söndag 2 oktober 2011

Om jag vann en miljon

Olgakatts fredagstema för september avslutas med tankar runt hur man skulle fördela pengarna om man vann en miljon.

Uppriktigt sagt så kändes frågan snudd på svår för min del….jag skulle ha nöjt mig med en mindre vinst:)

Jag hade haft lättare att svara på en fråga som skulle handla om hur jag skulle överleva om jag inte hade någon lön alls. När man är van att alltid tänka på att få pengarna att räcka till, att dra dem låååånga, så blir man kreativ som få för att få det att gå ihop. Det är en utmaning som jag har haft många gånger i mitt liv. Och det gör att man inte har stora fordringar på livet. Tillfredsställelsen att klara sig på liten fot och få det att både gå ihop och framåt är något som bara den kan förstå som har levt och som lever så. Glädjen över att kunna skapa någonting av det som finns utan att behöva köpa allt för pengar är stor för min del.

Så när jag nu stod här med en fantasimiljon i handen och skulle göra någonting vettigt av den så blev jag plötsligt väldigt tom….jag visste inte vad jag skulle göra med alla slantar. En miljon euro är väldigt mycket pengar. Tillika blev jag förstås väldigt glad över att jag lever i ett euroland och inte i ett kronland. Jag fick ju mycket mera pengar än om jag hade bott i Sverige. Tio gånger, si så där...men också tio gånger större huvudbry över vad jag skulle göra med pengarna


Nå, man vänjer sig tydligen snabbt med att ha pengar! Snart började kugghjulen traggla på och det första jag kom att tänka på var att här hos oss skulle behövas ett par trädgårdsarbetare under ett till två år. Vi hinner ju inte göra så mycket som vi önskar när vi skall förtjäna vårt uppehälle.
Det första jag skulle göra var att anställa två trädgårdsarbetare. De två avlönade, flitiga, pålitliga, påhittiga, trofasta trädgårds"tomtarna" skulle få förfärdiga drömmarna om tre syrénbersåer, en stenmur runt hela tomten, en potager, en.....osv. Dit försvinner en hel del av miljonen, så där bara.


När jag väl var igång med miljonsatsningen så anställde jag genast två timmermän också...här finns massor att göra både på utsidan och insidan av huset och lidret. De måste nog stanna här i minst tre år. Plopp så där bara så försvann säkert en halv miljon för trädgård och hus. Ja, så skulle huset behöva en nyrappning och övrig fasaduppryckning...Nu har jag fått riktig snurr på pengarna...Hmm, men en ny båt behövs också. Embla är fyrtio år och fastän hon fortfarande är i gott skick så börjar ålderskrämporna ge sig till känna...nåja, det skulle inte bli så dyrt med en enkel båt, men ändå....Jaha, sedan vill jag förstås ha en bastu och eftersom vi har byggt bort den vi hade av rent praktiska skäl ur huset så måste det bli ett hus med bastu på gården…jag vet redan var det skall stå......där rök säkert hundratusen i ett nafs…

Med all säkerhet går några tiotalstusen till majs åt svältande barn i Afrika. Pengar i madrassen är alltid bra att ha och så skulle det bli många resor...barnen skulle få en del, banken (jisses, den hade jag nästan glömt, möjligtvis förträngt) och ....och....och....

Olgakatt, kunde man få vinna någon miljon till? Pengarna räcker inte!

Tack Olgakatt, för septembermånads teman. I oktober är det HeLena som tar över dirigentpinnen.

23 kommentarer:

 1. Du är för härlig! En miljon till -smart! Tycker om din miljonplan


  ..men gillar framförallt bastuplanen ;)

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Första förutsättningen är ju den jag själv inte lever upp till - att köpa lotter!
  Men jag gillar dina planer skarpt!

  SvaraRadera
 3. Lotta,

  tack!:D
  Ja, när man en gång är i farten så kan man ju ta ut svängarna ordentligt.
  Bastuplanen är en verklig plan men eftersom vi inte lottar överhuvudtaget så kan det nog bli att vänta på miljonen och på bastun ännu ett tag:)...men hjärtat skall gro av drömmar, annars är hjärtat armt som Bo Bergman visst sade

  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,

  ja, det var just detta! Att köpa lotter och att vinna! Men visst skulle det sitta bra med bersåer och stengärdsgård och allt annat.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle komma om du ville anställa någon till trädgården. :) Skulle vara härligt att kunna jobba i en ekologisk trädgård. En miljon euro kanske inte är så mycket i en snar framtid. Det verkar talas en del om att eurons framtid är i farozonen. Precis som dollarns framtid. Bastu var länge sedan jag badade. Vi hade en i mina föräldras villa och den var en torrbastu vilket gjorde att man var helt uttorkad efteråt. Jag har inte riktigt förstått det fantastiska med bastubad men det kanske beror på att jag inte badat i rätt sorts bastu. Kram!

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie,
  du är anställd! På stående fot! Nu väntar jag på miljonen som skall komma någonstans ifrån så jag kan betala din lön. Du får bo i bastubyggnaden som blir ett eget litet hus för sig med alla bekvämligheter. Torrbastu är ju inte någon bastu vetja...det skall vara en vedeldad bastu med bra luft och stenar att kasta vatten på, björkviskor och hela baletten. Men när du sedan när jag har fått miljonen, ändå bor här så kan jag lära dig bada bastu som det skall göras,haha...
  Bra det artar sig, redan en anställd:D
  Måste nog köpa en lott den här veckan.

  kramar!

  SvaraRadera
 7. Jag har plötsligt fått problem med att kommentera så får se om den når dig. En miljon ja! Det brukar vi fantisera över ibland.Prtade just med en av ägarna till vår ICA-butik. Hon hade sålt en trisslott tilll en kund som kom tillbaka efter en stund och kramade henne. 10000 kr i månaden i tio år, dessutom chans till ännu mera när hon skulle till TV4:s morgonprogram och skrapa. En sådan lott skulle man inte ha något emot.
  Kram
  Kerstin Ölandsvindar

  SvaraRadera
 8. Kerstin, Ölandsvindar

  Jadå, du nådde mig!
  Trisslotter verkar vara någonting:). Vilket extra tillskott för den som vann. I tio år! Super!
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 9. En miljon ja..det hade inte räckt för mig. Jag hade velat skänka bort så mycket och då hade det varit svårt att få den att räcka till alla behövande.
  Oj oj så hjärnan började jobba nu!
  (Det är sidenblommor, som man kan sy på lite varstans. Eller klistra på kort tex..)

  Måndagskram!

  SvaraRadera
 10. Tina,

  som du märkte så räckte inte miljonen åt mig heller när jag väl kom igång. Mycket vill ha mer som det heter:D.
  Välgörenhet är bra, men svårt. Därför tänkte jag att det är bra att ge folk jobb och lön i tider som dessa...på det sättet får både jag och de någonting för pengarna
  Ja, vad skulle du göra om du fick en miljon?

  Bra, då visste jag det om blommorna!:)

  Måndagskram med regnstänk...bara lite:)

  SvaraRadera
 11. Jag tycker du har satt sprätt på pengarna rktigt bra :-)))

  SvaraRadera
 12. eWa,

  ja, och tänk så lätt det är att sprätta iväg dem också:). Men slantar skall ju rulla:)))

  SvaraRadera
 13. Oj vilka härliga planer för miljonen, jag har haft likadana när någon har frågat.

  Men en timmerman behöver jag inte anställa, min son är en duktig sådan, så det skulle bli lite mera pengar kvar till de svältande! Jag skulle så gärna hjälpa de fattiga även i hemlandet. Situationen har ju blivit hårdare för dem också, men man kan inte jämföra situationen med Afrikas situation, den är ju så långt ifrån samma.

  Någon att jobba i trädgården behöver jag däremot, den är så stor och kräver mycket arbete!

  Jag lever på minimilön och ibland är det svårt att få pengarna att räcka till.

  Idag är det första dagen jag jobbar halvtid (jobbar inte just nu, är hemma, jobbar bara tre dagar i veckan fr.o.m. oktober) och nu blir det ännu mindre lön! Suck! Blir nog ganska svårt ekonomiskt. Få se vad facket säger om ersättningens storlek när ja jobbar halvtid nu! Min vilja är ju att jobba heltid, men arbetsgivaren har inte råd. SUCK!

  Jag äter nästan aldrig lunch i stan, utan tar matsäck med till jobbet, jag lagar många maträtter på helgerna som jag sedan fryser in.

  Jag köper aldrig färdig eller halfärdig mat, utan lagar allt själv. Pirkka är favorit, alltså p.g.a. priset! Jag tycker ju om att laga mat, och det syns tyvärr på mig! :D

  Jag snickrar och donar själv, eftersom jag inte har råd för något extra. Sonen gör detsamma.

  Ibland är det frustrerande, men när man tänker efter, så behöver man ju inte ha och handla hela tiden. Mitt habegär har faktiskt försvunnit totalt! Kanske just därför att jag inte har råd, inte haft på jättelänge.

  Jag återvinner, komposterar och gör att för miljön, och det blir ju också billigare. När man inte handlar eller förbrukar mycket så sparar vi också vår ömtåliga miljö!

  Jag är också ganska kreativ när det gäller att få pengarna att räcka till. :D  Härligt skrivet!

  SvaraRadera
 14. Sista meningen "Härligt skrivet!" hamnade sist, var meningen att den skulle vara först! :)

  SvaraRadera
 15. Laali,

  härligt att du tittade in. Var du närmare nu så skulle jag sätta på kaffepannan och så skulle vi planera och prata miljö, pengar, livet och allt mellan himmel och hav:D. Du lär ju vara en av de bästa surbrödsbakerskorna på Åland, har ryktet förtäljt mig...:). Brukar du finnas på torget? Snart finns du förhoppningsvis innanför marmorväggarna en bit ifrån torget! Håller tummarna för dig!
  Det finns en stor glädje i att kunna göra så mycket som möjligt själv, det sparar miljö och pengar. Vårt sätt att förbruka saker är allt annat än lyckat. Det här kunde jag skriva en roman om minst:).

  Ha det riktigt bra och stort lycka till med allting!

  Karin:D

  SvaraRadera
 16. OCH du får ju en mille Euro också så du har ju lite mer att skryta med än en mille sek, för det är ju inte så mkt, egentligen...
  Men trädgårdsmästare fattar jag att du skulle vilja ha. Mysigt att ligga i täpporna på Pettas och rensa, klippa och fixa!
  Tycker du spenderade pengarna bra :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Annika,

  en mille sek är ju en spottstyver:). Du har också tur som får en mille dollar!
  Ja, det var sist och slutligen riktigt roligt att ta spenderbyxorna på ett tag, haha...
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Väldigt kul och trevligt inlägg om ett lite utslitet ämne! Håller med dig om att en miljon sek inte räcker till så mycket. Men för en miljon Euro kan man ju tydligen få en hel del. Jag skulle också anställa en trädgårdsmästare och en städhjälp en gång i veckan om jag hade vunnit.

  Vi har faktiskt en bastu i vårt hus (numera förråd), men när vi fick se hur fort elmätaren snurrade när den var på var det inte riktigt lika nödvändigt att bada bastu. Men jag kanske röjer förrådet en dag...

  SvaraRadera
 19. Musikanta,

  Så kul att du upplevde det så, detta utslitna ämne;D! Inflationen har nog gjort sitt sedan vi blev med i EU, helt säkert. Pengarna räcker inte långt längre om man inte passar upp.
  Ja, det är väl bra om man kan bidra till någon annans försörjning när man får börsen full av en miljon, så där bara. Dubbel glädje!

  Vi har haft elbastu, som inte drog särskilt mycket ström, som var riktigt bra på alla sätt och vis. Det är viktigt med ventilationen, men givetvis är det en vedeldad som önskas nästa gång...i det där lilla huset på gården:D

  SvaraRadera
 20. Jamen..en miljon..låter så otroligt mycket..man nästan skräms av så mkt pengar..men som du skrev..hahah det var kul,en miljon till vore lika bra på en gång..när man ändå ska spendera..Det du skulle ha den till, lät väldigt bra..inte alls svårt att bränna så mkt pengar..ju..och ändå, klarar man sig utan dem..det är bra..Man handlar ofta i onödan, för att man ska..och tror att man blir glaadare av att shoppa..det går lika bra att, inte göra det..utan återanvända och göra om..Smart är man då..Det året jag pluggade och levde på studiebidrag, hade jag köpstopp..och tänk vad bra det var...behövde inte handlar annat än mat, och lite till...det var ett mkt lyckligt år..lärde mig mkt då...som finns kvar..Men nog skulle man kunna spendera en miljon..absolut..
  Kram Karina// fattig men rik...

  SvaraRadera
 21. Intressanta planer för miljonen. Men helt jordnära, tycker jag. I den vägen skulle jag också planera. Men fortsätter att tänja slantarna i verkligheten.

  SvaraRadera
 22. Oljekritan,

  du skriver precis som det är! Fattig men rik!
  Det är ju bara ett tillstånd där man är utan stora slantar. Så länge man klarar sig och har det bra så är man inte fattig! Den som är fattig har det mycket, mycket värre.
  Men pengar går lätt att sätta sprätt på, helt klart! Om man har sådana, vill säga.
  Hellre så än att bli girig och gnidig och gnällig och galen och....slantar skall rulla.
  Karinkram

  SvaraRadera
 23. Sirkka,

  så är det! Det är roligt att fantisera om den där miljonen som inte infinner sig någonsin via en lottovinst eftersom jag inte köper lotter. I verkligheten blir slantarna uttänjda som ett uttjänt gammalt resårband, många gånger...

  SvaraRadera