söndag 9 oktober 2011

En inventering

har jag gjort i trädgården idag.....
Det är åter dags för en kurs i Örtkännedom. Inkommande lördag den 15 oktober kör Nina (Lustans) och jag igång en heldagskurs här på Pettas och för min del så behövde jag veta vad det finns att ta av i trädgården. Nu beror det väldigt mycket på om frosten hinner hit innan kursdagen så en aning spännande är det :). Men jag plockar in örter redan innan för säkerhets skull och så finns förstås mycket annat att tillgå redan utifall att vi plötsligt står här i ett landskap klätt i vinterskrud.
Salvian är fortfarande i fint skick och går bra att använda
När vi vände upp och ner på världen i trädgårdslandet igår lämnade vi gurkörtsplantor kvar både här och där. Vem har hjärta att ta bort dem när bin och andra insekter fortfarande tar för sig av det goda de bjuder. Däremot tänker jag inte använda mig av gurkörten i kursen
Pepparmyntan är fortfarande grön och fin och den kommer att få vara med, helt säkert:)
Hur det går för krassen vad gäller kursen, vet jag inte men alla plantor är inte bortryckta för insekternas skull. De får stå där till frosten tar dem...
Temyntan plockar jag in i god tid innan....den duger fortfarande till användning av gott te, att använda i buketter och att ta tillvara frön för sådd nästa vår...varför köpa när man har i trädgården?
Trädgårdssyran vid växthusväggen börjar se litet trött ut men smakar fortfarande gott
Basilikaplantorna i växthuset har fortfarande litet kräcka kvar....krukorna blir inlyfta i värmen... jag tänker lura frosten och ta hand om allt det kryddiga goda gröna själv..topparna är i gott skick
De här börjar däremot sjunga på sista tomatversen...men om det finns någonting kvar till lördagen, så är de jättegoda att använda i bröd och i mat...
Vi plockar fortfarande in ca ett halvt kilo tomater varje dag men nu börjar vi snart tröttna på dieten:)
När jag lagar mat ingår alltid mängder av tomater i den. Uffe har ätit utan minsta gnäll men häromdagen gjorde han älgköttbullar och som av en händelse nämnde han, så där i förbi farten att han INTE tänker lägga tomater i smeten:D...undrar vad han menade med det?
Här lyckades jag få tre olika växtslag på en och samma bild. Nässla, pepparrot och kvickrot....allt skall jag använda mig av i kursen...hur berättar jag senare

Murgrönan kan man också använda....inte i mat men till mat och dekorering
Äppelmyntan har troligtvis fått höstfnatt, för den ser ut som på våren...den har börjat om igen...och jag tänker klippa till den endera dagen:)
I år har smultronen brett ut sig som aldrig förr och bladen skall användas...tur att vi har massor av täckmaterial att lägga över under kalla nätter
Myntan, som folk säger att är en kanelmynta men som jag inte tror är kanelmynta. Kanelmynta skall väl smaka kanel?Det gör den inte. God är den i vilket fall som helst om den så heter kardemummamynta:D. Jag tror att det är en äppelmyntavariant och plockas skall den
Timjan är timjan...faller det snö så gör det ingenting...många gånger har jag krafsat fram den under snön, denna goda ört
Vildvinet däremot blir använt till bordsdekorationer....vi skall ha det vackert omkring oss när vi har kurs.
Så här långt om kursen idag....det kommer mera.

Kom med om du har lust! Det finns några platser kvar....

16 kommentarer:

  1. Oj vad mycket grönt och örter och blommor ni har ännu i trädgården! Att ni har örter är väl förståeligt med tanke på er verksamhet men att få dem att frodas så är väl en konst som man får av kunskap och erfarenhet. Du kanske pratar med dem också för att få dem att trivas!

    SvaraRadera
  2. Sirkka,

    ja, faktiskt så fanns det mera än jag själv visste om men till fredagen har det utlovats frost så före det får jag nog plocka in och täcka över en del.
    Givetvis så pratar jag med dem alla :D.

    SvaraRadera
  3. Det hade väl varit synd på de rara tomaterna att blanda dem med älgsmeten!
    Smultronblad man man ju också koka te på - men såvitt jag minns, smakar det inte särskilt mycket.
    Men vare sig det gröna är ätbart eller ej, är det otroligt vackert!
    Margaretha
    som inte kommer
    till helgen - hon
    är redan så kursad

    SvaraRadera
  4. igen, som inte stammar - men inte är tillräckligt slagfärdig för att träffa k, utan landar på m
    mmmmmmmmmm

    SvaraRadera
  5. Margaretha,

    ja, du har helt rätt, det skulle inte ha varit rätt att lägga tomater i en kötträtt:).
    Smultronblad smakar inte särskilt mycket men jag brukar ändå blanda in dem i örtteer.
    Så synd att du redan är så kursad:), du kunde ju ha kommit hit med bussen och haft chokladbiskvier med dig.

    K

    SvaraRadera
  6. Margaretha,mmmmmmmmmmm,
    :D,
    Kkkkkkkkkkkkkkk

    SvaraRadera
  7. Örtinventering! Så härligt och vackert. Jag skulle gärna vara med på kursen -- ett webinarkurs kanske någongång ;) eller en höshelg nära Pettas, ännu bättre

    Vår rosmarin blommar nu, full med små lila blommor. Jag tror den har trivts i värmen på terassen :)

    Det är 28 grader varmt här idag!

    Kramar!

    SvaraRadera
  8. Så mycket grönt, finnes kvar..och rött..ingen snö, än på lääääääääääänge..men plötsligt..då kommer det..Det var frost i morse..huvaligen..nu tar vi fram långkallingarna...Har väl sin tjusning, det med...t om långa strumpor med lagom yllekli i, kan vara trevligt..Örtkurs igen...nice..Gurkörten, så söt den är..den underbara blåa färgen, skulle jag vilja ha på paljetten....Kram Karina

    SvaraRadera
  9. Lotta,

    får kanske bli kurs på nätet så småningom:), men jag delar med mig när kursen är över.
    Rosmarin är svårt att odla här. Det går bra över sommaren och ända in på hösten, men sedan orkar den inte riktigt, den vill ha mera ljus än så än vad köksfönstret kan erbjuda. En god vän brukar däremot gräva ner den helt och hållet i sitt trädgårdsland, lägga en massa löv runtomkring och sedan gräva upp den på våren igen. Kanske någonting för mig också?

    Du har ju full sommar!:)
    Kramar!

    SvaraRadera
  10. Oljekritan,
    Fortfarande finns en hel del ,men snart är allt ett minne blott. Frosten har kommit tidigare till er än till oss. Till fredag har man lovat frost också här. Får se hur det går.
    Varmt om rumpan skall man ha:).Gurkörten och cikorian har ljuvliga blå färger.Kram Karin

    SvaraRadera
  11. Har ni allt detta kring ert hus, det är ju fantastiskt. Det finns verkligen mycket som är ätbart och det verkar vara så mycket som man kan göra te av. Jag vet inget alls om nåt. Jag är ett riktigt blåbär om man säger så. Och det är ju egentligen inte illa det heller. Blåbär är söta och goda, nyttiga och vacker färg OCH bra för Ö G O N E N ;))

    Ann-Louise "mindresurhöna"

    SvaraRadera
  12. LyckligaPraliner,

    se där, det hjälper att gå till Gulliga Gullan på fika!:) Blåbärsris med blad kan man också göra te på. Blåbär är bra för mycket. Efter kursen skall jag göra ett inlägg om vad vi gjorde.
    Ha en fin kväll!
    Karin

    SvaraRadera
  13. Ja, det är en och annan växtlighet som har fått lite fnatt. Det är blommor på mina hallon...

    Men du, vad gör du med äppelmmyntan (som jag aldrig hört talas om förut men det låter så gott) och smultronbladen? Här är det också gott om smultronblad nämligen.

    SvaraRadera
  14. Krönikören,

    Jag såg att våra smultron blommade idag också.

    Äppelmyntan går bra att göra gelé eller marmelad på. Te är också ett alternativ och ibland blandar vi in den i sallader och olika maträtter
    Smultronbladen blandar jag med andra blad till te och i sallader.

    SvaraRadera
  15. Åh så roligt det vore att kunna vara med på en av era örtkurser. Jag skulle gärna lära mig mer om örter. Kan egentligen inte alls mycket. Om folk kunde mer om örter skulle många av dagens dyra och farliga, traditionella mediciner kunna avskrivas. Men det är klart det är mäktiga intressen som håller läkemedelsindustrin bakom rygenn. Kramar!

    SvaraRadera
  16. Anne-Marie,

    det är roligt och fullärd blir man aldrig. En viss försiktighet krävs också för de flesta örter är ändå grunden till den läkemedelsindustri som finns idag. Allt börjar någonstans och flera örter kan ta helt fel vägar om man själv börjar "medicinera". Att använda i mat är en helt annan sak. Läste igår om en forskning från USA där man har kommit fram till att mycket av den s.k. hälsokostmedicinering i form av piller av olika slag inte har någon större betydelse för hälsan utan att den mest kostar pengar och till och med kan vara skadlig på sikt. Det gäller att balansera...
    Mäktiga intressen finns, absolut.
    Kramar!

    SvaraRadera