onsdag 29 februari 2012

SkottdagenJag gjorde som jag tänkte, tog skott. Är det förmätet att tro att skotten blir särskilt fina en dag som är deras egen dag?


De övervintrande pelargonerna ser väldigt stympade ut just nu och har undanbett sig all uppmärksamhet ända tills de åter skjuter nya blad och knoppar. Då skall jag visa er hur de ser ut. Nu torde pelargonernas antal inför sommaren vara tryggad. Blomlådor och krukor kommer att fyllas utan att det glipar tomt någonstans

Lilla stjärnpelargonen Shirley har också fått ge ifrån sig några avläggare i år.

Kjell B. från radion kom hit idag (som ett skott) Här kopplar han upp sig med sina arbetskamrater i stan och berättar sedan för hela Åland att han är hos Örthäxan i Geta:)
Så det var bara att plocka fram vad som fanns av örter och annat nyttigt med tanke på förkylningar. Här fanns både det ena och det andra....
Timjan, mynta, salvia, vitlök, gullök, naturell yoghurt, lavendelolja, honung, kålrot, citroner, ingefära, anis, fänkål, havtornssaft, svartavinbär...... Téer, gurgelvatten gjordes och vanliga enkla huskurer diskuterades. Sådant som var och en kan ta till när det kniper och som man kan kurera sig med utan läkarhjälp

Typiskt nog så kom jag igång precis när programmet tog slut, men det var så dags det:). Till på köpet glömde jag bort att berätta om den där svettiga vänsterstrumpan som man skall lägga runt halsen för att bli frisk. Nåja,kanske lika så bra det...:D
Uffe for av och an som ett skott till stan och hämtade våra beställda eko-apelsiner. Nu gottar vi oss i saftiga, goda och fräscha apelsiner så det står härliga till. Apelsinmarmelad och litet annat smått och gott skall också förfärdigas

Samtidigt som apelsinerna kom så anlände ett antal ekologiska ägg från Gotland. Tidigare har vi använt oss av finländska ägg men den här gången blev det så här när vi ändå var i beställartagen mot Gotlandshållet. Undrar om kakorna kommer att låta annorlunda nu än tidigare men jag lyssnar förstås gärna på  gotländska. Den är så varm, rund och go:)
Dagens dörr föreställer Le Petit Prince, den lille prinsen.
Det är ju den Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry ropade jag högt för mig själv!

Att jag hade fotograferat den lille Prinsen det insåg jag faktiskt inte förrän nu i skrivande stund.


Så speciellt! Jag själv har skämtat litet om skott och skottdagen i inlägget, men faktum är att det finns en liten berättelse om att dra upp skott i boken..

"Det gäller att dra upp baobabträdens skott medan de är små, säger Lille Prinsen. Annars växer de upp till enorma träd vars rötter tränger sig in överallt och till sist spränger sönder hela planeten.
Men vad ska nu den lille prinsen med en teckning av ett lamm till? Jo, lammet ska äta upp de otäcka baobabplantorna. För det gäller att ta baobabskotten medan de är små, annars växer de upp till stora skrämmande träd med rötter som knotiga händer. Får de väl fäste tränger rötterna sig in överallt, och till slut sliter de hela planeten i stycken.

Baobabträden symboliserar ondskan i den smått vemodiga saga. Problemet är att skilja gott från ont, för baobabträdens och rosornas frön är lika intill förväxling. Tänk om lammet av misstag äter upp Lille Prinsens älskade ros? 


Läs gärna boken om ni inte har gjort det!  16 kommentarer:

 1. Jomen, den lille prinsen står i min bokhylla!

  Men du, glöm inte att strumpan runt den förkylda halsen måste vara ut och in också! Jag håller just på att vända min...host, host.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,

   Tack för påminnelsen om strumputochinvändandet! Undra på att det inte biter...men snart så..host,host!

   Radera
 2. Vilken vacker dörr, så fin!
  Att vara på Madeira måste ju vara en fröjd om så BARA för alla dörrars skull!!
  Gotländskan är så fin, och lite lik Närpes-dialekten, tycker jag nog. Iaf ibland.
  OCH apelsiner...som jag frossat i sådan denna vinter. SÅ GODA!!
  Kan man inte lyssna på radioprogrammet ngnstans?
  Skulle vara SÅ kul att höra.
  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,

   dörrarna är en fröjd, jag slarvade mig igenom paraden...de var så många...många har jag missat också.
   Du har rätt, det finns vissa likheter dialekterna emellan. Och ibland förstår man inte ett skvatt...varken på gotländska eller närpesiska.
   Apelsinerna vi fick hem idag är supergoda! Här blir det frossa av.
   Skall ta reda på om det går att lyssna på programmet. Tror att det brukar vara möjligt dagen efter.
   Kram!

   Radera
 3. Dina dörrar är så fina här.

  En fråga till dig om pelargoner. Jag har 2 st sen nåt år tillbaks. Har aldrig beskurit dom. Dom är ganska små och blommar nu..kan man beskära dom ändå?

  Vad kul med dig ute i etern och alla fina tips från dig.

  kram
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,

   Jag är ingen specialist på pelargoner dessvärre. Brukar klippa ner dem på våren och ta klippet till nya skott. Men visst har det hänt att någon har blommat när jag har klippt till och jag har inte märkt någon större skillnad. Pelargonerna är oftast väldigt stryktåliga. Tror nog att du kan beskära dem trots blomningen. En bra nybörjarsida finns här:http://www.pelargonsallskapet.com/nyborjare.htm.
   Där står ingenting om blommande pelargoner förstås men alla pelargoner mår bra av att klippas ner:). I juli, augusti är annars en bra tid att ta nya skott. Då rotar de sig på nolltid.

   kram
   Karin

   Radera
 4. Dina skott ser piggare ut än mina ;)

  Vilken skön tekannesamling ni har! Och alla bär, örter, kryddor...jag vill bara dricka, dofta...lägg gärna ut en länk om vi kan lyssna på intervjun!

  Apelsinerna får det att vattnas i munnen. Tänk så gott att äta som de är men också göra marmelad. Ägg från gotland, ja tack! Min chef som hade 13 hönor har tyvärr flyttat till London så nu är det slut med nyvärpta ägg. Goda var de!

  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta,

   De är rätt så pigga, men står också ganska svalt så kanske det beror på det?
   Vi har säkert ett tjugotal tekannor av varierande sort. Behövs i caféet under sommartid, när kunder vill ha te.

   Jag tar vara på skalen från ätapelsinerna och lägger dem till marmeladkokningen för att få det där litet bittra goda som jag vill att marmeladen skall smaka:). Allt tas till vara.
   Lycka skulle det vara att ha egna höns i trädgården. Det tror jag att Örnie skulle uppskatta också, tyvärr.
   Har just vaknat men skall se om jag kan få tag på intervjun på något sätt:)

   Kramar!

   Radera
 5. Örthäxan ;-)) men örter har du gott om.
  Apelsiner (egna ekologiska :=)) frossar vi också i oss här och färska jordgubbar!!
  Så mycket vitaminer och antioxidanter.
  Dörren är underbar ,skulle kunna ha såna dörrar ute i trädgården.
  Ha en bra torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anneli,

   det stod så på radioreporterns programblad!:) måste le stort...allt får man vara också.
   Den här årstiden finns inte så mycket örter förstås, annat än de torkade som ännu inte har gått åt.
   Apelsinerna vi fick är toppengoda och påminner om sol och öar i "södra skärgården" (Medelhavet och Atlanten)
   Ha en fin torsdag du med!

   Radera
 6. Min farmorsmor var en välkänd "klok gumma" och farmor ärvde mycket av hennes kunskaper. Det var vår fasa att drabbas av några krämpor när vi besökte henne för då blev vi istoppade allt möjligt, inte alltid så välsmakande. en t ex en bit färsk ingefära i tekoppen både förhöjer smaken och välbefinnandet. Och hoppas att det blir mer än ett bär på min havtornsbuske i år!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ölandsvindar,

   de tog till vad de hade på den tiden de "kloka gummorna".
   Malört användes rätt mycket och det smakar förstås inte så gott:), men gör gott. Har nog gjort mina dekokter jag också men man skall vara försiktig även med örters användning.
   Ingefära med citron och honung är mycket gott och också bra när man är förkyld.
   Har du bara en buske havtorn? Då finns säkert många vilda omkring som hjälper till med pollineringen:).
   Hoppas du får många bär!
   Kram
   Karin

   Radera
 7. Det är klart att skotten blir bättre på skottdagen. ;) Fattas bara annat. Örthäxan tror jag kan en hel del som många andra glömt bort. Folk förr i tiden kunde mycket mer om att kurera sig. Gillar dina kannor. Och de där ekologiska apelsinerna tror jag smakar mycket bättre än de vanliga, besprutade. Ytterligare en fin dörr. :) Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,

   ja, så tycker jag också att det borde vara;).
   Jag har alltid intresserat mig för örters användning och också använt sådana rätt mycket. Det har blivit en livsstil för oss.
   Vi tycker att apelsinerna smakar litet himmel! Påminner mycket om de saftiga goda apelsiner som man brukar få tag på när man är längre söderut där solen finns den här årstiden.
   Kramar!

   Radera
 8. Underbara kloka lille prinsen, jag har två exemplar, ett på svenska och ett på polska.
  Jag läste för länge se'n att man skulle spara apelsinskalen, torka dem, och använda som braständare. Provade, men har inte kunnat avgöra om de gör nytta eller ej - obesprutade kan vi bara drömma om här i obygden. De Kaliforniska lär vara bland de värsta, fast jag tror de flesta citrusfrukter får ett difenylbad innan de exporteras.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Margaretha,

   Den lille prinsen är en klok liten prins, minsann. En bok man kan läsa med jämna mellanrum

   Att använda apelsinskal till braständare borde om inte annat bidra till väldoft.
   Tittade litet extra på våra apelsiner vad gäller difenylbad, men de ser väldigt obadade ut.
   Jag hoppas verkligen att man inte använder kemiskt mögelgift på ekologisk frukt. I såfall har det förfelat sin verkan att odla ekologiskt. Apelsinerna kommer från Italien och är kontrollerade och certifierade enligt EUs alla nya miljödirektiv.
   Jag tvättar, skurar alltid frukten oberoende om den är eko eller inte, många händer har hanterat den innan den är på slutgiltig plats.
   Det är säkert som du säger, att de flesta citrusfrukter i övrigt blir behandlade med mögelbad.

   Karin

   Radera