lördag 5 november 2011

Seeegt....

Dagen vill inte vakna alls idag, tycks det som....lika mörk och dyster väderlek från morgon till kväll. Uffes dag går som tidigare till översättningsarbeten som skall vara klara om ett par dygn, så från hans håll så hörs bara knatter, knatter, knatter...
Och entonigt låter det säkert för den som läser min blogg, men jag bakar beställda chokladtårtor:)
och samtidigt försöker jag göra en stor räddningsinsats.
Min dator har visat allvarliga tendenser på att ge upp andan....så nu sparar jag ner bilder och material på hårddisken som hos oss heter Grisen av någon underlig anledning.
Så många bilder jag har tagit, riktigt knäppt många....
Och fastän det är roligt att ta foton, så är det mindre roligt att spara över dem från ett dokument till ett annat dokument på Grisen, det tar ju tid för en som är så knäppsk av sig......så en paus var av nöden en liten stund och då passade jag på att sortera järnskrot som en sommargäst har lämnat här hos oss för att föra vidare till returen. (Returen är öppen enbart på onsdagar mellan kl. 15.00-19.00 och då vet inte senkomna sommarfåglar vart de skall föra sina "sopor". Tiderna passar inte alltid för alla, så vi brukar hjälpa till efter bästa förmåga och förmedla vidare )
Men vad är detta? Någon som vet? Ca 10 centimeter högt.
En annan mojäng som jag har tagit vara på är ett sikt i bleckplåt, charmigt som bara den....
En nödvändig syreintagningsrunda runt huset i novemberdiset visade att sparrisen börjar lägga sig ner för att ta igen sig över vinterhalvåret.....skönt att vila...
och i ett buskage skymtade någonting rött....en stockros!:)

Där brukar det inte växa sådana och allra minst i november...tänkte jag när jag åter var på väg in till datorn för att fortsätta räddningen av fotografier och andra viktiga dokument.
Men först tänder jag några ljus för att lysa upp tillvaron:)

28 kommentarer:

  1. Du borde skaffa dig en extern hårddisk. En sådan fick jag av barna och tänkte vad ska jag med en sådan till. Småningom tog jag den i användning och nu behöver jag inte vara rädd att ngt försvinner från datorns hårddisk. Men nog måste jag ju på ngt sätt också säkerställa den externa hårddisken. Ska vi återgå till album?

    Kan det vara ngt man mosar med?

    Ha en fin kväll.

    kram

    SvaraRadera
  2. Spännande mojäng. Jag har ingen aning om vad det är, men vill gärna veta!

    SvaraRadera
  3. Det är spännande med gamla saker som man inte riktigt vet vad det är.

    Vilken överraskning med rosen. Hösten och november har verkligen varit fin än så länge.

    kram
    Ingrid

    SvaraRadera
  4. Lisbet,

    Grisen är en extern hårddisk:) och det är den jag håller på att fylla. Snart bara ett år kvar...puh...men det skall nog gå vägen innan den här datorn kraschar helt, tror jag. Imorgon till så borde jag ha klarat biffen. Håll tummarna!

    Har inte en mosande aning om vad det är för en mojäng...väntar på kloka svar.
    ha en fin kväll!
    kram!

    SvaraRadera
  5. Mian,

    så vill jag också! Hoppas någon vet och vill berätta!

    SvaraRadera
  6. Strömmas sida,

    snart är all värme förbi har jag just läst eller åtminstone december lär bli kall som attan. Vi får väl se vad som händer....

    kram
    Karin

    SvaraRadera
  7. Jag kommer också att tänka på något man mosar med. Gissar att det är utländskt. Så universellt matlagning och bakning är (ja, med recept- och ingrediensvariaton då, men jag menar mat måste vi ju ha i en eller annan form), så kan redskapen se rejält annorlunda ut trots att de ska fylla samma funktion. Jag brukar alltid smita in i köksaffärer när jag är utomlands och förundras över krativiteten. Har köpt med mig ett par riktigt bra prylar genom åren.

    Om jag får gissa, gissar jag på ett fransk köksredskap. För att mosa, som sagt, eller möjligen fluffa upp något. Det blir spännande att höra dina läsares gissningar.

    SvaraRadera
  8. Kesu,

    intressant! Det bränns en aning skulle jag tro, åtminstone vad gäller närheten till det franska köket. Den som lämnade "skrotet" här är från södra Tyskland med en timmes väg till Frankrike:).
    Hoppas någon vet med säkerhet. Redskapet ryms bra i ett glas eller i en mindre skål. Det fjädrar en aning.
    Spännande!:)

    SvaraRadera
  9. Jag tror att det är en visp. Helt enkelt. Jag ska be min kloka mor kolla på denna sidan!

    SvaraRadera
  10. Karlavagnen,

    ja, gärna det. Uffe är inne på samma tanke som du är:).

    SvaraRadera
  11. Grisen! Bra namn :)

    Jag är också nyfiken på redskapen, du får berätta när du vet. Någon slags visp tror jag också på...min farmor i Wien hade sådana där grejer. Hon var utbildad kock!

    Vackert med stockrosen. Den ger inte upp!

    Jag tänder ljus här hemma med.

    Godnattkram från Lotta

    SvaraRadera
  12. Jag tror också att det är en visp. Jag har en liknande men med ståltrådsskaft. Den är helt perfekt när man gör sås och vill se till att det inte bränner fast. Man kommer åt ända ut i kanten på kastrullen.

    SvaraRadera
  13. Inte bara jag som haft datorproblem. Jag fick ett virus som kunde ha blivit slutet för min dator. Som tur är, är min arbetskollega ett datorgeni så han fixade min dator mot en slant. Han sade att jag bara fått en känning av viruset. Hade det slagit till på riktigt hade det inte varit bra. Jag borde också skaffa en extern hårddisk. Mina två bärbara datorer börjar bli gamla så det börjar kanske bli dags att köpa en ny. Har börjat kolla litet. Intressanta redskap. Tror att det är en visp eller en sak man mosar med. Ser fram emot svaret. :) Här har alla blommor sagt hej då. Idag har det varit 3-4 plusgrader och snö till och från. Kramar!

    SvaraRadera
  14. Lotta,

    du är den tredje som tror på visp!:) Måste nog testa den i dag när jag lagar mat. Helt klart är att det har med kontinenten att göra, redskapet. I Norden finns någonting som heter mjöltaga men den ser helt annorlunda ut. I Frankrike, Tyskland och i Österrike används redskapet, det har jag fått veta tills nu. Det här är roligt! Man lär sig en hel del kökskultur samtidigt som man väntar på det rätta svaret.

    Det går åt en del ljus nu i novembermörkret...brukar alltid tänka på Mordors rike och Tolkiens sagor den här årstiden:)

    Ha det gott!
    Kramar!

    SvaraRadera
  15. Karin på Fox,

    det lutar åt att det är en visp av något slag. Nu är du den fjärde som tror så. Jag skall testa redskapet idag och se vad det duger till. Måste nog till en sås idag:)

    Karin på Pettas

    SvaraRadera
  16. Anne-Marie,

    det tycks vara många i bloggosfären som har datorproblem just nu. Skönt att du fick ditt åtgärdat. Min dator har inte virus eller så, utan är helt enkelt bara trött av ålder...
    Man har ju blivit så beroende av datorn på många sätt så man blir handikappad rent av när inte allt fungerar som det brukar fungera. Men tillsvidare hänger gammelManda med:). Hoppas att hon gör det så länge att jag hinner tömma allting väsentligt och få det överflyttat till Grisen, innan vi skrotar den gamla damen helt.
    Det lutar åt att det är en visp på de kommentarer som jag har fått tillsvidare. Den är så liten så jag tror inte att den är till för att mosa med men jag vet inte...får testa och hoppas få veta med säkerhet snart.
    Oj, du har redan vinter! Som hade sommar för ett litet tag sedan. Här är fortfarande, i skrivande stund 9,2 grader varmt, grått och vått.
    Kramar!

    SvaraRadera
  17. Har ingen aning om vad mojängen kan vara bra till..
    Jag har varit en tripp i Danmark, där bvar det sol, 13 grader och ängarna var knallgröna!
    Så vackert...

    Söndagskram

    SvaraRadera
  18. Tina,

    jag väntar på svar från någon som vet, men det lutar åt att det är en visp av något slag.
    Har just varit in till dig och vandrat längs Ströget i ert sällskap. Ljuvligt!:)
    Så härligt att ni bor så nära Danmark.

    Söndagskram från ett disigt Åland!

    SvaraRadera
  19. Tror också på en visp. Berätta om det fungerade när du testat :-)
    Vi köpte också en extern hård-disk, för det blir liksom aldrig tid att gå igenom alla bilder och enbart spara dem man vill spara...jag blev sömnlös en natt när jag tänkte på alla bilder som låg "oskyddade" i datorn :-). Vi förlorade en hel sommars bilder en gång - och det är retsamt!
    Ha en fin söndag!
    kram

    SvaraRadera
  20. Ann-Mari,

    Nu börjar det bli god marginal för vispförslaget. Jag skall föreviga försöket och visa hur det gick senare:)

    Det är så fånigt, för jag har vetat hela tiden om att jag kunde ha sparat material redan tidigare i Grisen, men ....nu är det bara att ligga i. Är man lat av sig så får man stå för det senare:). Jag vill verkligen inte förlora bilder och vissa dokument som har större värde än andra. Bokföringsmaterialet har jag tack och lov sparat på sticka hela tiden, så det fixar sig och bokföra kan jag på Uffes dator.
    Ha en fin söndag du med!
    kram!

    SvaraRadera
  21. Jag håller verkligen med dig om att det känns otroligt seeeg just nu denna årstid. Man går runt och är trött mest hela tiden. Men tända ljus är både viktigt och mysigt. Man får ta till alla små knep för att försöka glömma mörkret en liten stund. Så bra att du ser till att spara ner bilderna på `"Grisen" om din dator verkar vara på väg att ge upp. Kanske en ny dator till julklapp?
    Ha en skön söndag.

    SvaraRadera
  22. Desiree,

    vädret påverkar en oerhört mycket, mera än man egentligen kanske tror många gånger. Därför är det viktigt att se till att man har det ljust på alla olika sätt där man finns i vardagen för att inte deppa ihop:) och det går ju att få till det med små knep, helt rätt.
    Just nu låter gammelManda som ett tröskverk...ujuj...jag har fortfarande en hel del bilder att spara ner men jag får väl klappna och vyssna som bergatrollet:) så skall det gå.
    En dator i julklapp blir det med all säkerhet i år:)
    Ha det gott i novembermörkret, upplyst av många ljus

    SvaraRadera
  23. Du, jag vet inget om Cranks. Men det finns så många mysiga ställen och jag kan ha missat det, lätt gjort i den stan.

    Kramen

    SvaraRadera
  24. potatisstöt gissar min ömma mor på.

    SvaraRadera
  25. Jadu, datorer vill verkligen jävlas med oss. BRA om du laddar ner dina bilder innan det är försent. Min dator gav mig alla möjliga förvarningar innan den dog, och jag fick sota för det sen, som du vet.
    Hejar på att du ska hinna få ner allt på Grisen!
    Ny dator lär det väl bli inom snar framtid då.
    Den där köksmojängen tycker jag att jag känner igen från min mormor, men inte 17 vet jag vad det är...??? Visp?
    Kramar!!

    SvaraRadera
  26. Tina,

    det är möjligt att Cranks inte finns längre. En vegetarisk ekologisk restaurang som fanns/finns ? på flere ställen i världen. Måste nog googla nu. Cranks ligger/låg på en sidogata till Ströget, mot Nyhavnhållet, till vänster...
    Ströget är annars så härligt att bara vandra på...

    Kram!

    SvaraRadera
  27. Karlavagnen,

    mojängen är ungefär lika lång som en tesil och rätt så mjuk i fjädringen så jag tror inte att det går att mosa potatis med den, men jag skall testa...mitt i allt så fungerar det hur bra som helst..forskandet fortsätter. Tack så länge!

    SvaraRadera
  28. Annika,

    datorer är blott bara datorer. Snart är gammelManda utbytt men inte riktigt ännu:) och det blir inte en Apple ännu, men nästa gång.Plånboken har talat:D.

    Nu vidare med överförandet till Grisen. Guuud vad man har lagrat bilder, puh!:)

    kramar!

    SvaraRadera