar det hamster....hahhahaha...jag är knäpp,men det är sant..
    Godnatt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oljekritan,

      :D, det är mums! Vi äter den med parmesan och persilja, nästan alltid. Så enkelt att tillreda så där i förbifarten.

      Har hört om hamsterlukten, men aldrig tänkt på att det är hamster jag påminner om under sparristider:)..en särskild doft får kisset, absolut.
      Godmorgon du rara knäppiskusin!
      Kramar!

      Radera
  5. Tack ska du ha! Och tack det samma, fastän jag ju vet att din mest bråda tid börjar nu.

    Jag tycker om sparris, men har ingen aaaning om hur man odlar dem. I år blir det mycket små odlingar av det ena och det andra här :) suck, ännu en gång!

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisbet,

      :D, precis så är det. Nu börjar vår arbetssäsong som allra gladast
      Sparris är en lång historia, inte bara utseendemässigt utan också tålamodsmässigt till en början. Det tar ungefär fem år innan de är färdiga för att skördas men sedan har man dem hur länge man vill bara man sköter om att de inte blir alltför mycket skattade och att de får gödsel och omvårdnad. Vår sparris är över tjugo år..kanske äldre. Uffe har sått den från frö..

      Njut av det du hinner och orkar med, man måste inte ha stora odlingar...det finns ju andra som odlar och behöver sina inkomster:).

      Kram

      Radera
  6. Jag tror att jag sticker ut handen, och in i datorn. Jag grabbar dina sparrisar och tar dem till min middag...DET är OK va? ;-)
    MUMS vad gott det ser ut...
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      givetvis får du ta vad du behöver...:) här finns tillräckligt. Det är helt ok.
      Hoppas att det smakar. Nästa gång du sträcker fram handen in i datorn så kanske jag hinner ta tag i den och dra hit dig:)..då kan vi bjuda på middag här istället. Du får hålla i Peter och Karolina så har vi er här allihopa, helt plötsligt. Litet som Alice i Underlandet...
      Kram!

      Radera
  7. Min sparrissäsong är slut, nu ska det bli vippor och kraftiga plantor till nästa år. DÅ ska vi frossa! Men litet har vi kunnat njuta av den gröna som vi också gillar bäst.
    Men potatis ska det bli, om inte till midsommar, så nästan. Man kan redan köpa svensk nypotatis på ICA för 25 kr kilot, men det är mest små som nötter och sånt tålamod att gnida dem har jag inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,

      vår säsong varar möjligen två veckor till....vi har redan låtit de yngsta bli vippor för att de skall bli kraftigare nästa år. Vi har nästan ätit för mycket av det goda...skrattar och säger att MÅSTE vi äta sparris igen när det är dags att skörda, så kanske vi rent av låter dem växa upp litet tidigare
      Egen nypotatis blir det inte hos oss förrän mot augustihållet. De har inte ens visat sig ännu.Men vi har ett självplock i närheten som antagligen har midsommarpotatisen åt oss inom räckhåll trots allt.

      Radera
  8. Den såg god ut. Har aldrig odlat egen sparris, men det måste vara fantastiskt gott att äta nyskördad sparris. Säkert något helt annat än den man köper i butiken. Skrev precis på min blogg om ekologisk mat i Stockholm i affären Gryningen. Inte så färsk som din sparris men, men. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,

      det är fantastiskt gott!:) Uppriktigt sagt så köper vi aldrig i butiken, har inte behövt göra det på många år eftersom vi har egen sparris.
      Såg att du skrev om Gryningen, var redan inne på din blogg
      Kramar!

      Radera
  9. Vilken fin bild!!! Kul att det varit fullt upp idag för er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karlavagnen,

      tack! Vi är inne i den säsongen nu, då dagarna bara sjunger ordet arbete, arbete, hur mycket som helst....:)

      Radera
  10. Sparris har blivit min favorit. Så gott! Älskar det till lax :)

    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolaannna,

      sparris är gott. Både till det ena, det andra och helt för sig själv

      Kram
      Karin

      Radera
  11. Mums jag älskar att köpa dem färska och koka i saltvatten. sen doppar man dem i smör Slickar mig runt munnen när jag tänker på det. Du kanske såg att jag skrev köpa. Tveksamt om det kommer någon sparris alls här uppe i år. Kallt som bara den
    ha en fin kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisbeth,

      de är goda hur man än tillreder dem. När de är riktigt unga, fräscha så är det gott att äta knopparna så där bara;)
      Jättebra att man kan köpa när man inte kan odla!
      Nu har solen värmt en del under eftermiddagen här, folk har kommit hit fastän vi har stängt( men som vanligt är det öppet bara vi är hemma:)), njutit av solskenet och en kopp gott kaffe.
      Ha en fin kväll du med!

      Radera
  12. Åh så gott! Jag har aldrig ätit sparris direkt från landet men jag är säker på att de är ännu godare då. Ljuvligt.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krönikören,

      :D, de är förstås i en klass för sig rent smakmässigt...spänstigare, smakligare

      Kram

      Radera