torsdag 3 maj 2012

Rätt och slätt en vanlig torsdag....


Backsippan blommar så vackert....Inte hos oss men i dotterns trädgård. Jag har alltid varit förtjust i sådana men aldrig lyckats själv att få dem att överleva. Undrar vad jag gör för fel? Eller kanske hon helt enkelt har grönare fingrar:

Hittade också en snurrande vacker mångfärgad majblomma i deras trädgård:)
Hemma vid köksfönstret grönskar löken. Det är gott att knipsa det gröna i maten och på smörgås
I morse kom jag underfund med vem det är som vänder upp och ner på den gröna mjuka mossan på de stora stenarna i backen. Kajorna har kul tycks det som...jag vänder mossan tillbaka, de vänder upp och ner på allting igen...vi sysselsätter varandra...
Uppriktigt sagt så är vi inte helt överens med dem om att de, snart tjugo stycken, tror att de skall äta upp hackspettarnas talgkorv. Så vi viftar i fönstret och smäller i dörren...vips så är de här igen om en stund...
Tagen på bar gärning!
Dagen handlar om bakning och menyförslag, en del förfrågningar om catering har inkommit de senaste dagarna. Ikväll har vi ett litet cateringuppdrag. Nu till förberedelserna....:)
25 kommentarer:

 1. Fina foton. Tror aldrig jag har sett backsippor i levande livet. De ser verkligen fina ut, och visst är de lite luddiga?
  Ja, och du och kajorna har en lek :-)
  Ha det så gott bland bakbunkarna idag!
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,

   ooops, är det en backsippa? Där ser man...kanske det är detsamma som mosippa. Måste googla

   Kramar!

   Radera
  2. Annika igen,

   jag googlade och du har rätt. Det var ingen mosippa utan en backsippa. Luddiga raringar

   Radera
 2. Åh, backsippor! Fina favoriter även när de blommat ut och blir små lurviga bollar. Nu måste jag ju cykla bort till andra huset och se om de börjat blomma där, för det vill jag ju inte missa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,

   de är väldigt vackra och också rätt ovanliga i sitt slag :)

   Radera
 3. Backsippor hade vi i vår trädgård innan vi flyttade till Mogata.
  Jag klagade över att skatorna snodde brödbitarna som jag slängde ut på gräsmattan från småfåglarna. Då sa Mirren som var på besök: "Skatorna är hungriga dom också", och det har jag tänkt på sen dess.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikanta,

   Till en viss del håller jag med Mirren:) De är självklart hungriga de också, men de vet också att jaga mat i stort sällskap för att förvirra bort andra småttingar. Djungelns lag. Klipska fåglar som klarar sig väldigt bra även fast det inte finns mat här åt dem. Låter man dem härja alltför fritt så blir kalaset väldigt dyrt med flere talgkorvar i dygnet...näpp, en liten knäpp på näbben får de allt. De har också lärt sig...:) Som sagt så är de klipska fåglar som också tar för sig av de andras ägg och ungar
   Kramar!

   Radera
 4. Kajor har jag inte så mycket här men skator. Jag försöker hålla koll på dem så de inte ska ta koltrastens ungar. Det har tyvärr hänt förr om åren. Jag vet att det är naturens gång, men i detta fallet är jag lite partisk. Vem brukar vinna? Du eller kajorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnel,

   vi hade en kaja här för några år sedan som såg så utstött och olycklig ut. Han kom hit till vårt fågelbord och såg för ynklig ut. Han blev förstås döpt till Kaj. Följande vår hittade Kaj sin Kajsa:)och vi var så glada för att han inte var ensam längre... Sedan dess har de med all säkerhet blivit över tjugo kajor och alla kommer förstås hit. Det är litet drygt om jag säger så...:). Vi gav ett finger och Kaj tog alla våra händer:).. Var de alla har rum vet vi inte med säkerhet men tror att de flyger in i ett hål i en ödegård i närheten.Så många som de är så torde de hålla sig med en stor lägenhet vid det här laget..
   Jag har bett dem att flytta tre kilometer österut till kyrkan, för det är ju där kajor skall bo...:) men icke sa´Nicke. Kaj och Kajsa kunde få hållas men sedan kunde de ju sända iväg sina ungar ut i världen..Men de är väl som de flesta föräldrar av idag. Curlingföräldrar. Och kajsläktet blir bara större och större
   Vem som vinner? Det hör du väl redan? Inte är det jag i alla fall, haha...det här börjar likna Hitchocks fåglarna, men de här är snälla, det är jag som är stygg och flaxar undan dem

   Radera
 5. Har ingen känsla av att det är torsdag idag
  Måste bero på alla klämdagar. Skönt att de snart är över på ett tag så man kommer i fas

  mvh susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoega59,

   man blir smått förvirrad av att ha lediga dagar:). Jag har varit tvungen att verkligen ta tag i kalendern och syna den noggrant för att inte missa någonting som är utlovat..men det är ju en viss tjusning med det också!

   mvh Karin

   Radera
 6. Backsippor har jag gott om i trädgården och gör ingenting med! Det är förstås en "tam" sort men idag har jag sett den vilda också i Brösarps Backar. Där finns det dock mest av gullvivor som växer strödda över hela området i tusental.

  Kajor har vår närbelägna stad mycket bekymmer med; de finns i enorma flockar som smutsar ner och för ett oherrans väsen. Man har försökt skrämma dem med olika metoder men inget hjälper, de är alldeles för smarta. De kan flytta ett stycke ett tag men är snart tillbaka igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,

   jag skall nog göra nya försök med backsipporna, vet inte varför jag inte har lyckats tidigare
   Nann har en dubbel tovsippa på gång också, som skall blomma i sommar. Spännande..

   Vi har en viss hjälp av våra skator som håller ordning på kajorna, som börjar bli väl många för vår del. De är smarta de blåögda. Jag har just varit ute på trappan i tidig timme och agerat fågelskrämma.
   Skatorna skrämmer iväg sina egna när sommaren är slut. Ut med er ungar..

   Radera
 7. Jaså, de där är hemma hos dig och pickar också!
  Ett par släktingar till dina busar runt ganska bra hos mig, inget underhållande alls!

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tina,

   japp. Gissar att du inte vill ha flera släktingar dit...försöker övertyga dem om att kyrkan passar allra bäst. Att det är där kajorna brukar bo. Vi har en så fin kyrka i vår kommun, med egna bin...ovanför en av ingångarna har bina sin ingång:)

   ha en fin helg du med Tina!

   Radera
 8. Kajorna ..ja alla har vi vår uppgift här på jorden. Trevlig helg kram ewa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollmor Ewa,

   vi har så och får försöka vara snälla mot och med varandra:) Jag flaxar snällt undan dem:)
   Trevlig helg,
   kram
   Karin

   Radera
 9. Backsippor har jag också försökt få att trivas hos mig..grävde upp från pappas tomt..där trivdes det i massor..men inte hos mig..är det nåt med jorden..sur eller söt eller nåt??
  föredrar nog kurredutt ekorre före de svarta fula kajorna..eller fula var väl elakt sagt..med kommer de flygande i hundratal och bajsar hejvilt..skrikande..ja kanske de inte kan hjälpa det, men inte är de trevliga..Och så ha fräckheten att vända på din mossa!! Hihi...kram Karina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oljekritan,

   uj, månne det ligger i generna? Det där med att inte lyckas med backsippan? Har vi inte tillräckligt gröna tummar månne? Hälsa din sjuka tumme för den delen:)! Ge klapp och kram!

   Ja, kan du tänka dig så fräcka de är, vänder upp och ner på min mossa, stup i kvarten;)...snart måste jag gå ut och vända den tillbaks igen. :)
   Var rädd om dig och tummen!
   Kram
   Karin

   Radera
 10. Kunde inte låta bli att känna nostalgi när jag såg vindsnurran. Så där såg de ut när jag var lite och det är ett x antal år sedan det.
  Ha en bra helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth,

   visst blir man en aning nostalgisk, men min var ca tio gånger mindre än den här är...det är den största förstamaj-vindsnurra jag har sett, ca 35 - 40 cm i diameter.
   Ha en fin helg du med!

   Radera
 11. Hi hi, kajorna (och andra kråkfåglar) är ju smarta... och därför både uppfinningsrika och lite småjobbiga. Men jag är mycket förtjust i kajor! Jag har dock inte behövt fightas med dem :-)
  Finurligt att låta löken växa så där, det ska jag genast ta efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mian,

   De är verkligen smarta och det är så roligt att se alla "in action" mera eller mindre samtidigt. Se hur de anpassar sig till varandra på denna lilla yta. Det är roligt att se hur väl de känner varandra också, olika fågelarter, sinsemellan. Hackspettarna sätter pli på dem...tjoff,tjoff...bort med er blåögingar:)-typ.

   Löken är väldigt vacker i en glasburk, bordsblomma samtidigt

   Radera
 12. Backsippor är så fina. Minns inte när jag senast såg någon men din var väldigt vacker.
  Det verkar vara full fart hos er nu med allt möjligt djurliv. Och jag tycker det är fantastiskt att du hinner ta fram kameran och föreviga alla dessa små och stora djur. Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,

   det är min dotters backsippa, men jag skulle väldigt gärna ha många sådana i min trädgård, för jag tycker att de är så fina och vackra. Här är allting vädligt grönt just nu, när det har regnat och värmen sakta återkommer. Idag är det dimmigt men det betyder troligen att en varmfront är i antågande. Vi har haft kalla dagar ett tag och känner oss nästan in i märgen trötta av det:)
   Snart kommer du närmare det här hållet. Tänker på dig!
   Kramar!

   Radera