torsdag 26 april 2012

Choklad

Aprilmånads sista fredagstema är kort och gott, med betoning på gott: Choklad

Choklad är inte bara det där extra goda, choklad är så mycket mera....

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen.
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879
I all reklam före 1900-talets början var det bra för hälsan att äta choklad

Men i början av vårt senaste århundrade skedde en förändring som ända till helt nyligen har skapat en mängd fördomar om choklad både hos läkare och allmänhet.

En fransk läkare, Hervé Robert, bestämde sig för att göra en vetenskaplig undersökning för att se om det fanns någon sanning i alla fördomarna. Han började sin studie 1991 och året därpå publicerade han resultatet i bokform under titeln Chokladens terapeutiska dygder.
Följande text bygger på ett inlägg av Hervé Robert vid de franska chokladtillverkarnas årsmöte i Lyon 1992.

Man blir inte tjock av att äta choklad. De flesta födoämnen som är avsedda att ätas som njutningsmedel ger fetma om konsumtionen är hög. Allt beror på mängden. Det är inte troligt att en person äter ett kilo choklad om dagen för att stilla sin hunger. Choklad innehåller visserligen 500 kalorier per 100g men bantning idag är inte baserat på räknandet av kalorier. Förut bantade man genom att inta ett visst antal kalorier per dag under en given period. Den sortens bantning har ersatts av andra mer eller mindre effektiva bantningsmetoder.

Det märkliga är att många människor bekymrar sig ifall de äter ett par chokladbitar fastän de två timmar tidigare åt en rejäl portion gräddstuvad potatis eller några skedar lättmajonnäs. Choklad innehåller betydligt färre kalorier än de exemplen.

Hur man gör en oanständigt god chokladbakelse ännu bättre: tillsätt mer choklad ovanpå!
Sharon Moore

Tänka fritt är stort, men tänka choklad är än större.

Som vanligt, så har jag alltid som allra minst med tid att skriva fredagstemat under fredagar:)...mitt arbete
kräver mig oftast till dryga hundra procent en sådan dag...Så jag har "slarvat" mig igenom detta delikata tema, lånat bilder kors och tvärs från Internet, lånat texter likaså.

Titta in på Chokladsajten, läs och förundras men ta er tid, för choklad är ingenting som man bara skyndar förbi... bläddra i alla rubriker i kolumnen till vänster och en helt "chokladiserad" värld öppnar sig
Titta gärna in På livet på den trassliga bastmattan, också...där finns mycket om choklad och brownies under senare hälften av april

Här hittar ni alla andra deltagare i fredagstemat:
 Anna,  Annika, Cecilia, Channal,  Desiree, Erica, Gnuttan, HeLenaInga-Britt, Karin,
Lotta, Musikanta, Nilla, Olgakatt, Pettas, Saltis,  Åsa 

Nu står jag här beredd att lämna stafettpinnen vidare till någon!
Vem är först ? Att bli dirigent för fredagstemat under maj är första pris!:)
Lätt som en plätt, bara sätta rubriker...


48 kommentarer:

  1. Choklad är både gott och nyttigt.
    Hämtade idag hem 2 askar after eight. Min tanke är att lägga det mesta i frysen

    Må så gott och god natt
    susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. susanne-Zoega59,

      mörk choklad är supergott och dessutom så mäktigt att jag inte kan äta särskilt mycket.
      Bra att ha hemma

      Må likaledes och sov gott!
      Karin

      Radera
  2. En kopp varm choklad med litet chilipulver innan man lägger sig är rena sömnmedicinen! För att inte tala om hur gott det är.
    Tack för roliga ämnen i april, Karin!
    Mitt chokladbidrag får vänta tills i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,

      mmm...med chilipulver är det perfekt. Har aldrig testat som sömnmedicin men skall göra det snarast:)
      Tittar in och läser chokladbidraget den rätta dagen...

      god natt!

      Radera
  3. Blev sjukt sugen på choklad nu...
    IGEN!
    Skrev precis mitt inlägg själv (kommer imorrn vid 6 som alltid).
    Mmm...gott, gott...
    Choklad är VERKLIGEN MUMS!!
    TACK för fina ämnen.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      visst är choklad speciellt mumsigt!
      Tänk ändå hur många det är som tycker lika över hela världen.
      Måste nog vara något alldeles speciellt i kakaobönen.
      Ett beroendefrö ?:)

      Kram!

      Radera
  4. Choklad när du beskriver det är som ljuv musik.

    Jag mår bra av att ha choklad hemma och jag har t.o.m börjat med lite i väskan, om jag skulle bli sugen. Alltid minst 70%, bara en liten bit. Då är jag nöjd.

    Choklad är njutning, sensuellt, vackert, roligt, varierande, gott, nödvändigt.

    Underbar text Karin och härliga bilder. Jag måste ta mig en bit nu...och så här står det på förpackningen:

    "Dark Chocolate Chile Variado -- the first bite entices your senses. Let each nibble melt on your tongue. Inhale the intoxicating aroma. The lass bite comes far too quickly"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta,

      choklad är ljuv musik. Bra choklad...
      den där riktigt söta, småsliskiga får gärna vara för min del.
      Det skall vara allra minst 70% för att njutningen skall vara fullständig. Det har säkert med den där speciella känslan av mättnad, god mättnad att göra. Smaken som sitter i länge..

      The lass bite comes far too quickly....every day!:)

      Radera
  5. Det där badet hade varit något det men hon i såg lite knepig ut, he he. Lite Dracula look alike..fast med choklad då.
    Jag gillar inte riktigt mörk choklad, det behövs bara en liten bit så är jag nöjd. Men det hängde ju på mängden, så tjock lär jag inte bli då!

    KRAM o trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tina,

      Chokladdracula:). Mitt i allt så växer det långa hörntänder fram i mungiporna på henne och hon hugger dem i choklad så chokladblodet sprutar....(undrar hur den här dagen skall sluta..eftersom den börjar så här?);) Mon dieu!

      Det är just det! Man är nöjd med en liten bit mörk choklad. Den sätter sig ögonaböjbums! Tjoff, så där bara. En påse Polly slinker in som om man tuggade knäckebröd istället..ack ja...

      Kram och lika trevlig helg!

      Radera
  6. Choklad. Nu börjar det hetta till! Nu ska jag erkänna! Jag har egentligen aldrig varit så betuttad i choklad. Men nu på senare år tar jag mig gärna en liten bit choklad till kaffet. Mörk choklad! Helst med en liten smak av något annat.

    Ha en fin fredag!
    Kram ANna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolaannna,

      aha, så kom den bikten!;) Ingen chokladälskare! Ojojoj...vad skall man göra åt det då?
      Mörk choklad med apelsinsmak sitter inte så illa till en kopp gott kaffe

      Ha en fin fredag du med!
      Kram
      Karin

      Radera
  7. Tack för alla fredagsteman i april. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nilla,

      tack för att du har varit med på ett hörn!
      Trevlig helg önskar jag dig också!:)

      Radera
  8. Det mest inbjudande jag sett på länge !!! Ha en härlig fredag och helg, kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. eWa,

      det förstår jag:).
      Ha det fint du med!
      Kram

      Radera
  9. En bit mörk choklad av bra kvalité räcker så gott när man blir sugen. Har alltid sån hemma.
    Gör ibland tryfflar och smaksätter och det är också en mycket uppskattad present när man träffar vänner eller som senast i alla barnen och barnbarnets påskägg. Hemmagjort av bra kvalité och fint inslaget....choklad piggar upp. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tankevågor,

      absolut!:)
      Jag har förstås rätt stora mängder i mina gömmor eftersom vi bakar en del åt andra och också till vårt eget café. Vår ekologiska choklad är 71 % och det är precis som du säger, man klarar sig på liten bit.
      Hemmagjorda godsaker är alltid uppskattade.
      Skall nog sätta mig ner och pigga upp mig med en bit choklad. Sitter bra när man tvättar golv.

      Radera
  10. Jag älskar choklad! Men mest ljus. Mumsar på nästan dagligen och jag tror inte heller man blir tjock av choklad, isåfall skulle jag vara riktigt fet ...det kan jag lova!
    Ha en fin dag!
    Kramis
    ☼☼☼

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eva in Athens,

      det handlar ju om rätta mängden som vanligt. Äter man för mycket så äter man för mycket och då tror jag nog att det börjar påta ut både här och där...
      Ha en fin dag!
      Kramis

      Radera
  11. Karin, vad tycker du??
    SKA vi pausa från temat?
    Jag tycker stinget saknats ett bra tag. Kanske hela året. kanske längre.
    Varför inte pausa till i sept och se om folk är sugna då?

    VAD tycker du?
    Jag tänkte vika ett inlägg åt det nu om en stund. Att vi vilar från det. Säg vad du tycker!! SÅ skriver jag sen.

    Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      på något sätt så känns det som det enda rätta. Tror att alla är vårtrötta:) och att det finns så mycket att göra den här årstiden. Vi pausar till september.

      Kram!!

      Radera
  12. Det var ett riktigt läckert bidrag! Må vara att du hade bråttom när du skrev, men sugen blev jag i alla fall. Ska på japansk restaurang ikväll, men kanske, kanske kunde man snika förbi ett annat ställe och få sig en riktigt god chokladdesert efteråt?! :-) Tack för månadens alla bra teman!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gnuttan,

      Tack! Så bra!
      Självklart skall du äta en riktigt god chokladdessert efteråt. Kanske före också?;)
      Nu kommer jag söderut en stund!

      Radera
    2. Hur var det förresten; har något tagit över för maj? Om ingen anmäler sig till tjänsten, kan jag dra mitt strå till stacken - det var ju ett tag sedan jag senast höll i det (och aldrig med nya bloggen).

      Radera
    3. Gnuttan,

      du har redan konverserat med Annika här ser jag!:)
      Som du ser så blev det bestämt att fredagstemat återkommer i september. Du kan väl ta det då?
      Gnistan saknas en aning just nu,säkert av många vårliga skäl.

      Radera
  13. OK, Karin! DONE!!
    Vi struntar i det fram till i höst. Känns som det enda rätta.
    Älskar att skriva på tema, men om stinget fattas är det inte kul.
    Stora kramar!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      Ok, done!
      tror det blir bra så här:).
      Stora kramar!

      Radera
  14. Ok, ser nu dina och Annikas kommentarer. Synd, men ok. Har ju sett att det är begränsat hur det är med rundsurfandet också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gnuttan,

      det har varit svårt ett tag, så det är säkert behövligt med en liten vila. Vi kan ju titta in till varandra ändå och hitta på något kul!:)

      Radera
  15. Gnuttan, kör vi igen på tema så lovar jag att hojta till. Tror att det måste stöpas om på ngt sätt.
    Skrev just ett inlägg om detta på min blogg.
    DET är slut, iallafall tillfälligt.
    Men jag bloggar gärna på tema på annat sätt.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      så har vi pratat ut, åtminstone tre av oss:)
      Tittar in på din blogg

      Kram!

      Radera
  16. Väldigt trevligt inlägg och rolig bild på henne som badar. Vad gäller temat så håller jag med både Annika och Karin. Kommer inte ha tid att skriva något tema i maj eftersom jag kommer att vara borta en del och kommer att få annat att skriva om. Har tyvärr inte hunnit läsa andras temainlägg heller på sistone.
    Det har varit kul att skriva om dina teman i april - tack Karin för dem!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musikanta,

      tack! Bada i choklad!? Undrar hur det skulle kännas? Men det finns ju chokladmassage också förstås. Det gäller att hålla sinnet öppet för allting:)
      Tror nog att det är bäst så nu, alla har mera eller mindre fullt upp och det får ju inte bli en stress av det hela. Jag har också missat en del inlägg..

      Kram
      Karin

      Radera
  17. Ser gott ut. Jag låtsas som om choklad inte finns. Så jag tittade snabbt på bilderna och for vidare till dina tidigare inlägg. Det har varit bråttbrått denhär veckan. Hamnar nu att åka i väg till jobbet, för jag glömde förstås en väska med böcker att rätta. Är ju pigg på morgnarna så jag har tänkt rada ut jobb för mig i morgonbitti. Hoppas bara slippa nysningar halsont och snuva GRRR.
    Vi njuter i kväll. Du kanske av choklad?
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lisbet,

      Det är gott också!:)
      Jag låtsas aldrig sådant! Självklart att choklad finns;). Massor av olika sorter också...
      Var rädd om dig mitt i alla nysningar, halsont och snuva. Det är grrrr. Vet.
      Ingen choklad här..Kanske en banan och en kanna vatten...får se;)
      Kram

      Radera
  18. Läckra bilder, men att bada i choklad, njaa...Det där med choklad verkar nästan vara en hel vetenskap. Sen jag slutade äta socker njuter jag av mörk kakao i små bitar som sätter guldkant på tillvaron!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grekland nu,

      gränsen går nog där vad gäller choklad:)..inget bad här heller.
      Det verkar som om de flesta av oss som tycker om choklad har börjat äta mörk choklad med åren, ändrat smak. Mörk choklad är mycket gott. Jag är nogsamt medveten om att om jag äter ljus choklad så åker det många fler bitar in än annars. Så den avstår jag..

      Radera
  19. Åh. Förföriskt, gott vackert, nyttigt, livsviktigt! Choklad.
    Tack för fina och inspirerande fredagsteman i april.
    Men hallå, blire ingen mer teman nu? Så kan vi väl inte ha det? Om jag hittar på några, skriver ni då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,

      livsviktigt är ordet!:)

      Det har varit rätt trögt under det senaste halvåret med fredagstema-deltagandet och att få någon att vara "värdinna" så det blev så här igår. Andra har aviserat att de inte har den tid som de vill och kan ge under majmånad. Gnuttan hade också temaförslag...hur gör vi nu? Jag skriver oberoende av månad, så ger du förslag så skriver jag nog mera än gärna.Hur många som hänger på är en annan sak. Annars sätter vi igång "ordentligt" på nytt i september. Annika i bloggen Life i the suburb är litet av en generalska i det hela. Hon har varit med från början. Det brukar bli en sommarpaus från och med juni normalt...
      Men jag hoppar på en rubrik, som sagt, oberoende. Tycker om att skriva på ett tema

      Karin i strålande morgonsolsken

      Radera
  20. Choklad är verkligen mumselimums! Jag älskar choklad, helst mörk då. Ljus är ofta för söt. Tack för roliga teman i april!
    Ha en mycket skön helg!
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. HeLena,

      :), det är gudagott!
      Jag har märkt att jag äter ljus choklad så som man äter knäckebröd (favorit) medan den mörka avnjuts i små bitar. Har säkert med sockermängden att göra...benägenheten är ju ofta sådan att man äter mera av det mera söta...det genererar liksom en aning:)
      Ha en lika mycket skön helg du också!
      kram!

      Radera
  21. Jamen nu ser jag – jag läste kommentarerna slarvigt förra gången, men om Gnuttan har teman för Maj är det väl bara att köra! De som har lust att hänga på gör det, de som behöver pausa gör det. Jag har inte ens hittat på något än, men tänkte att jag kunde rycka in om det behövdes. Go, Gnuttan, go!

    SvaraRadera
  22. Karin,

    javisst kan vi göra så...den som känner för fredagstemat hänger på. Förmedlar vidare till Annika och Gnuttan!:)

    då kör vi då!

    SvaraRadera
  23. Så har jag skrivit ett litet inlägg om detta med temats framtid och majvärdskap. Jag vill ju inte trampa någon på tårna, men eftersom jag anmälde mig som värd innan jag såg tankarna om att pausa, och några hoppade på denna idé om att fortsätta, ja så kändes ju det liksom som om jag måste hålla mina ord. och själv tycker jag ju som sagt fortfarande fredagstemat är kul. Man ska bara komma ihåg att man inte behöver skriva alltuttömmande om varje tema, utan att det är tillräckligt att bara visa och skriva om en enkel sak som på något sätt har med temat att göra. de som är intresserade: Läs mer på min bogg... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gnuttan,

      Jag har läst ditt inlägg och tycker det är toppen att du vill fortsätta hålla i majtemat för dem som är intresserade av att skriva någonting.
      Jag har redan meddelat till dig på din blogg att jag hänger med också i maj...:)
      Tack!

      Radera
  24. Absolut, de som vill köra på kör på. Sen tycker jag att vi drar igång det med lite ny twist i sept igen.
    Men ni som vill köra på kör såklart på!!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      Absolut!:) Det blir riktigt bra det här!
      I september twistar vi på igen, kanske litet annorlunda:)
      Kram!

      Radera