måndag 27 februari 2012

Knirr, knarrrrrr, knirr, knirr, knarr, knarr, kniiiirrr....

lät det när vi gick i trapporna upp till våning nummer två...
Mängder av askar fanns som studerades noggrant. Vad fanns i askarna? Skor?

På en annan vägg såg det ut så här....

på en tredje så här....och överallt trängdes rullar och askar med någonting i....
Detta någonting var mönster, mönster och åter mönster. Vi befann oss i en fabrik med butik i Funchal. En spontan gest och vi steg bara in från gatan, för att titta oss omkring i butiken. Föreståndaren tyckte att vi skulle få se hur alla vackra broderihantverk blev till från början till slut, efter ett samtal med Uffe som också fick tjugo procent rabatt på alla hantverk om vi ville köpa någonting med oss. Inte dåligt!:) Synd bara att skåpen är fulla här hemmavid och att börsen inte tillåter den extravagansen som ett handgjort broderi från Madeira verkligen är. Men dörren öppnades och på det sättet hamnade vi i den mest knirrande, knarrande omgivning som jag/vi någonsin har varit med om. Där göre sig icke tjuvar besvär, alarmet är påkopplat hela tiden och överallt:)

Vi fick se hur en skicklig, noggrann kvinna förde över mönster med ett specialverktyg till tyget under.


När mönstrena är på plats så förses kvinnor ute på landsbygden med broderiarbeten.
Bilden visar hur kvinnorna ofta sitter tillsammans och broderar. När arbetet är klart, tar "fabriken" med den fasta personal den har emot arbetet, synar, tvättar och stryker det innan det är dags att sälja det vidare till direktkunder som besöker affären eller via export till andra broderiföretag ute i världen.
För att få se hur just det går till, så knirrknarrade vi oss till den tredje våningen
Tvättmaskiner och torktumlare behövs när det skall bli skinande rent och torrt.
Kvinnor  finjusterar arbetena som inkommerDet gäller att hålla tungan rätt i munnen när man klipper i hantverk

Strykning pågick  med stor koncentration
På tredje våningen kunde vi se många färdiga arbeten som skulle vidare ut i världen

Ett tjusigt nattlinne som jag skulle skrynkla ihjäl på nolltid om jag hade det på mig en endaste natt. Man måste nog vara mera som en prinsessa på ärtan för den fina skapelsen. Ligga stilla  när man sover...eller också lära sig stå och sova:)

Man kan väl intet annat än baxna? Vilka hantverk!
Detta hör julen till och är mycket viktigt för varje madeirian.De har inte alls lika bråttom att plocka undan julsymbolerna som vi har....ända in i februari får mycket vara kvar
Att brodera är en tradition som har funnits på Madeira sedan 1400-talet, men det var Miss Elizabeth Phelps,som i mitten av 1800-talet, var den som lyckades kommersialisera broderandet för att hjälpa kvinnor att få en egen inkomst.

Jag är verkligen imponerad över hur fint hantverket är men själv skulle jag aldrig kunna bära en blus som denna. Efter en stund så hade jag säkert en fläck på den och när priset är som det är....

trots att Uffe fick rabattlöfte på 20%, så skulle priset för den ovanstående duken ändå bli ca 2500 €

Det är absolut värt varje liten cent, men ....ja, jag är väldigt glad att det kommer stora kryssningsbåtar till Madeira, fyllda med folk som har betydligt tjockare plånböcker än vad vi har. Dessutom så är jag mera lagd åt det hemvävda hållet. Vackra, välgjorda och mycket beundransvärda är broderierna likafullt. Inte sant?
Slutligen, en broderad dörr!;)

18 kommentarer:

 1. Det hade jag aldrig trott att de kan vara så dyra... men nåjo, vilket arbete som ligger bakom varje duk!

  Vackra är de!
  Ha en fin fortsättning på måndagen!
  Här har det varit kring minus sexton i natt. Nu betydligt varmare solen börjar titta fram!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbet,

   det är självklart skillnad på duk och duk, men en liten brödduk kostar mellan 70-100 euro och då finns det inte särskilt mycket broderier på den. Vi blev erbjudna sådana för 35 € på extraspecial, men eftersom inte behovet finns och till och med det är mycket pengar för en ann´så blev det bara ögonshoppande.
   Här vaknade vi till minus 6 grader kallt..Dagsmejan är i gång.
   Röjer på vinden idag!
   Kram

   Radera
 2. Jag, som är van vid kinesiska priser på handbroderade dukar, sängöverkast etc. blev väldigt förvånad över att de här broderierna var SÅ dyra. 25000 kronor för en duk verkar lite väl mycket! Kanske jag ska ta fram farmors och mormors broderade dukar som ligger i någon låda någonstans. De är inte riktigt så konstskickliga, men inte långt ifrån...

  Det var jätteintressant att få vara med på rundvandringen i alla fall.
  Kramar från Ingrid och hälsa Uffe som gjorde att det blev möjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikanta,

   jag är inte alls förvånad att de kostar vad de kostar. De ÄR absolut värda varje liten cent!!Utsökt fina arbeten och tydligen så går de åt eftersom det tillverkas nytt hela tiden.
   Ta fram dukarna, Musikanta, varför ligger de i en låda när du kan njuta av dem?:)Vad gäller värde så tycker jag att man alltför mycket och gärna, "ser ner" på kvinnors hantverk. Skulle en man ha broderat detsamma hade det tydligen haft ett helt annat värde.

   Roligt i alla fall att du tyckte att det var jätteintressant. Olgakatt och jag får nog vara väldigt glada över att vi hade en fixare med oss:), men jag är väldigt övertygad om att vi nog hade klarat den biffen själva också. Kvinnor kan, det vet du väl?:)

   Kramar
   Uffe hälsar!

   Radera
 3. De där väggarna var ju som klippt o skurna, ur en trendig inredningstidning. Såg genast en snygg möbel framför där...
  Har ett par dukar från Madeira i skåpet, så fina så!
  Även lite vin, faktiskt..

  kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tina,

   så tänkte faktiskt jag också:).
   Det fanns stora matsalsdukar som inte är av denna världen som jag gärna skulle ha haft men....
   De är utsökt fint gjorda.
   Det finns en del vin att välja på också på Madeira.

   kramkram

   Radera
 4. WOW, det syns att det är kvalitet där. In i minsta stygn!
  Den där blusen du visar tycker jag är helt underbart. DEN skulle jag så gärna vilja ha!
  Vad vacker den ÄR!
  Kan tro att den var dyr!
  OCH duken ni fick rabatt på, såååååå fin!!
  Dörren är som alltid oslagbar!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,

   det är kvalitet i ordets rätta bemärkelse. De är certifierade, vilket betyder att de är mycket noggrant kontrollerade och varje hantverk har sin garantistämpel för att andra broderifirmor som broderar enligt moderna metoder med maskin och dator, inte skall kunna luras och säga att de har äkta maderianskt hantverk. Det finns mycket lurendrejeri i det här sammanhanget också. Tog aldrig reda på bluspriset. Duken jag visar på bild och som skulle ha kostat 2500 € med rabatt, var bamsestor. Vi köpte den inte. Vi köpte ingenting bara för att vara tydlig, trots rabatten.
   Kram!

   Radera
 5. Att något kostar mer än vad jag har råd med, innebär ju inte att det är dyrt. Jag hoppas bara att merparten går till brodöserna!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Margaretha,

   precis så är det. Som vanligt kan man inte utgå ifrån sin egen situation. Även jag hoppas att merparten går till de skickliga brodöserna. Det är många många många stygn, helt perfekta, som de sätter på plats.

   Karin

   Radera
 6. Den trappan glömmer man inte! Har aldrig hört nåt knarrigare.
  Broderierna är helt fantastiska och har lika fina baksidor som framsidor och slår de kinesiska med hästlängder men det är kanske inte så underligt. Även om de kinesiska brorsönerna är skamligt underbetalda. Det är fö kanske även de Madeiranska, vad vet jag.
  Sen är det en annan sak att jag hellre lägger en svensk hemslöjdsduk på mina bord än ett sånt här broderi; det är helt enkelt tycke och smak.
  Instämmer med Margaretha, bara för att jag inte har råd med en sak betyder det inte att det är dyrt! Det mesta i handaslöjdsväg är underbetalt, inte bara i Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,

   Aldrig någonsin glömmer man sådant knarrande!

   Antagligen så är de underbetalda även på Madeira, men jag vet att många kvinnor hittade ett sätt att klara ekonomin samt kunde bidra till familjens försörjning via broderandet, vilket de inte hade kunnat tidigare. De fick ett helt annat värde rent mänskligt tack vare broderandet. Fortfarande finns en del gammalt tänkande kvar på ön, man vänder sig hellre till en man och tar beslut med honom än med en kvinna. Den yngre generationen har dock andra krav och det är precis som det skall vara..
   Även jag lägger hellre en hemvävd duk från egen trakt på bordet, en sådan passar bättre hos oss och till vårt övriga bohag.
   Det mesta i hantverksväg är underbetalt. Klart som korvspad!

   Radera
 7. vojivoj vilka skapelser..vilken kvinnokraft, hantverk. Väldigt fint..Kul att se förstår jag, från scratch till....färdigt arbete..och vilken intressant trapp...knarrknarr..
  tycker som dig kusin, att lite mer "grövre jordnära" hemvävt hantverk passar mer min stil också...
  Dyra var de, men säkert värt vart öre..
  Fint att få följa med dig, i fina hantverksfabriken..kramkram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oljekritan,

   ett mycket fint hantverk!
   Det var inte bara trappan som knarrade, alla golv också:).
   Det beror helt och hållet på hur man bor och vilket tycke man har i det här som så mycket annat. Broderierna är av världsklass, har vunnit priser många gånger om.
   Absolut värda varje cent!:)
   Kramkram

   Radera
 8. Men himmel så underbara handarbeten! Där skulle jag gärna knirr knarrat mig uppåt också. Vilka mängder och sådan fin tradition.
  Underbart!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annelis hantverk,

   det är litet som att komma till himlen, skulle jag tro!:)
   Om du har vägarna till Madeira någon gång så skall du absolut besöka både affär och butik. Det finns flere än den är också fastän vi inte har varit på besök hos dem, men det blir säkert något annat år. Fastän man inte köper någonting så är det en oerhörd upplevelse att få se hur vackert och välgjort allting är. De är väldigt stolta över hantverket, med all rätt!
   Kram!

   Radera
 9. Vad roligt för er att ni fick en rundtur! Det låter och ser intressant ut. Även om dessa dukar inte är "min stil", uppskattar jag hantverket som ligger bakon dem, och skickligheten! Kul som alltid att läsa om er resa :))
  God natt
  Ann-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ann-Mari,

   vi har varit där tidigare, i affären, men aldrig anat att det har funnits en hel "fabrik" bakom en av dörrarna. Det här var väldigt intressant, för precis som för dig så är dukarna inte min stil heller. Det oaktat är de väldigt fint utförda och jag är full av beundran.
   godnatt!
   Karin

   Radera