måndag 2 januari 2012

Rothenburg, akt två

Det får bli rubriken för dagens inlägg:).
Det kändes nämligen nästan overkligt att vara där, ungefär som att vara med i en film eller i ett teaterstycke
Naturligtvis så besökte vi Käthe Wohlfahrts julprydnadshus/affär...
Vad sägs om fyra våningar fyllda av juldekorationer i mängder av olika former och slag? Det glittrade evinnerligen. Jag har inte ord för allting, inte ens en vettig bild, för inne i butiken vimlade det av kunder, det var mycket trångt. Folk fanns precis överallt, från botten till toppen.
Jag ångrar att jag inte tog bilder av allt det glittriga utbudet av bollar, fåglar, krubbor, nötknäppare, dockor, djur, dukar.......m.m.m.m . Det enda vi kom ut med var en adventskalender för julen 2012! Nu ångrar jag mig att jag inte köpte några vackra glasfåglar. Men det är så dags det!:)
På gatan utanför stod bilen som hör till och runt den samlades Uffe, Claudia och Lutz...
Den enda bild jag tog på insidan av "glitterhuset" var av fiskarna som simmade i sitt akvarie bland alla julgransprydnader. De såg hungriga ut eller också så var de bara nyfikna av sig
Vi var sent ute så allting stängdes så småningom. Uffe berättade senare att det fanns ett liknande hus av Käthe Wohlfahrt på andra sidan gatan med leksaker i. Tur att jag missade det:)
Vårt hotell låg nära Prölein, klocktornet. Vi åt middag i hotellrestaurangen, fick vara med om vinprovning och efter det så var det bara hotellsängarna som hägrade. Vi sov som glada julgrisar allihopa ända fram till nästa dag
Efter att vi hade ätit frukost och checkat ut från hotellet ( bilen fick stå kvar i det lilla låga bilgaraget), så gick vi åter ut på stan. Det fanns så många härliga skyltar överallt. Bara att föreviga dem skulle vara ett projekt som heter duga
Så här ser Prölein ut i dagsljus....
Vi vandrade mot en av stadens portar och här funderas det över någonting....hmmmm? Vad tittar de på?
Tur att vi inte lever på medeltiden! Kom det folk till stan som inte var önskvärda så hällde man latrin, het olja och andra hemskheter över dem. Till all lycka var det bara vatten från ovan som föll denna dag.
Från utsidan
kunde vi se rakt över en dal mot den andra delen av Rothenburg. Vi vandrade längs ringmuren...
förbi medelålders drinkstugor med anknytningar till helvetet
Dagens krögare har dock balanserat upp det hela med änglar...
Ja, jag kan inte ta er med överallt där vi vandrade fram men...
till den riktigt gamla delen av ringmuren som är under ständig restaurering måste ni komma med. Om jag inte förstod det hela fel, så är den ca sju kilometer lång. Nu under tak, vilket var tur för det regnade ymnigt den dagen vi var där
Här och där fanns det hål i muren. Antagligen var det från dem som man sköt på fienden när den försökte inta den vackra staden. Det syns inte, men vid varje hål fanns det fågelfrön utlagda. Någon hade försett fåglarna med solroskärnor, kanske på sin morgonpromenad. Gissa vem som gillade det ?:)
Under andra världskriget blev Rothenburg bombat och förstört till en viss del. Den som vill har möjlighet att donera ett bidrag till återbyggnaden och restaureringen. Det är många som har gjort det redan och alla har fått sina namn tryckta på insidan av ringmuren. Ungefär varannan meter hittade man namn på donatorer från hela världen
Många har donerat pengar vid särskilda minnesdagar, t.ex när de har förlovat sig, till minnet av en nära anhörig som har dött osv. En fin gest och ett bra sätt att hålla ringmuren intakt på. Allt kostar pengar som bekant, även en gammal, gammal ringmur....
Utsikt från en gammal, gammal ringmur....
Plötsligt uppenbarade sig en snäll herre som utan att vi bad om det ville låna kameran för att ta bild av oss fyra. Vi blev uppradade i en av trapporna och så knäppknäpp...där var vi förevigade! Det var grått, vått och rått:). Tur att min mössa var så stor att jag kunde dra ner den ända till glasögonskalmarna som skydd. Annars skulle jag inte ha sett någonting. Vindrutetorkare hade behövts eller en hatt liknande Lutz´s
Så småningom tog vi oss ner igen från muren. Istället för hästar fanns det parkerade bilar med hästkrafter under huvarna....litet störde det ögat, hästar skulle ha passat bättre....
Men man kan inte få allt....
Fortsättning följer, jag skall ta er med på gruvliga hemskheter men också på annat smått och gott. En sak i taget och några tag väntar fortfarande innan jag lämnar Rothenburg...
*****
Här på ön i havet är vädret, den 2 januari-12 ungefär som vädret var i Rothenburg den 22 dec-11. Lika regnigt, vått och grått.
Ha en fin fortsättning på kvällen!

26 kommentarer:

 1. Julprydnadshus?! Tänk va! Det är helt otroligt vad människan är så tokig i julprydnader att det finns hela stora affärer just för det. Men det hade verkligen varit kul att få se i verkligheten. Är det inte i London det är fantastiskt mycket jul långt innan det är jul? Själv är jag mycket nöjd med julandet nu. Har börjar plocka bort och då hade vi ändå inte så mycket.

  Oj vad du visar fina bilder och skriver texten så bra till. Är du outsinlig, outtröttbar och...o...ooo..orädd kanske ;))

  Här vräker snön ner. Förstås.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. LyckligaPraliner,

  hela huset i fyra våningar var fyllt till bristningsgränsen av julgransdekorationer, krubbor och liknande. Jag var som en fågelholk, allra minst:). Munnen på vidgavel hela tiden.
  Japanerna var helvilda på att köpa...
  I London lär man börja med julen mitt i sommaren, just för turisternas skull och varför inte? Kanske jag börjar jag också, haha.
  Här är inte mycket jul att plocka bort alls i år, hann ju knappt sätta den på plats alls. Och bra har det gått det också.

  Vet inte om jag är så många oooon:). Jag bara äääär.

  Här regnar det. Förstås!

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 3. Helt plötsligt finns det ytterligare ett resmål på min lista när det blir dags - det ser verliken härligt ut! Ser framemot fortsättningen.

  SvaraRadera
 4. Marina,

  det är absolut värt att göra ett besök och räkna med att stanna ett par tre dagar:).

  SvaraRadera
 5. Ett fint resmål, det är tydligt! Och med bra kläder klarar man de flesta väder! Din mössa verkar idealisk och klädsam är den också!

  SvaraRadera
 6. Olgakatt,

  helt klart är det värt att ligga i etthundrafemtio på Autobahn en stund:)
  Mössan är toppen, den är rätt så stor men just därför är den bra när det regnar denna våta vinter.Krymper den blir den alldeles lagom till våren.
  Hoppas att ni slipper eländet som är på väg mot Sverige...det drar ihop sig till orkanvindar igen.
  Tack för den delen! :)

  SvaraRadera
 7. Ja men det var ju där jag var!!
  Kul att jag nu kommer ihåg namnet..
  I San Fransisco fanns dock ett ännu större, nästan lite groteskt mycket julpynt för min smak!

  kramen

  SvaraRadera
 8. Karin, jag vet inte vad jag har där uppe men när jag ser dina bilder så trillar poletten ner....i Rothenburg har vi ju varit!!
  Och självklart njutit av Käthe W och allt vackert. Det hänger till och med en och annan julgranssak i trä därifrån i vår gran ;)

  Vilken lycka att vara där nu i jultider. Vi var där under sommaren. Det blev nästan julkänsla då med ;)

  FInfina bilder!!

  Kramar

  SvaraRadera
 9. Undrar hur det går för julpprydnadshuset andra årstider, om folk köper glitter året om. Det kan ju vara möjligt. Ha en skärmmössa med i bagaget nästa gång så slipper du regndroppar i glasögonen. (Det har jag nämligen alltid när det regnar) Härligt att se så mycket vackert och annorlunda! Gamla ringmurar osv., liknar dem till ex. i Göttingen, som ju också är en gammal stad och där jag hade glädjen att bo ett tag.

  SvaraRadera
 10. Tina,

  gissade det!:)

  För min del var det också en aning för mycket. Mycket var vackert men mycket var bara för mycket. Jag är mera för det enkla naturliga handgjorda.

  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Lotta,

  så kul! Då får du uppleva någonting, en aning åtminstone, av vad du redan har upplevt:).
  Alla glasfåglar blev helt klart min favorit men vissa trähantverk också.

  Ha det finfint!
  Kramar!

  SvaraRadera
 12. Sirkka,

  folk köper glitter hela året runt, men troligen mest till julen.
  Det finns många turister som samlar på julgranssaker och då är sommaren inget hinder för att tänka på julen.

  Jag funderade faktiskt i samma banor som du nu ger mig råd om. Tack!
  Skärmmössa eller bara en skärm med band, skulle underlätta när regnet strilar ner. Det är jobbigt när glasögonen blir våta hela tiden. Nästa gång, faktiskt snart, så tar jag skärmmössa med i bagaget
  Göttingen lär ju vara fint det också:)

  SvaraRadera
 13. Min mamma gjorde en bussresa för många år sedan till Tyskland och då besökte de en julprydnadsaffär som var öppen året runt - minns inte vad orten hette. Det fanns hur mycket fint som helst i affären och några saker pryder hennes julris numera. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder :) var det väl någon som sade. Bra att du hade en passande mössa. I morgon är det tillbaka till jobbet för min del (skrev i min kommentar till dig att jag kanske uttryckte mig otydligt i mitt inlägg) så nu är det bara att ställa väckarklockan igen. Kramar!

  SvaraRadera
 14. Anne-Marie,

  jag har förstått att det finns många jul-affärer som har öppet året runt, just i Tyskland.

  Helt rätt, det beror på kläderna!:)

  Ha det riktigt bra den sista lediga dagen på ett tag!
  Kramar!

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig resa ni har gjort.

  SvaraRadera
 16. trollmor,

  ja, det var riktigt intressant och fint på många olika sätt. Julstämningen infann sig aldrig riktigt, men man kan ju inte få allt:)
  Ha en bra dag bland trådar och tygbitar.

  SvaraRadera
 17. å de var lite som att få ha varit med. Tack!

  SvaraRadera
 18. Eivor,

  det är kanske med tanke på att du skulle vara med som jag lägger ut det på bloggen:)? Det kommer mera...hoppas du orkar hänga med på både hemskheter och skönhet ett par dar till
  Ha en finfin tisdag!

  SvaraRadera
 19. Vilket fantastiskt resmål....jag vill också resa dit !! Får sätta upp det på min önskelista :)
  Ha en fortsatt trevlig resa, kram Eva

  SvaraRadera
 20. Så otroligt fint det ser ut! Tänk att få fira jul där!

  Så kul att läsa om andras resor som många gånger ger inspiration till egna resor !

  Kram Anna

  SvaraRadera
 21. Härligt!!
  Tänk att få gå omkring där i juletid som ni fick.
  Den där affären hade jag inte bangat för. ÄLSKAR sådant!
  Här i DC har v i ett par julaffärer som har öppet året runt, och jag kan berätta att det går toppen för dem.
  Säkert är det samma sak med julaffären ni var i.
  Härliga bilider, som att hänga med på din resa.
  Kram!

  SvaraRadera
 22. eWa,

  det är fantasktiskt fint och trevligt i Rothenburg. Självklart skall du skriva upp det på din önskelista.
  Tack, vi har kommit hem, jag sitter här och minns bara.
  Kram!

  SvaraRadera
 23. Coolaanna!

  det ÄR fint där! Vi firade inte jul där, var där den 21 o 22 dec, men givetvis det fanns ju väldigt mycket jul där i alla fall.
  Far dit om du får möjlighet någon gång!:)

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 24. Annika,
  :D, kan tänka mig dig i affären med allt juligt. Du skulle ha gått i bitar av glädje!
  Titta in på www.wohlfahrt.com!
  Året runt går det runt för affären. Julsaker säljer alltid!


  Kram!

  SvaraRadera
 25. Vad charmigt det är med gamla hus och murar och att allt inte är byggt helt perfekt på raka linjer.
  Du väcker reslust med dina vackra bilder :-).

  kram

  SvaraRadera
 26. Strömmas sida,

  det är charmigt och allting har sin speciella själ!:)

  kram

  SvaraRadera