söndag 18 mars 2012

Levainsöndag

Medan jag och några glada ivriga baksinnade damer befann oss  i bageriet och förlustade oss med levaindegar såg Kaj till att han fick sitt "prippelbröd" för dagen
Rättare sagt så var det många stycken Kaj och Kaja, som försåg sig....jag försökte smyga mig till köksfönstret för att fånga de blåögda fåglarna på bild men de ser en på direkten...-"kom inte nära för då flyger vi!".... vilket de också gjorde
Det är mycket roligt att baka med surdeg av olika slag ....här syns fyra plastburkar på rad med deg som vilar
Idag handlade det om grunden till hur en levaindeg läggs, viks, vilar, bakas ut och gräddas både i varmlufts-och i stenhällsugn...
En levaindeg gjord på speltvetegrund

Typiskt nog så hann jag inte ta bild på det färdiga brödet trots mina goda föresatser. Det blir alltid lika intensivt i gräddningsskedet....sedan påsas allting, brödet delas rättvist mellan alla deltagare innan de far hem till sig efter avslutad kurs...
Dagens dörr
Jag gjorde också en egen deg som nu står i kylskåpet för att bakas ut endera dagen. Då tar jag bild! Jag vill ju så gärna visa hur vackra bröden blir...
Jag trivs som fisken i vattnet/bagarn i smeten, med att lära ut hur man bakar på olika sätt och är jätteglad och tacksam över att folk verkligen tycker om att lära sig hur ett bra bröd blir till....

Nu skall chokladtårtor packas för leverans till Helsingfors....
......sedan väntar änglar på att bli färdiga .
Här är full fart :), men NU tar jag kväller!

12 kommentarer:

  1. Hade jag bott nära hade jag absolut kommit för att lära mig baka bra bröd. Tror att du kan trolla med alla degar som ens är möjliga att göras. Du har nog både gröna fingrar och....kletiga? :)) Kletiga av degen alltså.

    De där chokladtårtorna du skriver om ibland gör mig nyfiken. Jag som verkligen tycker mycket om choklad. Men nu ska jag ta mig lite jordnötter tror jag minsann.

    Önskar dig en mycket bra vecka Karin! :)

    Kramfråndärvifortfarandeharmassoravsnö!

    Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. LyckligaPraliner som bordärnifortfarandeharmassoravsnö!:)

      Tack! Jag hoppas att det är precis så....
      Titta in i min receptkolumn här till höger och klicka på Chokladtårta. Plötsligt har du tårtan hemma hos dig!:)

      Önskar dig detsamma Ann-Louise, en riktigt bra vecka!
      Kramfrånställetdärmanharkletigaochgrönafingrar!

      Karin

      Radera
  2. Jag bakade också idag, men det blev inte riktigt så lyckat.
    Kanske jag borde söka mig till en kurs också...
    Kramar, Mona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mona,

      tittade in på din blogg och såg att du hade ett recept som antingen hade för litet vatten eller för mycket mjöl. Till en liter vatten brukar man använda ca 2 liter mjöl, litet beroende på mjölgrovlek och kvalitet....förstår att du inte kunde klicka ut degen. Lägg i dubbelt mera vatten eller hälften mindre mjöl så borde det bli bra:).
      Kramar
      Karin

      Radera
  3. Du är ett fantastiskt energiknippe - men så är du ju ung också ;-)! Rolig dörr som vanligt.
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musikanta,

      nu ler jag stort:)...men allting är som sagt relativt. Även åldern.

      Kramar
      Karin

      Radera
  4. Surdegsbröd och chokladtårtor.

    Underbart!

    Jag är i fel kök, det är helt klart ;)

    Ha fin kväll Karin!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lotta,

      det tycker jag också! Självklart skall du vara här!:)
      Men du brukar nog hitta både det ena och det andra som är fullständigt galet gott...och då är jag glad att det är några mil emellan oss:)

      Ha det gott!
      Kram

      Radera
  5. Ja, nog är det fullt upp för dig, alltid.
    Tar med nöje både surdeg och chokladtårtor, MUMS!!!
    Underbar dörr, som vanligt!
    NU tror jag att du sussar sött!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,

      det är precis som det skall vara när man är en egenföretagare. Grymt skulle det vara annars:).
      Sussade sött,ja!

      Morgonkram till dig som sussar sött i din tur nu!
      Karin

      Radera
  6. Tror att du kan "trolla till" vad som helst. :) Bröd, tårtor och annan god mat. Skulle gärna ha varit där i köket med dig och de andra.
    Fåglar är väldigt vaksamma och med rätta. Kanske Kaj och Kaja kom tillbaka när de kände sig mindre "bevakade".
    Ha en fin måndag! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,
      :D, hoppas det i alla fall.
      Kråkor, skator och kajor är som om de hade extra ögon. Man får verkligen smyyyyyga sig fram mot fönstret för att fånga dem. De är väldigt vaksamma. Kaj och Kaja med släktingar, ca 20 st. återkommer nu och då...då går jag ofta fram till fönstret, för jag tycker att de kan bosätta i kyrkan längre upp i kommunen:)
      Liksaså önskar jag dig!
      Kramar!

      Radera