måndag 17 oktober 2011

Ett sista ryck....

gjorde vi för den här gången, igår kväll för att försöka fånga några silverglänsande sikar igen....siken är snart utlekt och på väg mot djupare vatten.
Det var kvällsskymning när vi kom till båthamnen på Lökholmen men Uffe körde nästan som en biltjuv (om man nu kan säga så när man är i båt på sjön:)) och jag var också rätt snabb i vändningarna när näten lades ut på tre olika ställen
En halvtimme senare när vi åter var i hamnen såg det ut så här....bedårande, hänryckande vackert
Vi bara njuter av allt det sköna.

Det blev ingen sik! Vi tog upp sex tomma nät i morse och konstaterade att nu är det slut på det roliga för den här gången, så vi beslöt att Embla skall tas upp för vinterförvaring.

Men somt händer. Vinschen gav upp när båten skulle dras upp på trailern så nu är Uffe till stan för att inhandla nytt. Allt har sin tid, även en vinsch (25 år gammal och väl använd).
I trädgården lyser häggmisplarna höströda
och jag förlustar mig på mitt sätt. Jag skapar!:) Idag är det chokladskorpor på gång.....
Försökskaninen får testa när han kommer hem igen.
Själv blir jag proppmätt bara av dofterna som sprider sig i bageridomänerna.

Vädret är mulet, småblåsigt och sjugrader varmt.

28 kommentarer:

 1. Hänförande vackert!
  Och chokladskorporna ser juliga (!) ut.
  Nu ska jag faktiskt ta en halv timmes siesta.
  Fönstertvättaren fortsätter. Jess!

  SvaraRadera
 2. Ni klarar er nog utan sik, redan utsikten måste göra er mätta... tycker jag! Tar ni sedan lite röda löv och en chokladskorpa, så är dagen räddad näringsmässigt. :)
  Jag fryser, vi har bara 5-6 grader här... mot 30 grader i Spanien. Inget morgondopp ens, bad i Vättern är inte att ens tänka på.
  Trevlig måndag!

  SvaraRadera
 3. Jag som är på sikens sida, tycker att det bara var början på det roliga!
  Margaretha
  som nästan,
  men bara nästan,
  har lika vackra
  solnedgångar

  SvaraRadera
 4. Jag önskar att du kunde skicka med dofterna, både på kakorna och äppelkakan! Tänk va?! Doftblogg... Då fick vi uppfinna dregelskydd till tangentbordet.

  Du som odlar i massor; jag fick en påse citronkorianderfrö från raravaxter.com, vill du ha dem? Jag odlar inte sånt själv, dessutom gillar jag inte koriander speciellt mycket. Men jag tycker det är synd att slänga. Ge mig adressen om du vill ha dem, så skickar jag dem.

  Underbara skymningsbilder!

  SvaraRadera
 5. Lisbet,

  hänförande är ordet!:)
  Chokladskorporna är ett test för en affär som skall öppna på nytt i decembertaget, så du har nog helt rätt känsla:).
  Ta in fönstertvättaren från utsidan och "siestera" tillsammans en stund! Eller kanske han har fått upp farten så att det bara går av bara farten just nu....
  :D

  SvaraRadera
 6. Ailas,

  du har helt rätt, vi har ju vad vi behöver just nu och vi blir fullständigt mätta på all skönhet. Skorporna orkar jag inte ens titta på, så mätt är jag av bara dofterna...pusta, stånka...
  Jag tycker att du skall ta ett dopp i Vättern. Gissa vem som blir pigg som en mört?:D Ett litet friskt dopp så där bara i förbi farten, trallalla...

  SvaraRadera
 7. Margaretha,

  djurens allra sannaste vän! Jag är säker på att sikarna är fullständigt ense med dig, nu börjar det riktigt roliga när vi tar upp båten:).

  SvaraRadera
 8. Krönikören,

  Jag minns när jag hade bageri tidigare på ett annat ställe på Åland och en bonde i närheten av mig, ondgjorde sig över att distributionen var åt helvete för min del. Han hade stora planer på hur jag skulle bli rik nämligen. Synd nog så hörde jag bara med ett halvt öra, knappt örsnibben, på honom:). Nu kunde det kanske ha varit bra att veta mera om hur man distribuerar, t.ex dofter via Internet
  Någon annan kunde ju bli rik på uppfinningen av tangentbordsdregelskyddet:).
  Ja tack! Jag tar gärna emot citronkorianderfrön.
  Adressen är Karin Eklund, Finnövägen 327, AX 22340 GETA.
  Tusen tack på förhand!
  Jättegulligt av dig!

  SvaraRadera
 9. Vilka magiskt vackra bilder. De får mig vilja hoppa genom datorn och ut på din sida!
  Å, vilken kväll.
  Synd med siken, men å andra sidan hade ni mkt annat gott att gotta er med istället.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Annika,

  helt oredigerat så såg det ut så igår kväll. Himmelskt eller hur? Hoppa, vetja!! Fast å andra sidan....du har ju en helt ny dator nu förstås:D.
  Ingen fara vad gäller siken, vi fick ju fem stycken tidigare så vi är nog nöjda, men du vet, mycket vill ha mera. Vi har och allt är bra som det är.
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Karlavagnen,

  joooohh!:) Ge Nisse en kram!

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara "sista" bilder över hamnen, ögonbedövande !
  Chokladskorporna skulle jag ha gett en hel förmögenhet för, himmel vad de ser goda ut :)

  SvaraRadera
 13. Trist fiske!
  Men en vinter fiskade ni med stor framgång under isen!!!!
  Det kanske kan bli så i år igen. Du beskrev så fint hur ni fick ut näten och hur ni vittjade dom- hoppas hoppas Örni gillade det också.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 14. Kanske ordet sjötjuv sitter bättre, fast han var ju inte ute på böljan och stal direkt heller..
  Chokladskorpor, är de lite som biscotti i konsistensen kanske? Kan du inte lägga ut receptet?

  kram

  SvaraRadera
 15. Avis på både kvällsrodnaden och siken. Ja, inte själva sikarna utan att ni har dem på så nära håll. Egenfiskad sik måste väl ändå vara bland det godaste. (Förlåt Margareta!)

  Jag gillar att baka och att laga mat, men blir som du oftast mätt redan på dofterna. Konstigt att vågen vågar visa vad den gör, egentligen ;)

  SvaraRadera
 16. eWa,
  härligt ord, ögonbedövande:)

  chokladskorporna fick godkänt med beröm av Uffe.
  Jag har fortfarande inte smakat på dem själv, väntar till i morgon.

  SvaraRadera
 17. Eva,

  det blir sådana dagar också, någon gång nu och då den här årstiden. Det gör ingenting, vi fick ju fisk två dagar innan så vi har
  Om vinterfisket kommer igång får vi se. Det beror på isläggningen. Då kommer det alltid fisk men det är ett par, tre månader kvar till dess.
  Örnie skulle nog gilla det hela om vi åter kom igång med isfisket:). Vi också.
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Tina,

  ja, det var ju det som var tanken, biltjuv passar inte riktigt:).
  Chokladskorporna är under utveckling men fick godkänt av Uffe. Så snart jag är nöjd lägger jag ut receptet på bloggen. Jodå, typen är som italienska biscotti.Receptet kommer, troligtvis i morgon.

  kramar!

  SvaraRadera
 19. mumsimums för dina kakor, de ser jag, att de ser goda ut..Vackra bilder, dock ingen sik..men vacker utSIKt...heheh...så det var inge synd om er..jo lite kanske..Bara att inse fakta då, att vinter är på g..och båten får gå i ide..
  Här i Örebro, är det svalt och höstligt..men vackert. Varit hos mor Anita ikväll och hon berättar gärna från fablernas värld, barndoms minnen från Mariehamn..roligt..Men lilla mor Anita börjar blanda ihop namn syskon och syskonbarn...inte konstigt kanske, de var ju så många..
  Kram Karina

  SvaraRadera
 20. Kesu,

  vi är bortskämda med att ha egenfiskad färsk fisk till mat. Vi fryser en del också, väldigt kallt, minus 34 grader, så den inte skall härskna. Det blir egentligen aldrig någonting gammalt. Nu äter vi frysvaror ända tills vi åter kan fiska själva. Lyxliv, absolut.

  Så är det alltid för oss när vi har cateringuppdrag också. Vi blir mätta bara av att smaka på maten (måste ju göra det för att veta).Det är viktigt att få tillräckligt mycket vätska i sig under tiden som kan vara många timmar....
  Jag har också konstaterat att det är fel på vågen hos oss:D

  SvaraRadera
 21. Oljekritan,

  chokladskorporna har fått godkänt av försökskaninen:). Inte är det synd om oss, vi har ju redan fått fem fina sikar....inte fy skam alls. Men man måste ju pröva utifall att...
  precis som du skriver så fick vi fin utSIKt istället. Mycket att vara tacksam för.

  Herriguud, jag blandar ihop hur mycket som helst redan och har många år kvar innan jag är lika gammal som faster Anita. Hur skall det här bli egentligen? Kommer du ihåg alla gamla Sommarströmmingar och deras avkommor. Fastrar och farbröder går an, kusinerna, ja men sedan är det stört omöjligt att hålla reda på alla som har kommit efteråt annat än de allra närmaste.
  Vi börjar bli rätt många. Tänk ändå vad två människor kan ställa till det:).
  Go´nattkram!
  Karin

  SvaraRadera
 22. Så var denna dagen slut. Nästan.
  Jo, jag tycker som du att det är ganska orättvist med valsystemet. Men det är väl det bästa sättet tills någon kommer på något bättre. Om inga politiska partier funnes så skulle antalet röster ges direkt åt den som ställer upp...

  Nu ska vi äta jordgubbar och vispgrädde. Jag väntar på att grädden ska bli vispad. Tror en annan också väntar på samma sak :)

  kram

  SvaraRadera
 23. Lisbet,

  ja, man får nog vara nöjd med det som det är:). Orkar inte annat heller,egentligen. Och du som har alla fönster tvättade, mon dieu!
  Hoppas att ni kommer på att den ena kan hålla i maskinen och den andra kan hälla i grädden. Lycka till med vispandet!

  kram!

  SvaraRadera
 24. Fantastiskt vackra bilder på solnedgången. Tråkigt med tomma nät, men siken hade tydligen gett sig iväg - tur för dem!
  Blir sugen på kakor när jag ser dina fina! Ska nog ta mig lite till livs innan jag går och lägger mig...
  Kramar från Ingrid

  SvaraRadera
 25. Musikanta,

  Vi har sagolika solnedgångar och uppgångar här vid havsbandet.
  De där tomma näten gör inte oss någonting, det bara var ett konstaterande av att nu är säsongen för sikfiske förbi, inne i fjärden.
  Hoppas att du har sovit gott-kram!

  SvaraRadera
 26. Mannen hämtade hem två sikar, som han rökte, förra veckan. Nog så gott! Men nog så stormigt på havet :-).
  Ja, allt har sin tid. Vi borde också godta fakta och ta upp båten - säsongen är över.
  ha en fin dag!
  Ann-Mari

  SvaraRadera
 27. Ann-Mari,

  nu i arla morgonstund inser vi också att det var dags! Att ta upp båten, för det blåser rejält och känns skönt att vara på torra land igen. Ett tag. Allt har sin tid. Nästa gång, när båten åter skall ut på böljan den blå är det vår och vi är yra av bara den känslan.
  Ha en fin dag du också!
  Karin:D

  SvaraRadera