söndag 29 april 2012

"128 blåsippor och många flera....

har ni", sade lilla Iris idag när hon kom hit med sin fransk/svenska familj. De har varit här förut och ville åter göra ett besök, så vi som hade stängt befanns plötsligt ha öppet. I vanlig ordning, så har vi öppet fastän vi har stängt!:) Vid ett av trädgårdsborden i Fyrklövern satt redan en engelsman med sin finländska fru och intervjuade Uffe om företaget Pettas...jag var på väg till dem med kaffe och smörgåsar när Iris med familj plötsligt bara stod där vid disken...Så det var bara att knacka bort ringrostigheten och se till att alla som önskade fick sina smörgåsar och sina drycker....Vi fick en härlig stund tillsammans allihopa med tranor och gäss flygandes kors och tvärs över våra huvuden.  
Mot kvällssidan gjorde jag ett besök för att titta på nunneörterna bakom vårt lider
Beståndet blir bara större och större, kommer närmare vår tomt för varje år
Jag tyckte att det kändes märkligt under mina fötter. Och vad fann jag?
Jag har tidigare berättat att det växer upp både det ena och det andra bakom vårt lider varje vår, inte bara vackra vårblommor. Tjälen hjälper till att "poppa upp" gömmor från gångna tider...och jag är alltid så förundrad över att flaskorna inte har gått sönder av vinterkylan genom alla dessa år som de har legat där...idag hittade jag endast en liten glasburk som hade spruckit....
Jag är innerligen glad över den enormt fina återvinningsverklighet som vi i dagsläget befinner oss i, trots att vi nog klagar litet var till mans med jämna mellanrum på att det kostar så mycket.
Vi behöver inte slänga glas, plåt och annat i skogen för att bli av med "problemet".
Vi har våra insamlingsmöjligheter...
På onsdag åker det upphittade "fyndet" till återvinningsdepån...Lika så bra att ta en ordentlig runda med grova stövlar och skyddshandskar på för att samla in  årets"svampar" som har dykt upp ur det fördolda
Nästa vår hittar jag säkert nya "skatter".

Uffe har börjat röja i örtlandet...Vilket göra! Rysk dragon och citronmeliss har tillsammans med myntor av olika slag "gaddat ihop" sig och det enda som finns att göra är att gräva upp allting, separera, dela och rengöra....innan vi åter kan plantera de plantor vi vill ha på sina respektive platser..men mera om detta en annan gång.

Jag har ett angenämt problem. Jag har så mycket att skriva om i bloggen så jag är smått förtvivlad över vad och hur jag skall prioritera...Lottas utmaning väntar (är påbörjad Lotta:)), levadavandringar, trädgårdsgöranden, café- bageri, och en del till som bara händer varje dag...

Ja, så skall förstås det vardagliga livet med att få slantarna att räcka till för brödfödan också skötas:)...
Det är något som alltid ligger i första prioritet, precis som för de flesta människor

Våra vänner från Småland har farit vidare igen, men innan de lämnar ön så rekommenderade vi dem att besöka olika trevliga ställen på vår ö. Synd nog så är inte särskilt mycket öppet ännu...

20 kommentarer:

 1. Tänk att de gamla namnen har blivit populära igen.
  Många av dom är riktigt fina, som t.ex. Iris

  Du får väl skaffa dig en spökskrivare som hjälper dig att blogga

  Fortsätter med den bloggen jag har, eftersom vissa av mina återkommand eläsare blir galna om jag ändrar adress igen.

  När andan faller på brukar jag skriva på adressen http://zoega59.blogspot.com
  Men personligen tappar jag lite energi för att blogga när vädret är fint

  Ha en fin kväll
  susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Susanne, Zoega59

   Iris är rätt så vanligt här på Åland, man hör det allt oftare

   Nej, det blir nog ingen spökskrivare så länge jag har stort nöje i att blogga:). Jag "spökar" gärna själv:)
   Det går väl upp och ner med bloggandet som med det mesta i livet och det är ju frivilligt.

   Och visst så är det så att man inte så gärna sitter inne och skriver när det är fint väder på utsidan

   Ha en fin kväll du med!
   Karin

   Radera
 2. "Med tranor och gäss flygande kors och tvärs" låter så härligt och jag önskar att jag också kunnat dyka upp när ni har stängt och fått dricka kaffe :)

  Oj vad det är konstiga svampar hos er. Vare sig särskilt fina eller lättuggade. Det kan ju vara hur mycket skräp som helst som ligger nedgrävt. Bara ingen gör sig illa på det som kommer upp, råkar trampa på något vasst eller så. Se dig för! Du behöver friska oskadade fötter för nu blir det ju bara mer och mer hos er att göra, kan jag tänka mig.

  Ibland har jag hur mycket som helst jag skulle vilja skriva om på min blogg men håller igen lite. Jag tänker att folk tröttnar till sist och orkar inte läsa. Alla har ju så många bloggar att läsa och då prioriterar man väl bort en del. Sommaren kommer och då sjunker läsarantalet, iaf hos mig.

  I veckan jobbar jag långa dagar alla dagar igen. Inget ledigt. Men jag och dottern ska plantera ringblommor inomhus så att de hinner växa till sig lite annars får vi vänta evigheter innan de börjar blomma. Vi har ju massor av snö kvar ännu och minusgrader varje natt. Kommer att ta lång tid innan de går plantera ut.

  Jag hoppas du får en ny fin vecka!

  Söndagskram från mig!/Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. LyckligaPraliner,

   Det var verkligen ovanligt många tranor och gäss på farten när vi hade gäster i trädgårdscaféet. Härligt för dem som sällan eller aldrig får se sådana:). Vi ser dem alla dagar den här årstiden.

   Det blir stövlar med tjocka sulor som jag sticker fötterna i när jag vandrar bakom lidret...lita på det, men skräpet måste bort. Tack och lov så är ingen där normalt, bara jag och Uffe någon gång.

   En gång om dagen bloggar jag..hoppar någon gång, låter det inte ta så mycket tid egentligen, skriver det mesta klart i huvudet redan innan. Jag skriver mest för min egen del och låter det bli som det blir...sommartid så är det alltid lite lugnare...tror jag. Har faktiskt inte kollat upp

   Tänk så olika det kan vara fastän det inte är såååå stora avstånd. Snö!! Vi har kyligare igen, tomaterna har fått nattmössa på ikväll..
   Förstår att du måste förkultivera för att hinna få blomning alls.

   Ha en fin arbetsvecka!
   Söndagskram också härifrån
   Karin

   Radera
 3. Spännande fornfynd som fryser upp på era marker! Den där koppen ser intressant ut...

  Och jag håller med om att livet är så fullt av bloggämnen att man knappt hinner med. Det hade vi ingen aning om för femton är sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,

   :), koppen är en Arabia tror jag. Skall "arkeologa" litet noggrannare...

   Det hade vi absolut ingen aaaaning om för femton år sedan. Undrar vad jag gjorde på den tiden istället?
   Måste tänka efter..

   Radera
 4. Vilket omväxlande liv ni har. Och du sparar väl flaskorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eivor...

   ja, det kan man nog lugnt säga:)
   Njaa, jag tror inte det. Jag skall titta litet närmare på dem någon dag...kanske ett par bruna stannar kvar här. Resten till återvinning.

   Radera
 5. Men så underbart. Älskar att ni har öppet fasten ni har stängt ;) Så ska det vara! Både och ;)

  Och 128 blåsippor och många flera på Pettas....vilken helt ljuvlig kommentar!

  Kram och glad Valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta,

   :D. Barn är specialister på att säga ljuvliga saker i den stilen. Man blir bara glaaad...nu vet jag att vi har 128 blåsippor och många flera..

   Kram till dig!
   Glad Valborg!

   Radera
 6. Den där skatten hade jag hoppat jämfota över, älskar allt gammalt glas.
  Så länge det är helt och man inte skär fossingarna bara...

  kram o trevlig Valborg Karin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tina,

   Jag gick jämfota över den, det kändes märkligt när det liksom rullade under fötterna i mossan:)
   Innan jag för bort den skall jag titta ordentligt på flaskorna utifall att någon måste stanna kvar

   Glada Vappen!
   Kram

   Karin

   Radera
 7. Så vackert och vårlikt ni har det nu. Saknar mångfalden av vårblommor.
  Det där med saker från gångna tider låter bekant. Vi hittade rester av koppar, fat osv i en del av mina föräldrars trädgård under många, många år. Och det kröp också upp allteftersom.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,

   vi har ljuvlig vår just nu. I natt har det varit minusgrader igen, halvmåne. Men det hör till, varma dagar, kalla nätter, spring ut och in i växthuset med täcke för natten, dra av inför dagen.

   Jag är så förundrad över att så mycket är helt som kommer upp ur jorden...men visst finns annat trasigt också. Ny skattsökning varje vår:) Spännande att se hur folk levde på det här stället tidigare

   Kramar!

   Radera
 8. Det är bråda tider nu! Vi har haft gäster hela veckan och i trädgården händer allt fortare än vad jag hinner med.Och dessutom kommer det nya flyttfåglar varje dag. Trist att man behöver sova bort en del av dygnet. Skulle behöva alla 24 timmarna nu.
  Trevlig valborg!
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ölandsvindar,

   tänker ofta på det här med kloning i dagar som dessa. Alltid lika intensivt att hinna med. Vi försöker sakta mak att förenkla allting på utsidan med tanke på år som kommer. Vill ju hinna njuta mera av själva våren också. Nu har flyttfåglarna lugnat sig en aning här, men det kommer säkert flera gäng ännu. Sädesärlorna saknas ännu...
   Trevlig valborg även till dig!
   Karin

   Radera
 9. spännande!!! Fast kan du inte återanvända flaskorna till saft och sånt? Vad goa ni är som är så flexibla som har öppet fastän ni har stängt. I min bil har jag en låda som brevbäraren kom med, det skrapar lite i den och en hel del muttrande hörs... Vid blåkullas kopparkittel - släpp ut oss... Jaja, de får vänta tills i eftermiddag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlavagnen,

   det kan tänkas att en del flaskor går att använda ännu, bara jag kokar dem och rengör dem...men jag tror ändå att det blir återvinningen för de flesta. Men man vet aldrig. De ligger där och väntar i bunken...skall syna ordentligt innan jag gör någonting radikalt:)

   Haha, kan tänka mig att du har livat i bilen nu...säg att Lill-Tilda och Sigrid skall ha tålamod några timmar till..busjäntor, hmfr..de har ju sällskap av varandra...

   Radera
 10. Våren har inte svikit Åland, heller... ser jag! :) Hos mig har krikonträdet börjat blomma precis lagom till Valborg. Annars har jag just nu huvudet fullt av Londonbilder, efter några dagar där.
  Vill passa på att önska trevlig Valborg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ailas,

   Nej:). Vi får nog vänta ett tag ännu innan krikonträden börjar blomma men den som väntar på något gott väntar inte förgäves som det heter. (Tack för mejl som jag inte lyckades svara på. Försöker senare igen):)
   London! Jätteroligt. Du lägger väl upp några bilder senare?
   Önskar dig också en trevlig Valborg!

   Radera