tisdag 18 oktober 2011

Tranbär och murgröna

Uffe tog sig ut på tranbärsmossen och har nu sett till att vi har en rejäl dos med extra c-vitaminer i vinter. Förr ansågs tranbären vara ett av husmorstricken för att hålla urinvägsinfektioner stången. Om det "har på sig" vet jag inte alls, men min mor pratade också om att det var bra med tranbär just för den skull. Men det kan vara blott och bart rent skrock.
Oberoende av vad, så tycker vi om tranbär och gör oss en god soppa och en tranbärstoscakaka till kaffet någon gång nu och då. Mums! :)
Jag har plockat murgröneblad, tvättat dem och låtit dem ligga på tork en stund på diskbänken
Nu är de penslade med smält choklad! Ett bra och relativt enkelt men smått pilligt sätt att göra egna dekorationsblad för tårtor och efterrättsdekorationer. Jag låter dem stå och torka en stund i rumsvärme, innan jag lägger dem i kylskåpet
Sedan särar jag på choklad och blad. Eftersom jag inte kunde ta bild på mitt eget arbete i det här skedet så lånade jag en bild från Anne Willans underbara kokbok som heter Kokkonst. En bok som jag rekommenderar alla att läsa. Massor av matnyttiga tips och råd för den som tycker om att sysselsätta sig i köksregionerna. Jag sade just åt Uffe, när jag lade tillbaka Kokkonsten i bokhyllan, att om det skulle börja brinna här så skulle den boken vara den som låg i första prioritet för en räddningsinsats.
Jag fick ett gulligt mejl av Uffe igår kväll:). Kärlek kallade han bilden som han hade hittat på Internet någonstans
Och Embla är på land, med mycket smuts på "magen", havstulpaner och grönt sjögräs som skall tvättas bort. Undrar om hon är kittlig?

Ute blåser det rejält, marken blir gulare för varje dag av alla nedfallande björklöv
Jag skall åter ta mig an biscottitillverkningen....lugn, recepten är på kommande!:)

25 kommentarer:

 1. OOOOO VAD JAG FULLKOMLIGT ÄLSKAR DITT INLÄGG IDAG OCH DET GÖR MIG SÅ GLAAAAAD!!!!! :)

  Tänk att du lyckats pricka in flera av mina "laster" :))

  Tranbär- underbart gott och jag slipper urinvägsinfektioner. Helt sant! Det är ju surt, så det stämmer det du hört.

  Choklad- Magiskt gott!! Och du har gjort fantastiska chokladblad. Finurliga du. Ja, rädda boken vid brand :))

  Morötter- Älskar rivna morötter, kokta, gnagvänliga, råa och underbart i mat. Men skulle inte kunna äta de där kärleksmorötterna. Fast de kanske är extra hälsosamma

  Båtbilden- Ja vad säger man. Måtte vintern ta slut fort så att ni kan ut på nya äventyr med den :)

  Ha en fin tisdag! Kram/Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. Ann-Louise, LyckligaPralin!

  Så härliga "laster" du har! Eller rättare sagt så delar du dem med mig:).
  Vi har ett par små mossar i vår närhet som vi brukar nagga i tranbärskanten på varje höst och ibland också under vintern, för de är ju så finurliga de där röda bollarna i mossan, att man kan äta dem också då, fastän de har frusit ett tag. De blir ju bara godare.
  Kärleksmorötterna? nja, inte skulle jag kunna sära på paret, tror jag, men å andra sidan fick man väl gnaga de båda tu i sig i ett nafs.
  Ha en fin tisdag du också!
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 3. Jomen, det stämmer, Karin. Tranbär motar UVIs i grind!! Jag har häft flera stycken med att hölla i mig tranbärsjuice i massor. DESSUTOM är det gott.
  Tranbär ett ett poppis bär i USA. Tranbrsjuice finns att hitta i parti och minut, liksom tranbärssylt (det har man på thankgiving till kalkonen).
  Min mormor brukade plocka tranbär nästan varje höst, och hon gjorde saft av dem. Då, på den tiden, tyckte vi barn att den saften var för sur. Idag skulle jag älska den.
  OJ; vilka underbara chokladblad!! Helt fantastiska...
  Vilken bra ide att göra så!
  Åssa Embla som är uppe för vintern nu. Ja, nu ska hon tvättas och göras fin till våren. Hon kommer att njuta av er spa-behandling.
  Kramar!!!

  SvaraRadera
 4. HÄVT, menar jag...Suck...

  SvaraRadera
 5. Annika,

  se där , då får jag belägg för vad jag bara har hört men inte testat själv:D. Tack för det! Tranbär är gott att använda på många sätt. Jag brukar också göra tranbärsmjöd någon gång med lite jäst i, också med lingon. Som kall är det en jättegod dryck och man känner att man blir vitaminiserad. Råsaft är också en höjdare. Nähä, här kan jag inte sitta längre, tror jag. Måste nog ut på mossarna nu och plocka mera. Men först biscottisarna!:)
  Angående chokladbladen så kan man använda även krukväxtblad, men gärna då litet styvare sådana, som t.ex fikus

  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Min mamma var också helt säker på att tranbär hjälper mot urinvägsinfektioner, så det är säkert sant. Citronvatten är också en bra hjälp, det brukar jag själv dricka när jag misstänker infektion. Men soppa på tranbär har jag aldrig hört talas om, spännande. Och de där chokladbladen är ju helt fenomenala, jättefina, men vilket pilljobb!

  SvaraRadera
 7. Grekland,

  jag blir alltmera övertygad om att det är så som alla kommentatorer säger:). Eftersom jag själv hör till den lyckliga skaran som inte har haft dylika problem så har jag inte testat själv utan ändå bara ätit tranbär för att det är gott. C-vitaminfyllda är de, liksom citron så det finns mycket av det goda i dubbel bemärkelse.
  En tranbärssoppa är ungefär detsamma som att göra soppa på nypon.
  Det är ett pilljobb, ja:).

  SvaraRadera
 8. Det är ju ett gammalt peprövat recept mot UIF som Annika skriver - tranbär. Finns faktiskt att köpa som juice numera.

  Skulle jag försöka göra några chokladblad skulle de säkert bara gå sönder! Men det kostar ju inget att pröva... Fint att dekorera med!

  Här ösregnar det men det är ganska varmt och skönt. Åtta grader varmt i morse som omäxling med frostnätterna tidigare.
  Kramar från Ingrid

  SvaraRadera
 9. Musikanta,

  ja, nu har jag lärt mig jag också!:) Det är bra att föra sin okunskap till torgs ibland, för att bli upplyst om hur saker och ting ligger till. Jag har också sökt på internet en del efter inlägget och har fått mycket kött på benen så att säga.
  Viktigt, vad gäller chokladlöven är att bladen man använder är rätt tjocka och stadiga, gärna nerviga och att man penslar på ganska tjockt med choklad, drar med tumme och pekfinger bort choklad längs kanterna så att man får loss chokladbladet lättare.
  Vi har storm på gång, utlovats 20 sekundmeter och mera i natt.
  Kramar
  Karin

  SvaraRadera
 10. SÅ smart med bladen! Och härliga bilder i de tidigare...

  HA det gött!

  SvaraRadera
 11. Tranbär plockade jag senast för länge sedan när jag var barn. Roligt att höra att de är så hälsosamma! Det var ett roligt sätt att skapa dekorationer till tårta, men säkert ganska så svårt också. Ja, nu stormar det så att det är bra att ha båten på torra land! Ha en fin kväll i stormen:) Hoppas vi inte blåser bort i natt.

  SvaraRadera
 12. Har aldrig plockat tranbär men dricker det gärna. Din chokladkonst verkar kul, kanske prövar jag det till helgens dessert, då det kommer gäster.
  Lite vemodigt att se Embla på torra land. Inte i sitt rätta element direkt men snart så är den väl i havet igen. Tycker tiden går så fort nu, måtte den göra det fortsättningsvis också!

  kramen på dig

  SvaraRadera
 13. Helen,

  det är inte jag som har uppfunnit hjulet, idén med chokladbladen, men visst är det smart. Lite pillrigt göra bara:)

  Ha det gött du också!

  SvaraRadera
 14. Sirkka,

  Det är synd att det ligger så många tranbär överallt på mossarna som inte används, men kanske fåglarna tar för sig. De heter tranbär för att tranorna lär äta dem enligt vad jag har läst mig till idag.
  Det är ett pillrigt göra att sära på blad och choklad, men om det blir svårt att få chokladen hel, så hindrar det ju inte att man lägger bladet med choklad på som dekoration i alla fall.:)
  Har just kommit hem från barnbarnen i stormen...ensam på vägen och skönt att vara inne i värmen

  SvaraRadera
 15. Tina,

  tranbär är gott! Inte tal om annat:).
  Tranbärsriset är också väldigt vackert att dekorera buketter och blomuppsättningar med. Bara plus hela vägen:D.
  Just nu känns det ypperligt att ha Embla på land, det stormar och störtregnar...:)
  Kvällskram
  Karin

  SvaraRadera
 16. Tänk att jag har aldrig smakat tranbär(färska)Så det ska funka mot urinvägsinfektion? Det ska jag komma ihåg!
  Vad smart att göra chokladblad på det sättet, lite pyssligt, men underbart=D
  Vi har inte hunnit tagit upp vår båt ännu, den kommer väl frysa fast snart:(
  Kram

  SvaraRadera
 17. Så snyggt det blir att göra sådäringa med bladen..chokladlöv...piller och tålamod..det blir fint det..duktigt gjort..skapa i mat..det smakar så mkt godare när det är fint...Tranbär så gott...och nyttigt.Tänk vad bra ni må må..fina Embla har säkert killig mage, ser så rund och go ut..ha en bra Onsdag....kram lilla kusinen där//Karina

  SvaraRadera
 18. Mia systeryster,

  jag känner faktiskt inte till om det går att köpa tranbär, frusna eller färska i affärerna. Vi är så pass självhushållande så det finns mycket vi inte tänker på helt naturligt, men jag tycker att det borde finnas. Allt finns ju mera eller mindre:).
  Googlar man på tranbär hittas både det ena och det andra om nyttan med dem.
  I fjol höll vår båt på att frysa in i isen, så i år var vi ute i god tid:D.
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Oljekritan,

  det blir snyggt, absolut, men det är också en aning tålamodsprovande. Vackert blir det. Och gott!:)
  Du tror som jag! Att Embla har killig mage:D.
  Men hon kan hålla sig för skratt för vi har inte hört henne fnittra ännu....
  Ha det gott du också hela onsdagen!
  Sussa sött!
  Karinkram!

  SvaraRadera
 20. Jätte härligt Inlägg! Kan båtar vara killiga under magen....hi,hi. Tänk vad mycket man lära sig i Bloggvärlden!
  Var rädd om Dig och må gott.

  SvaraRadera
 21. Monica,

  tack för det!:D
  Ja, vad vet jag? Kan de inte det?;D
  Ta väl vara på dig själv också och ha det gott!

  SvaraRadera
 22. Vackert med chokladbladen! Kan föreställa mig att det blir en stilig tårta. Chokladskorporna måste jag prova, låter som en perfekt godbit att ha med när man geocachar :-D. Tack för receptet!
  ha en fin kväll, Ann-Mari

  SvaraRadera
 23. Ann-Mari,

  det brukar bli vackert!:)
  Grädda gärna chokladskorporna litet kortare tid än jag har skrivit, ca fem minuter. Jag upplever att de har blivit aningen torra av gräddningstiden.
  Fast Uffe har nog ätit upp alla, så de går att äta likafullt:D
  Ha det gott du också!

  SvaraRadera
 24. Linnéa i Denver,

  Tack!:D Du gör mig glad!

  SvaraRadera