torsdag 31 maj 2012

Upp och ner...

Igår lovade jag skriva ner receptet på min Upp och ner-rabarberkaka
Jag använder ca 500 gr tvättad, skalad och tärnad rabarber som jag smälter med ca 2 msk smör och 2 msk rårörssocker i en stekpanna. Det blir inte fel att använda muscovado eller farinsocker heller....honung går också bra.
Låt rabarbern smälta på sakta värme i några minuter, rör om en gång och dra av spisen...
Eftersom rabarbern är väldigt saftig den här årstiden så brukar jag lägga ett bakplåtspapper på springformens botten innan jag knipsar fast ringen. Låt allt papper vara kvar på utsidan av praktiska skäl. Det sipprar alltid lite vätska ur formen när man gör rabarberkaka-Upp och ner...
Sedan vispar jag 200 gr rumsvarmt och mjukt smör tillsammans med 2, 5 dl socker....
Jag tillsätter 3 ägg, ett i taget och vispar allt en liten stund så att allt blir välblandat. Jag knipsar aldrig äggen direkt i degbunken utan först i en kopp innan jag häller över det...tänk om ett ägg är dåligt och förstör hela smeten?!..onödigt att chansa..
Så här brukar smeten se ut när det är dags att blanda i 4 dl mjöl och 1 tsk bakpulver
Så är det dags att lägga rabarberröran med socker och smör på botten av den bakplåtspappersbeklädda  formen
Nästa steg är att breda ut smeten över rabarberröran... och så push in i 150 grader varm ugn, 1 timmes tid.
Kakan kan vila en stund i ugnen på eftervärmen innan man tar ut den...och vänder upp och ner...den ser inte så vacker ut med rabarber på toppen, men man kan strö litet florsocker över om man vill eller ..
så låter man den vara som den är...Ni ser hur det har sipprat vätska ut ur formen...därför är det bra med en bit papper utanför formen..ingen extratvättning av ugnen krävs

Kakan är ypperligt god  till en kopp kaffe eller te, passar bra att äta med vaniljsås, vaniljglass eller grädde. Vi tycker inte om alltför söta saker så sockermängden kan med all säkerhet vara för liten för den sockersugna. Det är bara att ändra på receptet. Det går bra att lägga mera socker i , förändra receptet efter egen smak. Det fina i den här kråksången är att man kan använda alla slags bär och frukter till samma smet...när rabarbertiden är över blir det kanske dags för en blåbärskaka upp och ner, längre fram plommon, svartavinbär, rödavinbär, äppel...
 En mycket enkel kaka som smakar riktigt gott!
 Helt utan kalorier också;)......

 Hoppas den smakar!
 Lycka till!


40 kommentarer:

  1. Det receptet ska jag absolut prova i helgen. Tänk att det finns recept på kalorifria kakor! MUMS! Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gunnel,

      :D, ja, är det inte förunderligt?
      Och ändå smakar den som om den var riktigt kalorigod
      Mumsgott önskas!

      Radera
  2. Tack för detta receptet! Det ska jag pröva nu i rabarbertider!

    Rabarber är så syrliga och goda. Mums!

    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. coolaannna,

      om man tycker om syrligt så är det här rätt så perfekt att använda:). Det finns en annan variant av kaka också i min högra kolumn under receptrubriken. Emmy, kan också användas med rabarber i. Mycket omtyckt i caféet.

      kram
      Karin

      Radera
  3. Tant Karin får bjuda på denna kaka när jag kommer på besök
    Har planerat att besöka Åland senast nästa sommar

    Ha en fortsatt bra dag
    susanne

    SvaraRadera
  4. Zoega59, susanne,

    så roligt att tant Karin får bjuda dig på rabarberkaka upp och ner. Du är varmt välkommen nästa sommar eller tidigare när du får till det!

    Ha det gott du med!
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visserligen skulle jag kunna komma i sommar, eftersom själva resan inte kostar så mycket.
      Men jag siktar in mig på nästa år så jag hinner spara lite pengar. Kanske jag då kan hjälpa er med något

      Hälsningar från ett regnigt stockholm

      Radera
    2. :D, låter jättebra!

      vi hörs
      hälsningar från ett mulet Åland, nu vått

      Radera
  5. Hade just satt mig med fötterna högt efter att fyllt två rullebörar med luk! Nu måste jag ju ut igen och ta in rabarber..... Här ska bakas upp och ner genast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,

      ingen rast och ingen ro...nu skall bakas kaka. Men när den gräddar så kan du sätta upp fötterna igen i en hel timme:)

      Radera
  6. MUMS!! Ser så gooood ut!!
    Kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      om man tycker om litet syrligt bakverk så är det här perfekt!

      Kram

      Radera
  7. Gott ser det ut! Och väldigt pedagogiskt och bra beskrivning. Men – du glömde berätta hur du gör när du pillar bort kalorierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,

      Tack! vilka kalorier?
      Äsch, det är ju de som smakar gott...:)

      Radera
  8. Har massor med rabarber just nu och de är som bäst. Försöker undvika socker, men ibland får man allt göra undantag. Mitt sockersug är så gott som borta numera, så jag tror att jag kan minska mängden socker.
    Tack för intressant recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aila Hjort,

      nu är de som allra bäst. Du kanske kan testa använda stevia istället för socker i kakan. Jag har inte testat...
      berätta gärna hur du fick till det!

      Karin

      Radera
  9. Tack för iden. Jag ska prova att göra den. I min lilla pärm där jag sparar recept har jag en flik för rabarber. Kul med olika varianter.
    Ha en fin morgondag

    SvaraRadera
  10. Lisbeth,

    :D. Det finns så många olika möjligheter att använda rabarber på..
    Lycka till och hoppas att du tycker att den smakar bra.
    Ha en fin morgondag du med!

    SvaraRadera
  11. Tackar och bockar för det delikata receptet som jag givetvis ska pröva. Om bara vår rabarber växer till sig :) Nu har vi hönsen på plats hos oss :)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. LyckligaPraliner,

      Din rabarber kommer när min är slut:)...fast å andra sidan så brukar jag ha rabarber ända in i september...
      Härligt med hönsen Ann-Louise!

      Kram
      Karin

      Radera
  12. Gott!! rabarber gött..ser helt ok, inte alls så himla besvärligt att baka..kopierat!! Nu är det soligt vackert och jätteskönt..Inte så varmt att man kan skryta, men inte heller tänker jag gnälla om det blir för varmt igen!! ÖNSKAR dig en fin helg..hoppas ni får många fina gäster. ..kram Karina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oljekritan,

      det är ett väldigt enkelt recept som man kan omsätta på många olika frukter och bär, förändra efter egen smak..
      Här regnar det just nu, till all lycka för vi har haft det torrt som bara den...Önskar dig precis detsamma...vi har bara fina gäster här:)
      Kram
      Karin

      Radera
  13. Det är straffbart att locka med sånt godis!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Teddy,

      :D, litet måste man ju utmana ödet! Å andra sidan så är rabarbern först och främst för kvinnor utsedd;). Det var nån som lärde mig att män inte skall äta särskilt mycket av den läckerheten...

      Radera
  14. Fantastiskt bra med de praktiska tipsen och bilderna som illustrerar bakningens gång. Ska ut och plocka rabarber i morgon och frysa in så gör jag väl kakan så småningom...
    Jag tar nog lite mer socker - går det inte med vanligt strösocker?
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musikanta,

      :D, det går säkert hur bra som helst med vanligt strösocker..Jag använder alltid rårörssocker eller annat mörkt socker för smakens skull, tycker att det blir en mjukare, varmare och mindre söt sötma då, men det där är bara mina idéer:). Var och en kan säkert göra precis som den själv vill och få den kaka som passar en bäst efter tycke och smak.
      Kramar!

      Radera
  15. Å tack snälla du det är så vackert skriet med bilder och allt...som en bakbok...
    det skulle du satsa på en kok och bakbok av Pettas...jag köper direkt...
    Imorron ska jag baka den med barnbarnet...
    men jag har ingen sån tasönderform...
    men det kanske går med en pajform ???

    Tjingelingen och TACK TACK för receptet...
    jag smyger ut från din blogg så du inte vaknar....
    sssmmmmyyyyyyyg....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rantamor,

      Har du ingen tasönderform, så kan du självklart göra kakan i pajform och hålla den där som den är...den smakar ju precis lika ändå fastän den inte är upp och ner efter gräddningen...rabarbern är i botten bara, men du kan ju låta lilla stora C. dekorera med rabarber också...blir hur smarrigt som helst.
      Tack för att du smöööööög så tyyyyyyst...
      Nu är jag i alla fall vaken. Tror jag!:)
      Tjingeling till er båda bagare

      Radera
  16. Och jag som inte kan äta rabarber, buhhh. Kanske kan man stoppa i äpplen ist?
    Den ser så smarrig ut!
    Äggen var ju riktigt vackra..

    kram o trevlig helg

    SvaraRadera
  17. Tina,

    du kan lägga precis vad du vill i den när det gäller frukt och bär. Det måste inte alls vara rabarber...
    Ja, det kändes nästan fel att knäcka dessa vackra äggskal..funderade på att blåsa ut dem för att kunna behålla de tjusiga skalen hela

    kram och hoppas du är kry igen.
    Finfin helg!

    SvaraRadera
  18. Det ser gott ut! Jag har gjort något liknande här:
    http://tankebubblor.blogg.se/2011/june/rabarbertarta.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nilla,

      :D, skall titta in på ditt recept litet senare i kväll:)
      Tack för tipset!

      Radera
  19. Sisådärja nu är kakan i ugnen och Colin ser ut om munnen sombarn ska när man bakar...hahaha...

    Nu vankas det kaffe , mjölk och rabarberkaka om en timma...
    Välkommen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rantamor,

      Härligt med liten Colin som ser ut precis som barn skall göra när det är bakning på gång:)
      Nu har ni kanske redan ätit upp kakan när jag skriver svar
      Skulle gärna komma!:)

      Radera
  20. Det vattnas i munnen på mig!
    Kul att du la ut receptet, detta skall prövas :-)
    ha en fin fredag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ann-Mari,

      :D, det är ett recept som jag tycker bra om till en kopp kaffe. När kakan är kall så går det lika bra att äta den utan grädde, vaniljsås eller glass
      Detsamma önskas!

      Radera
  21. Jösses så gott det låter och ser ut !! Jag ska absolut prova på omgående för nu är jag riktigt sugen !!
    Ha en fin helg, kram från mig

    SvaraRadera
    Svar
    1. eWa,

      :D, så länge den är varm så passar den så bra med något till. När den har kallnat så är den god som den är..
      Ha en fin helg du också Ewa!
      Kram

      Radera
  22. Här har du en till som ska göra denna kaka! Blir i morgon, för är nyligen hemkommen efter att jag "jagat" tre små trollungar i två dagar....men de hade troligen gillat denna! Nu drar jag täcket över huvudet, känner mig frusen och regnet öser ner!
    Ha det nu så bra kära Karin och var rädd om dig!
    Kram och vink från mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monica,

      Tänk så många rabarberkakor det görs och skall göras i helgen, nu när rabarbern är som allra godast. Jag tror den skulle bli extra god om man lade i lite färsk ingefära. Det skall jag testa på själv när jag gör den nästa gång.
      Här regnar det också. Ett välbehövligt regn.
      ha det mycket bra du med!
      kram och vink!

      Radera